Paprykowe wariacje...
#1

Papryka to genialne odkrycie ludzkości - jest niesamowita i uwielbiam ją w każdej postaci...  Biggrin

[Obrazek: M5haKAn.jpg]
Odpowiedz
#2

   
Sezon na paprykę trwa niemalże przez cały rok – jest tania, smaczna, kolorowa i zdrowa! 
Możemy ja faszerować, przygotowywać na parze, robić z niej leczo, gulasze, marynować, grillować itp. 
Jeśli macie swoje sprawdzone przepisy na paprykę , piszcie...zapraszam...

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#3

Na początek - klasyka  Oczko ...czyli leczo.  Ok
W składnikach figuruje boczek, ale ja mięsa nie jadam, więc go pomijam.  Tak
Przy okazji - podaję też link do innego przepisu na leczo, autorstwa Joany... http://dobrytarot.pl/showthread.php?tid=...1#pid21581


[Obrazek: zKmuSxC.png]

Leczo
1 kg pomidorów
1-1,5 kg czerwonej papryki
1 papryczka chili
½ kg cebuli
20 dag wędzonego boczku
1-2 łyżeczki mielonej papryki
sól, pieprz
olej do smażenia
ewentualnie: łyżka koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowuję wszystkie niezbędne składniki. Kilogram pomidorów to mniej więcej dwa wielkie pomidory malinowe. Papryk będzie trzeba przynajmniej 4-5 sztuk i tyle samo średnich cebul.

Cebulę najpierw kroję na pół. Odcinam końce i obieram. Kroję w półplasterki.
Jeśli ktoś jest wyjątkowo wrażliwy i zawsze płacze przed krojeniem cebuli, proponuję włożenie jej na kilka minut do zamrażalnika przed tą operacją.

Paprykę myję, przekrawam na pół, wybieram gniazda nasienne i pestki. Kroję na ćwiartki, a potem w paski. Nie powinny być zbyt drobne – wszak papryka to serce tego dania.

Papryczkę chili myję i drobno kroję. Decyzję o tym czy wyjąć ze środka pestki podejmujemy w zależności od tego jaka jest nasza odporność ostre potrawy. Jeśli lubimy pikantny smak, wrzucamy wszystko, natomiast jeśli ktoś obawia się pieczenia, powinien dokładnie oczyścić wnętrze papryczki, a najlepiej wrzucić tylko połowę chili.

Wybór pomidorów to istotna sprawa. Moje ulubione to pomidory malinowe. Są bardzo mięsiste i słodkie. Idealnie nadają się do potraw tego typu. 

Pomidory myję, zalewam wrzącą wodą i odstawiam na kilka minut. Literatura fachowa podaje, by naciąć je u góry na krzyż, ale jeśli pomidory są dojrzałe, to wcale nie jest to konieczne. Skórka i tak pięknie schodzi, wystarczy zaczepić paznokciem.

Po zdjęciu skóry wycinam szypułkę (tak by nie zostawić twardych części), przekrawam pomidory na pół i wyjmuję pestki. Najwygodniej kroić w poprzek. Wtedy wystarczy wziąć połówkę warzywa do ręki, lekko ścisnąć i pestki same wypadają do miski.

Miąższ pomidorów kroję w kostkę. 
Jeśli macie lenia, albo pomidory nie smakują już pomidorami, weźcie dwie puszki pomidorów bez skóry. Tylko wtedy bardzo możliwe, że przyda się mała łyżeczka cukru dla przełamania kwaskowego smaku. Malinówki są o niebo smaczniejsze.

Boczek kroję w słupki lub kostkę.

Na dużej patelni podsmażam boczek. Lekko go przyrumieniam. Jeśli jest bardzo chudy, dodaję łyżkę oleju lub smalcu. Łyżką cedzakową przekładam boczek do dużego garnka.
Naturalnie można wszystko od razu smażyć w dużym garnku z grubym dnem.
Jeśli chodzi o wybór tłuszczu, to prawdziwe leczo przyrządza się na smalcu, ale sama niespecjalnie stosuję się do tej zasady, bo prawie nigdy nie mam smalcu w lodówce. 

Na pozostały tłuszcz wrzucam cebulę. Jeśli trzeba, dodaję jeszcze odrobinę tłuszczu. Posypuję cebulę solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, smażę kilka minut aż zmięknie. Dodaję paprykę w proszku.

Tu warto się jednak zatrzymać na chwilę. Papryki nie wsypuję na gorący tłuszcz, tylko zestawiam na chwilę patelnię z ognia i czekam aż zawartość lekko przestygnie. Jeśli się spieszę, a wszystkie warzywa mam już pokrojone i groziłby mi przestój w kuchni, dolewam łyżkę zimnej wody i dopiero wtedy wsypuję paprykę. Mieszam. 

Cebulę dorzucam do boczku. 
Stawiam garnek na ogniu, dodaję paprykę i pomidory. Chwilę gotuję na dużym ogniu, po czym zmniejszam ogień, przykrywam i duszę około 20 minut. Ważne by papryka się nie rozgotowała.
Tutaj odbiegam trochę od oryginału, który należałoby bardziej odparować, ale moje dzieci uwielbiają wszystko co przypomina zupę, a powstały sos jest naprawdę przepyszny. 

Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Czasami dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego, ale to zdecydowanie nie jest składnik dla ortodoksów.

Podaję ze świeżym pieczywem. 

Leczo z powodzeniem można mrozić.

Smacznego!

Źródło przepisu: blog Dwie Chochelki http://www.dwiechochelki.pl/2010/09/lecz...wa-co.html
Odpowiedz
#4

[Obrazek: BHQN5QI.jpg]
Papryka nadziewana pieczarkami
Składniki:
3-4 papryki (moje nie były zbyt duże)
2 średnie cebule
50 dag pieczarek
3 kopiaste łyżki ugotowanego ryżu (niekoniecznie)
sól, pieprz
natka pietruszki i/lub świeże listki tymianku
masło z dodatkiem łyżki oleju do smażenia
100 g cheddara (lub innego sera)

Sposób przygotowania:

Cebule obieram, drobno kroję.
Pieczarki oczyszczam. Kroję na niewielkie kawałki.

Na dużej patelni podsmażam cebulkę aż zmięknie. Dodaję pieczarki, smażę kilka minut, żeby odparowały. Na koniec doprawiam solą i pieprzem, dodaję drobno posiekane zioła. Wsypuję ugotowany ryż, wszystko mieszam.

Papryki myję, odkrawam od góry „czapeczkę”, którą odkładam. Oczyszczam papryki z białych błon i pestek. Od środka posypują odrobiną soli. Nadziewam pieczarkami. Można skropić po wierzchu oliwą.

Płaskie naczynie żaroodporne skrapiam oliwą, ustawiam w nim papryki. Przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut, papryki powinny zmięknąć. Zdejmuję folię i znowu wstawiam na około 10 minut. W tym czasie ścieram ser na grubej tarce, posypuję nim z wierzchu papryki i wstawiam na ostatnie 10 minut. Czas pieczenia zależy oczywiście od piekarnika.

Co do „czapeczek” pozostawiam Wam decyzję czy będziecie papryki piekli z nimi czy bez. Ja raz piekę w czapeczkach, a następnym razem bez – zależy jak wyjdzie. Tylko po posypaniu serem oczywiście już nie przykrywam. A w ogóle to dużo wygodniej się piecze, jeśli papryki przekroimy wzdłuż (jak na zdjęciu powyżej).

Źródło przepisu: Blog Dwie Chochelki http://www.dwiechochelki.pl/2011/09/papr...rkami.html
Odpowiedz
#5

Papryka faszerowana kaszą bulgur z warzywami
4 papryki
1 woreczek kaszy bulgur
Pół cukinii
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 cebula
Fasolka szparagowa
Puszka pomidorów krojonych
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
4 plastry sera mozzarella
1 pomidor
Lubczyk, oregano, bazylia,
Sól, pieprz
Olej do smażenia

Przygotowanie:

Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Z papryki odciąć górną część, wydrążyć środek. 
Marchewkę pokroić w kostkę i podgotować chwilę, aby zmiękła.
Na patelni usmażyć cebulę, po chwili dodać czosnek, paprykę, fasolkę, pokrojoną w kostkę cukinię, podgotowaną marchewkę i ugotowaną kaszę. Następnie dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku przyprawami. 

Gotowym farszem napełnić papryki, na farsz położyć po jednym plasterku mozzarelli i na koniec po plasterku pomidora.

Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać ok pół szklanki wody i piec pod przykryciem ok 45 min. w temperaturze 200st. 15 min przed końcem można papryki odkryć, aby się zarumieniły.

źródło: https://smaker.pl/przepis-papryka-faszer...rinaa.html
Odpowiedz
#6

Kaszotto z kaszy Bulgur z warzywami
Składniki:
2 woreczki kaszy bulgur (po 100g każdy)
2 łodygi selera naciowego
2 średnie cebule
2 marchewki
200g pieczarek
oliwa
sól
pieprz
słodka papryka
ewentualnie - 1 czerwona papryka
szczypta curry
puszka pomidorów w sosie własnym (ew. koncentrat pomidorowy)
bulion (jeśli nie mamy - woda)

Kaszę wkładamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy ok 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę. Jeśli chcemy dodać świeżą paprykę - myjemy ją, wykrawamy środek z nasionami i kroimy w kostkę lub paseczki, a następnie podsmażamy razem z cebulą. Po chwili do cebuli i papryki dodajemy pokrojony drobno seler naciowy oraz startą na drobnych oczkach marchewkę. Całość lekko solimy, pieprzymy, dodajemy słodką paprykę i curry. Mieszamy i podsmażamy ok 10 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojone w kostkę pieczarki, podlewamy 1/3 szkl. bulionu (wody) i dusimy na małym ogniu 15 minut. Na koniec dodajemy zblendowane pomidory w sosie własnym i  ugotowaną kaszę. Mieszamy, doprawiamy do smaku.

źródło: http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2...ywami.html
Odpowiedz
#7

[Obrazek: 0cDjginm.jpg]
Krokiety z nadzieniem ruskim i papryką
Mój "wynalazek" - uwielbiam te krokiety. Uśmiech
Zawsze robię sobie zapas i zamrażam... potem wystarczy rozmrozić w mikrofali, przysmażyć na patelni - i obiadek gotowy. Dobrze smakują z surówką z pora lub białej kapusty (typu coleslaw). Ok

Przepis jest bajecznie prosty...

Robimy naleśniki:

2 szklanki mąki pszennej
4 jajka
2 szklanki mleka
1,5 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
2 szczypty soli
6 łyżek oleju roślinnego

Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać olej roślinny i razem zmiksować (zamiast tego można wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).

Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.

Następnie przygotowujemy farsz...
Farsz jest taki jak do pierogów ruskich - plus jogurt i papryka. Tak

Ja daję:
3 białe sery, tzw. klinki - ale może być też każdy inny twaróg
1 kubeczek jogurtu naturalnego
1-2 podsmażone cebule 
ziemniaki ugotowane, utłuczone i wystudzone - objętościowo mniej więcej tyle samo co sera
pół dużego słoika (tego 720 ml) papryki marynowanej lub konserwowej - często daję nawet więcej
sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki - prócz papryki - mieszamy razem na w miarę jednolitą masę.
Paprykę odsączamy z zalewy, kroimy w paseczki, a następnie w dość drobną kosteczkę. Dodajemy do masy i mieszamy.

Na naleśniki nakładamy farsz, zawijamy, panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na złoty kolor - mniam!  Mniam
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości