28-07-2017, 18:04
Chłodnik jagodowy z miętą i pomarańczą
Jako że sezon na truskawki powoli dobiega końca, w kuchni zaczynają królować nowe owoce sezonowe.
Pod lupę bierzemy dziś jagody!
Aksamitna zupa jagodowa to idealna propozycja na upały.
Doskonale sprawdzi się w formie lekkiego obiadu.
Smakowała będzie też o poranku – w formie śniadania.
Wychodzi na to, że można ją zajadać o każdej porze dnia (a może nawet nocy…)!
Zaopatrzcie się zatem w jogurt naturalny, garść borówek i zmiksujcie coś wyjątkowo pysznego!
Podane proporcje są na ok. 3 porcje.
Składniki:
500 g jogurtu naturalnego
150 g jagód / borówki amerykańskiej
1 pomarańcza
1 Chłodnik Jagodowy Winiary
2 łyżki serka mascarpone
Szczypta cynamonu
Świeża mięta
Przygotowanie:
Chłodnik Jagodowy Winiary rozmieszaj w 200 ml wrzącej wody i odstaw do wystudzenia.
W misce lub kielichu blendera umieść jogurt i serek mascarpone.
Dodaj wyciśnięty sok z pomarańczy, jagody lub borówki (zostawiając nieco do dekoracji), szczyptę cynamonu oraz ostudzony Chłodnik Jagodowy.
Całość zmiksuj na gładką masę.
Przed podaniem schłodź w lodówce przez min. 2 godziny.
Jagodową zupę podawaj udekorowaną borówkami i listkami mięty.
źródło