Espresso - kawa dla smakoszy
#1

Kawa espresso to dla wielu smakoszy najlepsza z możliwych form podania tego czarnego napoju. 
Jest aromatyczna i bardzo energetyzująca. 
Warto więc dowiedzieć się co nieco o tej wyjątkowej kawie i pokochać ją jeszcze bardziej. 

Kilka faktów
Skąd pochodzi nazwa? Nazwa „espresso” pochodzi z języka włoskiego, gdzie dosłownie oznacza „kawa wyciskana, wytłaczana”. 
To nieco podpowiada nam jej charakterystyczne cechy. 
Kawa espresso przygotowywana jest w specjalnym ekspresie. 

Odpowiednia ilość wody dosłownie przelewana jest przez kawę pod ciśnieniem. 
Kawa espresso powstaje z mieszanki kilku gatunków kaw.
 Jeśli kawa zostanie przygotowana we właściwy sposób będzie miała gęstą konsystencję, orzechowo-brązowy kolor i piankę, która w języku włoskim nazywana jest „crema” 
Dla wielu smakoszy pianka jest najistotniejsza i świadczy o właściwie przygotowanej kawie.

Ekstrakcja – istota espresso
Ekstrakcja jest procesem, w którym zawarte w zmielonej kawie substancje, takie jak tłuszcze, cukry, olej i kofeina, przenikają do wody. 
Innymi słowy: ekstrakcja kawy to proces, w czasie którego kawa oddaje swoje aromaty i smaki, którymi możemy zachwycać się pijąc kawę. 
Najlepszy czas ekstrakcji dla kawy espresso wynosi 25 sekund. 
Czas ekstrakcji zmienia się w zależności od grubości zmielonej kawy, stopnia jej ubicia oraz od rodzaju ekspresu. 
Warto pamiętać, że drobniej zmielone ziarna można dużo mocniej ubić, a to sprawi, że kawa będzie stawiała większy opór wodzie. Grubiej zmielone ziarna trudniej ubić, więc między nimi znajduje się większa przestrzeń, a to znacznie skraca czas ekstrakcji.

Espresso – jak pić?
Czarny aromatyczny napar może być pity samodzielnie, ale stanowi również bazę dla innych napojów kawowych, takich jak latte macchiato, caffè macchiato lub cappuccino. 
Espresso podawane jest w małych filiżankach – ważne jest to, by filiżanka była podgrzana przed podaniem. 
Dzięki temu kawa zachowa swój aromat. 
Kawa espresso jest na tyle intensywna, że podaje się jej jedynie około 70 ml, czyli połowę małej filiżanki. 
Czarny napój serwowany w ten sposób smakuje znakomicie zarówno z cukrem, jak i bez niego. 
Smakosze espresso mogą wzbogacić smak kawy o kakao, czekoladowe wiórka, wanilię lub cynamon – wariacji na temat kawy espresso jest nieskończenie wiele. 
Gdy dodamy do kawy spienione mleko, powstanie capuccino. 
Wielu nowicjuszy picia kawy zastanawia się, po co do espresso podaje się wodę? 
Koneserzy smaku doskonale wiedzą, że by można było rozkoszować się smakiem czarnego naparu, należy przed wypiciem przepłukać kubki smakowe czystą wodą. 
To sprawi, że kawa nabierze głębszego i bogatszego smaku.

Espresso – dlaczego warto się nią rozkoszować?
Kawa espresso wyróżnia się bardzo intensywnym, wyrazistym smakiem. 
Dobrze przygotowane espresso ma delikatnie gęstą konsystencję, a na wierzchu widnieje brązowawa pianka. 
Warto zwracać uwagę na te szczegóły i korzystać wyłącznie z najlepszych, świeżo palonych ziaren. 
żródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

Kiedy należy pić wodę do kawy? 
Przed, po czy w trakcie espresso?
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Podawanie wody do espresso jest przez wielu traktowane jako obowiązek, a złamanie tej zasady często urasta do roli niewybaczalnego błędu. 
Taka postawa sprawia, że boimy się pytać o funkcję i genezę powstania tego gestu, aby nie wyjść na ignorantów, którzy nie zasługują na delektowanie się smakiem „prawdziwego espresso”. 
Zamawiając we Włoszech małą czarną kawę z ekspresu ciśnieniowego, możemy być pewni, że pojawi się ona w zestawie ze szklaneczką wody. 
Nie znajdziemy jednak jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, jakie jest jej prawidłowe zastosowanie oraz kiedy należy z niej skorzystać.

Przed wypiciem espresso:
Zdecydowana większość opowiada się za tezą, że wodę należy wypić tuż przed espresso, aby oczyścić kubki smakowe i przygotować żołądek na intensywną kawę, która nie powinna być spożywana na czczo. 
Skoro dodatkową wodę dostaniemy wyłącznie zamawiając espresso, taki pogląd sugeruje, że jest to kawa wymagającą szczególnego traktowania. 
Trudno zgodzić się z taką selekcją i brakiem konsekwencji w przypadku innych kaw. 
Dlaczego americano, cappuccino, kawa przelewowa, nie wymagają oczyszczania oczyszczania kubków smakowych? Intensywny smak i aromaty zamknięte w kilkudziesięciu mililitrach espresso, są wstanie tak silnie stymulować kubki smakowe, że wiele osób odczuwa konieczność popicia tej kawy natychmiast po jej spożyciu. 
Jeśli więc jej działanie jest w stanie zupełnie zawładnąć naszymi receptorami smakowymi, delikatne zroszenie kubków smakowych przed wypiciem kawy, wydaje się być jedynie gestem symbolicznym, niepotrzebnie usztywniającym atmosferę.

Podczas picia espresso:
Istnieje pogląd, że obecność wody w towarzystwie espresso, jest wynikiem odwadniających właściwości kawy. 
Nawet jeśli nie jest to powód, dla którego ten zwyczaj się pojawił się we Włoszech, to jest to argument, który warto wziąć pod uwagę. 
Spotyka się również poglądy, że espresso należy rozcieńczać wodą, by dłużej się nim cieszyć. Jest to jednak kawa stworzona po to, by można ją było wypić przy barze w kilku szybkich łykach i właśnie wtedy najlepiej smakuje.

Po wypiciu espresso:
Wysoka kleistość espresso i skondensowana forma, stanowi duże wyzwanie dla kondycji oraz zdrowia zębów. 
Jest to jeden z głównych powodów, dla których warto wziąć pod uwagę wypicie wody po spożyciu kawy.
Pomimo ścierania się poglądów i przekonywania każdej ze stron o słuszności swojej tezy, warto decyzję podjąć samemu, bez ulegania presjom. 
Na samym końcu znika wszystko i zostajesz tylko ty i filiżanka twojej ulubionej kawy.
https://www.youtube.com/watch?v=DfaU2YLyuVI
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: