04-06-2012, 23:28
[ATTACHMENT NOT FOUND]
Mnisi przez stulecia utrzymywali swoje lecznicze receptury w tajemnicy.
Ich kuracje działały powoli, ale skutecznie i bez efektów ubocznych.
Teraz same możemy wypróbować klasztorne sposoby na dolegliwości, które często dokuczają kobietom.
Receptury św. Hildegardy
Św. Hildegarda z Bingen (1098-1179) była benedyktyńską mniszką i wizjonerką.
Podyktowała wiele ksiąg, w tym dwie medyczne.
Zawierają prawie 2 tys. przepisów i porad zdrowotnych.
Odkryte na nowo w latach 40. XX w. dziś znów stają się bardzo modne.
Hildegarda uważała, że nie tylko zioła mają lecznicze właściwości.
Propagowała dietę opartą na zbożach (orkiszu), warzywach, owocach i nabiale z dodatkiem ryb, mięsa i tłuszczów.
Teraz właśnie, w XXI wieku uważa się, że jest to dieta dla człowieka najzdrowsza.
Zupa orkiszowa - wzmacnia cały organizm
Składniki: 2 łyżki łamanych ziaren orkiszu (kaszki orkiszowej), kilka rodzynków, szczypta galgantu, szczypta bertramu, szczypta cynamonu, miód (według uznania) do smaku, 2 szklanki wody, ewentualnie łyżeczka babki płesznik.
Jak ją zrobić:
Zalewamy kaszkę zimną wodą.
Mieszając, doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy rodzynki i zostawiamy na ogniu jeszcze 3 minuty.
Na talerzu posypujemy bertramem, galgantem i cynamonem.
Możemy też dodać miód. Jeśli chcemy schudnąć, dokładamy babkę płesznik.
Co nam to daje:
Potrawa dostarcza nam wysokiej jakości białka, wartościowych węglowodanów i pożytecznych tłuszczów.
Znajdziemy w niej też wiele witamin i minerałów, które ochronią nas przed nadkwasotą oraz stanami zapalnymi.
Zupa orkiszowa, jeśli będziemy przygotowywały ją sobie codziennie, pomoże na wszelkie problemy jelitowe, szczególnie na nadwrażliwe jelita.
Św. Hildegarda radziła stosować ją również, gdy cierpimy na reumatyzm, choroby krążenia, schorzenia krwi nerek i wątroby.
A także, jeżeli mamy nerwicę lub depresję.
Kompresy z krwawnika - goją zadrapania i rany
Składniki: łyżeczka liści krwawnika, 250 ml wody.
Jak je zrobić:
Liście zalewamy wodą i gotujemy przez minutę.
Ciepłe i wilgotne kładziemy na gazę opatrunkową i przykładamy do rany (na skórze leży gaza, na niej liście).
Gdy kompres wyschnie, wszystkie czynności powtarzamy.
Takie zabiegi warto przeprowadzać 2-3 razy dziennie.
Kiedy rana zacznie się goić, liście krwawnika możemy kłaść bezpośrednio na skórę (bez gazy).
Co nam to daje:
Zdaniem Hildegardy krwawnik jest najlepszym środkiem leczącym rany. Pomaga zawsze, nawet w wydawałoby się beznadziejnych przypadkach
Wino pietruszkowe - obniża cholesterol
Składniki: 10-12 łodyg naci pietruszki, 2 łyżki octu winnego, litr wina, 150 g miodu.
Jak je zrobić:
Do wysokiego garnka wlewamy wino oraz ocet winny.
Dodajemy nać pietruszki.
Gotujemy 5 minut bez przykrycia.
Wlewamy miód i zostawiamy na małym ogniu na kolejne 5 minut.
Przecedzamy wino i wlewamy je do butelek.
Pijemy 3 razy dziennie najlepiej po jedzeniu po 20 ml (kieliszek do likieru).
Co nam to daje:
Winko łagodzi bóle serca, pomaga na arytmię, poprawia krążenie, ale przede wszystkim czyści naczynia krwionośne ze złogów miażdżycowych
Herbata z miodunki leczy astmę
Składniki: łyżka miodunki plamistej, 250 ml wody.
Jak ją zrobić:
Miodunkę zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 10 minut do naciągnięcia.
Herbatkę pijemy 3 razy dziennie.
Co nam to daje:
Miodunka plamista nazywana jest zielem płucnym.
Zawiera dużo tzw. kleju roślinnego (śluzu), a także flawonoidy, garbniki oraz witaminę C. Ziele pomaga oczyścić oskrzela i złagodzić poranny kaszel - typowy objaw astmy.
3 polecane składniki:
Orkisz - dawna odmiana pszenicy.
Zboże w 100 proc. przyswajalne przez organizm.
Zawiera thiocyant, składnik, który chroni przed powstawaniem w organizmie komórek nowotworowych.
Bertram - roślina, z korzenia której robi się przyprawę o łagodno-ostrym smaku.
Pomaga w przyswajaniu witamin z jedzenia.
Wzmacnia układ nerwowy oraz oczyszcza organizm.
Galgant to korzeń z rodziny roślin imbirowatych.
Zmielony ma wyrazisty ostry smak.
Poprawia pracę serca i układu krążenia, ułatwia procesy trawienia, a także chroni przed osłabieniem słuchu.źródło
źródło
Mnisi przez stulecia utrzymywali swoje lecznicze receptury w tajemnicy.
Ich kuracje działały powoli, ale skutecznie i bez efektów ubocznych.
Teraz same możemy wypróbować klasztorne sposoby na dolegliwości, które często dokuczają kobietom.
Receptury św. Hildegardy
Św. Hildegarda z Bingen (1098-1179) była benedyktyńską mniszką i wizjonerką.
Podyktowała wiele ksiąg, w tym dwie medyczne.
Zawierają prawie 2 tys. przepisów i porad zdrowotnych.
Odkryte na nowo w latach 40. XX w. dziś znów stają się bardzo modne.
Hildegarda uważała, że nie tylko zioła mają lecznicze właściwości.
Propagowała dietę opartą na zbożach (orkiszu), warzywach, owocach i nabiale z dodatkiem ryb, mięsa i tłuszczów.
Teraz właśnie, w XXI wieku uważa się, że jest to dieta dla człowieka najzdrowsza.
Zupa orkiszowa - wzmacnia cały organizm
Składniki: 2 łyżki łamanych ziaren orkiszu (kaszki orkiszowej), kilka rodzynków, szczypta galgantu, szczypta bertramu, szczypta cynamonu, miód (według uznania) do smaku, 2 szklanki wody, ewentualnie łyżeczka babki płesznik.
Jak ją zrobić:
Zalewamy kaszkę zimną wodą.
Mieszając, doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy rodzynki i zostawiamy na ogniu jeszcze 3 minuty.
Na talerzu posypujemy bertramem, galgantem i cynamonem.
Możemy też dodać miód. Jeśli chcemy schudnąć, dokładamy babkę płesznik.
Co nam to daje:
Potrawa dostarcza nam wysokiej jakości białka, wartościowych węglowodanów i pożytecznych tłuszczów.
Znajdziemy w niej też wiele witamin i minerałów, które ochronią nas przed nadkwasotą oraz stanami zapalnymi.
Zupa orkiszowa, jeśli będziemy przygotowywały ją sobie codziennie, pomoże na wszelkie problemy jelitowe, szczególnie na nadwrażliwe jelita.
Św. Hildegarda radziła stosować ją również, gdy cierpimy na reumatyzm, choroby krążenia, schorzenia krwi nerek i wątroby.
A także, jeżeli mamy nerwicę lub depresję.
Kompresy z krwawnika - goją zadrapania i rany
Składniki: łyżeczka liści krwawnika, 250 ml wody.
Jak je zrobić:
Liście zalewamy wodą i gotujemy przez minutę.
Ciepłe i wilgotne kładziemy na gazę opatrunkową i przykładamy do rany (na skórze leży gaza, na niej liście).
Gdy kompres wyschnie, wszystkie czynności powtarzamy.
Takie zabiegi warto przeprowadzać 2-3 razy dziennie.
Kiedy rana zacznie się goić, liście krwawnika możemy kłaść bezpośrednio na skórę (bez gazy).
Co nam to daje:
Zdaniem Hildegardy krwawnik jest najlepszym środkiem leczącym rany. Pomaga zawsze, nawet w wydawałoby się beznadziejnych przypadkach
Wino pietruszkowe - obniża cholesterol
Składniki: 10-12 łodyg naci pietruszki, 2 łyżki octu winnego, litr wina, 150 g miodu.
Jak je zrobić:
Do wysokiego garnka wlewamy wino oraz ocet winny.
Dodajemy nać pietruszki.
Gotujemy 5 minut bez przykrycia.
Wlewamy miód i zostawiamy na małym ogniu na kolejne 5 minut.
Przecedzamy wino i wlewamy je do butelek.
Pijemy 3 razy dziennie najlepiej po jedzeniu po 20 ml (kieliszek do likieru).
Co nam to daje:
Winko łagodzi bóle serca, pomaga na arytmię, poprawia krążenie, ale przede wszystkim czyści naczynia krwionośne ze złogów miażdżycowych
Herbata z miodunki leczy astmę
Składniki: łyżka miodunki plamistej, 250 ml wody.
Jak ją zrobić:
Miodunkę zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 10 minut do naciągnięcia.
Herbatkę pijemy 3 razy dziennie.
Co nam to daje:
Miodunka plamista nazywana jest zielem płucnym.
Zawiera dużo tzw. kleju roślinnego (śluzu), a także flawonoidy, garbniki oraz witaminę C. Ziele pomaga oczyścić oskrzela i złagodzić poranny kaszel - typowy objaw astmy.
3 polecane składniki:
Orkisz - dawna odmiana pszenicy.
Zboże w 100 proc. przyswajalne przez organizm.
Zawiera thiocyant, składnik, który chroni przed powstawaniem w organizmie komórek nowotworowych.
Bertram - roślina, z korzenia której robi się przyprawę o łagodno-ostrym smaku.
Pomaga w przyswajaniu witamin z jedzenia.
Wzmacnia układ nerwowy oraz oczyszcza organizm.
Galgant to korzeń z rodziny roślin imbirowatych.
Zmielony ma wyrazisty ostry smak.
Poprawia pracę serca i układu krążenia, ułatwia procesy trawienia, a także chroni przed osłabieniem słuchu.źródło
źródło