24-10-2015, 18:38
Kuchnia arabska
Kuchnia arabska definiowana jest jako kuchnia różnych regionów, obejmujących swym zasięgiem Egipt, Maroko, Tunezję, tereny od Jemenu po Somalię, Bliski Wschód.
W kuchni tej znajdziemy również wpływy tradycji kulinarnych Turcji, Grecji, Iraku, krajów bałkańskich, Iranu, Indii, Afganistanu, Berberów.
W kuchni arabskiej stosuje się dodatkowo migdały, orzeszki piniowe, pistacje i orzechy włoskie, pietruszka i mięta zaś, są dopełnieniem wielu potraw.
Najbardziej popularne sosy zawierają kombinacje oliwy z oliwek, sok z cytryny, natkę pietruszki i / lub czosnek, tahini (pasty sezamowej).
Labaneh, rozcieńczony jogurt, często przyprawiony miętą, cebulą i czosnkiem, służy jako sos do różnych dań.
Za najbardziej charakterystyczne elementy kuchni arabskiej uważa się:
Mięso: jagnięcina i kurczaka są najczęściej używane, wołowina i mięso wielbłąda wykorzystywane są rzadziej.
Drób jest stosowany głównie w obszarach przybrzeżnych, wieprzowina - na mocy prawa islamskiego -jest całkowicie zakazana.
Nabiał: produkty mleczne są powszechnie używane, zwłaszcza jogurt i biały ser.
Masło i śmietana są również popularne.
Zioła i przyprawy: mięta, tymianek (często są to elementy mieszanek zwanych za'atarem) są szeroko stosowane, aczkolwiek nie tak intensywnie jak np. w kuchni indyjskiej.
Popularne są : sezam, szafran, kurkuma, czosnek, kminek, cynamon, sumaka, liczne mieszanki czyli baharat.
Napoje: kawa i herbata, natomiast w Egipcie i Jordanii, herbata jest ważniejsze niż gorący napój kawowy.
Zboża: ryż używany jest w większości potraw, głównym składnikiem chleba jest pszenica.
Rośliny strączkowe: najbardziej popularne są soczewica , fasola Fava i ciecierzyca.
Warzywa i owoce: w kuchni arabskiej często występują takie warzywa jak ogórki, bakłażan , cukinia, okra i cebula, owoce zaś(głównie cytrusowe), często używane są jako przyprawa do przystawek.
Oliwki, daktyle, figi i granaty są charakterystyczne dla kuchni tych regionów.
Kuchnia rabska pełna jest aromatycznych przypraw takich jak cynamon, suszony imbir, czosnek, kolendra, oregano.
Charakterystyczne dla kuchni arabskiej są Kofta (grillowane kiełbaski z mielonego mięsa), kebab (kawałki jagnięcego pociętego w paseczki mięsa z różnymi dodatkami) lub mahshi - warzywa nadziewane ryżem i mięsem.
Słynny jest też mansaf - narodowa potrawą Jordanii - jagnię pieczone z aromatycznymi ziołami, podawane z ryżem, migdałami, nasionami sosny i orzechami.
Desery i słodycze są bardzo słodkie, oparte głównie na miodzie i syropie oraz orzechach np. baklawa - ciasto z orzechami i miodem lub mushabak - ciasto oblane syropem.
Kuchnia arabska definiowana jest jako kuchnia różnych regionów, obejmujących swym zasięgiem Egipt, Maroko, Tunezję, tereny od Jemenu po Somalię, Bliski Wschód.
W kuchni tej znajdziemy również wpływy tradycji kulinarnych Turcji, Grecji, Iraku, krajów bałkańskich, Iranu, Indii, Afganistanu, Berberów.
W kuchni arabskiej stosuje się dodatkowo migdały, orzeszki piniowe, pistacje i orzechy włoskie, pietruszka i mięta zaś, są dopełnieniem wielu potraw.
Najbardziej popularne sosy zawierają kombinacje oliwy z oliwek, sok z cytryny, natkę pietruszki i / lub czosnek, tahini (pasty sezamowej).
Labaneh, rozcieńczony jogurt, często przyprawiony miętą, cebulą i czosnkiem, służy jako sos do różnych dań.
Za najbardziej charakterystyczne elementy kuchni arabskiej uważa się:
Mięso: jagnięcina i kurczaka są najczęściej używane, wołowina i mięso wielbłąda wykorzystywane są rzadziej.
Drób jest stosowany głównie w obszarach przybrzeżnych, wieprzowina - na mocy prawa islamskiego -jest całkowicie zakazana.
Nabiał: produkty mleczne są powszechnie używane, zwłaszcza jogurt i biały ser.
Masło i śmietana są również popularne.
Zioła i przyprawy: mięta, tymianek (często są to elementy mieszanek zwanych za'atarem) są szeroko stosowane, aczkolwiek nie tak intensywnie jak np. w kuchni indyjskiej.
Popularne są : sezam, szafran, kurkuma, czosnek, kminek, cynamon, sumaka, liczne mieszanki czyli baharat.
Napoje: kawa i herbata, natomiast w Egipcie i Jordanii, herbata jest ważniejsze niż gorący napój kawowy.
Zboża: ryż używany jest w większości potraw, głównym składnikiem chleba jest pszenica.
Rośliny strączkowe: najbardziej popularne są soczewica , fasola Fava i ciecierzyca.
Warzywa i owoce: w kuchni arabskiej często występują takie warzywa jak ogórki, bakłażan , cukinia, okra i cebula, owoce zaś(głównie cytrusowe), często używane są jako przyprawa do przystawek.
Oliwki, daktyle, figi i granaty są charakterystyczne dla kuchni tych regionów.
Kuchnia rabska pełna jest aromatycznych przypraw takich jak cynamon, suszony imbir, czosnek, kolendra, oregano.
Charakterystyczne dla kuchni arabskiej są Kofta (grillowane kiełbaski z mielonego mięsa), kebab (kawałki jagnięcego pociętego w paseczki mięsa z różnymi dodatkami) lub mahshi - warzywa nadziewane ryżem i mięsem.
Słynny jest też mansaf - narodowa potrawą Jordanii - jagnię pieczone z aromatycznymi ziołami, podawane z ryżem, migdałami, nasionami sosny i orzechami.
Desery i słodycze są bardzo słodkie, oparte głównie na miodzie i syropie oraz orzechach np. baklawa - ciasto z orzechami i miodem lub mushabak - ciasto oblane syropem.