24-10-2015, 18:57
Kuchnia Francuska
Kuchnia francuska - uważana jest niejednokrotnie za jedną z najlepszych na świecie i mającą duży wpływ na kuchnie zachodniej Europy.
Kuchnia francuska nie jest jednolita.
Oprócz dużych różnic pomiędzy poszczególnymi regionami, można wyróżnić także tzw. haute cuisine (wysoką kuchnię) - drogie, tradycyjne dania, przygotowywane przez znanych często kucharzy oraz nouvelle cuisine (nową kuchnię), która narodziła się w opozycji wobec tej pierwszej.
Nouvelle cuisine opiera się na lekkich, zdrowych i krótko przyrządzanych daniach.
Jedzenie pełni niespotykaną rolę w życiu Francuzów.
Jakość potraw ma swoje źródło w dbałości o surowiec.
Prawdziwy kuchmistrz nie szuka mięsa czy warzyw w supermarkecie, jeśli tylko może, kupi je na pobliskim bazarku lub u znanego, pewnego sprzedawcy.
Następny warunek to absolutna świeżość produktów.
Jest to bardzo ważne, bowiem większość warzyw i dodatków podaje się jako samodzielne potrawy, często przed głównymi posiłkami.
Najczęściej jest to zielona sałata z oliwą, octem i czosnkiem lub innymi sosami.
Posiłki spożywa się trzy razy dziennie. Francuskie śniadanie to kawa, herbata lub czekolada, rogalik, chleb z masłem lub dżemem.
Obiad spożywa się w godzinach południowych i składa się z kilku dań: przystawki, dania głównego, talerza serów, deseru i kawy.
No i kolacja – delikatne dania z warzyw, sałatki z odrobiną delikatnego mięsa.
Zupy są podawane tylko podczas wykwintnego obiadu.
Francja słynie z olbrzymiej ilości serów, mają ich w sumie około 400 gatunków. „ Dobry posiłek kończy się kawałkiem dobrego sera” – uważają Francuzi.
Do smakowitego posiłku, obowiązkowo musi być wino, które nadal jest najpopularniejszym napojem, mimo, że coraz częściej do obiadu podaje się piwo.
Siłą tradycji kuchni francuskiej są regiony ze swoją odmiennością, specyfiką smaków, które powstawały przez wieki.
Z Francji sztuka kulinarna rozeszła się prawie po całym świecie, w tym również przeniknęła do kuchni polskiej.
Kuchnia francuska - uważana jest niejednokrotnie za jedną z najlepszych na świecie i mającą duży wpływ na kuchnie zachodniej Europy.
Kuchnia francuska nie jest jednolita.
Oprócz dużych różnic pomiędzy poszczególnymi regionami, można wyróżnić także tzw. haute cuisine (wysoką kuchnię) - drogie, tradycyjne dania, przygotowywane przez znanych często kucharzy oraz nouvelle cuisine (nową kuchnię), która narodziła się w opozycji wobec tej pierwszej.
Nouvelle cuisine opiera się na lekkich, zdrowych i krótko przyrządzanych daniach.
Jedzenie pełni niespotykaną rolę w życiu Francuzów.
Jakość potraw ma swoje źródło w dbałości o surowiec.
Prawdziwy kuchmistrz nie szuka mięsa czy warzyw w supermarkecie, jeśli tylko może, kupi je na pobliskim bazarku lub u znanego, pewnego sprzedawcy.
Następny warunek to absolutna świeżość produktów.
Jest to bardzo ważne, bowiem większość warzyw i dodatków podaje się jako samodzielne potrawy, często przed głównymi posiłkami.
Najczęściej jest to zielona sałata z oliwą, octem i czosnkiem lub innymi sosami.
Posiłki spożywa się trzy razy dziennie. Francuskie śniadanie to kawa, herbata lub czekolada, rogalik, chleb z masłem lub dżemem.
Obiad spożywa się w godzinach południowych i składa się z kilku dań: przystawki, dania głównego, talerza serów, deseru i kawy.
No i kolacja – delikatne dania z warzyw, sałatki z odrobiną delikatnego mięsa.
Zupy są podawane tylko podczas wykwintnego obiadu.
Francja słynie z olbrzymiej ilości serów, mają ich w sumie około 400 gatunków. „ Dobry posiłek kończy się kawałkiem dobrego sera” – uważają Francuzi.
Do smakowitego posiłku, obowiązkowo musi być wino, które nadal jest najpopularniejszym napojem, mimo, że coraz częściej do obiadu podaje się piwo.
Siłą tradycji kuchni francuskiej są regiony ze swoją odmiennością, specyfiką smaków, które powstawały przez wieki.
Z Francji sztuka kulinarna rozeszła się prawie po całym świecie, w tym również przeniknęła do kuchni polskiej.