Tamaryndowiec indyjski
#1

   
Tamaryndowiec indyjski, tamarynd indyjski, powidlnik indyjski (Tamarindus indica L.)
Gatunek tropikalnego drzewa, pochodzący ze wschodniej Afryki.
Jedyny gatunek z rodzaju Tamarindus z plemienia Detarieae rodziny bobowatych.
Drzewo osiąga do 20 m wysokości i pozostaje wiecznie zielone na terenach gdzie nie występuje pora sucha.
Liście parzystopierzaste, kwiaty pachnące i zebrane w grona.
Składają się z 4-działkowego kielicha, 3 żółtobiałych płatków korony, 1 słupka i 3 pręcików.
Owoce to duże strąki zawierające w środku mięsistą pulpę i nasiona.
Zwane są także indyjskimi daktylami i są ulubionym pożywieniem małp

Owoce są jadalne na surowo, wykonuje się też z nich napoje chłodzące aguas frescas.
Miąższ owoców (młode owoce są bardzo kwaśne, starsze - słodsze) jest używany jako przyprawa w kuchni azjatyckiej oraz latynoamerykańskiej.
Jest ważnym składnikiem sosu Worcestershire i pani puri.

Pulpa otrzymywana z owoców jest używana do domowego farbowania odzieży, kocy, kilimów, a także do przebarwiania jedwabiu z koloru niebieskiego na zielony i do wybielania liści palmowych, z których następnie wytwarza się liczne przedmioty codziennego użytku.

Z nasion tamaryndowca wytwarzana jest biżuteria.
Otrzymanego z nich proszku używa się do utwardzania tkanin (ma podobne, ale lepsze własności, niż krochmal).
Oleju z nasion używa się jako pokostu.

Drewno tamaryndowca jest bardzo cenione ze względu na swoją piękną, żółtoczerwoną barwę.
Jest trwałe i bardzo twarde, odporne na szkodniki i gnicie.
Wykonuje się z niego posążki, meble i elementy wykończenia wnętrz.
Kije z tamaryndowca są znane ze względu na swoją niechlubną rolę, bowiem są używane do wykonywania kary chłosty.
źrodło
W krajach tropikalnych i subtropikalnych tamaryndowiec jest często sadzony wzdłuż dróg.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

   
Owoce tej egzotycznej rośliny przypominają ogromne strąki fasoli. Pod omszałą skórką skrywa się zielono-różowy miąższ, który jest bardzo ceniony za walory smakowe i wykorzystywany przede wszystkim w kuchni azjatyckiej.
Stanowi także ważny składnik popularnego sosu Worcestershire
Dzięki swoim walorom smakowym miąższ owoców tamaryndowca jest chętnie wykorzystywany w kuchni azjatyckiej, przede wszystkim tajskiej, filipińskiej i indyjskiej.
Stanowi nieodzowny składnik słynnej hinduskiej przekąski pani puri.
To podawane na gorąco placki polane sosem tamaryndowym, faszerowane pomidorami, ciecierzycą oraz pokrojonymi w kostkę ziemniakami.
Tamaryndowiec pojawia się również w daniach meksykańskich, np. bardzo popularnym napoju aguas fresca (jego skład jest mało skomplikowany: łyżkę koncentratu z pulpy owocu tamaryndowca rozpuszcza się w szklance wody i podaje z lodem oraz plasterkiem cytryny).
Roślina nadaje potrawom specyficzny smak. –
W zależności od dojrzałości owocu może mieć kwaśny lub cierpki posmak, zaś dojrzały owoc jest nieco słodszy.
więcej tutaj
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#3

   
http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=225
http://www.pakistanskieprzepisy.com/2015...ryndowiec/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości