Naleśniki
#1

   
Roti jala z bitą śmietaną i truskawkami
1 jajko
1 szkl mleka
3 łyżeczki cukru
mąka ok 1 szkl
tłuszcz do smażenia
bita śmietana
truskawki
tarta czekolada

Z mąki jajka mleka i cukru przygotować ciasto naleśnikowe .
Na rozgrzaną patelnię nalewać ciasto cienkim strumieniem, najlepiej przygotować sobie wcześniej plastikowy kubeczek z dziurkami w dnie tak by ciasto spływało na patelnię cienkimi strumieniami.
Smażyć na wolnym ogniu i od razu na patelni przy pomocy łopatki składać i rolować.
Podawać z bitą śmietaną i truskawkami, posypać tartą czekoladą.
smacznego

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

   
Naleśniki wegetariańskie z duszoną kalarepką
na 3 osoby
6 naleśników
4 kalarepki
2 pomidory
1 bulion ważywny2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
szczypta bazylii
szczypta oregano
natka selera
2 listki pora
2 łyżki oleju
łyżka szczypiorku
koperek

Kalarepki obrać i pokroić na niezbyt drobne paski, włożyć do garnka, zalać wodą dodać bulion i pogotować ok 10 min.
Odcedzić, dodać olej i pokrojone pomidory oraz natkę selera i posiekane listki pora. doprawić solą pieprzem i szczyptą bazylii.
Smażyć mieszając ok 5-7 min. na koniec dodać koncentrat pomidorowy i szczypiorek.
Naleśniki nadziewać i składać na pół, podać po dwa na osobę.
Posypać koperkiem i świeżą bazylią.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#3

   
Naleśniki z serkiem i jagodami
ciasto;
1 jajko
1,5 szkl mleka
łyżeczka cukru
szczypta soli
0,5 szkl wody
mąka

Nadzienie
200 białego sera
200 ml jogurtu naturalnego
1 szkl jagód
cukier
200 g śmietanki (może być śnieżka)

Sposób przygotowania:
Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe, usmażyć na złoty kolor.
Ser utrzeć z cukrem i jogurtem, dodać pół szklanki jagód, trochę je rozgnieść i wymieszać.
Naleśniki nadziewać jagodowym serkiem, Udekorować bitą śmietanką i jagodami
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#4

   
Naleśniki a'la cannelloni
6 naleśników (z przepisu podstawowego)
500 g mięsa mielonego
1 jajko
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta kolendry młotkowanej z pieprzem
łyżeczka suszonego oregano
szczypta majeranku
pół cebuli
sól
1 ząbek czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pół puszki groszku

na sos;
3 łyżki koncentratu
szczypta oregano
szczypta bazylii
sól
pieprz
2 łyżeczki mąki kukurydzianej

100 g sera żółtego
Mięso wymieszać z przyprawami, drobno posiekaną cebulą i groszkiem, naleśniki rozłożyć na blacie wyłożyć nadzienie po równo na każdy. lekko rozklepać, dwa przeciwległe brzegi zawinąć po ok 2 cm do środka po czym zwinąć całość w rulon.
Układać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Koncentrat pomidorowy rozrobić z wodą, mąką kukurydzianą i przyprawami, zalać ułożone ciasno naleśniki i posypać żółtym serem. Po wierzchu posypać oregano.
Piec ok 45 min w temp 200 st.
Przed podaniem polałam sosem pikantno słodkim.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#5

   
Pancakes (amerykańskie naleśniki na kefirze)
Zawsze kojarzą mi się z amerykańskimi filmami (jak pewnie wszystkim...).
Pancakes serwowane są zazwyczaj na śniadanie.
Ułożone w pokaźny kopczyk, sowicie polane syropem klonowym, obowiązkowo z kawałeczkiem masła, które topi się pod wpływem ciepła. U nas w wersji nieco spolszczonej, lżejszej - na kefirze.
Pysznie smakowały posmarowane kremem czekoladowym z dodatkiem rumu i świeżą pomarańczą ułożoną na wierzchu, która przełamywała ogrom słodyczy.
Super także na deser.

Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- szklanka kefiru (albo maślanki),
- 1 jajko,
- 1/4 szklanki cukru pudru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody,
- szczypta soli,
- 1/4 szklanki oleju.

Wykonanie:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy, najlepiej mikserem lub blenderem.
Ciasto musi być bardzo gęste - w razie potrzeby dodajemy więcej mąki.
Pożądanej wielkości placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (można bez dodatku oleju, ten który jest w cieście wystarcza, aby nie przywierały).
http://uwielbiamy.blogspot.com/2014/04/p...ki-na.html

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#6

   

Znalazłem taki przepis:
Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym
Odpowiedz
#7

       
Naleśnikowe koperty z pieczarkami, porem i żółtym serem
Takie naleśniki to pomysł na sycący bezmięsny obiad. 
Najlepiej smakują same lub polane ketchupem, podane na ciepło (wówczas żółty ser się rozpuszcza). 
Naleśniki świetnie się odgrzewają więc można je przygotować dnia poprzedniego. 

Składniki (4 porcje):
Naleśniki(10-12 sztuk):
2 jajka,
2 szklanki mąki,
½ łyżeczki soli,
1 i ½ szklanki mleka,
1 i 1/3 szklanki wody,
2 łyżki oleju,

Nadzienie
500 g pieczarek,
250g żółtego sera,
2 pory,
Sól,
Pieprz,
Olej do smażenia

Przygotowanie
Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
 Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.

Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki. 
Pieczarki kroimy w plasterki, a większe w półplasterki.
Podsmażamy je na patelni do momentu aż cała woda wyparuję.
 Pieczarki przekładamy do miski.
Pora kroimy w półplasterki i obsmażamy go krótko na patelni.
 Pora przekładamy do pieczarek. 
Do wystudzonych składników dodajmy żółty ser, mieszamy. 
Farsz doprawiamy do smaku.

Na każdym naleśniku układamy porcję nadzienia. 
Naleśnika składamy w kształt koperty.
Obsmażamy go na patelni z obu stron na rumiano – naleśniki układamy najpierw łączeniem do dołu.
Naleśniki podajemy na ciepło np. z dodatkiem sosu pomidorowego, ketchupem, majonezem.
Życzę smacznego 
Uwaga:
1) Do farszu możemy dodać także posiekaną natkę pietruszki
2) Farsz możemy wzbogacić dodatkiem szynki (około 150g)
źródło.

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#8

   
Pannukakku - fiński naleśnik z piekarnika (pieczony)
Pannukakku to fiński odpowiednik naszych naleśników. 
Pieczemy go a nie smażymy, dzięki czemu zyskuje oryginalny wygląd i kształt. 
W smaku pycha - coś pomiędzy gofrem a smażonym naleśnikiem. 
Dobry dla leniuszków, ciasto wylewamy na blachę z piekarnika i czekamy. 
Zapominamy o staniu przy patelniUśmiech

Składniki
3 jajka L
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
50g masła
700 ml mleka
500 g mąki
1 płaska łyżeczka soli

1. Jajka ubijamy przez 2-3 minuty do powstania lekkiego puchu. 
Nie przerywając miksowania dodajemy kolejno: mleko, cukier, cukier waniliowy, sól, mąkę, rozpuszczone i przestudzone masło.
2. Ciasto wylewamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. 
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.
3. Naleśnik kroimy na kawałki.
Podajemy posypane cukrem pudrem lub posmarowane konfiturą.
https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2018...rnika.html

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#9

   
Staropolskie naleśniki z truskawkami według Ćwierczakiewiczowej

Składniki:
ciasto naleśnikowe:
(przepis na około 10-12 sztuk)
4 jajka
30 gr masła klarowanego lub margaryny
250 gr mąki
250 ml mleka
szczypta soli
Nadzienie:
200 gr truskawek
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
Opcjonalnie do dekoracji:
1-2 łyżki masła
cukier trzcinowy

Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. 
Białka ubijamy na sztywną pianę. 
Żółtka mieszamy z rozpuszczonym masłem lub margaryną, dodajemy mąkę i mleko oraz sól, mieszamy rózgą do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. 
Na końcu pozostaje nam delikatnie wmieszać pianę z białek. 
Smażymy na patelni lekko posmarowanej tłuszczem (masłem klarowanym lub margaryną).
Nadzienie:
Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki. 
Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy truskawki wraz z cukrem. 
Smażymy 5 minut (nie dłużej, bo truskawki wypuszczą za dużo soku). 
Przekładamy do miseczki.

Nakładamy na naleśniki po łyżce nadzienia truskawkowego, składamy do środka, zawijamy w ruloniki. 
Podajemy na ciepło. 
Jeśli nie boimy się kalorii, możemy polać rozpuszczonym masełkiem i posypać cukrem trzcinowym.
https://wiszniowka.pl/staropolskie-nalesniki/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości