24-10-2015, 18:45
Kuchnia tajska
Kuchnia tajska łączy w sobie wpływy kuchni chińskiej i hinduskiej.
Jednak oryginalność tajskich dań polega na tym, że Tajowie nie tylko zapożyczyli receptury, ale też opracowywali własne, niespotykane nigdzie indziej na świecie. Dodatkowo niezwykłość tej kuchni wynika ze stosowanych oryginalnych składników.
Jednym z najbardziej charakterystycznych jest mleko kokosowe.
Podstawą tajskiej kuchni jest sztuka łączenia pięciu smaków: słodkiego (trzcina cukrowa lub dojrzały ananas), kwaśnego ( cytryna, niedojrzały owoc mango lub niedojrzały ananas, ocet), słonego ( sól, nam plaa -sos rybny), gorzkiego (gorzki ogórek) i ostrego (chilli i papryka).
W Tajlandii nie istnieją ścisłe reguły dotyczące sposobu przygotowania dań.
To, jaki smak ma danie, zależy od prawidłowego dobrania proporcji składników, przypraw i dodatków.
Bardzo ważne znaczenia w tajskiej tradycji kulinarnej ma odpowiednie łączenia dań.
Wszystkie dania powinny być serwowane na gorąco, a dekoracyjne wycinanie owoców i warzyw jest w Tajlandii niemalże sztuką
Kuchnia tajska różni się w zależności od regionu.
Północne dania curry są ogólnie łagodniejsze niż te z rejonów północno-wschodnich czy centralnych.
Wpływ sąsiadującej Birmy odzwierciedla się w takich daniach jak wieprzowina w sosie curry z dodatkiem imbiru, tamaryndu i kurkumy, czy też Khao Soy - rosół curry z makaronem, mięsem i dodatkiem szczypioru, kapusty i plasterków cytryny.
W kuchni północno-wschodnia widoczne są wpływy Laosu – jest ona bardzo pikantna, charakteryzuje się bogactwem ostrych sałatek i dań mięsnych przyprawionych chilli. Istotnym składnikiem tej kuchni ą również owoce morza (ryby, kraby, kalmary, krewetki, homary, kałamarnice).
źródło
Kuchnia tajska łączy w sobie wpływy kuchni chińskiej i hinduskiej.
Jednak oryginalność tajskich dań polega na tym, że Tajowie nie tylko zapożyczyli receptury, ale też opracowywali własne, niespotykane nigdzie indziej na świecie. Dodatkowo niezwykłość tej kuchni wynika ze stosowanych oryginalnych składników.
Jednym z najbardziej charakterystycznych jest mleko kokosowe.
Podstawą tajskiej kuchni jest sztuka łączenia pięciu smaków: słodkiego (trzcina cukrowa lub dojrzały ananas), kwaśnego ( cytryna, niedojrzały owoc mango lub niedojrzały ananas, ocet), słonego ( sól, nam plaa -sos rybny), gorzkiego (gorzki ogórek) i ostrego (chilli i papryka).
W Tajlandii nie istnieją ścisłe reguły dotyczące sposobu przygotowania dań.
To, jaki smak ma danie, zależy od prawidłowego dobrania proporcji składników, przypraw i dodatków.
Bardzo ważne znaczenia w tajskiej tradycji kulinarnej ma odpowiednie łączenia dań.
Wszystkie dania powinny być serwowane na gorąco, a dekoracyjne wycinanie owoców i warzyw jest w Tajlandii niemalże sztuką
Kuchnia tajska różni się w zależności od regionu.
Północne dania curry są ogólnie łagodniejsze niż te z rejonów północno-wschodnich czy centralnych.
Wpływ sąsiadującej Birmy odzwierciedla się w takich daniach jak wieprzowina w sosie curry z dodatkiem imbiru, tamaryndu i kurkumy, czy też Khao Soy - rosół curry z makaronem, mięsem i dodatkiem szczypioru, kapusty i plasterków cytryny.
W kuchni północno-wschodnia widoczne są wpływy Laosu – jest ona bardzo pikantna, charakteryzuje się bogactwem ostrych sałatek i dań mięsnych przyprawionych chilli. Istotnym składnikiem tej kuchni ą również owoce morza (ryby, kraby, kalmary, krewetki, homary, kałamarnice).
źródło