Miód Słonecznikowy
#1

   
Miód Słonecznikowy to trudny do zdobycia na rynku produkt.
Na co jest dobry, gdzie go kupić i ile trzeba wydać na słoik tego pszczelego smakołyku?
Czym charakteryzuje się Miód Słonecznikowy?
Miód Słonecznikowy należy do grupy miodów nektarowych, co oznacza, że jest pozyskiwany z nektaru kwiatowego. Owym kwiatem jest Słonecznik, który odznacza się tym, że jest dorodną (osiągającą niekiedy 2 metry wysokości), atrakcyjną rośliną jednoroczną, stosunkowo łatwą w uprawie. 
Średnica samego kwiatu także jest imponująca, ponieważ potrafi mierzyć nawet 30 cm.

Nie jest to kwiat wymagający, rośnie praktycznie na każdym podłożu. 
Można go sadzić na zagonach, a nawet w formie punktowej wzdłuż płotów. 
W Polsce przede wszystkim hołubi się Słonecznika na wschodzie, m.in. w Bieszczadach i na Roztoczu, jednak wciąż plantacji Słonecznikowych w kraju nie ma wiele. 
Ten Słoneczny kwiat jest bardziej ceniony w państwach południowych, takich jak Włochy, Francja i Hiszpania.

Stąd ten miodny gatunek nie jest często spotykanym w Polsce przysmakiem. 
Warto jednak próbować go znaleźć, ponieważ Miodem ze Słonecznika można wspomagać leczenie wielu schorzeń oraz wykorzystywać jako prewencję przed zachorowaniem na infekcje wirusowe, bakteryjne, czy poważniejsze choroby.

Zawartość Miodu Słonecznikowego
Właściwości lecznicze mają ścisły związek ze składem. 
Występują w nim bowiem cenne białka, węglowodany, w tym przede wszystkim cukry, takie jak glukoza i fruktoza. 
Co warte podkreślenia, to fakt, iż w Miodzie ze Słoneczników sacharoza pojawia się tylko w nieznacznych ilościach.
Ponadto w tym pszczelim wytworze znajdują się:
biopierwiastki,
witaminy (np. A, B3, C, PP),
kwasy organiczne,
enzymy,
olejki eteryczne,
flawonoidy,
naturalne barwniki.
Im więcej w danym produkcie mleczka pszczelego oraz pyłku pszczół, tym zasobniejsze pokłady powyższych prozdrowotnych składników.

Słonecznikowy Miód wygląda jak jasny albo trochę ciemniejszy bursztyn. 
Jego smak jest bardzo delikatny, przez co zyskał sobie opinię doskonałego dla dzieci. 
Trzeba także zauważyć, że ten zdrowy smakołyk łatwo jest rozprowadzić na kanapce, ponieważ nawet w postaci skrystalizowanej, nie pozostawia grudek i łatwo się rozsmarowuje.

Jakie właściwości ma Miód Słonecznikowy?
Kto w szczególności powinien zdecydować się na Miód Słonecznikowy? 
Działanie jest wszechstronne, dlatego poleca się go właściwie wszystkim osobom.
Odnotowuje się korzystne oddziaływanie tego naturalnego przysmaku na układ odpornościowy, którego funkcjonowanie po systematycznym zażywaniu miodu poprawia się.
Miód ze Słonecznych Kwiatów jest także wsparciem w leczeniu chorób związanych z krążeniem, co więcej zbija złą frakcję cholesterolu, wysokie ciśnienie tętnicze, a także dotlenia mięsień sercowy oraz przeciwdziała miażdżycy.

Co jeszcze może Miód Słonecznikowy, na co jest jeszcze? 
Na pomoc w walce z niektórymi schorzeniami dotyczącymi nerek, a także układu pokarmowego (tutaj szczególną uwagę zwraca się na wpływ Miodu na pracę wątroby, żołądka i jelit) oraz systemu oddechowego.
Co więcej zawdzięcza się mu także:
poprawę nastroju,
przypływ energii,
szybszą rekonwalescencję,
odbudowę siły,
odprężenie i wyciszenie.
Ponadto zwraca się także uwagę na wpływ Miodu ze Słoneczników na poprawę stanu skóry, włosów i paznokci, co można wykorzystać m.in. jako wspomożenie terapii chorób skórnych.

Zastosowanie Miodu Słonecznikowego
Biorąc pod uwagę ogrom korzyści jakie daje organizmowi Miód Słonecznikowy, zastosowanie go w życiu codziennym stanowi ważne zadanie dla każdego, kto pragnie jak najdłużej utrzymywać swoje ciało w zdrowiu i dobrej kondycji.
Przede wszystkim podkreśla się, że Miód najlepiej spożywać na zimno, czyli np. na kromce chleba, toście, przestudzonym naleśniku, czy jako polewa do ciast, innych wypieków lub deserów, itp.

Właściwości lecznicze tego preparatu są wsparciem dla ustroju, jeśli będą brane pod uwagę zasady związane z przygotowywaniem i przechowywaniem pszczelego smakołyku. 
Nie wolno podgrzewać miodu do temperatury przewyższającej 40-45 stopni Celsjusza. 
Oznacza to także, że dodawanie Miodu do napojów takich jak herbata, kawa, woda, itp. powinno mieć miejsce pod warunkiem, że te trunki będą odpowiednio przestudzone.
Poza tym Miód oparty na nektarze z kwiatów Słonecznika można również wykorzystać jako dodatek do sałatkowych i mięsnych sosów, a także innych wytrawnych potraw.
Ten Miód to także kosmetyk, dlatego warto o nim pamiętać przygotowując m.in. maseczkę na twarz, czy peeling do ciała.
https://www.medme.pl/artykuly/miod-slone...87485.html
https://zywienie.abczdrowie.pl/miod-slonecznikowy

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: