To zależy czego szukasz Syntiusiu.
Może podpowiem jak wyglądają te książki w środku:
1) Hajo Banzhafa Klucze...
Opis wszystkich kart Tarota w ten sposób:
- najpierw tabelka, gdzie masz opisane znaczenie danej karty w zależności o co pytasz - czyli są takie rubryki: Znaczenie ogólne, Praca, Relacje, Świadomość, Cel, cień, Odwrócona.
- pod tabelką jest krótkie omówienie tej karty w takich aspektach: Jako dobra rada, Jako ostrzeżenie, Jako kwintesencja, Jako karta dnia, Jako karta na rok.
Oprócz tego są też różne rozkłady, a na końcu tabelka "Znaczenie karty w zależności od pytania" - i to w zasadzie cała treść książki.
Jeżeli chodzi o tę książkę, to z jednej strony uważam, że jest bardzo dobra dla początkujących którzy nie wiedzą co dana karta oznacza np. w związkach a co w pracy, poza tym jest napisana bardzo klarownie, przejrzyście i jasno. Natomiast z drugiej strony muszę się przyznać, że nie wszystkie znaczenia kart opisane przez Banzhafa mi odpowiadają, nie wszystkie się sprawdzają. Jednak podkreślam - dla początkujących uważam że jest super, mój egzemplarz jest solidnie "wymiętoszony" bo korzystałam z niej najczęściej ze wszystkich książek o Tarocie.
2) "Praktyczny kurs Tarota" Bunning
Opis wszystkich kart Tarota w ten sposób, że najpierw masz w wielu punktach przykłady znaczenia danej karty, ale jest to podzielone na grupy i jasno rozpisane. Ciężko to opisać - w każdym razie uważam, że dla całkiem początkującego tarocisty jest to trudniejsze niż tabelki u Banzhafa, ale za to pozostawia więcej możliwości interpretacji i pozwala wybrać więcej znaczeń danej karty w zależności od naszej intuicji. U Banzhafa masz napisane "kawa na ławę": 3 miecze w pracy - męczący wybór, ostra krytyka. Natomiast u Bunning masz bardzo wiele przykładów jakie mogą być odczucia związane z tą kartą i kiedy to czytasz intuicja Ci podpowiada nie tylko co z tego akurat ma zastosowanie, ale i dalsze przykłady których nie ma w opisie lecz czujesz, że też mogą tu pasować. I sama musisz wybrać.
Oprócz tego przy każdej karcie masz opisane "Karty wzmacniające: niektóre możliwości" i "Karty przeciwstawne: niektóre możliwości", a następnie na jednej stronie opis tej karty i jej ogólne znaczenie. Tu muszę jednak przyznać, że o ile część o której pisałam wcześniej (tą z przykładami interpretacji kart) uważam za bardzo udaną - to same opisy kart nie bardzo trafiają mi do przekonania.
Oprócz tego w tej książce znajdziesz też wprowadzenie do Tarota, rozkłady, ćwiczenia itp. Książka jest grubsza o d Banzhafa (ma 420 stron, a Banzhaf ma 214 stron).