Liczba postów: 3
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Urzekły mnie ilustracje. Pasjonuje się kulturą Japonii i Chin, a grafika bardzo mi się z nimi kojarzyła. Kiedyś zajmowałem się Tarotem, po prostu lubię mieć styczność z kartami (dziwne prawda?).
Karty dodają autentyczności wróżbom (przynajmniej takie są moje spostrzeżenia, widząc jak ludzie reagują na tarota).
A powiedz mi, dlaczego Ty masz karty skoro można rzucać monetą? Moneta jakoś do mnie nie przemawia. Karty tak, połączenie kart i monet też... ale sama moneta...
Da się z tych kart wróżyć bez potrzeby użycia monet, prawdA?
Liczba postów: 236
Liczba wątków: 8
Reputacja:
45
W I Cing są 64 kombinacje, które - ponadto- inaczej się interpretuje dla każdego z 12 chińskich znaków, ponieważ istotą I Cing jest także to, iż umysł każdego ze "zwierząt" ma inaczej reagować na każdy z heksagramów.
Wyniki sześciu rzutów trzema monetami dają konkretny wynik w postaci opisanego heksagramu, i jest mniej miejsca na interpretacje.
Nie chcę tutaj psuć niewątpliwej przyjemności z I Cing , gdyż sam przez kilka lat stosowałem ten system, i może z I Cing pozostało mi przekonanie, że dla danej sytuacji - teraz kiedy rozpocząłem z Tarotem - lepiej wyciągać jedną kartę, co chyba zubaża czasem odpowiedź.
Jestem ciekaw, czy ktoś zaawansowany w Tarocie, ma doświadczenie z I Cing i jak porównuje oba systemy.
Liczba postów: 5.230
Liczba wątków: 225
Reputacja:
3.054
Chce kupic niedlugo karty I Ching ...monety mnie nie pociągaja...poki co losuje karty ze strony internetowej i jak dotad ta metoda sie sprawdza w 100%....
Liczba postów: 236
Liczba wątków: 8
Reputacja:
45
A jak oceniasz bogactwo interpretacji I Ching w porównaniu do Tarota?
Liczba postów: 5.230
Liczba wątków: 225
Reputacja:
3.054
Dawno tu nie zaglądałam . I Ching wróżę obrazkowo, kartami. podobnie jak Tarotem. Jestem zadowolona z odczytu. Stosuje IChing jako usupełnienie rozkładów.