Alpinia
#1

   
Alpinia
Rodzaj bylin z rodziny imbirowatych (Zingiberaceae).
Liczy ok. 230 gatunków występujących w tropikalnej i subtropikalnej Azji, Australii oraz na wyspach Oceanii
Niektóre gatunki uprawiane są jako rośliny ozdobne, młode pędy innych spożywane są jako warzywo, w aromatyczne liście zawija się gotowany ryż.
Ważną rośliną leczniczą, zwłaszcza w wiekach minionych była Alpinia Lekarska
Pokrój
Rośliny zielne z grubym, pełzającym kłączem.
Z kłącza wyrastają z reguły liczne nibyłodygi tworzone z pochew liściowych.
Liście zwykle liczne o blaszce owalnej lub lancetowatej.
Kwiaty duże, zebrane w kwiatostan szczytowy (wiechę, grono lub kłos), luźny lub gęsty.
Rozwijający się kwiatostan okryty jest 1-3 pochwiastymi podsadkami.
Przysadki wspierające poszczególne kwiaty są także zwykle obecne, bywają płasko rozpostarte, ale też rurkowato zwinięte, czasem kapturkowato osłaniają kwiat.
Kielich zielonkawy, zrosły w rurkę lub dzwonkowaty, czasem jest rozcięty z jednej strony.
Korona składa się z trzech listków tworzących krótką rurkę, środkowy listek jest kapturkowaty i zwykle większy od bocznych.
Z sześciu pręcików funkcjonuje tylko jeden, dwa inne pręciki wewnętrznego okółka wykształcają się płatkowato i są zrośnięte w zwykle okazałą warżkę (labellum), nierzadko większą od płatków korony, a czasem niepozorną.
Boczne pręciki zredukowane do prątniczków lub brak ich zupełnie.
Słupek jeden, dolny z trójkomorową zalążnią i zwykle okazałym znamieniem
Owoc to kulista zazwyczaj torebka sucha lub mięsista, zawiera liczne nasiona z osnówką
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

   
Alpinia Malaccensis
Pochodzi z Indonezji i Malezji.
Kłącze ma właściwości lecznicze, z suszonych kłączy otrzymuje się olej.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#3

   
Alpinia Oxyphylla
Gatunek rośliny z rodziny imbirowatych.
Pochodzi z ciepłych, południowych rejonów Chin, poza zastosowaniem kulinarnym, może być stosowana w postaci nalewki jako specyfik wzmacniający układ trawienny, nerki i pęcherz moczowy, a także jako doskonały środek przeciwbiegunkowy.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#4

   
Alpinia Purpurata
Gatunek roślin z rodziny imbirowatych. 
Pochodzi z obszaru od Indonezji po Nowe Hebrydy.
Sadzona w całej strefie tropikalnej, często dziczejąca .
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#5

   
Alpinia Zerumbet
Gatunek roślin z rodziny imbirowatych. Pochodzi prawdopodobnie z Azji Południowo-Wschodniej.
Sadzona w całej strefie tropikalnej.
https://botany.cz/cs/alpinia-zerumbet/
Imbir muszlowy (Alpinia zerumbet) jest jednym z najczęściej rosnących Imbirów powszechnie uprawianych, zwykle osiągającym około 8-10 stóp wysokości.
Zwisający kwiatostan wyłania się z czubka dojrzałych pędów.
Składa się z 8-calowego skupiska pojedynczych kwiatów.
Kwiaty mogą pojawić się o każdej porze roku, ale najprawdopodobniej wiosną i wczesnym latem.

Ulotki ułożone naprzemiennie wzdłuż pędów są ciemnozielone i mają około 41/2 cala szerokości i 2 stopy długości.
Liście są wiecznie zielone i są uszkadzane tylko przez silne mrozy.
Obtłuczone liście są bardzo pachnące. Suszone liście i łodygi stanowią doskonały dodatek do suchego lub gotującego się potpourris.
Roślina rozprzestrzenia się przez kłącza i nie zajmuje dużo czasu, aby uformować masywną kępę. Stanowi doskonałe tło lub roślinę przesiewową, jeśli masz na to miejsce.
Stare wysuszone pędy i liście pozostają na miejscu przez długi czas i wymagane jest ręczne usunięcie, aby roślina wyglądała jak najlepiej.
Duże kłącza nie są jadalne, ale liście mają wiele renomowanych zastosowań w medycynie ludowej.
Alpinia Zerumbet pochodzi ze wschodniej Azji i jest zalecana do stref USDA 8-12.
W strefie 8 pędy mogą zamarzać każdego roku przed osiągnięciem dojrzałości, uniemożliwiając wytwarzanie kwiatów.
Istnieje różnorodna forma Imbiru Muszlowego, która dorasta do około 6 stóp wysokości, oraz karłowata różnorodna forma, która osiąga tylko około stopy wysokości.
Garden Adventures: Alpinia zerumbet (shell ginger) (growerjim.blogspot.com)

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#6

   
   
Alpinia Galanga 
Nosząca także nazwę Gałgant Chiński lub Dziki Kardamon (handlowa nazwa nasion)
Gatunek okazałej byliny zaliczanej do rodziny imbirowatych (Zingiberaceae), rzadziej i dawniej według niektórych systemów do strelicjowatych (Strelitziaceae). 
Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, gdzie dziko rośnie w Malezji, natomiast jej towarowe plantacje znajdują się również w innych krajach, m.in.: w Chinach i Cejlonie.

Osiąga imponujące rozmiary, dorasta do 2,5 metra wysokości. 
Liście ma szerokolancetowate, kwiaty zaś białe, skupione w wiechowate kwiatostany. 
Owoce wiążące się po przekwitnięciu to kuliste torebki z zawartymi wewnątrz drobnymi nasionami. 
Organem trwałym rośliny jest masywne, bulwiaste kłącze, z którego wyrasta część nadziemna.

Zastosowanie
Kulinaria.
Kłącze zawiera olejek eteryczny, alpinon i galganol, odpowiedzialne za ostry smak, przypominający nieco smak imbiru, tylko że gorzkawy. 
Dostarcza ono cennej, aromatycznej, ostrej, piekącej i nieco gorzkawej przyprawy, przejawiającej pewną wartość leczniczą. 
Pewną wartość przyprawową mają także nasiona 
Jako przyprawy używa się jednak zwykle drobno, na proszek zmielonych, wysuszonych kłączy. 
Przyprawa taka stosowana jest do wołowiny, ryb, kartoflanki, zupy grochowej i fasolowej oraz tłustych sosów. Jest jedną z kluczowych przypraw kuchni tajskiej, wietnamskiej i indonezyjskiej.

Roślina lecznicza. 
W celach leczniczych stosuje się nalewkę, której przyjmowanie zalecane jest w niestrawności, bólach żołądka i jako specyfik pobudzający apetyt i ułatwiający trawienie.
Przyrządzana może być ona w warunkach domowych (łyżka sproszkowanego kłącza zalewana jest 100 g spirytusu i pozostawiana na okres 4 tygodni w miejscu ciepłym, po czym odfiltrowany płyn mieszany jest z 250 ml co najmniej 40° wódki i przechowywany w szczelnym zamknięciu). 
W celach leczniczych, przyjmuje się 1 łyżeczkę nalewki rozcieńczonej w niewielkiej ilości przegotowanej wody, 3 razy dziennie.
źródło
https://tropical.theferns.info/viewtropi...ia+galanga

Alpinia Galanga to przyprawa, która jest najczęściej używana w tajskim jedzeniu.
Chociaż botanicznie znany jest jako Imbir, a czasami jest nawet znany jako Imbir Tajski, do celów kulinarnych jest określany jako Galangal.
Smak jest bardziej pieprzny w porównaniu z korzeniem Imbiru.
Starsze, jasnobrązowe kłącza mają najbardziej intensywny smak, podczas gdy nowe delikatne sekcje są łagodniejsze.
Jeśli często doprawiasz swoje gotowanie imbirem, ten gatunek jest dobry do uprawy, ponieważ kłącza można wykopać o każdej porze roku do wykorzystania w ulubionych przepisach. Nieotwarte pąki kwiatowe są również jadalne podczas gotowania na parze.
Duży kwiatostan zielonkawo-białych kwiatów jest bardzo efektowny przez krótki czas w połowie lata.
Pędy są wiecznie zielone, gdy rosną w miejscach wolnych od mrozu, a kwiaty pojawią się na szczytach zeszłorocznego wzrostu.
Wyprostowane pędy rosną na wysokość 4-6 stóp, a pojedyncze liście mają 2-3 cale szerokości i 12-14 cali długości.

Chociaż będą rosły w słońcu lub cieniu, rośliny najlepiej radzą sobie w wilgotnym środowisku.
Miałem kępę rosnącą od lat w części ogrodu bez nawadniania.
Przetrwał, ale ledwo wytworzył wystarczającą ilość kłączy, aby utrzymać kępę, a tym bardziej mieć je do zbioru.
Ponieważ przeniosłem kępę do obszaru, który jest nadmiernie opryskiwany podczas nawadniania szkółki, muszę teraz regularnie zbierać kłącza, aby utrzymać kępę w rozsądnym rozmiarze.

Alpinia Galanga jest zalecana dla stref USDA od 8B do 11.
Używaj go w pastach curry, frytkach, zupach i herbacie.
Większość kucharzy obiera Galangal przed użyciem.
Kłącze jest bardzo gęste i wymaga dłuższego czasu gotowania niż imbir, dlatego zwykle kroi się je w cienkie paski lub kruszy przed dodaniem do przepisu.
Kłącza były stosowane w medycynie ludowej do leczenia wielu dolegliwości. Posiada silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne.
https://growerjim.blogspot.com/2012/08/a...langa.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#7

   
Alpinia Officinarum 
Common Name: Lesser Galangal
Nazwa zwyczajowa: Mniejszy Galangal
Gatunek roślin z rodziny imbirowatych.
Pochodzi z południowych Chin, Indochin i Tajwanu.
Obecnie uprawiana również na wschodnich wybrzeżach Indii, w Japonii i Antylach.

Zastosowanie
Surowiec zielarski: kłącze - Galangae Rhizoma
Składniki: galganol, alpinol, żywice i najwięcej olejku eterycznego z wszystkich alpinii.
Działanie i zastosowanie:
Najlepiej przyswajalna jest nalewka alkoholowa.
W tym celu sproszkowane kłącze omawianej rośliny zalewa się przynajmniej 40° wódką i maceruje w szczelnie zamkniętym słoiku typy twist-off przez okres jednego miesiąca.
Przyjmuje się po 15–20 kropli na wodę, 3 razy dziennie.
Nalewka na kłączach alpinii zalecana jest na poprawienie trawienia, bóle brzucha spowodowane niestrawnością albo lekkim zatruciem pokarmowym, spowodowanym spożyciem ciężkostrawnych i tłustych potraw.
Ponadto także w stanach zapalnych żołądka i jelit, oraz w reumatyzmie.
Systematyczne zażywanie - przez przynajmniej 3-4 tygodnie - nalewki (po 1 łyżeczce 3 razy dziennie) wyreguluje stolce i trawienie.
Ponadto działa również słabo przeciwbólowo, bakteriobójczo i grzybobójczo.
Zewnętrzne stosowanie nalewki zalecane jest w raku skóry.

Przyprawa:
Najbardziej cenione kłącze ze wszystkich alpinii o smaku przypominającym imbir, jednak delikatniejszym.
Alpinię faworyzuje kuchnia indonezyjska, gdzie jest podstawową przyprawą narodowej potrawy o nazwie "nasi goreng".
źródło
Alpinia Officinarium
Roślina pochodzi z Chin oraz Indii.
W Europie Galgant znany był już w średniowieczu, najprawdopodobniej trafił tu za sprawą Arabów.
Obecnie można go spotkać dziko rosnący w Chinach, Indii i Malezji.
Największe plantacje znajdują się w Chinach, Tajlandii, Indochinach, Indonezji i Cejlonie.
Kłącze Alpinii ma bardzo ostry, palący smak i aromatyczny, przyjemny zapach.
Kłącze przypomina Imbir, jest jednak bardziej aromatyczne i posiada ostrzejszy, pieprzny smak.
Alpinia dorasta do 2 metrów. 
Kwiaty są białe, skupione w kwiatostany.
Masywne, bulwiaste kłącze stanowi popularną przyprawę.
Wykorzystuje się je świeże lub tnie na kawałki i suszy na słońcu.
W stanie świeżym alpinia posiada orzeźwiający zapach i ostry smak, zaś kłącze przypomina swoim wyglądem Imbir.
Kłącze ma grubość około 4-8 cm, cienką, czerwono-brązową skórkę, która posiada poprzeczne prążki i jasnobiały miąższ.
Wysuszony i zmielony Galgant jest mniej ostry, ale bardziej aromatyczny.
Nasiona wykorzystuje się jako zamiennik kardamonu.
Alpinia Galanga z uwagi na swoje właściwości wykorzystywana jest w Alpinia niestrawnościach, bólach żołądka, przyspiesza trawienie, pobudza apetyt, wzmacnia serce i poprawia krążenie.
Zawiera olejki eteryczne, które są składnikiem perfum i wód toaletowych. Arabowie mielą kłącza i używają je jako tabakę.
Świeże kłącze Galganta występuje w potrawach kuchni południowo-wschodniej Azji, a w szczególności w tajskiej, chińskiej i indyjskiej, dodaje się głównie do zup, past i sosów.
Korzeniem aromatyzuje się herbatę, doprawia likiery, wina, piwa i octy.
Sproszkowany korzeń można używać do potraw z mięs i ryb.
Pasuje do zup m.in. do zup fasolowej i grochowej, ziemniaczanej i warzywnej.
Alpinia wchodzi w skład mieszanek przyprawowych m.in. do curry.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#8

   
Alpinia Zerumbet 'Variegata'
http://www.cooltropicalplants.com/Alpini...egata.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#9

   
Alpinia Nutans
Fałszywy Karłowaty Kardamon
Mały Imbir, pochodzący z południowej Azji i szeroko stosowany jako roślina lecznicza.
Ma cudownie pachnące liście, które przypominają Kardamon, ale w rzeczywistości nie są źródłem tej przyprawy.
Ma końcowy kwiatostan z woskowymi, białymi kwiatami z żółto-czerwonym gardzielem.
Jest to świetna roślina ozdobna dla regionów tropikalnych i ciepłych o klimacie umiarkowanym oraz odporna co najmniej do strefy 9 USDA.
https://www.rarepalmseeds.com/alpinia-nutans
Spośród wielu rodzajów imbiru, Alpinia nutans jest uprawiana głównie jako roślina liściasta, ponieważ podobno rzadko kwitnie w uprawie.
Być może po prostu potrzebne są odpowiednie warunki kulturowe.
Jak widać, kwiaty są piękne i jest to jeden z najwcześniejszych imbirów, który kwitnie wiosną.
Wyprostowany kwiatostan ładnie kontrastuje z ciemnozielonymi liśćmi.
Pędy kwiatowe pojawiają się na końcach dojrzałych pędów, więc nie ścinaj liści zimą, bo nie zakwitnie
Ta roślina jest czasami sprzedawana jako karłowaty Kardamon lub fałszywy Kardamon.
Liście mają bardzo przyjemny zapach kardamonu po stłuczeniu, ale nie jest to gatunek, który wytwarza przyprawę zwaną Kardamonem.
Wiecznie zielone pędy o szerokich liściach osiągają wysokość 3-5 stóp, a pojedyncze liście osiągają około 31/2 cala szerokości i 15 cali długości.
Pędy tłoczą się w gęstej kępie i mogą żyć latami, jeśli nie zostaną uszkodzone przez zimno.
Alpinia Nutans jest zalecana do stref USDA 8-11.
W strefie 8 pędy mogą przymarznąć do ziemi zimą, a następnie wysłać nowy wzrost na wiosnę.
Liście wyglądają najlepiej, gdy są uprawiane w cieniu do miejsc częściowo nasłonecznionych.
https://growerjim.blogspot.com/2012/07/a...utans.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#10

   
   
   
Alpinia Aquatica
Dystrybucja macierzysta : Singapur, Chiny (Yunnan), Indie Południowe i Zachodnia Malezja
Siedlisko : rośnie na piaszczystych plażach i lasach bagiennych. Występuje lokalnie w Pulau Semakau i szeroko uprawiany w HortPark, Kent Ridge Park i Singapore Botanic Gardens (Ginger Garden).
Niezwykły i niesamowicie atrakcyjny imbir. 
Rośnie w płytkiej wodzie, bez względu na to, czy są to zapory, stawy czy miseczki wodne. 
Można go również hodować w wilgotnej lub podmokłej glebie. 
Sprawia, że roślina o atrakcyjnym wyglądzie ma pionowe, schludne liście z jasnoróżowymi kwiatami.
Typowa wysokość: od 1,5 do 2 m
Klimat: preferuje klimat tropikalny lub subtropikalny lub ciepłe obszary chronione w klimacie umiarkowanym (np. Sydney)
Warunki świetlne:  Pełne słońce do części cienia
Przyzwyczajenie wzrostu: otwarte zbrylanie, wyprostowane
Warunki uprawy: Płytka woda lub stale wilgotna gleba
Kwiaty: Wiosna
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#11

   
   
   
Alpinia Calcarata
Kłączowe ziele wieloletnie, które jest powszechnie stosowane w tradycyjnych systemach leczniczych na Sri Lance. 
Alpinia Calcarata jest uprawiana w krajach tropikalnych, w tym na Sri Lance, w Indiach i Malezji. 
Eksperymentalnie, kłączy alpinia calcaratawykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciw robakom, antynocyceptywne, przeciwzapalne, przeciwutleniające, afrodyzjakowe, gastroochronne i przeciwcukrzycowe.
https://www.youtube.com/watch?v=jjP6VfqcXWI
Czasami nazywana Imbirem Snap, Alpinia Calcarata to bardzo łatwy, wiecznie zielony gatunek, który kwitnie na starych przyrostach.
Kwitnie prawie o każdej porze roku, ale szczyt kwitnienia przypada na późną wiosnę do wczesnego lata.
Kwiatostan jest noszony pionowo na końcu trzciny.
Liście są długie i wąskie, około 1 do 2 cali szerokości i 14 cali długości.
Pędy o cienkich łodygach wyginają się wdzięcznie pod ciężarem liści i kwiatów.
Kwiatostan zawsze rośnie wyprostowany, niezależnie od stopnia łuku w trzcinie.
Kępy rosną na wysokość 3-4 stóp i rozprzestrzeniają się szerzej w miarę rozmnażania.
Pocieranie lub obtłuczanie liści uwalnia przyjemnie korzenny zapach.
Kłącza są cienkie z dobrze rozmieszczonymi pędami.
Alpinia calcarata jest zalecana do stref USDA 9-11.
Pochodzi z Indii i rośnie w słońcu lub cieniu.
Kłącze nie jest uważane za jadalne, ale testy laboratoryjne na Sri Lance wykazały, że kłącza mają silne właściwości afrodyzjakalne (przynajmniej u szczurów).
https://growerjim.blogspot.com/2012/07/a...arata.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#12

   
   
   
   
Alpinia Carolinensis
Gigantyczny gatunek, jeden z największych ze wszystkich Zingiberaceae
Pseudostem tutaj mierzy około 8 m (25 ') wysokości. 
Pochodzi z wysp Caroline na zachodnim Pacyfiku. 
Jest uprawiany na Yap w Mikronezji, gdzie jest stosowany w medycynie do leczenia przeziębień.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#13

   
   
   
Alpinia Conchigera
Alpinia Conchigera to smukła, wieloletnia roślina zielna ze szczupłym, pełzającym kłączem, rosnąca od 0,6 do 1,5 m 
Roślina jest pozyskiwana z dzikiej przyrody przez miejscową ludność ze względu na jej zastosowania lecznicze i jadalne 
Zasięg
Azja Wschodnia - Indie Wschodnie przez Azję kontynentalną do Półwyspu Malezja i Sumatra.
Siedlisko
W plantacjach kauczuku lub oleju palmowego, podmokłych obszarach, na otwartym terenie w pobliżu wiosek, częściowo dzikich lub uprawianych 
Lasy w południowo-zachodnich Chinach na wysokościach 600 - 1100 metrów 
Szczegóły uprawy
Rośliny tego rodzaju zwykle najlepiej rosną w słonecznej lub częściowo słonecznej pozycji w wilgotnej, żyznej glebie 
Jadalne zastosowania
Kłącze służy do aromatyzowania ryżu i żywności ryżowej 
Owoce są uważane za jadalne i lecznicze 
Leczniczy
Okład z gotowanych liści lub liści i kłączy razem, jest stosowany miejscowo w leczeniu reumatyzmu 
Rozgniecione liście są używane jako okłady po porodzie i do leczenia grzybicy 
Kłącza jest uważane za napotne i stymulujące. Jest stosowany w leczeniu zapalenia oskrzeli, żółtaczki, bólu głowy, grzybicy, niestrawności, ropni i zawrotów głowy 
Jest również mieszany z innymi ziołami na tonik poporodowy 
Owoce są uważane za leki
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#14

   
       
Alpinia Formosana
Pochodzenie: Japonia, Taiwan
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#15

   
   
Alpinia Gigantifolia
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#16

   
       
Alpinia Hainanensis
Alpinia Hainanensis to duży, szybko rosnący gatunek Imbiru.
Na pierwszy rzut oka można by założyć, że jest to Imbir Muszlowy, ale istnieje kilka kluczowych różnic.
Gatunek ten dorasta do około 6 stóp wysokości i toleruje słońce lub cień.
Kwiaty pojawiają się wiosną na wierzchołkach wszystkich dojrzałych pędów.
Kwiatostan to łukowate skupisko kilkudziesięciu kwiatów, otwierających się kolejno.
Pąki kwiatowe są delikatnie różowe i otwarte, odsłaniając czerwonawe gardło i dużą, jasnożółtą wargę z czerwonymi prążkami.
Późnym latem strąki nasion dojrzewają i stają się jasnopomarańczowe.
Zachowują dobry kolor przez całą zimę. To właśnie te pomarańczowe owoce i znajdujące się w nich nasiona są tarte i używane jako substytut kardamonu.
Alpinia Hainensis rozmnaża się przez długie kłącza, które rozprzestrzeniają się pod ziemią z każdej łodygi.
Powoduje to szybko rozprzestrzeniającą się roślinę z pędami oddalonymi od siebie o stopę lub więcej.
Pędy są wiecznie zielone i będą żyły przez kilka lat.
Rodzimym regionem Alpinia Hainanensis jest Azja Południowo-Wschodnia.
Jest to jedna z najodporniejszych z Alpinii, przetrwana pod ziemią w strefie USDA 8, chociaż kwitnienie nie nastąpi tam, gdzie pędy zamarzają.
https://growerjim.blogspot.com/2020/09/a...ensis.html
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#17

   
   
       
       
Alpinia Haenkei
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#18

   
   
   
Alpinia Luteocarpa
Rodzimy dla Filipin
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#19

Alpinia Caerulea
Powszechnie znana jako Native Ginger or Australian Ginger, to wieloletnie zioło z rodziny Zingiberaceae, które rośnie w lasach deszczowych, lasach galeriowych i wilgotnych lasach twardofilowych we wschodniej Australii.
Alpinia Caerulea to roślina kłączowa o łukowatych łodygach dorastających do 2–3 m (6 stóp 7 cali – 9 stóp 10 cali) długości.
Gatunek ten został po raz pierwszy opisany – choć bardzo krótko – w 1810 roku przez szkockiego botanika Roberta Browna, który nadał mu nazwę Hellenia Caerulea.
Angielski botanik George Bentham dokonał przeglądu taksonu w 1873 i podał mu znacznie bardziej szczegółowy opis, podobnie jak nową kombinację Alpinia Caerulea.
Został opublikowany w książce Flora australiensis: a description of the plants of the Australian territory.
https://en.wikipedia.org/wiki/Alpinia_caerulea
https://www.gardeningwithangus.com.au/al...ve-ginger/
https://melbournebushfood.com.au/blogs/g...care-guide

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości