Ziemniaczane wariacje...
#1

   
Bardzo chrupiące, pieczone ziemniaki
W końcu udało mi się znaleźć idealny przepis na pieczone ziemniaki! Dzięki zastosowaniu kaszki manny ziemniaki mają pyszną, idealnie chrupką panierkę. Wypróbujcie ten przepis a nie wrócicie już do zwykłych ziemniaków
Składniki
1 kg młodych lub zwykłych ziemniaków
sól, pieprz do smaku
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka suszonego tymianku
3 łyżki kaszy manny
1-2 łyżki smalcu 

Przygotowanie:
1)   Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni.
 Młode ziemniaki dokładnie szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą, stare ziemniaki obieramy i dokładnie płuczemy.
 Kroimy je w ćwiartki i zalewamy wodą, dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do wrzenia, od tego momentu gotujemy je jeszcze 5 minut, odsączamy i lekko odparowujemy.
2)  W miseczce mieszamy ze sobą kaszę mannę, łyżeczkę soli, tymianek, paprykę oraz pieprz.
 Tak przygotowaną mieszankę wsypujemy do garnka z  ziemniakami (odsączonymi i odparowanymi),  zamykamy pokrywkę i potrząsamy kilka razy aż panierka pokryje każdą ćwiartkę warzywa.
3)  Dużą blachę smarujemy smalcem i wysypujemy na nią ziemniaki- ważne by ziemniaki za bardzo się nie stykały i nie leżały na sobie.
 Pieczemy w piekarniku przez 30-40 minut od czasu do czasu mieszając ziemniaki dużą łyżką. Smacznego!
http://www.slodkieslone.pl/bardzo-chrupi...-ziemniaki

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

   

Składniki:
- ziemniaki
- czosnek
- plastry boczku
- masło
- przyprawy: sól, pieprz, papryka
Nacinamy (umyte wcześniej) ziemniaki.
W każde nacięcie wkładamy na zmianę boczek, plaster czosnku, boczek, plaster czosnku.
Do każdego nacięcia wkładamy kawałek masła.
Całość posypujemy przyprawami i wkładamy do piekarnika.
 Pieczemy 50-60 minut w 200 stopniach.
SmacznegoUśmiech
http://tasty.blog.pl/2013/09/24/pieczone...-potatoes/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#3

   
Babeczki ziemniaczane z tymiankiem
Słodkie muffinki warto zastąpić pełnowartościowymi babeczkami z ziemniaków!
Podawaj je z sosem czosnkowym, ziołowo-pomidorowym lub  tzatziki.
Oto klasyczne ziemniaki w najlepszym wydaniu! 

składniki:
8 dużych ziemniaków (startych na grubych oczkach)
1 cebula
2 jajka
2 łyżki rozpuszczonego masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
tymianek

przyrządzanie:
Z ziemniaków wyciskamy sok.
Dodajemy żółtka, cebulę, masło, sól, tymianek i proszek do pieczenia.
 Wszystko mieszamy.
[*]Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą ziemniaczaną.
[*]Foremki smarujemy masłem i wkładamy do nich masę (¾ wysokości).
[*]Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
http://palcelizac.pl/babeczki-ziemniacza...ymiankiem/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#4

       
Zakręcone, ziołowe ziemniaki pieczone - sprężynki

Cała tajemnica tkwi w tym jak pokroić ziemniaka i jednocześnie nie poodcinać sobie palców.
 Okazało się, że to wcale nie jest trudne i zajmuje dosłownie minutę.
Zerknijcie na wideo:
https://www.youtube.com/watch?v=FgO21P0Gwl0

czas: 1 h
porcje: 2
6 małych ziemniaków do pieczenia ze skórką
6 patyczków do szaszłyków
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka curry
szczypta oregano
szczypta pieprzu
szczypta posiekanego szczypiorku
oliwa do smarowania

Ziemniaki pokroić według powyższej instrukcji.
Włożyć do wrzątku i na małym ogniu gotować około 4-5 minut aż lekko zmiękną. 
Blachę wyłożyć folią aluminiową.
Ułożyć na niej ziemniaki i posmarować je dokładnie oliwą (najlepiej za pomocą pędzla).
Posypać przyprawami: solą, czosnkiem, curry, pieprzem i szczypiorkiem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 40 minut.
Podawać z sosem czosnkowym
http://obserwatoriumgastronomiczne.blogs...czone.html[/url][/b][/color]

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#5

   
Pieczone ziemniaki z pieczarkami
Pieczone ziemniaki z pieczarkami są chrupiące i najlepiej smakują z dipem jogurtowym.
Sprawdź koniecznie.
W takiej formie sprawdzą się jako dodatek do wielu dań.

Składniki na pieczone ziemniaki z pieczarkami
1 kg ziemniaków nie rozpadających się podczas gotowania
3/4 kg małych pieczarek
3 spore cebule
główka czosnku
8 łyżek oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie dania pieczone ziemniaki z pieczarkami
Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki i gotuj na parze (lub w osolonej wodzie) przez 5 minut - powinny pozostać całkiem twarde.
Pieczarki oczyść, duże pokrój na ćwiartki, małe na połówki.
Obraną cebulę pokrój na ósemki.
Czosnek podziel na pojedyncze ząbki.
Blachę do pieczenia wysmaruj olejem.
Włóż na nią ziemniaki, cebulę i pieczarki, posól i dopraw pieprzem.
Dokładnie wymieszaj.
Skrop pozostałym olejem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
Po tym czasie zamieszaj warzywa po raz pierwszy.
Piecz jeszcze 15 minut, raz mieszając.
Kiedy ziemniaki będą złociste i chrupiące, wyjmij warzywa z piekarnika i od razu podawaj.
Najlepiej smakują z dipem jogurtowym z mnóstwem zielonych listków.
https://www.mniammniam.com/Pieczone_ziem...9910p.html[/url][/b]

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#6

   
Pommes duchesse - ziemniaki księżnej.
Sposób przygotowania
W dobrej kuchni dodatki są równie ważne jak mięso czy ryby
.Powinny być wyśmienite, bo łatwo zepsuć wspaniale przyrządzonego kurczaka czy łososia, rzucając na talerz odcedzone przed chwilą ziemniaki.
Pommes duchesse (czyt.pom duszez), uatrakcyjnią każdą potrawę.
Popularny mielony natychmiast jest nobilitowany do roli księcia.
Polecam ten odświętny sposób podania ziemniaków, które są delikatne, mięciutkie i puszyste.
Pommes duchesse, to po prostu pieczone ziemniaczane puree.

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odparować.
Przecisnąć przez praskę lub ubić.
Dodać masło, jajko i żółtko z ¼ łyżeczki soli.
Wymieszać na gładką masę, doprawić gałką i pieprzem.
Odstawić do lodówki do ostygnięcia.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem.
Ziemniaczane puree włożyć do rękawa kucharskiego lub szprycy z gwiaździstą, szeroką końcówką i wyciskać nieduże rozetki.
Jeżeli nie mamy szprycy, bierzemy mocną torebkę foliową, odcinamy róg (możemy wyciąć ząbki) i tak przygotowani wyciskamy rozetki.
 Ostatecznie możemy formować kopczyki za pomocą 2 łyżeczek, a rowki zrobimy widelcem.
Wszystkie rozetki przepędzlować roztrzepanym białkiem.
Pieczemy w temp, 200stop.około 15min,aż "duchesse" się zarumieni.
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/2967...eznej.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#7

   
Pikantne burgery ziemniaczane
Składniki (na około 6 sztuk):
400 g obranych ziemniaków
1 żółtko
dwie cebule dymki wraz ze szczypiorem
1 duży ząbek czosnku, posiekany
1 czerwona papryczka chili, pozbawiona pestek i drobno posiekana
1/4 szklanki natki pietruszki, posiekanej
75 g żółtego sera, startego na małych oczkach
sól, świeżo mielony pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
pół łyżeczki skórki otartej z cytryny (opcjonalnie)
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Odlewamy wodę i odstawiamy ziemniaki na około 10 minut do przestygnięcia.
W tym czasie cebulki kroimy w drobną kosteczkę, szczypior w paseczki.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem.
Dodajemy do nich cebulę, szczypior, natkę, chili, czosnek, ser, masę doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
Możemy do niej dodać skórkę otartą z cytryny.
 Wbijamy żółtko, dokładnie mieszamy.
Z masy formujemy kotlety, lekko spłaszczamy i obtaczamy dokładnie w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor ze obu stron.
http://stylowi.pl/2449260

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#8

   
Rozetki ziemniaczane z farszem z mascarpone, łososia i anchois
Składniki:
0,5 kg ziemniaków
1 żółtko
1 łyżeczka majonezu
3 łyżki tartego, wędzonego oscypka (może być inny, twardy ser)
sól i pieprz do smaku
Farsz:
3 łyżki serka mascarpone
100 g. łososia wędzonego na zimno
2-3 filety anchois
1 łyżeczka posiekanego koperku
1 żółtko
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do posmarowania papieru
łosoś do ozdoby
koperek do ozdoby

Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie.
 Jeszcze ciepłe przepuszczam przez praskę, a gdy lekko wystygną, ucieram je łyżką z majonezem i żółtkiem.
 Dodaję starty na drobnej tarce ser, mieszam, przyprawiam do smaku solą i pieprzem.
 Masę przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na natłuszczony papier okrągłe rozetki, puste w środku (u mnie po 3 warstwy masy na  rozetkę).
Wyciskam też taką  małe "czapeczki" - samą ilość jak ilość rozetek.
 Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na 15 minut.
 W tym czasie drobniutko siekam łososia oraz filety anchois, mieszam je z serkiem mascarpone, żółtkiem i koperkiem, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Tę masę również przekładam do rękawa i wypełniam nią podpieczone rozetki.
 Przykrywam je czapeczkami, ponownie wstawiam blaszkę do piekarnika - tym razem ustawiam temperaturę 150 stopni  i piekę z termoobiegiem do zezłocenia.
 Upieczone rozetki ozdabiam kawałkiem łososia i koperkiem. Podaję zarówno na gorąco, jak i na zimno.
http://zblogowani.pl/wpis/22899769/rozet...-i-anchois

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#9

   
Kuleczki ziemniaczane w panierce

Składniki:
- o,5 kg ziemniaków,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- 4 łyżki bułki tartej plus dodatkowa bułka do obtaczania,
- przyprawy do smaku – sól, pieprz, przyprawy do ziemniaków,
- olej do smażenia

Treść przepisu:
Ziemniaki obieramy a następnie gotujemy.
Gdy ziemniaki będą już ugorowane przepuszczamy je przez praskę ( lub dokładnie tłuczemy).
Do schłodzonych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i przyprawy.
Ponownie mieszamy całość.
Z masy ziemniaczanej ( jeszcze ciepłej) formujemy kuleczki a następnie obtaczamy je w półce tartej.
Smażymy w głębokim oleju.
Odsądzamy na ręczniczkach papierowych.
Obiadowa surówka z porem, gruszką i zielonym ogórkiem

Składniki:
1 duży por
2 gruszki
1 wężowy ogórek
3 łyżki posiekanego szczypiorku
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Pora przekrawamy wzdłuż i kroimy w półplasterki.
Gruszkę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
To samo robimy z ogórkiem.
 Jogurt mieszamy z majonezem.
Mieszamy wszystkie składniki.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#10

Mniam! Uwielbiam ziemniaki, a te z Twoich przepisów wydają się być mega smaczne :Uśmiech jak tylko wyzdrowieję, to biegnę do sklepu po ziemniaki!

"Every wall is a door". (R.W. Emerson)
Odpowiedz
#11

Przeczytałam "Ziemniaczane wakacje" w sumie, gdyby były takie z pieca, albo jak w tym pierwszym przepisie podpiekane, to czemu nie ?  Ok
Odpowiedz
#12

Haha, Shayla, ja dopiero po Twoim poście zauważyłam, że to nie "ziemniaczane wakacje" Język

"Every wall is a door". (R.W. Emerson)
Odpowiedz
#13

   
Kotlety ziemniaczane z chrzanem
Od dziś to mój absolutny numer jeden wśród kotletów z gotowanych ziemniaków.
Są cudowne!
Sekret tkwi oczywiście w smaku, ale również w sposobie, w jaki przygotowałam ziemniaki.
Są ugotowane, a potem starte na grubej tarce, dzięki czemu kotlety mają zupełnie inną fakturę, niż z tych przeciśniętych przez praskę. 
Polecam Wam do nich ostry chrzan firmy Develey

Składniki na 8 sztuk:
1 kg ziemniaków (sałatkowych)
3 jajka
1 łyżeczka chrzanu, polecam Develey
3 łyżki mąki pszennej
1 cebula
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myję, a następnie gotuję w mundurkach.
Gdy przestygną, obieram je i ścieram na grubej tarce.
Dodaję też jedno ugotowane i też starte tak samo jajko.
Cebulę drobno siekam i podsmażam na niewielkiej ilości oleju do zeszklenia.
Dorzucam pozostałe dwa surowe jajka, cebulę, chrzan, posiekany szczypiorek i mąkę, doprawiam solą i pieprzem.
Mieszam krótko łyżką, tyle by składniki się połączyły.
Z masy formuję 8 kotletów (warto pomoczyć lekko dłonie w zimnej wodzie), obtaczam je w bułce tartej i na średnim ogniu smażę po ok. 5 minut z obu stron.
Podaję z porcją chrzanu, szczypiorkiem i sosem czosnkowym.
Przepis autorski.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości