Lukrecja
#1

   
Lukrecja (Glycyrrhiza L.)
Słodzień, Słodkie Drzewo
Rodzaj bylin z rodziny bobowatych, występujących w południowej Europie i Azji.
Gatunkiem typowym jest Lukrecja Gładka.
Nazwa Glycyrrhiza wywodzi się od greckiego słowa „glycos”, które oznacza słodki i „rhiza”, czyli korzeń.

Lukrecja jest jedną z najstarszych roślin znanych człowiekowi i stosowanych w lecznictwie    
Już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie uchodziła za bardzo skuteczny lek.
Uważano też, że jej korzeń posiada magiczną moc.
Wysoko ceniona była w medycynie chińskiej.
Cesarz Shen Nung (ok. 3000 lat p.n.e.) zaliczył ją do roślin leczniczych.
Do medycyny europejskiej wprowadzono Lukrecję w XIII w.
W średniowiecznej Europie z gotowanego korzenia otrzymywano ciemną i gęstą masę, którą formowano w pałeczki (Lukrecję).
W XVI i XVII wieku Hieronymus Bock i Matthiolus używali korzeń Lukrecji jako środek wykrztuśny oraz w leczeniu chorób wątroby, żołądka, nerek i pęcherza moczowego            
Współczesne badania potwierdziły silne przeciwzapalne właściwości wyciągów z Lukrecji.
Z powodzeniem stosowana do teraz w ziołolecznictwie, przemyśle kosmetycznym i spożywczym.

Gatunki (wybór)
Lukrecja Chińska (Glycyrrhiza Uralensis)
Lukrecja Gładka (Glycyrrhiza Glabra L.)

Zastosowanie  
Surowcem zielarskim jest korzeń wraz z odłogami (Radix Glycyrrhizae zwany także Radix Liquiritiae.
Glicyryzyna, czyli jeden ze składników aktywnych rośliny, posiada silne własności wiązania wody w skórze.
Dodatkowo Lukrecja posiada działanie antyalergiczne, immunostymulujące, przeciwłojotokowe, wykrztuśne, antyzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, moczopędne, antyobrzękowe, redukujące zaczerwienienia, antyoksydacyjne i łagodzące.
Nieznacznie podnosi również ciśnienie krwi.

Lukrecja ma też szerokie zastosowanie w kosmetyce - jako jeden ze składników  szamponów, kremów, toników czy żelów.
Polecana także jako środek wspomagający leczenie zmian atopowych skóry oraz łuszczycy

Lukrecjowe cukierki w formie spirali
Jako środek spożywczy Lukrecja stosowana jest głównie w krajach skandynawskich w przemyśle cukierniczym.  
Cukierki produkowane z lukrecji mają charakterystyczną, ciemną lub nawet czarną barwę.  
Lukrecja jest również składnikiem piwa Guinness i włoskiego likieru Sambuco
źrodło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

   
   
   
   
Glycyrrhiza Acanthocarpa
źrodlo
źrodło
źrodło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#3

   
   
   
Glycyrrhiza Aspera 
Gatunek rośliny z rodziny Fabaceae, pochodzący z Azji i Europy Wschodniej. 
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#4

   
   
   
   
Glycyrrhiza Echinata L.
Glycyrrhiza Echinata pochodzi z południowo-wschodniej Europy , sąsiadujących części Azji Zachodniej i Azji Wschodniej

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#5

   
   
   
   
   
   
   
Glycyrrhiza Foetida
Gliniaste gleby północnoatlantyckiego Maroka (okolice Sidi Kacem).

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#6

   
   
   
   
   
   
Lukrecja Gładka (Glycyrrhiza Glabra)
Lukrecja jest byliną tworzącą długi korzeń palowy i bardzo długie korzenie boczne. 
Z szyjki korzeniowej wyrastają rozgałęzione na kilka metrów rozłogi, opanowujące teren. 
Z rozłogów wyrastają wzniesione do 1,5 metra łodygi. 
Liście nieparzystopierzaste, skórzaste, kwiaty motylkowe, grzbieciste, zebrane w luźne grona, fioletowe lub białe.
W Północnej Ameryce spotyka się pokrewny, rodzimy gatunek Lukrecji Amerykańskiej (G. Lepidota), o podobnym zastosowaniu.
W północnych Chinach uprawia się G. uralensis, która jest medycznym odpowiednikiem G. glabra.
Rośliny Lukrecji są wykopywane w okresie lata. 
Korzenie mogą mieć do 4 metrów długości. 
Gdy roślina jest wykopywana, część korzeni odcina się. 
Roślina jest następnie przesadzana i kontynuuje wzrost. 
Odcięte korzenie suszy się na słońcu w celu uniknięcia rozwoju pleśni.
Wysuszone korzenie są rozdrabniane, rozcierane i mieszane z wodą do postaci pulpy.         
Pulpa jest filtrowana i zagęszczana. 
Zagęszczony ekstrakt jest wlewany do formy i suszony. 
Końcowy produkt jest nazywany blokiem lukrecjowym. 
Bloki Lukrecjowe dostarcza się do zakładów przemysłu cukierniczego, tytoniowego i farmaceutycznego, do późniejszego stosowania. 
W celu dalszego przetworzenia, blok lukrecjowy jest rozpuszczany w ciepłej wodzie.            
Ponieważ Lukrecja jest około 50 razy słodsza od krystalicznego cukru, stosuje się ją w niewielkich ilościach. 
Ostateczna zawartość bloku lukrecjowego w większości cukierków Lukrecjowych wynosi 3-5%. 

W naturalnej postaci, Lukrecja jest popularna we Włoszech, szczególnie na południu.            
Korzenie tej rośliny są po prostu wykopywane, myte i przeżuwane jako odświeżacz do ust. 
W całych Włoszech niesłodzona lukrecja jest spożywana w postaci czarnych kawałków wytwarzanych w 100% z czystego ekstraktu, choć ich smak jest gorzki i intensywny. 
W kuchni chińskiej Lukrecję stosuje się jako przyprawę w  produktach spożywczych o smaku pikantnym. 
Często jest wykorzystywana do aromatyzowania rosołu oraz potraw gotowanych w sosie sojowym. 
Lukrecja jest także bardzo popularna w Syrii, gdzie jest składnikiem napojów chłodzących. 
Ponadto, Lukrecja występuje w niektórych napojach bezalkoholowych (jak piwo korzenne) oraz w niektórych herbatach ziołowych, którym nadaje słodki posmak.  
Aromat Lukrecji jest powszechny w lekach, maskuje nieprzyjemne zapachy, a także często stosuje się go do aromatyzowania papierosów.
źródło
źródło
źródło
https://www.youtube.com/watch?time_conti...EQfgIwuF0s

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#7

   
   
   
   
   
Glycyrrhiza Lepidota
Pochodzi z większości Ameryki Północnej , od środkowej Kanady na południu przez Stany Zjednoczone do Kalifornii, Teksasu i Wirginii, ale nieobecny w południowo-wschodniej części kraju.
W Stanach Zjednoczonych znane jest również jako "dzikie Lukrecja", aby odróżnić je od powiązanej ( Glycyrrhiza glabra ), która jest czasami uprawiana
źródło
http://biology.burke.washington.edu/herb...Page=taxon
https://biology.burke.washington.edu/her...age=photos

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#8

   
   
   
Lukrecja Chińska(Glycyrrhiza Uralensis Fisch.)
Jej skład chemiczny to: kwas glycyrhizowy, kwas uralenowy, flawonoidy, itp. 
Dzięki temu Lukrecja ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwalergiczne. 
Leczy skurcze, posiada własności odtruwające, łagodzi ból i eliminuje konwulsje. 
W kosmetyce wykorzystywane jest jej działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne; hamuje rozwój bakterii, leczy rumień spowodowany działaniem promieni słonecznych oraz łojotok skóry twarzy. 
Może być stosowana jako środek wybielający, tonik do skóry, łagodne mleczko oczyszczające, środek hamujący wydzielanie łoju oraz jako środek do przyciemniania siwych włosów.        
Łagodzi stany zapalne spowodowane ćwiczeniami...
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#9

Dzięki Krystyna za nowy wpis. Uwielbiam buszować w tym wątku Uśmiech

Lukrecja w magii ludowej odpowiada za pożądanie, miłość i wierność. Żucie jej korzenia (oczywiście w postaci nieprzetworzonej Uśmiech ) pomoże obudzić namiętność. Używana przy rzucaniu palenia. Lukrecja zwyczajowo dodawana jest do miłosnych saszetek, mających przyciągać miłość lub wzbudzać pożądanie. Stosowana również w rytuałach mających na celu zapewnienie wierności. Z lukrecji robi się również... różdżki Uśmiech (S. Cunningham: Encyklopedia magicznych roślin)
Odpowiedz
#10

   
   
   
   
Lukrecja – właściwości słodkiego zioła
Już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie uchodziła za bardzo skuteczny lek.
Uważano też, że jej korzeń posiada magiczną moc.
Wysoko ceniona była w medycynie chińskiej.
Cesarz Shen Nung (ok. 3000 lat p.n.e.) zaliczył ją do roślin leczniczych.
Do medycyny europejskiej wprowadzono Lukrecję w XIII w.
W średniowiecznej Europie z gotowanego korzenia otrzymywano ciemną i gęstą masę, którą formowano w pałeczki (Lukrecję).
W XVI i XVII wieku Hieronymus Bock i Matthiolus używali korzeń Lukrecji jako środek wykrztuśny oraz w leczeniu chorób wątroby, żołądka, nerek i pęcherza moczowego.
Współczesne badania potwierdziły silne przeciwzapalne właściwości wyciągów z lukrecji.

Występowanie i morfologia Lukrecji
Lukrecja gładka (Glycyrrhiza gabra), słodnia to bylina z rodziny bobowatych.
Nazwa Glycyrrhiza wywodzi się od greckiego słowa „glycos”, które oznacza słodki i „rhiza”, czyli korzeń.
Występuje w stanie dzikim w Azji Środkowej, Azji Mniejszej i w południowej części Europy.
Uprawiana jest m.in. we Włoszech, Hiszpanii oraz w Polsce.
Lukrecja jest rośliną zielną, wieloletnią o grubym, rozgałęzionym korzeniu z licznymi rozłogami dorastającymi do kilku metrów długości.
Łodyga sięga do 1,5 m wysokości.
Jest rozgałęziona i gładka.
Liście osadzone są naprzemianlegle, nieparzystopierzaste, skórzaste, gruczołkowato punktowane, ciemnozielone, złożone z 5-8 listków kształtu jajowatego z ostrym zakończeniem.
Kwiaty lukrecji są drobne, motylkowe, koloru jasnoliliowego, fioletowego, zebrane w wyprostowane, groniaste kwiatostany umiejscowione w kątach liści. Każdy kwiat lukrecji posiada 10 pręcików (9 zrośniętych i 1 wolny) oraz 1 słupek.
Kwitnienie przypada na miesiąc czerwiec i lipiec.
Owocem jest czerwonobrązowy strąk zawierający 3-5 nasion.
Lukrecję możemy rozmnażać wegetatywnie, sadząc części rozłogów o długości 20 cm odcięte od starych okazów lub z nasion.
Roślina potrzebuje stanowiska słonecznego, osłoniętego od wiatrów oraz żyznej, wilgotnej gleby o dużej zawartości wapnia.

Składniki aktywne i właściwości Lukrecji
Surowcem zielarskim jest korzeń z rozłogami (Radix Glycyrrhizae).
Jest cennym surowcem leczniczym.
Po okorowaniu i wysuszeniu ma żółty kolor.
Jest bezwonny i bardzo słodki dzięki zawartym w nim trójterpenoidzie - glicyryzynie (kwas glicyryzynowy).
Związek ten jest 50. razy słodszy od zwykłego białego cukru (sacharozy).
Jest głównym składnikiem aktywnym ekstraktów otrzymywanych z korzenia Lukrecji.
Glicyryzyna posiada silne własności wiązania wody w skórze, jest więc skutecznym składnikiem nawilżającym.
Składową kwasu glicyryzynowego jest kwas glicyretynowy.
Oba związki odpowiadają za działanie antyalergiczne, immunostymulujące, przeciwłojotokowe, antyzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, antyobrzękowe, redukujące zaczerwienienia, antyoksydacyjne i łagodzące.
Oprócz kwasu glicyryzynowego i glicyretynowego, surowiec zawiera wiele innych związków aktywnych, które w sumie stanowią 40-50% suchej masy korzenia.
Zaliczamy do nich liczne flawonoidy (likwirytyna, izolikwirytyna, likwirytygenina, likoflawonol), izoflawony (glabrydyna, glabren, hispaglabrydyna A i B oraz formononetyna), saponiny, polisacharydy, fitosterole, pektyny, olejek eteryczny, wolne aminokwasy i minerały.
Związki te wspomagają działanie głównego składnika, czyli kwasu glicyryzynowego, tworząc kompleks o aktywności biologicznej wyższej niż czysty, wyizolowany kwas glicyryzynowy lub kwas glicyretynowy.

Zastosowanie Lukrecji w kosmetyce
Ekstrakty z korzenia Lukrecji wykorzystuje się - ze względu na przeciwzapalne działanie.
Najczęściej stosowane są w łagodzących żelach, tonikach, lotionach oraz kremach na dzień i na noc, przeznaczonych dla cery podrażnionej, zaczerwienionej i nadmiernie wrażliwej, a także tłustej i skłonnej do wyprysków.
Ekstrakty stosuje się też jako cenny składnik szamponów do włosów zniszczonych, delikatnych, łamliwych oraz preparatów do kąpieli.
Korzeń Lukrecji posiada silne właściwości łagodzące, przeciwalergiczne i stymulujące układ immunologiczny.
Łagodzi stany zapalne skóry, podrażnienia, swędzenie i działa przeciwobrzękowo, przy mało nasilonych zmianach może zastępować środki steroidowe np. hydrokortyzon.
Polecany jest jako środek wspomagający leczenie zmian atopowych skóry oraz łuszczycy.
Działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i antywirusowo. Zmniejsza zaczerwienie skóry i wzmacnia naczynka krwionośne.
Wspomaga regenerację komórkowką oraz przyśpiesza gojenie ran, drobnych uszkodzeń skóry i wyprysków.
Zmniejsza zaczerwienienie i podrażnienie spowodowane poparzeniem słonecznym.
Lukrecja jest również skutecznym składnikiem nawilżającym.
Dzięki obecności flawonoidów i izoflawonów wykazuje silne działanie antyoksydacyjne.
Dzięki własnościom immunostymulującym i antyoksydacyjnym, wzmaga regenerację komórek skóry, która obniża się wraz z wiekiem, dlatego jest polecany także jako składnik przeciwzmarszczkowy.
Hamuje aktywność tyrozynazy, enzymu, który przyczynia się do tworzenia brązowego barwnika skóry.
Nadmierna aktywność tyrozynazy powoduje tworzenie przebarwień skóry.

Zastosowanie Lukrecji w medycynie
Saponiny zawarte w lukrecji wykazują działanie przeciwzapalne podobne do adenokortykotropiny i dezoksykortykosteronu.
Wykazują działanie przeciwreumatyczne i przeciwartretyczne.
Saponiny nie wykazują jednak działań ubocznych charakterystycznych dla ACTH i kortykosteronu.
Przyśpieszają i nasilają syntezę interferonu.
Ekstrakt alkoholowy z korzenia lukrecji wyraźnie hamuje rozwój Staphylococcus aureus, Streptococcus mutans, Mycobacterium sp. i Candida albicans.
Za granicą wyciągi z lukrecji są zalecane do leczenia choroby Simmonds'a, nowotworów niszczących przysadkę mózgową, zaniku kory nadnerczy, stwardnienia rozsianego, choroby Addisona, reumatyzmu, chorób alergicznych i astmy.
Wyciągi z Lukrecji przyśpieszają gojenie wrzodów żołądka.
Składniki Lukrecji chronią wątrobę przed marskością i stłuszczeniem, a także toksycznym wpływem węglowodorów i metali ciężkich, obniżają stężenie diglicerydów, zapobiegają powstawaniu nadtlenków i wolnych rodników, przyśpieszają usuwanie wolnych rodników z ustroju.
Działają wykrztuśnie, przeciwbakteryjnie, żółciopędnie, rozkurczowo i moczopędnie.
Lukrecja hamuje reakcje autoagresji, dlatego można ją z powodzeniem stosować w terapii chorób autoimmunologicznych, np. łuszczycy.
Z uwagi na ochronne i przeciwzapalne działanie na wątrobę warto polecać lukrecję w terapii wirusowego i toksycznego zapalenia wątroby.
źródło 

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#11

   
Lukrecja znana jest głównie jako substancja słodząca wykorzystywana w produkcji cukierków. 
Samo zioło ma jednak wiele właściwości zdrowotnych. 
Dzięki dużej zawartości związków, m.in. flawonoidów i polifenoli wykazuje działanie przeciwzapalne. 
Przyjmowana doustnie może leczyć dolegliwości układu pokarmowego. 
Obecnie wiele jej gatunków uprawia się w Europie, Azji i na Bliskim Wschodzie.

Herbata z Lukrecji 
Popularne są również liście Lukrecji, suszone i miażdżone na herbatę, które można kupić m.in. w sklepach ziołowych i ze zdrową żywnością. 
Należy jednak pamiętać o czytaniu składu produktów, gdyż wiele z nich nie zawiera w rzeczywistości żadnych ekstraktów z lukrecji, są one po prostu nią aromatyzowane. 
Herbata jest powszechnie stosowana do łagodzenia rozstroju żołądka i zgagi, a także do leczenia bólu gardła i objawów grypy. 

Przepis na Herbatę z Lukrecji 
Składniki: łyżka Korzenia Lukrecji 1 szkl. wody 
Wykonanie: Do wody wsypać Lukrecję i zagotować. 
Dusić na małym ogniu przez około 10 minut, następnie zostawić do zaparzenia jeszcze przez 5 minut. 
Przelać Herbatę przez sitko. 
Gotowe! 

Kobiety w ciąży oraz karmiące nie powinny używać produktów z Lukrecji, ponieważ zwiększają ryzyko poronienia. 
Lukrecja może być również niebezpieczna dla małych dzieci. 
W związku z potencjalnymi szkodliwymi skutkami podczas jej stosowania, przed jej użyciem należy skonsultować się z lekarzem. 
Lukrecja może być stosowana w przeziębieniu, łagodzeniu zgagi czy bólu menstruacyjnego.  
Jest również wiele innych teorii na temat jej właściwości leczniczych, należy jednak zauważyć, iż większość z nich nie jest poparta badaniami. 
Jej długotrwałe stosowanie może przynieść skutki uboczne, dlatego też lukrecję należy stosować z rozwagą i nie przekraczać jej zalecanej dawki.  
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#12

   
Herbata Ziołowa-Lukrecja (Licorice Tea)
Herbata z korzenia Lukrecji to jedna z najsłodszych naturalnie Herbat na świecie.
Była stosowany w leczeniu bólu brzucha i kaszlu 

Herbata z Lukrecji 
Jest to jeden z najłatwiejszych sposobów włączenia Lukrecji do diety. 
Możesz po prostu zrobić prostą Herbatę z kilku składników i cieszyć się pełnią jej zalet.
Składniki:
Wystarczy jeden korzeń Lukrecji i dwie szklanki wrzącej wody i to wszystko.

Jak zrobić Herbatę z Lukrecji:
Weź pojemnik i postaw na dużym ogniu. 
Dodaj dwie szklanki wody i zagotuj.
Gdy woda będzie już ładna i zagotowana, dodać korzeń Lukrecji i pozostawić na 20 minut.
Usuń korzeń i ciesz się herbatą! 
Możesz dodać szczyptę proszku Cynamonowego lub listków Mięty, aby dodać smaku.

Oprócz utrzymania poziomu cukru we krwi w organizmie, korzenie Lukrecji mają również wiele innych zalet. 
Pomaga w leczeniu problemów stomatologicznych, problemów z oddychaniem i może pochwalić się metabolizmem. 
Więc włącz tę Herbatę Mulethi do swojej codziennej rutyny, aby cieszyć się zdrowym stylem życia.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości