Argania żelazna
#1

   
Argania Spinosa (L.) Skeels/ Argania żelazna, argania żelazodrzew, olejara żelazna, tłuścianka żelazna, drzewo arganowe
Gatunek drzewa z monotypowego rodzaju Argania z rodziny sączyńcowatych.
Endemit występujący wyłącznie w regionie Sus w południowym Maroku, pomiędzy As-Sawirą, a Agadirem na terenach obejmujących 700-800 tys. hektarów.            
Ocenia się, że na terenie tym występuje około 21 milionów drzew arganowych, odgrywających ważną rolę w funkcjonowaniu tego środowiska.
Notuje się jednak ciągły spadek ich liczby. Zdziczałe drzewa tego gatunku rosną także w południowej Hiszpanii
Drzewo jest cierniowe i osiąga wysokość 8-10 metrów.
Pień arganii jest często poskręcany i sękaty, co pozwala kozom wspinać się na drzewa i zjadać ich liście oraz owoce
Liście
Łopatkowatego kształtu są skupione w szczytowych partiach gałązek.
Kwiaty
Drobne, skupione w pęczkach w kątach liści.
Korona kwiatu kubeczkowata.
Owoce
Posiadają zielony, mięsisty miąższ jak oliwka, ale są większe (do 5 cm długości) i bardziej okrągłe.
W środku znajduje się orzech z bardzo twardą skorupą, które zawiera jeden, dwa a nawet trzy ziarna w kształcie migdałów.

Zastosowanie
Z nasion wytwarzany jest olej jadalny zawierający do 68% ekstraktu.
Jest on wykorzystywany do gotowania, do oświetlenia i do wyrobu mydeł.
Wytłoki z nasion służą jako dobra pasza dla wielbłądów, owiec i bydła i kóz.
W wyniku fermentacji miąższu owoców uzyskiwany jest napój alkoholowy o nazwie mahia d'Argan.
Lekkie drewno służy do wyrobu mebli, w tym dekorowania skrzyń wyrabianych w Essaouirze.
Jako opał uzyskiwany jest dobrej jakości węgiel drzewny.
Zresztą jako paliwo wykorzystywane jest zarówno drewno, jak i łupiny orzechów.
Korzenie drzewa Arganowego wrastają głęboko w poszukiwaniu wody, tym samym pomagają rozpulchniać ziemię i zapobiegają erozji.

[Obrazek: attachment.php?aid=76732]
Odpowiedz
#2

   
Drzewo Arganowe (Argania Spinosa)
To krzewiaste, cierniste, wiecznie zielone drzewo, charakterystyczne wyłącznie dla półpustynnych rejonów Maroko.
Drzewo arganowe żyje od 125 do 450 lat.
Pierwsze owoce zaczyna wydawać w wieku 40-60 lat.
Owoc arganowy przypomina z wyglądu oliwki, jest jednak większy, z zewnątrz pokryty grubą, gorzką skórką, która otacza słodko pachnący, ale nieprzyjemny w smaku miąższ.
W środku owocu znajduje się twardy orzech, z którego wytłacza się cenny olej arganowy.    
Aby otrzymać 1 litr oleju Arganowego potrzeba zużyć ok. 30 kg owoców, czyli roczny plon z 6-7 drzew.

Historia Berberów, rdzennej ludności terenów Maroka, jest nieodłącznie związana z drzewem arganowym, określanym przez tubylców, jako drzewo życia, które dając pożywienie, pozwala przeżyć w pustynnym klimacie wielu stworzeniom, w tym ludziom.
Najcenniejszym bogactwem drzewa arganowego był od wieków olej, wykorzystywany przede wszystkim jako pożywienie, a następnie w celach pielęgnacyjnych.

Do celów spożywczych stosuje się olej z prażonych orzechów arganowych, który posiada niższe wartości pielęgnacyjne i nie jest polecany jako składnik kosmetyków.
Naturalny olej arganowy otrzymywany jest wyłącznie z nieobrabianych chemicznie, świeżych orzechów arganowych, dlatego różni się on zapachem od oleju arganowego spożywczego, a jednocześnie zawiera dużo więcej cennych składników odżywczych.

Proces otrzymywania naturalnego oleju arganowego był bardzo czasochłonny i pracowity i do niedawna przeprowadzany wyłącznie ręcznie.
Obecnie proces samego tłoczenia na zimno oleju odbywa się mechanicznie, w warunkach zachowujących wszystkie właściwości oleju.
Natomiast rozłupywanie twardych skorup, w celu wydobycia orzechów arganowych nadal jest wykonywane ręcznie.

Oferowany zimnotłoczony, nierafinowany olej arganowy ze świeżych orzechów, jest nazywany "płynnym złotem" i zaliczany do jednych z droższych olejów na świecie,  głównie ze względu na jego ograniczoną dostępność (wyłącznie tereny Maroko) oraz pracochłonny proces pozyskiwania.

Olej arganowy jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (80%), głównie kwasy omega-6 i omega-9.
Poza tym zawiera dużą dawkę witaminy E, w postaci kompleksu tokoferoli.
Ilość witaminy E w oleju arganowym jest wyższa aniżeli w oliwie z oliwek.                          
Jest to olej o intensywnych własnościach antyoksydacyjnych, wynikających z wysokiej zawartości witaminy E oraz dodatkowo związków fenolowych w tym kwasu ferulowego i karotenoidów - w postaci żółtych ksantofili.
Dzięki antyoksydantom, olej chroni strukturę skóry przed zniszczeniami powodowanymi czynnikami zewnętrznymi.
Olej wykazuje również działanie przeciwzapalne, łagodzące i sprzyja gojeniu, dzięki obecności fitosteroli, w tym głównie spinasterolu.
Skwalan i nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają regenerację bariery hydrolipidowej naskórka
oraz uzupełniają niedobory składników tłuszczowych w skórze, w tym cennych ceramidów stanowiących cement komórkowy.
Dzięki temu olej wykazuje skuteczne działanie przeciwstarzeniowe, wpływając na odpowiednie nawodnienie, elastyczność, odżywienie i odnowę komórkową oraz złagodzenie procesów zapalnych.
Zgodnie z badaniem z 2007r., olej arganowy wspomaga również regulację pracy gruczołów łojowych.
Jest to olej polecany głównie w pielęgnacji cery dojrzałej, z oznakami starzenia, przede wszystkim cery suchej i odwodnionej wymagającej regeneracji, regulacji pracy gruczołów łojowych i wzmocnienia bariery lipidowej oraz skóry podrażnionej i zniszczonej np. działaniem słońca.
Olej arganowy polecany jest również w pielęgnacji włosów, zarówno do wcierania w skórę głowy, jak i do nacierania końcówek włosów w celu ochrony przed działaniem słońca oraz do pielęgnacji zniszczonej skóry rąk i paznokci.
Jest to olej szybko wchłaniający się w skórę.
Obecność kwasu oleinowego sprzyja penetracji w głąb skóry składników aktywnych naturalnie obecnych w oleju, jak i tych dodanych w formulacjach z użyciem oleju arganowego.
więcej na tej stronie...
http://www.biochemiaurody.com/sklep/oil-argan.html

[Obrazek: attachment.php?aid=76732]
Odpowiedz
#3

   
Olej arganowy – marokański eliksir młodości
Droga krajowa od Agadiru do Marekeszu przechodzi przez Taroudant.
 To osobliwe miasteczko charakteryzuje się obronnymi murami z XVI w. wykonanymi z gliny, żwiru, piasku i słomy.
Podróżni zatrzymują się, by podziwiać urocze krajobrazy.
O zachodzie słońca są szczególnie piękne.
 Turyści kupują lokalne produkty.
 W regionie rozciągają się pola oliwek, migdałów i eukaliptusów.
Jest też roślina nieznana w Europie- argan (Argania sideroxylon Roem).
 Dosyć twarda esencja drewna arganowego była używana jako materiał konstrukcyjny.
Jego owoce przypominają oliwki.
 Charakteryzują się lekko pomarańczowym kolorem.
Wiadomo, że posiadają dużą wartość odżywczą.
Arganowe drzewka są „atakowane” przez kozy wypasane masowo na pastwiskach.
W sierpniu, kiedy owoc jest już dojrzały, kozy zręcznie wdrapują się na sam szczyt drzewka.
Zjadają owoce, a pestki wyrzucają.
 Zapobiegliwi pasterze zbierają je potem i wykorzystują.
 
Z pestki mielonej w młynach wydobywa się olej.
Trzeba 100 kg do uzyskania litra oleju arganowego.
Z tego powodu tak drogo kosztuje.
 W kuchni berberyjskiej używa się minimalnych dawek oleju arganowego, aby nadać smak chlebowi.
Olej arganowy ma właściwości zmiękczające, stymuluje odnowę komórek.
Ten znakomity produkt jest zalecany do masażu owłosionej skóry w celu przeciwdziałania wypadaniu włosów.
 Najnowsze badania wykazały, że olej arganowy zawiera substancje przeciwutleniające (sprzymierzeńcy w walce ze starzeniem się).
Może właśnie dlatego mieszkańcy tego regionu wydają się być młodsi?
Być może jest spuścizną po antycznym, tropikalnym klimacie.
Rośnie samoistnie.
 Poza południowo-zachodnim obszarem Maroka można ją spotkać w Meksyku i Maderze.
źródło
 


[Obrazek: attachment.php?aid=76732]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości