24-10-2015, 19:39
Zielona linia, dzieląca Cypr na część grecką i turecką, biegnie mniej więcej w połowie wyspy.
Jej kulinarny podział nie jest już taki oczywisty.
Kulinarną historię Cypru ukształtowali przede wszystkim Turcy, zamieszkujący północ wyspy, i Grecy, którzy osiedlili się na południu.
Swój ślad w tutejszych zwyczajach kulinarnych i menu pozostawili także Brytyjczycy – frytki i fast foodowe przekąski szybko zadomowiły się w barach na wyspie.
Tureckie wpływy w kuchni cypryjskiej
Zasługą kuchni tureckiej, która zdecydowanie podbiła wyspę, jest wiele dań z dodatkiem miodu, aromatycznych przypraw i bakalii takich, jak rodzynki, migdały, orzechy, daktyle i figi.
Przyroda Cypru dodatkowo wzbogaca tutejsze specjały. Wyspa obfituje w drzewa oliwne, przez co cypryjskie dania opierają się głównie na oliwkach i oliwie.
Innym popularnym drzewkiem jest szarańczyn strąkowy, który rodzi długie, mięsiste owoce.
Produkuje się z nich syrop, służący jako zalewa do przetworów owocowych i dodatek do alkoholi.
Słodkim sokiem ze strąków dawniej zastępowano cukier.
Posiłek na Cyprze
Nazwy cypryjskich potraw w tawernach po obu stronach granicy podawane są w trzech językach: greckim, tureckim i angielskim.
Posiłek zaczyna się od przystawki (mezes): oliwek, pieczywa z pastami, hummusu, świeżych warzyw, serów.
Na Cyprze, tak jak w innych krajach z kuchnią śródziemnomorską, powszechnie jada się fetę, a także halloumi z mleka koziego i owczego.
Z tego drugiego przyrządza się m.in. zupę zwaną supa trachanas (trachanas to rodzaj owsianki).
Ulubionymi serowymi przekąskami Cypryjczyków, serwowanymi zwłaszcza na południu, są pierożki i paszteciki z ciasta filo, zapiekane z farszami (np. pastą oliwkową lub sezamową).
Cypryjskie wina
Ciepły klimat i odpowiednie warunki glebowe sprzyjają uprawie winorośli, z której produkuje się wyborne wina.
Największe winiarnie cypryjskie to ETKO, KEO i LOEL.
Niemal w każdym domostwie można znaleźć wina własnej produkcji.
Kuchnia mało wegetariańska
W odróżnieniu od innych typów kuchni śródziemnomorskiej, np. wysp greckich, Cypryjczycy jadają przede wszystkim dania mięsne; wegetarianie muszą się sporo naszukać, by znaleźć coś odpowiedniego dla siebie.
Na stołach królują baranina i jagnięcina, z której przyrządza się słynne kleftiko, czyli mięso zapiekane z warzywami – danie popularne również w Grecji.
Na północy jada się kebab – pieczoną na ruszcie baraninę lub kurczaka.
Najpopularniejszym mięsnym daniem na Cyprze jest musaka (ziemniaki, bakłażan, mielona baranina lub wieprzowina w przypadku Greków).
Wieprzowinę dość powszechnie dusi się w winie i przygotowuję potrawę zwaną afelią.
Ryby i owoce morza na Cyprze
W regionach nadmorskich mamy pewność, że będą świeże.
Ryby przeważnie smaży się albo piecze je na ruszcie.
Z owoców morza Cypryjczycy zajadają się ośmiorniczkami i kalmarami.
Cypryjskie desery
Są bardzo ważnym elementem jadłospisu; to głównie bardzo słodkie wypieki z przeróżnymi nadzieniami.
Popularne są ciasteczka typu bakława, z orzeszkami i polane miodem, oraz paluszki cypryjskie (dahtyla kipru) – smażone na głębokim oleju, drobne zawiniątka z posiekanymi migdałami, cynamonem i cukrem.
Warto spróbować także lodów, które Cypryjczycy często produkują samodzielnie wg tradycyjnej receptury.
spices in Cypriot cuisine
Jej kulinarny podział nie jest już taki oczywisty.
Kulinarną historię Cypru ukształtowali przede wszystkim Turcy, zamieszkujący północ wyspy, i Grecy, którzy osiedlili się na południu.
Swój ślad w tutejszych zwyczajach kulinarnych i menu pozostawili także Brytyjczycy – frytki i fast foodowe przekąski szybko zadomowiły się w barach na wyspie.
Tureckie wpływy w kuchni cypryjskiej
Zasługą kuchni tureckiej, która zdecydowanie podbiła wyspę, jest wiele dań z dodatkiem miodu, aromatycznych przypraw i bakalii takich, jak rodzynki, migdały, orzechy, daktyle i figi.
Przyroda Cypru dodatkowo wzbogaca tutejsze specjały. Wyspa obfituje w drzewa oliwne, przez co cypryjskie dania opierają się głównie na oliwkach i oliwie.
Innym popularnym drzewkiem jest szarańczyn strąkowy, który rodzi długie, mięsiste owoce.
Produkuje się z nich syrop, służący jako zalewa do przetworów owocowych i dodatek do alkoholi.
Słodkim sokiem ze strąków dawniej zastępowano cukier.
Posiłek na Cyprze
Nazwy cypryjskich potraw w tawernach po obu stronach granicy podawane są w trzech językach: greckim, tureckim i angielskim.
Posiłek zaczyna się od przystawki (mezes): oliwek, pieczywa z pastami, hummusu, świeżych warzyw, serów.
Na Cyprze, tak jak w innych krajach z kuchnią śródziemnomorską, powszechnie jada się fetę, a także halloumi z mleka koziego i owczego.
Z tego drugiego przyrządza się m.in. zupę zwaną supa trachanas (trachanas to rodzaj owsianki).
Ulubionymi serowymi przekąskami Cypryjczyków, serwowanymi zwłaszcza na południu, są pierożki i paszteciki z ciasta filo, zapiekane z farszami (np. pastą oliwkową lub sezamową).
Cypryjskie wina
Ciepły klimat i odpowiednie warunki glebowe sprzyjają uprawie winorośli, z której produkuje się wyborne wina.
Największe winiarnie cypryjskie to ETKO, KEO i LOEL.
Niemal w każdym domostwie można znaleźć wina własnej produkcji.
Kuchnia mało wegetariańska
W odróżnieniu od innych typów kuchni śródziemnomorskiej, np. wysp greckich, Cypryjczycy jadają przede wszystkim dania mięsne; wegetarianie muszą się sporo naszukać, by znaleźć coś odpowiedniego dla siebie.
Na stołach królują baranina i jagnięcina, z której przyrządza się słynne kleftiko, czyli mięso zapiekane z warzywami – danie popularne również w Grecji.
Na północy jada się kebab – pieczoną na ruszcie baraninę lub kurczaka.
Najpopularniejszym mięsnym daniem na Cyprze jest musaka (ziemniaki, bakłażan, mielona baranina lub wieprzowina w przypadku Greków).
Wieprzowinę dość powszechnie dusi się w winie i przygotowuję potrawę zwaną afelią.
Ryby i owoce morza na Cyprze
W regionach nadmorskich mamy pewność, że będą świeże.
Ryby przeważnie smaży się albo piecze je na ruszcie.
Z owoców morza Cypryjczycy zajadają się ośmiorniczkami i kalmarami.
Cypryjskie desery
Są bardzo ważnym elementem jadłospisu; to głównie bardzo słodkie wypieki z przeróżnymi nadzieniami.
Popularne są ciasteczka typu bakława, z orzeszkami i polane miodem, oraz paluszki cypryjskie (dahtyla kipru) – smażone na głębokim oleju, drobne zawiniątka z posiekanymi migdałami, cynamonem i cukrem.
Warto spróbować także lodów, które Cypryjczycy często produkują samodzielnie wg tradycyjnej receptury.
spices in Cypriot cuisine