30-12-2012, 19:28
Gęś świętomarcińska
1 gęś (ok 4 kg), półtorej kg kwaskowatych jabłek, po dwie łyżeczki suszonego majeranku i tymianku, łyżeczka szałwii, 3 ząbki czosnku, kieliszek wódki, sok z cytryny, 1 kg ziemniaków, sól.
Tuszkę natrzeć sokiem z cytryny. Czosnek obrać, drobno posiekać, wymieszać z solą i ziołami. Natrzeć gęś z zewnątrz i w środku. Jabłka umyć, kilka przekroić na pół, resztę na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartkami jabłek napełnić gęś, zaszyć ją lub spiąć szpilkami. Przełożyć do brytfanny i podlać wodą. Wstawić do pieca nagrzanego do temp. 220°C. Polać alkoholem i przykryć. Zmniejszyć temp. do 180°C i piec 2 i 1/2–3 godz., aby gęś się dobrze zrumieniła. Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki. Oprószyć solą, majerankiem i razem z połówkami jabłek dołożyć do gęsi na 30 min przed końcem pieczenia. Tłuszczyk, który się wytopi, można przechowywać i dodawać do ziemniaczków przy daniach z drobiu.
1 gęś (ok 4 kg), półtorej kg kwaskowatych jabłek, po dwie łyżeczki suszonego majeranku i tymianku, łyżeczka szałwii, 3 ząbki czosnku, kieliszek wódki, sok z cytryny, 1 kg ziemniaków, sól.
Tuszkę natrzeć sokiem z cytryny. Czosnek obrać, drobno posiekać, wymieszać z solą i ziołami. Natrzeć gęś z zewnątrz i w środku. Jabłka umyć, kilka przekroić na pół, resztę na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartkami jabłek napełnić gęś, zaszyć ją lub spiąć szpilkami. Przełożyć do brytfanny i podlać wodą. Wstawić do pieca nagrzanego do temp. 220°C. Polać alkoholem i przykryć. Zmniejszyć temp. do 180°C i piec 2 i 1/2–3 godz., aby gęś się dobrze zrumieniła. Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki. Oprószyć solą, majerankiem i razem z połówkami jabłek dołożyć do gęsi na 30 min przed końcem pieczenia. Tłuszczyk, który się wytopi, można przechowywać i dodawać do ziemniaczków przy daniach z drobiu.