Czarnuszka-Nigella
#1

Nigella-Czarnuszka)
Rodzaj roślin jednorocznych z rodziny jaskrowatych, dziko rosnących głównie na obszarach śródziemnomorskich oraz w zachodniej Azji.
Należy do niego około 15 gatunków.
Gatunkiem typowym jest Nigella Arvensis
Rośliny przeważnie jednoroczne, rzadziej dwuletnie i byliny.
Liście podwójnie lub potrójne pierzastosieczne.
Kwiaty pojedyncze, duże, białe lub niebieskie, rzadziej żółte.
Owoce składają się z kilku mieszków, zrośniętych ze sobą.
Zawierają czarne nasiona (stąd też nazwa rośliny).

Gatunek we florze Polski
Nigella Arvensis-Czarnuszka Polna
Gatunki uprawiane
Nigella Bucharica Schipcz-Czarnuszka Bucharska
Nigella Integrifolia-Czarnuszka Całolistna
Nigella Damascena-Czarnuszka Damasceńska
Nigella Sativa-Czarnuszka Siewna
Nigella Orientalis-Czarnuszka Wschodnia

Zastosowanie  
Niektóre gatunki są uprawiane jako rośliny lecznicze i przyprawy.
Niektóre są roślinami leczniczymi.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

Nigella Arvensis- Czarnuszka Polna
Występuje w stanie dzikim w południowej i środkowej Europie, zadomowiona również w Wielkiej Brytanii.
W południowej Polsce jest archeofitem, w północnej efemerofitem.
Roślina jednoroczna.
Kwitnie od lipca do września.
Roślina miododajna, miodniki ma umieszczone na wewnętrznej wardze zakończonej ostrym wyrostkiem.
Przedprątne kwiaty zapylane są przez błonkówki.
Rośnie na polach, wysypiskach gruzu.
Preferuje gleby gliniaste, zawierające wapń.
Na polach uprawnych uznawana za chwast.

Zastosowanie
Roślina lecznicza:
Jeszcze w latach 70. XX wieku stosowana w wielu krajach świata, najczęściej przy zaburzeniach trawienia,
W Indiach przeciwko biegunkom i kolce żołądkowej,
w Niemczech jako składnik mieszanek ziołowych regulujących przemianę materii
Surowiec zielarski:
Nasiona czarnuszki (Semen Nigellae), zawierają 0,6–1,4% olejku eterycznego, do 35% tłuszczu.
Olejek ma żółtą barwę i dość przyjemny zapach.
Działanie:
Regulujące trawienie, przeciw robakom, pomocnicze przy schorzeniach pęcherzyka żółciowego i wątroby.
Zbiór i suszenie:
Ścina się i suszy pędy, gdy większość mieszków zaczyna żółknąć.
Następnie młóci, a nasiona przechowuje w suchym, zaciemnionym pomieszczeniu.
Nasiona służą do przygotowywania naparu.
źródło
https://botany.cz/cs/nigella-arvensis/
https://commons.wikimedia.org/wiki/Categ...a_arvensis

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#3

Nigella Damascena-Czarnuszka Damasceńska
W stanie dzikim występuje w Afryce Północnej, w Azji Zachodniej i na Kaukazie oraz w południowo-wschodniej i południowej części Europy.
W Polsce jest rośliną uprawianą i dziczejącą z upraw (efemerofit)
Kwiaty duże, promieniste, otoczone kilkoma wielokrotnie postrzępionymi liśćmi .
Są jasnoniebieskie, ale zdarzają się białe, a u ozdobnych odmian również w innych kolorach
Roślina jednoroczna.
Kwitnie od mają do sierpnia.
Jest rośliną owadopylna i miododajną.

Zastosowanie
W krajach śródziemnomorskich jako roślinę przyprawową uprawia się czarnuszkę damasceńską, która w naszym kraju służy głównie ozdobie rabat.
Roślina ozdobna uprawiana głównie na kwiat cięty do wiązanek, bukietów itd.
Niektóre ozdobne kultywary, np.Miss Jekyll mają kwiaty pełne.
Ozdobne są nie tylko kwiaty (w wazonie z wodą długo zachowują świeżość), ale również owoce i to głównie rośliny z owocami są wykorzystywane na kwiat cięty.
Może być też uprawiana na rabatach.
Roślina lecznicza o podobnych własnościach leczniczych jak Czarnuszka Siewna.
https://botany.cz/cs/nigella-damascena/
https://en.wikipedia.org/wiki/Nigella_damascena

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#4

Nigella Fumariifolia
Występowanie:
Gatunek opisany z Cypru.
Występuje we wschodniej części Morza Śródziemnego, oprócz Cypru notowany jest również na Krecie i niektórych wyspach Morza Egejskiego.
Ekologia:
Rośnie na kamienistych zboczach i zboczach, w krzaczastej fryganie, najczęściej w strefie od wybrzeża do ok. 100 m npm Kwitnie od kwietnia do maja.
Opis:
Jednoroczne zioło, tylko 2-20 cm wysokości.
Łodyga jest krótka, wznosząca się do prostaty, liście są podzielone 2-3 razy na odcinki lancetowate do jajowatych. Kwiaty są pojedyncze, końcowe, płatki są siedzące, białawe, płatki nektarnika są szkarłatne, spiczaste, pylniki nie są spiczaste.
Owocem są kapsułki w kształcie gwiazdy, połączone na około jedną trzecią ich długości.
https://botany.cz/cs/nigella-fumariifolia/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#5

Nigella Hispanica
Nigella Hispanica, the Spanish Fennel Flower
Gatunek rośliny kwitnącej z rodziny Ranunculaceae , pochodzącej z Portugalii, Hiszpanii i Francji. [1] Roczne lub dwuletnie osiąghttps://en.wikipedia.org/wiki/Nigella_hispanicaające 60 cm (2 stopy), Królewskie Towarzystwo Ogrodnicze uważa, że jest to dobra roślina do przyciągania zapylaczy.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#6

Nigella Integrifolia
Czarnuszka całolistna - Nigella integrifolia
Azja Środkowa, Iran.
Roczne rośliny zielne o wysokości 25-45 cm.
Pędy wyprostowane, proste lub gęsto rozgałęzione, mniej lub bardziej owłosione z krótkimi kręconymi włoskami.
Liście podstawowe do 10 cm długości, całe, liniowo-lancetowate, liniowo-łopatkowate lub podłużno-lancetowate, nagie, wcześnie opadające. Liście łodygowe długości 2-5 cm, siedzące, dłoniasto podzielone na 3-9 segmentów, segmenty wąsko liniowe, prawie nitkowate, spiczaste, mniej lub bardziej gęste i krótko owłosione.
Narzuta jest dwa razy większa od kwiatu, który często jest nią całkowicie zakryty jak welon.
Kwiaty są dzwonkowate, o długości 2-2,5 cm i średnicy 1,6 cm, zebrane w dużych ilościach w baldachy corymbose.
Płatki jajowato-podłużne, stykające się brzegami, bladoniebieskie.
Nektarniki w tym 8 sztuk, liniowe, dwuwarstwowe. Jest około 20 pręcików. Listki, w tym 3 sztuki, długości 0,8-1,2 cm, zrośnięte prawie na całej długości, z krótkim nosem, nabrzmiałe, krótko owłosione, tworzące prawie zaokrąglone pudełko. Kwitnie w czerwcu-lipcu, bardzo obficie.
W kulturze od 1894 roku.
https://megabook.ru/article/%D0%9D%D0%B8...olia%20Rgl.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#7

Nigella Orientalis-Czarnuszka Wschodnia
Rodzina Ranunculaceae- Jaskrowate
Roślina jednoroczna pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego o żółtych, drobnch kwiatach.
W miarę przekwitania, wartość dekoracyjną nadają roślinie zielone owocostany kształtem przypominające koronę.
Doskonały dodatek do żywych i suchych bukietów.
Dobrze rośnie na każdej glebie ogrodowej.

Występowanie:
Wschodnia część Morza Śródziemnego, gatunek opisany z Syrii – południowy wschód od Półwyspu Bałkańskiego, Krymu, Azji Mniejszej, północnego Iranu, Syrii, Libanu.
Ekologia:
Rośnie na obrzeżach pól, na ugorach, wtórnie wokół siedzib ludzkich i ogrodów, na wysypiskach i składowiskach odpadów. Kwitnie od maja do czerwca.
Opis:
Roślina jednoroczna, wysokość 10–50(–90) cm, łodyga prosta, nierozgałęziona lub słabo rozgałęziona, rowkowana. Liście są 2-3 razy pierzaste, podzielone na segmenty liniowe. Kwiaty wyrastają pojedynczo na szczycie łodygi, zwykle są 5-płatkowe, płatki są żółtozielone, niebłoniaste, spiczaste u góry, płatki nektarnika są dwuwargowe, czerwono kropkowane, owłosione.
Owocem jest spłaszczona torebka.
Zagrożenia i ochrona:
W Bułgarii jest klasyfikowany jako gatunek zagrożony (EN).
Zastosowanie:
Uprawiana w ogrodach jako roślina jednoroczna. Suszone kapsułki stosuje się w suchych opatrunkach.
https://botany.cz/cs/nigella-orientalis/
https://sklep.swiatkwiatow.pl/czarnuszka...owerfunnel

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#8

Nigella Segetalis
Po raz pierwszy opublikowano we Fl. Taur.-Kaukaz. 2:16 (1808)
Ten gatunek jest akceptowany
Rodzimym zasięgiem występowania tego gatunku jest Ukraina po Turcję i północny zachód. Iranu.
Jest to roślina jednoroczna i rośnie głównie w umiarkowanym biomie.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#9

Nigella Sativa-Czarnuszka Siewna
Gatunek rośliny z rodziny jaskrowatych.
Zwana jest również Czarnuszką Ogrodową, Kolendrą Siewną, Czarnuszką Egipską, Czarnuchą, Kąkolnicą, Panną w Zieleni.
Jest jednoroczną rośliną o białych, niebiesko żyłkowanych kwiatach.
Owocem jest mieszek zawierający czarne, pachnące kamforą nasiona, których smak jest początkowo gorzki, a później aromatyczny.
Pochodzi z Europy Południowej i Azji Zachodniej
.
Nazwa w języku angielskim: Roman Coriander
Nazwa w języku francuskim: Nigelle Cultivée
Nazwa w języku niemieckim: Echter Schwarzkümmel

W Polsce jest uprawiana i czasami przejściowo dziczejąca-Ergazjofigofit
Kwiaty dość duże, o średnicy do 3 cm, pojedynczo wyrastające na szczycie pędów.
Działki kielicha białych do bladobłękitnych z błękitnym unerwieniem i szczytach seledynowych.
Działki okwiatu szerokojajowate, przekształcone w dwuwargowe miodniki osadzone na trzonkach.
Roślina jednoroczna.
Dziko występuje na siedliskach ruderalnych i jako chwast zbożowy.
Roślina miododajna, kwitnie od maja do września.
Nasiona mają silny, aromatyczny zapach.

Zastosowanie
Roślina lecznicza:
Surowiec zielarski:
Nasienie Czarnuszki – Semen Nigellae -Semen Melanthii
Z nasion wytwarza się olejek z Czarnuszki Siewnej – Oleum Nigelle-Oleum Melanthii Aethereum

Sztuka kulinarna: czarne nasiona służą jako dodatek do pieczywa, do przetworów warzywnych, do aromatyzowania wina oraz w niewielkim zakresie do produkcji olejku eterycznego używanego w cukiernictwie.
Mielone nasiona Czarnuszki stanowią dobrą namiastkę Pieprzu, gdyż u osób wrażliwych nie podrażniają błony śluzowej żołądka.
Roślina ozdobna uprawiana na rabatach, a także na kwiat cięty do wiązanek, bukietów itp. (dekoracyjne są również jej owoce).

Olejku z Czarnuszki używa się do produkcji perfum
Olej z Czarnuszki znajduje również zastosowanie w kosmetyce.
Poprawia kondycję skóry, przede wszystkim suchej i dojrzałej, oraz, dzięki właściwościom przeciwutleniającym, opóźnia proces powstawania zmarszczek.
Zmiękcza i wygładza skórę, nawilża i wzmacnia przesuszone i zniszczone włosy oraz łagodzi podrażnienia, również te wywołane nadmierną ekspozycją na słońce.
Może być stosowany do masażu, który rozluźni spięte mięśnie i działa przeciwbólowo.

Ciekawostki
W starożytności używano jej jako panaceum.
Znana była już w starożytnej Asyrii, wymienia ją też Biblia.
Po raz pierwszy jej własności lecznicze opisał grecki lekarz Dioskurides.
W dawnej Polsce była używana przez biedną ludność jako przyprawa zastępująca zbyt drogie dla ludzi przyprawy wschodnie.
W sezonie wegetacyjnym 2008 prace badawcze nad uprawą Czarnuszki Siewnej rozpoczął Uniwersytet Warmińsko-Mazurski
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#10

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Nigella Sativa-Czarnuszka Siewna była stosowana w medycynie starożytnej (Egipt), ponadto w Turcji i w Azji.
W medycynie arabskiej używana w leczeniu nieżytu żołądka i jelit.
W Polsce roślina ta jest mało popularna w ziołolecznictwie.
Możliwe jest uprawianie Czarnuszki do celów leczniczych i przyprawowych.
W niektórych krajach Czarnuszka jest stosowana jako przyprawa.
W Polsce niektórzy dystrybutorzy ziół mają w swojej ofercie Czarnuszkę Siewną.
Popularna przyprawa w Bułgarii, Turcji, Indiach i Arabii.

Czarny Kminek-bot.Czarnuszka-zwany też złotem faraonów-jest niezwykłą substancją naturalną znaną od tysiącleci ze swych leczniczych wartości.
Egipcjanie, słynący ze stosowania wysokorozwiniętych metod leczenia, od zawsze bardzo cenili sobie małe czarne nasiona owej rośliny, co też zostało uwiecznione na pismach papirusowych.     
Według podań, faraon Tutenhamon był tak zafascynowany Czarnym Kminkiem, że jego słudzy musieli stale nosić przy sobie butelkę cennego olejku.
Po śmierci faraona amfora z olejem z Czarnego Kminku została złożona wraz z nim do grobu.
Podobno Kleopatra i Nefretete zawdzięczały Czarnemu Kminkowi aksamitnie miękką i piękną skórę

Pierwsza, bodaj najwcześniejsza wzmianka o Czarnym Kminku-Czarnuszce znajduje się w Biblii-Księga Izajasza 28, 23-29:
„Nastawcie uszu i słuchajcie głosu mego, uważajcie i słuchajcie mojej mowy!
Czyż oracz tylko orze pod zasiew, przewraca i bronuje swą rolę?
Czyż raczej, gdy zrówna jej powierzchnię, nie zasiewa Czarnuszki i nie rozrzuca Kminu?     
Czy nie sieje Pszenicy i Jęczmienia, a po brzegach Orkiszu?
A ktoś poucza go o tym prawie, jego Bóg mu to wykłada.”
(Tłumaczenie wg. Biblii Tysiąclecia, Wyd. Pallottinum, Poznań – Warszawa 1980)

Znamiennym jest fakt, że Hebrajczycy zaliczali Czarny Kminek do tej samej kategorii podstawowych środków żywności, co Pszenicę, Jęczmień i Orkisz.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#11

Nigella Sativa-Czarny Kminek-Czarnuszka Siewna, jest znana od co najmniej od pięciu tysięcy lat, szczególnie w Azji południowej i Afryce Północnej.
Jest rośliną jednoroczną i często samo rozsiewającą się wśród rosnących zbóż.

W różnych kulturach roślina ta kryje się pod innymi nazwami.
W pierwotnej wersji Biblii aramejskiej występuje jako Szabbuno.
Dzisiejsi Asyryjczycy nazywają ją Kumto (tj. Czarnuszka).
Arabowie używają poetyckiego określenia Nasiona Szczęścia-Habbat al.-Baraka.           
Angielska nazwa jest równie poetycka jak Arabów: Love in a mist – miłość we mgle.                 
W Polsce znana jest jako Czarnuszka Siewna, Czarna Kolendra, bądź Czarny Kminek.           

Należy do rodziny jaskrowatych.
Jego łodyga wzniesiona jest do 40 – 60cm z delikatnymi, pierzastosiecznymi liśćmi, zakończona kwiatem.
Taki wygląd zrodził francuską nazwę – włosy Wenus (Cheveux de Venus).
Kielich kwiatu posiada białe płatki z niebieskim żyłkowaniem.
Owoc stanowi mieszek wypełniony nasionami – spłaszczone, ostro zakończone, o nierównej, aksamitnej powierzchni i ostrym, charakterystycznym smaku.
Właśnie dzięki tym czarnym nasionom (black seed) Czarny Kminek zawdzięcza swą niezwykłość.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#12

Nigella Sativa-Czarnuszka Siewna pachnąca orientem
Autor: Dr Jadwiga Jurkjan
Ta bliska kuzynka jaskrów jest trochę podobna do Anemonu. 
Jej delikatne, białoniebieskawe kwiaty i szarozielone pierzaste liście wyglądają jak z koronki. 
Nasiona zaś przypominają łzy. 
Właśnie one są najcenniejsze. 
Dziś wracają na półkę z przyprawami. 

Lekko pieprzny, z gorzkawą nutą Gałki Muszkatołowej – zapach Czarnuszki unosi się nad Marokiem, Tunezją czy Libanem. 
Nasionami tej rośliny w krajach arabskich przyprawiane są potrawy i pieczywo, a na Saharze nawet herbata. 
Smak Czarnuszki opisywany jest wieloma określeniami. 
Najczęściej mówi się, że jest aromatyczny, orzechowy, lekko słodki, choć nie pozbawiony ostrości, czasem cierpki. 
Przypomina nieco smak Maku, Oregano i Pieprzu. 
Bardzo uwydatnia go prażenie na oleju. 
Czarny Kminek, jak określano nasiona Czarnuszki Siewnej, stosowano jako popularną przyprawę nie tylko w krajach arabskich, ale też na południu Europy – w Turcji, Bułgarii oraz w dalekich Indiach. 
Nawet w Polsce Czarnuszka do niedawna była dodatkiem do chleba. 
Mieszano ją z ciastem, stanowiła też aromatyczną i dekoracyjną posypkę. 

Trochę zapomniana
Sumeryjskie tabliczki i egipskie hieroglify to pierwsze źródła informacji o Czarnuszce.          
Używali jej egipscy, greccy i rzymscy lekarze. 
Wspominana była na stronach Biblii i znana Avicennie, Hipokratesowi i Dioskuridesowi.        
Polecali ją swoim pacjentom zarówno w przypadkach osłabienia, jak i nadpobudliwości, a miejscowo stosowali w przedwczesnym siwieniu. 
Cenny jest też olej Czarnuszkowy. 
Ma wyjątkową wartość odżywczą oraz właściwości wzmacniające odporność. 
Czarnuszkę polecano często kobietom. 
Reguluje bowiem cykl menstruacyjny, a u matek karmiących zwiększa laktację. 
Uważano ją też za skuteczny środek antykoncepcyjny. 
Do XVII wieku Czarnuszka była popularnym surowcem w fitoterapii. 
Potem – na długo o niej zapomniano.

Upiększa i leczy
Nasiona Czarnuszki Siewnej to kopalnia substancji biologicznie czynnych. 
Niektórzy twierdzą, że zawierają blisko 100 składników! 
Wśród nich warto wymienić olejek eteryczny z istotnymi dla wartości leczniczej związkami– tymochinonem, karwakrolem, anetolem i 4-terpineolem. 
Poza tym są w nasionach Czarnuszki alkaloidy imidazolowe i substancje gorzkie (nigellina, nigellimina i nigellon). 
Znaleziono w nich również związki steroidowe – fitosterole (stigmasterol, kampesterol, kampesteron), saponiny trójterpenowe (melantyna, α-hederyna, hederakozyd C), flawonoidy (kwercetynę oraz glikozydy kemferolu i kwercetyny), liczne aminokwasy i proteiny, kumaryny, a także substancje mineralne oraz cenny olej – źródło kwasów tłuszczowych. 
Wykorzystywany jest zwłaszcza w kosmetyce, głównie ze względu na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: linolowego (omega-6) i oleinowego (omega-9).  
Wpływają one korzystnie na skład naturalnego płaszcza lipidowego skóry. 
Wzmacniają naturalną barierę ochronną oraz strukturę błon lipidowych komórek skóry.       
Olej z czarnuszki zawiera też 15 aminokwasów, w tym 8 egzogennych czyli takich, które trzeba dostarczać z zewnątrz. 
Taka kompozycja sprawia, że to wyjątkowy środek utrzymujący elastyczność skóry.            
Poprawia również jej odporność. 
Dzięki olejowi Czarnuszkowemu skóra nie reaguje nadwrażliwie na drażniące czynniki środowiska zewnętrznego. 
Kosmetyki zawierające tłoczony z nasion Czarnuszki olej o wysokiej zawartości tymochinonu, nigellonu i p-cymenu odznaczają się działaniem przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. 
Olej ten wykorzystywany jest w kosmetykach do ochrony przeciwsłonecznej.
Znakomicie sprawdza się w pielęgnacji skóry skłonnej do podrażnień oraz zarówno suchej, jak i łojotokowej. 
Obie wymagają silnej ochrony antyoksydacyjnej.

Siła czarnych drobinek
Jak to często bywa w przypadku roślin leczniczych, współcześnie prowadzone badania potwierdzają ich dawne zastosowania. 
Nie inaczej jest z Czarnuszką. 
Swego czasu uznawano ją za panaceum. 
Nie dziwi to, skoro jest tak bogata w składniki aktywne. 
Była użyteczna ze względu na działanie przeciwbakteryjne, moczopędne, żółciopędne oraz przeciwrobacze. 
Wykorzystywano ją w terapii schorzeń układu pokarmowego oraz dróg moczowych.             
Hinduscy badacze w ostatnim czasie potwierdzili też jej działanie przeciwgorączkowe, rozkurczowe i przeciwbólowe. 
Próby udowodnienia skuteczności w chorobach alergicznych dowiodły, że Czarnuszka działa przeciwzapalnie. 
Wyciągi olejowe zawierające tymochinon są odpowiedzialne za neutralizację wolnych rodników, a α-hederyna zawarta w nasionach wykazuje znaczący potencjał działania przeciwnowotworowego. 
Poza tym nasiona Czarnuszki są cenione ze względu na swoje działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. 
Wspomina się również o ich przeciwcukrzycowym działaniu.

Szczypta dla zdrowia
Stosowana w przepisanych ilościach Czarnuszka nie powoduje wystąpienia działań niepożądanych. 
Warto uwzględnić ją, jeśli nie w terapii, bo badania mające wykazać jej skuteczność terapeutyczną nadal trwają, to przynajmniej w diecie.
Jedynym przeciwwskazaniem do stosowania Czarnuszki jest ciąża.
https://ekorewolucja.siteor.pl/article/czarnuszka-siewna-pachnaca-orientem

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#13

   
Olej z Czarnuszki, ważny naturalny środek pozyskiwany z nasion Nigella Sativa
Olej z Czarnuszki pozyskiwany jest poprzez tłoczenie na zimno nasion rośliny pochodzenia azjatyckiego Nigella Sativa . Używany od czasów starożytnych, ponieważ ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne: uważany za bardzo ważny naturalny środek przeciwko bakteriom, grzybom, infekcjom, astmie, alergiom, Helicobacter pylori, chorobom autoimmunologicznym, a nawet onkologicznym.

Dlaczego olejek z kminku jest tak popularny w medycynie ajurwedyjskiej i ludowej? 
Ponieważ nasiona, z których pozyskiwany jest olej, składają się z drogocennych pierwiastków: 
są bogate w witaminy B1, B2, B3, zawierają minerały oraz inne pierwiastki, takie jak kwas oleinowy i linolowy.
Oprócz tego, że jest naturalnym lekarstwem na niektóre dolegliwości zdrowotne, olejek z Czarnuszki jest również stosowany jako środek upiększający dla pięknych włosów.
Jednym słowem olejek do kupienia i trzymania w domu, bo zawsze może się przydać.
Poznajmy wszystkie sposoby wykorzystania tego drogocennego i bardzo starożytnego oleju.

Olej z Czarnuszki: skład
Olej z Czarnuszki pozyskiwany jest poprzez tłoczenie nasion Nigella Sativa, rośliny pochodzenia azjatyckiego. 
Nasiona tej rośliny zawierają duże ilości witamin B1 , B2, B3, a także minerały takie jak wapń, kwas foliowy, żelazo, 
cynk, miedź.
Nasiona Czarnuszki są bogate w inne pierwiastki, takie jak kwas oleinowy i kwas linolowy : z tych cennych nasion uzyskuje się równie cenny olej, który jest słusznie stosowany jako naturalny środek w przypadku niektórych patologii i ogólnej poprawy samopoczucia organizmu .

Pochodzenie
Ekstrakt z Czarnego Kminku-Czarnuszki był używany od czasów starożytnych w leczeniu różnych dolegliwości fizycznych dzięki dobrze znanym właściwościom przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym i przeciwzapalnym.
Wśród Egipcjan olejek ten był niezbędny i określany jako eliksir młodości: nigdy go nie brakowało. 
W rzeczywistości w grobowcu Tutanchamona znaleziono duże amfory wypełnione olejem jako dowód na ich szerokie zastosowanie .
Wydaje się, że olejek oprócz właściwości zdrowotnych był używany przez egipskie kobiety do pielęgnacji włosów i skóry.

Jak wydobyć
Olej otrzymywany jest poprzez tłoczenie na zimno nasion Nigella Sativa, Czarnuszki nie należy mylić z innymi odmianami Kminku używanymi tylko jako przyprawa, Cuminum Cyminum, który nie posiada właściwości Nigella Sativa.
Nasiona są znane jako „błogosławione nasiona” ze względu na ich właściwości fitoterapeutyczne.

Czarnuszka w botanice
Rośliną, z której pochodzi olejek jest Nigella Sativa , która należy do rodziny Ranunculaceae .
Bez problemu można ją uprawiać w doniczkach lub w ogródku. 
Preferuje przepuszczalną glebę i słoneczne stanowisko. 
Nie lubi zimnych klimatów.
Małe czarne nasiona w kształcie półksiężyca zawarte są w białych kwiatach z jasnymi niebieskimi smugami.
Ale przyjrzyjmy się teraz właściwościom nasion, prawdziwego skarbu rośliny.

Olej z Czarnuszki: wszystkie właściwości
Olej z czarnuszki może być stosowany jako naturalny środek przy chorobach układu oddechowego, problemach trawiennych, poprawiający pracę nerek i wątroby, wspomagająco w leczeniu chorób układu krążenia oraz jako środek przeciw niektórym chorobom skóry.

Jak stosować olej z nasion Czarnuszki
Olej z czarnuszki można przyjmować:
jako suplement diety w postaci perełek lub kapsułek żelowych do przyjmowania na czczo lub rozpuszczania w gorącym napoju
do użytku zewnętrznego do masażu skóry i włosów, np. łącząc olejek kminkowy z olejkiem migdałowym lub olejkiem jojoba 
Stosować 2-3 razy dziennie.
Olejek eteryczny należy stosować również jako środek uspokajający przy kaszlu, wmasowując go w czystej postaci, wystarczą 2 krople, bezpośrednio na oskrzela.
Alternatywnie można go również użyć w dyfuzorze do oczyszczenia pomieszczenia (użyj 5 kropli).

Korzyści dla skóry i włosów
Olejek z czarnuszki stosowała już Kleopatra jako naturalny kosmetyk do pielęgnacji skóry i włosów.
Do włosów możesz użyć:
jako pakiet odżywczy: stosować po umyciu szamponem, aby poprawić połysk włosów
jako środek przeciwłupieżowy: 3 krople wetrzeć w skórę głowy razem z octem jabłkowym i wodą zapobiega wypadaniu włosów, ponieważ stymuluje cebulki włosowe

Na skórę używamy:w celu 
zmniejszenia stanów zapalnych skóry, takich jak zapalenie skóry, egzema, trądzik, łuszczyca zmniejszyć ślady i blizny
jako antycellulit pomaga usuwać toksyny i płyny zawarte w tkance tłuszczowej
łagodzić i zmniejszać stany zapalne, szczególnie w przypadku delikatnej skóry
zwalczać choroby wywołane przez grzyby i bakterie
jako naturalny lek przeciwhistaminowy w przypadkach opryszczki ( warg , narządów płciowych, półpaśca i oczu) lub w przypadku odczynów skórnych

Olej z czarnuszki: przeciwwskazania
Nie zaleca się przyjmowania olejku eterycznego z czarnuszki doustnie podczas ciąży. 
W rzeczywistości wydaje się, że składniki aktywne zawarte w jej nasionach mogą przewidywać początek skurczów.
Także osobom z chorobami wątroby iosobom stosującym terapie hormonalne i leki fotouczulające
https://www.tuttogreen.it/olio-di-cumino-nero/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości