Śledziowe wariacje
#23

   
Śledzie w Musztardowym Sosie z Koperkiem
Składniki
4 szt. solonych śledzi,
500 ml mleka
2 łyżki miodu
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżeczka musztardy francuskiej z całą gorczycą
1 łyżka majonezu Winiary
200 ml oleju roślinnego
1/2 pęczka koperku
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Śledzie moczymy kilka godzin w mleku aby pozbyć się soli.
Śledzie osuszamy i kroimy w paski i doprawiamy pieprzem.
Przygotowujemy mieszankę z miodu, octu, obu rodzaju musztard i majonezu, łączymy je w misce za pomocą trzepaczki.
Następnie dolewamy stopniowo olej, cały czas mieszając trzepaczką, uważamy, aby sos się nie zważył, wlewamy też odrobinę zimnej wody.
Pod koniec dodajemy do sosu posiekany koperek, doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą. 
Śledzie i sos układamy w słoikach warstwami, możemy też śledzie wymieszać z sosem przed włożeniem do słoików.
Słoiki zamykamy i odstawiamy do lodówki.
Na drugi dzień śledzie nadają się już do konsumpcji.
Bardzo Wam polecam te śledzie, są mega smaczne, podczas wigilijnej kolacji na 100 % będą mieć wzięcie.
Można też śledzie podarować ozdabiając świątecznie słoiczek.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#24

   
Śledzie po Cygańsku
Śledzie po cygańsku – na wigilię, na sylwestra i na kolację w gronie przyjaciół sprawdzają się zawsze. 
Większość gości powita śledziowe półmiski z radością. 
Jeśli już jednak ktoś nie lubi – to na zabój. 
Ze śledziami zdecydowanie nie jest jak z zupą pomidorowąUśmiech
Jeśli wybieracie się na wigilię w gościnę i chcecie przygotować coś co nie powoduje żmudnego, długiego stania w kuchni, zgłoście się ze śledziami. 
Kilka ich rodzajów można przygotować w godzinkę, jeśli dysponuje się śledziowymi, gotowymi płatami a la matias. 
Jeśli śledziami z beczki – z tymi jest więcej zachodu. 
W zeszłym roku przy filetowaniu, przed rzucaniem nimi powstrzymywał mnie głos przyjaciółki w telefonie oraz obawa, że sprzątanie po rzutach może być jeszcze bardziej kłopotliwe niż samo filetowanie. 
Jednakowoż smak śledzia z beczki jest nieporównywalnie, nieporównywalnie lepszy.
 I w tym roku powtórzę niestety, no bo co. 
Śledzie z beczki moczymy w zimnej wodzie całą noc. 
Gotowe płaty ok. godzinę, dwie, podmieniając dwukrotnie wodę.

Śledzie po cygańsku – składniki ( na ok. 5 -6 małych porcji)
400 g filetów śledziowych
duża cebula
4 ogórki konserwowe
2 małe ząbki czosnku
3 łyżki siekanej natki pietruszki
200 ml keczupu
2 łyżeczki musztardy
50 ml oleju rzepakowego
pół łyżeczki cukru
duża lub większa szczypta chilli
1/5 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu

Śledzie po cygańsku – przepis
Wymoczone w zimnej wodzie śledzie (gotowe płaty godzinę, dwie, z beczki – moczyć całą noc) pokroić na centymetrowe kawałki, cebulę w półkrążki, ogórki w cienkie paski.
Cebulę lekko osolić, zgnieść dobrze ręką i odstawić na 15 minut.
Keczup wymieszać z musztardą, olejem, rozgniecionym czosnkiem i przyprawami.
Na dnie półmiska lub słoika ułożyć nieco cebuli, na niej warstwę śledzi a następnie ogórków.
 Zalać częścią sosu i posypać pietruszką. 
Ponownie dać cebulę, śledzie, ogórki, sos i pietruszkę. 
I tak warstwami do skończenia składników. 
Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Można je przechowywać w lodówce ok. 7 dni, na wierzchu słoika powinien zawsze znajdować się olej, można dodać dodatkową łyżkę po każdym użyciu, by składniki były przykryte.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#25

   
Śledzie w Oleju z Natką Pietruszki. 
Do ich przygotowania użyłam oleju lnianego, który według mnie najbardziej do nich pasuje.
Wyciąga ze śledzi to, co najlepsze.
Składniki
500g filetów śledziowych
1 cebula
250 ml oleju lnianego
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego.
sól
świeżo mielony pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Filety opłukujemy pod zimną wodą ( lub jeśli są bardzo słone to moczymy je w wodzie przez kilka godzin, w zależności od stopnia ich słoności ). 
Po opłukaniu osuszamy je papierowym ręcznikiem i posypujemy grubo zmielonym pieprzem. 
Cebulę drobno szatkujemy lub kroimy w cieniutkie talarki, umieszczamy ją na sitku, posypujemy 1/2 łyżeczki soli i pozostawiamy na 15 minut. Po upływie 15 minut polewamy ją wrzątek i dobrze odciskamy. 
Świeżą natkę pietruszki płuczemy i po odsączeniu drobno siekamy.

W słoiku układamy warstwami sparzoną cebulkę, pokrojone na mniejsze kawałki śledzie i posiekaną natkę. 
Gdzie nie gdzie wciskamy ziele angielskie i liście laurowe. 
Wszystko zalewamy olejem i lekko dociskamy, aby pozbyć się powietrza. 
Jeśli zachodzi potrzeba, to dolewamy oleju, aby śledzie były całkowicie nim pokryte. Słoik przykrywamy i umieszczamy w lodówce na dwa trzy dni, aby smaki się przegryzły.
https://kawa-cynamonem-pachnaca.blogspot...l?spref=pi

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#26

   
Sałatka Śledziowa w Łódeczkach z Buraków
Sałatka śledziowa to proste danie, które zaskakuje formą podania. 
Łódeczki z buraków sprawiają, że ta pyszna przekąska wspaniale się prezentuje i niezwykle szybko znika z talerzy!
Składniki
Sos Czosnkowo-Cebulowy Mosso Impresje
4-5 płatów śledziowych w oleju
2 ogórki kiszone
1 cebula
1 jabłko
2-3 buraki pieczone lub gotowane
świeża natka pietruszki
sól, pieprz

Przygotowanie
Ogórki, jabłko, cebulę oraz śledzie pokrój w drobną kostkę.
Dodaj do nich kilka łyżek Sosu Czosnkowo-Cebulowego Mosso Impresje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Buraki pokrój w cienkie plastry. Nakładaj po łyżce sałatki śledziowej. Układaj obok siebie, przed podaniem posyp obficie posiekaną natką pietruszki.

Wygląd ma znaczenie!
Aby uzyskać elegancką prezentację, po pokrojeniu buraka w plastry, użyj do wycinania okrągłej foremki, dzięki temu każdy z nich będzie idealnej wielkości
źródlo

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#27

   
Śledzie Gajowego
Składniki na jeden duży półmisek:
½ kg solonych śledzi
½ słoiczka koncentratu pomidorowego
1-2 łyżki octu
3 łyżki cukru
3 duże cebule
5 dag suszonych grzybów (prawdziwków)
½ szklanki oleju słonecznikowego
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek ziarnistego pieprzu
2 ziarenka jałowca
Sól morska do smaku

Sposób przygotowania:
Śledzie wymoczyć 2-3 godziny w zimnej wodzie lub mleku a jeśli są mało słone wystarczy je opłukać pod bieżącą wodą, osączyć, osuszyć na ręczniku papierowym, pokroić na paski włożyć do słoja.

Grzyby suszone zalać zimną wodą w rondelku moczyć godzinę, po czym lekko posolić i gotować z jednym liściem laurowym około 50 minut na wolnym ogniu pod przykryciem 
Osączyć, wystudzić i drobno pokroić.

Cebulę pokroić w piórka. 

Na głębszą patelnię wlać olej, wrzucić cebulę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i jałowiec zeszklić na wolnym ogniu pod przykryciem. 
Dodać pokrojone grzyby, koncentrat pomidorowy, doprawić cukrem, wlać ocet i całość wymieszać, posolić do smaku, poddusić razem 5 minut. Odstawić do wystygnięcia.

Śledzie wymieszać z sosem. 
Odstawić na 2-3 dni do lodówki aby smaki się przegryzły.
https://waniliaikardamon.blogspot.com/20...owego.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#28

   
Śledzie w Sosie Curry
450 g filetów śledziowych w oleju
250 g śmietany 18 %
3 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy francuskiej
1 płaska łyżeczka curry
szczypta kurkumy
szczypta chilli
3 ogórki korniszony
1  cebulka czerwona

Przygotowanie:
Śledzie moczymy przez ok 1 godzinę w wodzie ,osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kawałeczki "na raz"
Korniszony i cebulkę kroimy w kostkę.
W misce mieszamy majonez,śmietanę ,musztardę i przyprawy,dodajemy śledzie,korniszony i cebulkę,jeszcze raz wszystko mieszamy i gotowe.
Schładzamy w lodówce.
https://www.swojskiejedzonko.com/2019/11...olory.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#29

   
Śledzie Wigilijne
3 płaty śledzi typu Matjas
2 cebule
1 marchewka
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka octu 10 %
50 ml oleju
pół szklanki wody
ząbek czosnku
1 płaska łyżki cukru
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
1/3 łyżeczki gorczycy
sól  pieprz

Przygotowanie:
Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez około 2 godziny, zmieniając wodę 1-2 razy.
Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a czosnek  przeciskamy przez praskę.
Wszystko podsmażamy na oleju.
Gdy warzywa zmiękną dodajemy wszystkie pozostałe składniki. 
Mieszamy i dusimy na małym ogniu,  około 5-10 minut. 
Następnie zdejmujemy z ognia, odstawiamy do wystygnięcia.
Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z sosem.
Przechowujemy w lodówce.
https://www.swojskiejedzonko.com/2019/11...olory.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#30

   
Śledzie w Buraczkach po Litewsku
3 śledzie matjasy
3 buraczki
1 marchewka
1 jabłko
pół cebuli
majonez
sól pieprz
ok 4 łyżki octu 10 % (do moczenia śledzi)
Przygotowanie:
Matjasy moczymy w wodzie przez ok 1 godzinę,po tym czasie zmieniamy wodę,zalewamy czystą i (ok 700 ml )i dolewamy do wody ocet,moczymy tak jeszcze przez ok godzinę.
Wyjmujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Buraczki i marchewkę gotujemy w skórkach do miękkości obieramy i kroimy w kostkę,jabłko i cebulkę również obieramy i kroimy w kostkę dodajemy śledzie pokrojone w paseczki.
Dajemy majonez i doprawiamy solą i pieprzem mieszamy dokładnie i gotowe.
https://www.swojskiejedzonko.com/2019/11...olory.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#31

   
Śledzie w Sosie Tatarskim
Śledzie w sosie tatarskim to idealna przekąska na niemal każdą okazję. 
Sos tatarski świetnie komponuję się z rybami, a ze śledziem charakterystycznym dla polskich zakąsek tworzy bardzo smaczną i ciekawą przystawkę.

Śledzie w Sosie Tatarskim - Składniki:
ok. 400 g śledzi (najlepiej matiasów)
100 g marynowanych pieczarek (lub innych grzybków)
1 średnia czerwona cebula (lub ok. 100 g szalotek)
100 g ogórków konserwowych
łyżeczka cukru
4 łyżki majonezu
3 łyżki gęstej śmietany 18%
1 łyżka musztardy sarepskiej
2 łyżeczki soku z cytryny
łyżeczka octu
łyżeczka chrzanu
1/2 łyżeczki pieprzu
odrobina soli 
szczypiorek (opcjonalnie)

Śledzie w Sosie Tatarskim - Sposób przygotowania:
Płaty śledzi przepłukujemy, a następnie moczymy w wodzie przez ok. 2-3 godziny wymieniając ją ok. 3-4 razy (długość płukania zależy od słoności śledzi - im bardziej słone - tym dłużej moczymy).

Pieczarki i ogórki bardzo dokładnie odsączamy z nadmiaru zalew. 
Następnie kroimy je w plasterki lub kostkę. Tak samo postępujemy z cebulką i wszystko przekładamy do większego naczynia. 
Następnie dodajemy majonez, śmietanę, musztardę, chrzan oraz sok z cytryny, ocet, cukier, sól, pieprz. 
Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników.

Wymoczone śledzie odsączamy i dokładnie osuszamy za pomocą ręczników papierowych. 
Następnie śledzie kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z pozostałymi składnikami.
Możemy posypać szczypiorkiem.
http://www.slodkastrona.com/2017/11/sled...rskim.html
Odpowiedz
#32

   
Śledzie Curry z Ananasem
Składniki:
4 filety śledzia a la matias w oleju
100 g jogurtu greckiego (albo śmietany 18%)
3 łyżki majonezu
1,5 łyżeczki curry w proszku
1/2 łyżeczki miodu
4 plastry ananasa z puszki
1/2 cebuli
pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ananasa odsącz i pokrój na małe cząstki. 
Śledzia odsącz, również pokrój na małe części (paski, kwadraty) – nie za duże. 
Cebulę obierz, drobno posiekaj. 
Przełóż wszystko do miski. 
Następnie dodaj jogurt, majonez, curry i miód. 
Całość ostrożnie wymieszaj. Na końcu dopraw świeżo mielonym pieprzem. 
I ponownie lekko wymieszaj.
Śledź w curry z ananasem wstaw do lodówki aby smaki się “przegryzły” – najlepiej na całą noc.
https://najsmaczniejsze.pl/2016/12/sledz...-ananasem/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#33

   
Śledzie Curry z Chili
Składniki (2-3 porcje):
250 g filetów śledziowych
1 cebula
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki przyprawy curry indyjskie
świeżo mielony czarny pieprz
świeżo mielone suszone chili

Przygotowanie:
Śledzie opłucz i namocz w wodzie na kilka godzin (w trakcie moczenia polem wymieniać wodę). 
Następnie śledzie opłucz, osusz i pokrój w dużą kostkę. 
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, sparz wrzątkiem i dokładnie odcedź.
W miseczce wymieszaj śmietanę z majonezem, dodaj przyprawę curry i wymieszaj. 
Dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem. 
Sos wymieszaj razem ze śledziami i cebulą, przełóż do salaterki, oprósz mieloną wysuszoną chili. 
Wstaw do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny.
Śledzie curry z chili to świetny pomysł na przekąskę karnawałową oraz inne spotkania w gronie rodzinnym i nie tylko
https://najsmaczniejsze.pl/2014/03/sledz...y-z-chili/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#34

   
Śledzie w Czerwonym Winie 
Śledzie w winie są smaczne, kruche, aromatyczne. 
Trzeba je koniecznie wypróbować. Smacznego!

Składniki:
350 g śledzi (matiesy)
3 średnie cebule
125 ml czerwonego wina wytrawnego
125 ml octu
100 g cukru
3 ziarna pieprzu
1 goździk
2 jagody jałowca
1 listek laurowy
kilka ziarenek gorczycy

Przygotowanie:
Matiesy wymoczyć (najlepiej zostawić je w wodzie na noc). 
Cebulę obrać i pokroić w plastry.
Na marynatę zagotować wino z octem, cukrem i przyprawami, gotować, aż cukier się rozpuści. 
Do marynaty wrzucić cebulę i gotować ją przez 5 minut. 
Marynatę ostudzić.
Matiesy ułożyć w misce i zalać zimna marynatą. Śledzie muszą być całkiem zakryte płynem.
Przygotowane śledzie wstawić do lodówki na 2 dni.
https://najsmaczniejsze.pl/2011/12/sledz...nym-winie/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#35

   
Śledzie po Włosku
Składniki
6-7 sztuk matiasów 
1 cebula
1/2 szklanki suszonych pomidorów w oleju
15 - 20 zielonych dużych oliwek
olej lub oliwa
1 łyżka suszonej bazyli
1 łyżka ziół prowansalskich
Śledzie myjemy i płuczemy w wodzie, aż będą o odpowiednim dla nas stopniu słoności. 
Kroimy na porcje.
Cebulę i pomidory siekamy drobno. 
Oliwki na plasterki.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, zalewamy olejem, przekładamy do słoika. 
Pamiętajcie, aby śledzie były zalane olejem po sam wierzch. 
Śledzie marynujemy przez noc.
Gotowe!
Pyszne idealne śledzie na wigilijnym stół.
https://smykwkuchni.blogspot.com/2017/12...e_vignette

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#36

   
Śledzie w Sosie Porowo-Czosnkowym
Składniki
6-8 płatów śledziowych matias
około 250 ml gęstego jogurtu naturalnego lub chudej śmietany
1-2 jabłka
2-3 ząbki czosnku
1 spory por 
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka musztardy lub chrzanu
2-3 łyżki oleju tłoczonego na zimno
1-2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki
sól, pieprz do smaku

Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez noc, ale jeśli częściej zmienimy zimną wodę, potrwa to tylko kilka godzin.
Odsączamy solidnie nadmiar wody ze śledzi polewamy je sokiem z cytryny. 
Odstawiamy na około 30 minut.

Umytego, pokrojonego w drobne plasterki pora podsmażam na 1/3 części oleju, bardzo krótko, około minuty i zaraz dodajemy drobno pokrojony czosnek i natkę z pietruszki (zimą można dodawać natkę suszoną) oraz szczyptę soli. 
Mieszamy i po chwili odstawiamy do wystudzenia.

Do jogurtu lub śmietany dodajemy pokrojone w niedużą kostkę jabłka, musztardę, miód, szczyptę soli, pieprzu i podsmażone warzywa. Mieszamy i zabieramy się do krojenia śledzi w paski lub w kostkę. 
Łączymy śledzie z sałatką. 
Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby składniki przeszły przyprawami i smakiem śledzi. 
Po wyjęciu ponownie próbujemy i w razie potrzeby korygujemy smak solą, sokiem z cytryny, miodem lub pieprzem
Życzę smacznego!
https://kuchniatosztuka.blogspot.com/201...m.html?m=1

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#37

   
Sałatka Śledziowa z Pieczonym Burakiem
Składniki:
3 filety śledziowe a'la matias
3 ogórki konserwowe
mała czerwona cebula
1 duży lub 2 małe czerwone buraki
pół małego jabłka
3 łyżki  jogurtu naturalnego
łyżeczka musztardy
łyżka octu z białego wina
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku

Filety śledziowe moczymy w wodzie 2-3 godziny. 
Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i  pieczemy w 200 stopniach 40-60 minut.
Czas pieczenia zależy od wielkości buraka.
Mają być po prostu miękkie. Studzimy i obieramy ze skórki.
Wszystkie składniki sałatki kroimy w kostkę. Jogurt, musztardę, ocet i sok z cytryny mieszamy razem i zalewamy pokrojone składniki. Mieszamy.
Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą do smaku. 
Z tą solą trzeba uważać, śledzie są dosyć słone 
Odstawiamy na kilka godzin do schłodzenia.
Gotowe! 
https://czerrrwonaporzeczka.blogspot.com...ref=pi&m=1

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości