02-02-2017, 13:43
Smaczliwka wdzięczna, awokado właściwe (Persea americana) – gatunek wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych (Lauraceae).
Wykopaliska dowodzą, że awokado było już wykorzystywane 7000 lat p.n.e.
Pierwotnie pochodzi z południowego Meksyku, lecz stosunkowo szybko rozpowszechniło się z Ameryki Północnej – przez Środkową – aż do Południowej (Peru)
Dorasta do 24 m wysokości
Liście skórzaste, lancetowate, całobrzegie, o długości do 25 cm, 2-12 cm szerokości, ułożone na pędzie skrętolegle lub naprzemianlegle.
Kwiaty żółtawozielone, zebrane w wiechy na szczytach pędów.
Owoc o masie do 170 g, nazywany gruszką awokado, ma gruszkowaty, rzadziej okrągły lub jajowaty kształt
Gruby, zielony egzokarp otacza tłusty, kremowo zielonkawy miąższ (mezokarp) oraz niejadalne nasiono.
Ze względu na brak endokarpu owoc ten jest jednonasienną jagodą, z nasionem otoczonym cienką łupiną nasienną.
Z uwagi jednak na podobieństwo morfologiczne część autorów zalicza ten owoc do pestkowców
Okres dojrzewania owocu jest wyjątkowo długi – przeciętnie trwa 6-8 miesięcy.
Częścią jadalną jest miąższ, stanowiący ok. 85% masy owocu.
Liście, gałęzie, kora i pestki awokado są trujące dla zwierząt. Spożycie może doprowadzić do śmierci
Awokado jest uprawiane głównie w Ameryce Północnej (76% światowej produkcji), Afryce (11%), Azji (9%) i południowej Europie (2%)[4].
W medycynie ludowej awokado miało szereg zastosowań, w tym leczenie nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, zapalenia oskrzeli, bóli brzucha i biegunek.
Skórka owocu wykazuje działanie antybiotyczne (stosowano ją jako środek przeciwrobaczy).
Olej z nasiona ma właściwości ściągające, wywar z pestek uśmierzał ból zębów, a pasta z mielonych pestek stosowana była w leczeniu dolegliwości skórnych (świerzb, łupież, ropiejące rany).
Liście stosowano jako środek przeciwkaszlowy, stosowano je ponadto w niedokrwistości, hipercholersterolemii, zapaleniu błony śluzowej żołądka, wrzodów żołądka i dwunastnicy, a okłady z liści do leczenia nerwobóli.
W badaniach na zwierzętach wykazano pozytywny wpływ na profil lipidowy krwi, stężenie HDL, poziom glukozy i stężenie hemoglobiny
Awokado jest stosowane także w sztuce kulinarnej.
Zawarte w owocach tłuszcze są równie łatwo przyswajalne przez organizm człowieka co masło.
Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że polecane powinno być osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub substytut masła
W 2000 r. na Międzynarodowym Kongresie Chemicznym w Honolulu dr H. Kawagishi z Uniwersytetu Shizuoka (Japonia) przedstawił zachęcające wyniki oddziaływania awokado na wątrobę uszkodzoną wirusowym zapaleniem wątroby (WZW typu C)
Dojrzały owoc doskonale się rozsmarowuje.
Bywa zamiennikiem tłuszczów zwierzęcych.
Spożywać go można w postaci sałatek oraz przystawek.
Dodanie soku z cytryny zapobiega brunatnieniu miąższu owocu.
Owoc znajduje także różnorodne zastosowanie w kuchniach etnicznych:
wegetariańskie sushi (Japonia/Kalifornia),
napoje mleczne z awokado i lodem (vitamina de abacate, Brazylia),
pasta z awokado (guacamole, Meksyk),
odwar sporządzony ze skóry pomaga w rozstrojach żołądkowo-jelitowych oraz wykazuje działanie przeciwrobacze.
Awokado stosuje się także w kosmetyce.
Maseczki z tego owocu łagodzą podrażnienia skóry (w tym również spowodowane słońcem) i odżywiają cerę.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Smaczliwka_wdzi%C4%99czna