Sosna syberyjska...Cedr syberyjski
#1

   
Pinus Sibirica-Sosna syberyjska
Gatunek drzewa iglastego z rodziny sosnowatych (Pinaceae).
Nazywana także Limbą Syberyjską lub Cedrem Syberyjskim.
Występuje w Azji – od 58°E w górach Ural na wschód do 126°E w Paśmie Stanowym w południowej Jakucji, oraz od miasta Igarka na 68°N w dolinie dolnego Jeniseju, na południe do 45°N w centralnej Mongolii.
Obszar ten obejmuje chińskie prowincje: Heilongjiang, Mongolia Wewnętrzna, Sinciang.
Drzewo iglaste, wolno rosnące, dożywa ok. 629 lat (Mongolia).
Nasiona wytwarza późno, pomiędzy 15 a 25 rokiem życia, a egzemplarze zacienione nawet dopiero w wieku ok. 50 lat.
Pylenie w kwietniu, nasiona dojrzewają we wrześniu i październiku następnego roku.
Jedna wiązka przewodząca i 3 kanały żywiczne w liściu, przekrój poprzeczny prawie trójkątny.

Zastosowanie
*Drzewo ozdobne
Sadzone w parkach i przydomowych ogródkach.
*Surowiec drzewny
Drewno o żółtawoczerwonawej barwie, jest znacznie trwalsze niż sosny pospolitej, w szczególności
gdy nie jest żywicowane.
Znajduje zastosowanie głównie w meblarstwie i przy produkcji oklein.
*Nasiona
Nasiona, nazywane popularnie "orzeszkami cedrowymi", są jadane na surowo.
Bogate w tłuszcze, których zawierają od 60 do 70%, poza tym zawierają białko, pentozany, witaminy z grupy B oraz C i D.
Wytłacza się z nich olej (tzw. olej cedrowy), który jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym,
medycynie oraz technice mikroskopowej (immersja).
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sosna_syberyjska

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

   
Pinus Sibirica
Jest to nic innego jak odmiana Sosny Limby -"Pinus Cembra", czyli dokładnie jest to "Pinus cembra var. Sibirica"
Drzewo to popularnie nazywane na Rusi „Kedr” Syberyjski, de facto jest to Limba Syberyjska, krewna naszej tatrzańskiej.
Zatem kiedy mówimy Cedr mamy na myśli 4 gatunki, które nie występują na Syberii:              
hHimalajski, Atlantycki, Libański i Cypryjski.

Zarówno Cedrus jak i Pinus należą do rodziny sosnowatych, ale to dwa różne rodzaje których nie powinno się mylić.
Różnica miedzy Cedrem a Limba jest znacząca, i widoczna z daleka
Kto widział raz Cedr i Limbę („Cedr syberyjski”) ten wie że Cedr jest bardziej podobny do Modrzewia a Limba do Sosny.
Ponieważ Cedry nalezą do podrodziny Laricoideae (Modrzewiowe), a Limba („Cedr Syberyjski”) do Podrodziny Pinoideae (Sosnowe).
Dokładnie dla Limyby(„Cedru syberyjskiego”) chodzi o klase Coniferopsida (iglaste),            
Rodzina Pinaceae (sosnowate), Podrodzina Pinoideae (sosnowe), rodzaj Pinus (Sosna).
Wiecej:
http://www.eioba.pl/a80853/cedr_syberyjs...zz1Cebxrt7

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#3

   
Cedr [Sosna Syberyjska] to jedno z najpiękniejszych i największych drzew Syberii.
Z jego nasion od wieków otrzymuje się unikalny produkt o wszechstronnym zastosowaniu - Olej Cedrowy.
Niewiele jest substancji pochodzenia naturalnego, które tak jak on sprawdzają się w profilaktyce większości trapiących nas chorób cywilizacyjnych.
Pomoże także osobom zapracowanym, przemęczonym i zestresowanym.
Warto wiedzieć, że jego skuteczność terapeutyczną potwierdza nie tylko wielowiekowa tradycja medycyny ludowej, ale także wiele współczesnych badań.
Olej Cedrowy Syberyjski jest cennym źródłem witamin.
Posiada bogate wartości odżywcze oraz lecznicze.
Zawartości w Oleju Cedrowym witaminy E wynosi (średnio 55 mg/100g) 5 razy więcej niż w oliwce z oliwek i 3 razy więcej niż w Oleju Kokosowy.

Olej Cedrowy produkowany jest przez tłoczenie na zimno z czystych ekologicznie lasów Syberii nie skażonych chemią.
Jest to unikalny produkt naturalny, od dawna stosowany w żywieniu oraz w medycynie ludowej, teraz także wykorzystywany w kosmetyce i medycynie.

Wartości odżywcze
Delikatny i wyborny smak to podstawowa zaleta oleju.
Dzięki zawartości witaminy E (średnio 55 mg) posiada właściwości przeciwutleniające, co zmniejsza zdolność do tworzenia cholesterolu.
Olejek Cedrowy jest koncentratem witaminy F.
Zawiera też niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas palmitynowy, stearynowy (nasycone)
i maksymalny nienasyconych: kwas oleinowy (do 35,8%), gadoleinovaya (do 1,04%), linolowy (do 71,1%) i linolenowy (do 27,75%).

Olejek Cedrowy zawiera witaminę A, wspomaga produkcję magnezu - rozszerza naczynia krwionośne i obniża zwiększenia pobudzenia układu nerwowego,
Poprawia krążenie krwi,
Udowodniono jego pozytywny wpływ zarówno dla skóry, tkanek i całego organizmu ludzkiego.

Zawiera witaminy z grupy B, D, B1, B2 , B3 (PP), B4. Olej roślinny otrzymywany z Orzechów Cedrowych pod względem wartości biologicznej przewyższa olej prowansalski, wytwarzany z oliwki europejskiej, uważany za najlepszy olej na świecie.

Znaczenie lecznicze
Stwierdzono, że olej z orzecha cedrowego zawiera różnorodne substancje sprzyjające utrzymaniu zdolności do pracy człowieka na długie lata.

Olej cedrowy poprawia skład krwi, zapobiega rozwojowi gruźlicy i niedokrwistości.              
Stosowany jest w celach leczniczych w przypadku miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, marskości wątroby, w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w chorobach układu oddechowego, pylicy krzemowej, białaczki.

W oleju znajduje się duża ilość witaminy E (tokoferolu 56 mg/100 g), którą nazywa się witaminą płodności.
Pozwala zachować wysoka zdolność energetyczną organizmu.
Ułatwia przyswajanie białek, tłuszczów i jest pomocna w leczeniu chorób wątroby, trzustki, jelit, miażdżycy, chorób reumatycznych.
Tokoferol dosłownie oznacza „niosę życie”.

W Oleju Cedrowym znajduje się znaczna ilość witamin P, A, B, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu człowieka.

W skład oleju wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe : linolowy, linolenowy, arachidowy, które przeciwdziałają powstawaniu miażdżycy, normalizują strukturę ścian naczyń krwionośnych, podnoszą ich elastyczność i obniżają ich przepuszczalność.
Stwierdzono, że kwas linolowy działa jako środek neutralizujący wiele trucizn.
W związku z tym Olej Cedrowy jest niezbędny dla osób, mieszkających w miastach, gdzie powietrze jest silnie zanieczyszczone spalinami.

Tak więc Olej Cedrowy może być wykorzystywany w calach leczniczych w przypadku wielu chorób i profilaktycznych jako składnik pożywienia pracowników stykających się z substancjami toksycznymi.

Olej Cedrowy ma swoje zastosowanie nie tylko w celach spożywczych, ale również leczniczych i profilaktycznych, a także dla zachowania młodości i urody.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#4

   
Sosna syberyjska (Pinus sibirica), inna nazwa, częściej używana to cedr syberyjski to wolno rosnące, długowieczne drzewo dorastające do 30-35 m wysokości. Należy do rodziny sosnowatych. J
Jak nazwa sugeruje cedr syberyjski jest bardzo odporny na mróz.
Znosi temperatury spadające poniżej 50 stopni Celsjusza.

To właśnie tą roślinę opisuje Wladimir Megre w serii książek "Anastazja".
To właśnie sosna syberyjska daje orzechy cedrowe.
 Orzeszki te są właśnie głównym produktem sosny syberyjskiej.
 Są bardzo bogate w wartościowe nienasycone kwasy tłuszczowe.
 Zawierają również dużo mikroelementów. W smaku są bardzo dobre, bardzo delikatne, słodkie z lekkim żywicznym posmakiem.
Niestety cedry syberyjskie nie produkują orzechów cedrowych w dużej ilości.
Plon z ha wynosi kilkadziesiąt do około stu kilogramów.
 Jest to wartość średnia, gdyż sosna syberyjska plonuje przemiennie.
Większy plon występuje raz na kilka lat. Wpływa to na cenę orzeszków cedrowych - zazwyczaj ponad 100 zł za kilogram.
 Większość orzeszków cedrowych pochodzi z naturalnych stanowisk na Syberii, istnieją jednak plantacje, gdyż popyt na orzeszki cedrowe jest w dużej mierze niezaspokojony (i chyba nigdy nie będzie).
Z orzeszków produkuje się również olej.

Drewno sosny syberyjskiej jest dość wartościowe, jednak wolne tempo wzrostu tego drzewa powoduje, że nie jest to dobry kandydat, jeśli zależy nam na dużej ilości drewna.
Również z drewna pozyskuje się wanilinę - popularny aromat wykorzystywany w przemyśle spożywczym.
http://roslinyuzytkowe.blogspot.com/2009...yjska.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#5

   
Cedrowe orzeszki
Są prawdziwym przysmakiem. Delikatne w smaku dodatkowo mają dużą wartość energetyczną, lecz nie są tuczące. Jako jedne z nielicznych „orzechów” nie wywołują alergii…bo po prostu orzechami nie są!

"Orzeszki" te są oryginalnym dodatkiem do sałatek lub potraw.
Mogą być jedzone jako przekąska, zamiast "śmieciowego" jedzenia.
 Wysoka zawartość łatwo przyswajalnego białka oraz witamin (B1, B2, PP, E) i deficytowych mikroelementów (jak miedź, krzem, wanad, molibden, bor, nikiel, srebro, kobalt) powodują, że "orzechy cedrowe" to bardzo dobry suplementem diety.
 Mieszkańcy Syberii przygotowują z nich pyszną mąkę, olej, śmietanę i mleko cedrowe, używają do wypieku chleba i placków.
Prawdopodobnie między innymi dzięki takiej diecie Sybiracy słyną z żelaznego zdrowia i długowieczności.
Od niepamiętnych czasów mieszkańcy tajgi darzyli to drzewo ogromnym szacunkiem, nazywali je „chlebowym drzewem”, „drzewem-żywicielem” lub „tajemnym drzewem”.
Obok ryb i miodu, cedrowe orzechy do dziś stanowią podstawę żywienia rdzennych mieszkańców Syberii.
Z grubych bali cedrowych budowane są domy, a samo drewno, z uwagi na swoje właściwości, jest używane do wyrabiania zdobionych mebli, instrumentów muzycznych i rękodzieła.
 Lasy tajgi są przesycone fitoncydami (naturalnymi substancjami bakteriobójczymi) wydzielanymi przez drzewa „rodzące orzechy cedrowe”, dzięki czemu tamtejsze powietrze jest niezwykle czyste i świeże, o wysokiej zawartości ozonu (http://www.anastazja.org/cedr.php).
Czym są owe cedrowe orzeszki, skoro orzechami nie są?
Są to odpowiednio spreparowane, tzn. wyłuskane i obrane, nasiona drzewa zwanego sosną syberyjską (Pinus sibirica Du Tour).
Jest to gatunek drzewa iglastego z rodziny sosnowatych (Pinaceae)  wolno rosnącego, dożywającego przeszło 600 lat.
Nazywana także limbą syberyjską lub cedrem syberyjskim.
Występuje w Azji – od 58°E w górach Ural na wschód do 126°E w Paśmie Stanowym w południowej Jakucji, oraz od miasta Igarka na 68°N w dolinie dolnego Jeniseju, na południe do 45°N w centralnej Mongolii.
Obszar ten obejmuje chińskie prowincje: Heilongjiang, Mongolia Wewnętrzna, Sinciang.
Przez niektórych systematyków klasyfikowana była jako odmiana lub podgatunek sosny limby (Pinus cembra)  występującej w Polsce w Tatrach.
 Populacje ze wschodnich krańców zasięgu traktowano jako osobny gatunek P. hingganensis.
Sosna syberyjska jest drzewem o bardzo regularnej koronie przypominającej cylinder.
 Jej pień może osiągać nawet 2 m średnicy.
 Na pędach igły zebrane są po 5 (a więc jest to sosna 5-cio igielna). Dojrzałe szyszki osiągają długość 5–8 cm, szerokość 3–5,5 cm.
Ukryte w nich nasiona są brązowe, długości 9–12 mm, szerokości 5–6 mm, bez skrzydełek (lub ze śladowym skrzydełkiem), otoczone twardą łupiną [fot. 2, 3].
Nasiona wytwarza późno, pomiędzy 15 a 25 rokiem życia, a egzemplarze zacienione nawet dopiero w wieku ok. 50 lat.
 Pylenie ma miejsce w kwietniu, nasiona zaś dojrzewają we wrześniu i październiku następnego roku!
Nasiona roznoszone są głównie przez ptaki, najczęściej przez orzechówkę Nucifraga nucifraga.
Międzynarodowa organizacja IUCN przyznała temu gatunkowi kategorię zagrożenia LC (least concern), czyli jest gatunkiem najmniejszej troski, spośród gatunków niższego ryzyka.
W Chinach gatunek uznany za zagrożony.

Nasiona, nazywane popularnie „orzeszkami cedrowymi”, są jadane na surowo.
Jądra orzeszków zawierają 63,9% wysokiej jakości oleju i 17,2% przyswajalnych białek, w skład których wchodzi 19 aminokwasów: tryptofan, walina, lizyna, metionina, histydyna, prolina, seryna, glicyna, treonina, alanina, kwas glutaminowy, kwas asparaginowy, fenyloalanina, cystyna i cysteina, arginina, tyrozyna.
Można znaleźć informacje, że białka orzeszków cedrowych wyróżniają się podwyższoną, w stosunku do białek innych produktów, zawartością lizyny, metoniny i tryptofanu - najbardziej deficytowych aminokwasów zwykle ograniczających biologiczna wartość białek.
 Są witaminy z grupy B oraz C i D oraz E.
Wytłacza się z nich olej (tzw. olej cedrowy), który jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym, medycynie oraz technice mikroskopowej (immersja).
Orzeszki cedrowe są wielkością i kształtem przypominają ziarna palonej kawy.
Pojedyncza szyszka zawiera około 50–70 gram nasion, przeliczając na sztuki - jest to 100 do 200 nasion.
Z tych nasion można przyrządzić śmietanę, mleko i masło cedrowe.
Najpierw należy obłupać je z cienkiej skórki, rozgnieść i zagotować z małą ilością wody. Po wystygnięciu otrzymana mikstura ma smak i konsystencję gęstej śmietany.
Orzeszki spożywane na surowo mają zbliżony smak do nasion słonecznika.
Obliczono, że w razie zebrania całego rocznego plonu orzechów cedrowych z tajgi, można by zaspokoić światowe zapotrzebowanie na olej roślinny.
 W najbardziej urodzajnych latach ilość plonów szacowano na 1,5 mln ton. Z tego można by otrzymać 500 tys. ton oleju cedrowego.
Gdybyśmy chcieli otrzymać podobną ilość oleju słonecznikowego, trzeba by obsiać słonecznikiem ponad milion hektarów najbardziej urodzajnych ziem
We Włoszech poza spożywaniem nasion, ich łupiny używane są do aromatyzowania i barwienia napoju grappa.
Jako ciekawostkę warto podać, że młode wilki podczas zmiany zębów mlecznych chętnie podjadają orzeszki cedrowe.
 Jedzą je zarówno drapieżniki, jak i zwierzęta roślinożerne. Orzeszki są doskonałym środkiem przeciwdziałającym niedoborom witaminy B.
Wartość odżywcza potwierdza ich skład chemiczny.
Zawartością fosforu przewyższają wszystkie inne orzechy, a także nasiona roślin oleistych.

Limba wykorzystywana była jako roślina lecznicza.
Wierzono, że tak jak ona zabliźnia  swoje rany, tak człowiek po zażyciu mikstury z limby wyleczy swoje.
Znachorzy stosowali korę, popiół i nasiona tego gatunku.
Przed połową XVII wieku Christian Augustini ab Hortis odkrył olej limbowy, który następnie był wytwarzany i oferowany jako lek w okolicy Tatr do początków XIX wieku.
Olej limbowy (oleum limbae, oleum libani) nazywano też balsamem karpackim (balsamum carpathicum).
 Do jego wyrobu wykorzystywano pędy, rzadziej korę i drewno.
 Wyciągi z limby, przy czym wyciąg z kory silniej, działają hamująco na rozwój bakterii i grzybów: gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus), Sarcina lutea, Bacillus cereus, pałeczkę okrężnicy (Escherichia coli), pałeczkę ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa) i Candida albicans.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: