Miód Wiśniowy
#1

   
Wczesne pożytki są dla pszczół wyjątkowo cenne, służąc do uzupełnienia niedoborów powstałych w okresie zimy oraz wykarmienia potomstwa. 
Dlatego część wiosennych zbiorów nie jest przez pszczelarzy pozyskiwana, pozostając w ulu do dyspozycji pszczół. 
To sprawia, że Miody Wiosenne są cenne, a jeśli są niszowe, ich dostępność może być ograniczona i utrudniona. 
Nie inaczej jest z Miodem Wiśniowym, który uchodzi za jeden z najrzadszych, a jednocześnie najsmaczniejszych Miodów polskich.

Wiśnia występuje niemal w 60 gatunkach, z czego w Polsce znanych jest tylko kilka z nich. 
Drzewo to często kojarzy się z Azją, w szczególności Japonią, w której od VIII wieku pełni rolę symbolu narodowego. Wiśnia Piłkowana, nazywana często Japońską, to szczególnie piękny gatunek drzewa należącego – jak wszystkie Wiśnie – do rodziny różowatych. 
Nas jednak znacznie bardziej interesują gatunki występujące w Polsce, nawet jeśli urodą nie dorównują bajecznie różowym kwiatom Wiśni Japońskiej. 
W naszym kraju, na dziko rosną dwa gatunki Wiśni – Karłowata i Ptasia, ale to Wiśnia Pospolita, zwana Zwyczajną, jest najpopularniejszym gatunkiem występującym na terenie polski. 
To drzewo uprawne, które najczęściej możemy spotkać w sadach i tam też zapewne spotkamy pszczelarzy, oraz ich ule. Sady zapewniają duże skupiska Drzew Wiśniowych, a to oznacza szansę na dobre zbiory i wysoko gatunkowy Miód. Wiśnia Pospolita kwitnie krótko, lecz obficie, wypuszczając kwiatostan delikatnych, białych kwiatów, przyciągających pszczoły delikatnym aromatem i obietnicą dobrych zbiorów.

Czemu Miody Wiśniowe są tak niespotykane
Dobre pytanie, na które zasadniczo trudno jednoznacznie odpowiedzieć. 
Przecież polska słynie z sadów i chociaż owoce Wiśni nie należą do najsmaczniejszych i najpopularniejszych, są szeroko wykorzystywane do produkcji przetworów, dżemów, syropów, soków itp. 
Problemem z popularnością Miodu Wiśniowego może wynikać z kilku przyczyn, takich jak bliskość i dostępność sadów wiśniowych, czy ograniczone zbiory, związane z krótkim czasem jej kwitnienia i nektarowania. 
Nie bez znaczenia jest również brak uli o strukturze i rozmiarach optymalnych do zbierania niewielkich pożytków, czy opryski drzew, które mogą być dla pszczół szkodliwe, a nawet zabójcze. 
Dlatego znalezienie przez pszczelarzy dobrych warunków może być trudne, a przecież w tym samym czasie kwitną inne rośliny, takie jak Wierzba, Klon, czy bardzo popularny Rzepak. 
To powoduje, że Miód Wiśniowy, jest jednym z najrzadszych Miodów gatunkowych, o bardzo ograniczonych zbiorach, a co się z tym wiąże, krótkim czasie dostępności w sprzedaży.

Największy problem Miodów Wiśniowych polega na tym, że są bardzo rzadko spotykane, a jednocześnie niesamowicie pyszne. 
Miód Wiśniowy należy do najsmaczniejszych Miodów polskich. 
W smaku jest delikatny, łagodnie słodki, wyczuwalnie owocowy, z cytrusową nutą. 
Cechuje się subtelnym, ledwo wyczuwalnym, wiosennym aromatem kwiatów Wiśni. 
Miody Wiśniowe w formie płynnej mają kolor słomkowy lub kremowy, po krystalizacji stają się jeszcze jaśniejsze, jasnokremowe. 
Krystalizują stosunkowo szybko, zazwyczaj w przeciągu kilku pierwszych miesięcy od zbiorów, osiągając niezbyt twardą konsystencję, przypominającą masło, albo krem roślinny.

Niewiele wiadomo o właściwościach prozdrowotnych Miodów Wiśniowych, co wynika w prostej linii z ich niewielkiej popularności i dostępności
Z dostępnych informacji wynika, że Miód Wiśniowy, podobnie zresztą jak pozostałe Miody naturalne, zawiera sporo istotnych składników odżywczych. 
Jest bogaty we flawonoidy, takie jak, galangina, kempferol, kwercetyna, izoramnetyna, luteolina oraz naringenina. Zawiera witaminy i biopierwiastki. 
Posiada właściwości przeciwbakteryjne, dzięki czemu przeciwdziała stanom zapalnym, czy różnego rodzaju infekcjom. Jak wiele Miodów, posiada również działanie energetyzujące, dlatego może być rozrabiany z wodą i podawany w formie napojów energetycznych. 
Jednak najczęściej kupowany jest ze względu na wyjątkowy smak i właściwości kulinarne.

Miód Wiśniowy w kuchni
Jest świetnym słodzikiem do zimnych napojów, kawy czy herbaty,
Rozrobiony w wodzie może służyć jako napój energetycznych dla nas i naszych pociech,
Można go dodawać do ciast i deserów,
Wybornie smakuje z białym serem, lub zwyczajnie, po staropolsku rozsmarowany na chlebie,
https://www.swiatmiodow.pl/1908-mi%C3%B3d-wi%C5%9Bniowy

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: