Kawa...smaki, aromaty...
#45

Charlotte napisał(a):Szkoda, że w pośpiechu na codzień muszę się ograniczyć do kawy z kawiarki... Smutny
Czemu "szkoda"? Kawiarka jest świetną metodą parzenia kawy. Wyprzedza smakiem robionego naparu wiele drogich ekspresów wysokociśnieniowych.
Odpowiedz
#46

Zafina napisał(a):Kawiarka jest świetną metodą parzenia kawy. Wyprzedza smakiem robionego naparu wiele drogich ekspresów wysokociśnieniowych.

Mam dokładnie takie samo zdanie.
Miałam kawiarkę (taką stawianą na kuchence), teraz mam ekspres Siemensa - i uważam że kawiarka robiła lepszą w smaku kawę.Uśmiech Z tym, że zawsze się bałam że wybuchnie... Rotfl

Moim zdaniem (co tam moim - większość kawoszy tak twierdzi) daleko ważniejszy od metody parzenia kawy (ekspres przelewowy, ciśnieniowy, praska francuska, kawiarka) jest bardzo dobry młynek do kawy. Bowiem to jak ziarna są mielone ma dużo większe znaczenie niż to, jak są zaparzane.Oczko Więc jeśli ktoś chce pić naprawdę dobrą kawę, to warto kupić sobie "wypasiony" młynek do kawy, taki który ma bardzo dobrej jakości żarna... albo po prostu kupować kawę ziarnistą w kawowych sklepach, gdzie Ci zmielą kupioną kawę na miejscu (drobniej lub grubiej). A sam ekspres może być niedrogi (choćby Zelmer - całkiem dobre ekspresy), albo właśnie prosta kawiarka. I wtedy kawa jest palce lizać. Uśmiech
Odpowiedz
#47

Zafina napisał(a):
Charlotte napisał(a):Szkoda, że w pośpiechu na codzień muszę się ograniczyć do kawy z kawiarki... Smutny
Czemu "szkoda"? Kawiarka jest świetną metodą parzenia kawy. Wyprzedza smakiem robionego naparu wiele drogich ekspresów wysokociśnieniowych.

A owszem, z tym się zgodzę, ale jak widzę taką kawę z pianką... cóż jestem uwielbiam wszystko co może być słodkie, a taka kawa byłaby na pewno pyszna. Rotfl
Odpowiedz
#48

   
Kawiarka dla amatorów kawy z pianką:
Odpowiedz
#49

Zafina, miałam dokładnie taką samą kawiarkę - Mukka. Uśmiech
Ale mam dla Ciebie prosty sposób na pyszną kawusię w domu... oczywiście jeżeli zechcesz przyjąć radę ode mnie, bo widzę że mnie unikasz.Oczko

Kawiarkę już masz.
Dokup sobie do tego spieniacz mleka - na baterie, ręczny lub elektryczny... w zależności od gustu i zasobności portfela... poszukaj w internecie.Uśmiech
https://www.google.pl/search?q=spieniacz...29&bih=613
Zaopatrz się w syrop do kawy w ulubionym smaku (polecam "orzech laskowy")
https://www.google.pl/search?q=spieniacz...op+do+kawy

A potem robisz kawę w kawiarce, dodajesz ok. łyżeczkę syropu na filiżankę, mieszasz... uzupełniasz spienionym mlekiem - i pychota.Uśmiech
Odpowiedz
#50

Widzę, że mamy podobne gusta kawowe: kawa z mleczną pianką + syrop orzechowy i obie wyznajemy zasadę o wyższości młynka nad ekspresem do kawy.

Obecnie mam taką zabaweczkę DeLonghi ESAM 2800.SB. Zaparzy kawę, spieni mleko dyszą parową. Automat jak automat, kupiony dla wygody i kawowych ideałów nie zrobi, ale jak na sprzęt automatyczny radzi sobie całkiem nieźle.

Przed wyjazdem za granicę miałam świetny zestaw ekspres Gaggia Baby Class D + młynek Ascaso i-mini. Niestety sprzedałam, Beczy żeby mieć pieniądze na ten wyjazd.
To był sprzęt do kawowych ideałów. Mniam Z tego z przyjemnością piłam samo espresso,a z mojego obecnego automatu...espresso to nie jest...niby z technicznego punktu widzenia jest...ale smakowo to nie to więc zalewam kawę mlekiem.

PS. Nie unikam Cię Pociesza Ogólnie na forum udzielam się ostatnio jakoś mniej, wpadam-poczytam- wypadam...
Odpowiedz
#51

Zafina napisał(a):Przed wyjazdem za granicę miałam świetny zestaw ekspres Gaggia Baby Class D + młynek Ascaso i-mini.
Czyli widzę, że znasz się na rzeczy.Oczko Szkoda że musiałaś sprzedać taki fajny zestaw...
Jednak nadal jestem zdania, że jeśli ktoś z jakichś powodów nie chce (lub nie może) wydać fortuny na kawowe cacka, to kawiarka jest idealnym rozwiązaniem. Tylko - i tu podobno tkwi tajemnica Oczko - by kawa z kawiarki była dobra, należy ją w niej parzyć codziennie. Uśmiech
Odpowiedz
#52

Jednorożec LeCaro napisał(a):Jednak nadal jestem zdania, że jeśli ktoś z jakichś powodów nie chce (lub nie może) wydać fortuny na kawowe cacka, to kawiarka jest idealnym rozwiązaniem. Tylko - i tu podobno tkwi tajemnica Oczko - by kawa z kawiarki była dobra, należy ją w niej parzyć codziennie.
Spotkałam się jeszcze z opinią, że nie można jej zbyt dokładnie myć Rotfl
Odpowiedz
#53

A to jest całkiem możliwe... jak bowiem mówi przysłowie staropolskie: "częste mycie skraca życie" Rotfl
Odpowiedz
#54

   
Kawa z Borówką, Rozmarynem i białą czekolada
Składniki:
kawa espresso
świeże Borówki – 2 łyżki  
Rozmaryn – kilka igieł
biała czekolada – 4 kostki

Przygotowanie:
Siekamy Borowki.
Siekamy czekolade i obrywamy igly z Rozmarynu.
Kawę zaparzamy i wlewamy do kubka. 
Wszystkie składniki dokładnie łączymy, delikatnie rozgniatając borówki. Uśmiech
Odpowiedz
#55

   
Kawa z Chili i czekoladą 
Składniki:
filiżanka kawy z kafeterki zaparzona z jedną papryczka Chili 'ptasie oko'
0,5 łyżeczki czekolady do rozpuszczania lub kakao

Sposób przygotowania:
Do filiżanki wsypać startą czekoladę i powoli wlewać świeżą kawę. 
Wymieszać. 
Można dosłodzić.
Rozkoszować się smakiem.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#56

   
Kawa po kapitańsku
Składniki:
1 mały kieliszek brandy (ok. 30 ml)
1 filiżanka kawy espresso (ilość łyżeczek taka, jaką zazwyczaj dajecie do kawy)
1 żółtko
2 łyżeczki cukru

Brandy podgrzać z łyżeczką cukru - do czasu, aż cukier się rozpuści. 
Z żółtka i drugiej łyżeczki cukru ukręcić kogel-mogel. 
Gorącą brandy wlać do wysokiej szklanki.
 Na brandy wylać świeżo zaparzoną kawę, a na kawę kogel-mogel.
 Aby kawa po kapitańsku smakowała jak należy, kolejne warstwy wlewamy ostrożnie, tak aby nie połączyły się ze sobą.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#57

Czekoladowa kawa mrożona
Składniki na 2- 3 porcje:
250ml mleka
70g czekolady gorzkiej
240ml zaparzonej kawy
50ml likieru kawowego lub tiramisu
2- 3 gałki lodów waniliowych

Sposób przygotowania:
Czekoladę posiekać. Odstawić na bok.
Mleko zagotować. Zdjąć z pieca, dodać posiekaną czekoladę i chwilę odczekać, aby czekolada zmiękła. Następnie dokładnie wymieszać trzepaczką, aby czekolada całkowicie się rozpuściła.
Przygotować kawę w ulubiony sposób (z ekspresu, rozpuszczalną, parzoną przecedzoną). Wlać do czekolady. Całość ostudzić w zimnej wodzie. Kolejno dodać likier.
Gotową czeko- kawę rozlać do 2 lub 3 wysokich szklanek. Dodać po gałce lodów. Kwiatek
Odpowiedz
#58

   
Meksykańska kawa 
Jest zwykle gotowana w glinianym garnku, dodając Cynamon i cukier trzcinowy.
Café de olla
Znakomita kawa meksykańska gotowana z surowym cukrem i Cynamonem. 
Nie potrzeba kremu.
W średnim rondlu umieść 4 szklanki wody, 3 uncje lub 1/3 szklanki piloncillo lub ciemnobrązowego cukru, 1/2 laski meksykańskiego Cynamonu
Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż piloncillo się rozpuści (około 7 minut). 
Dodaj 4 T kawy mielonej, wyłącz ogień, zamieszaj, przykryj i zaparzaj przez 5 minut. 
Odcedź i podawaj.
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#59

   
Szwajcarska kawa 
Nie byłaby niczym wyjątkowym - kawa, cukier, alkohol - gdyby nie okoliczności: likier musi być wiśniowy.
źródlo

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#60

   
Affogato Coffee 
Włoska kawa-deser z lodami waniliowymi, świeżo parzonej kawy oraz dla tych, którzy chcą alkoholu. 
Dodaj Cynamon, Jagody, Orzechy, czekoladę i herbatniki, co do zasady nie jest zabronione!
https://www.youtube.com/watch?v=mp8CybGwZEo

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#61

   
Kawa z Czosnkiem i Miodem
Generalnie nieoczekiwane? 
Jednak potrzebujesz tylko płatka z serca główki czosnku.
 "Autor" jest trudny do określenia: ktoś uważa przepis za izraelski, ktoś serbski, trochę turecki ... 
Co w rzeczywistości ...intrygujące... Oczko

Wyjątkowy przepis przyszedł do nas z Turcji. 
Przygotowują niezrównaną kawę miodowo-czosnkową. 
Na początek trzy łyżki miodu wkładamy do Turka i czekamy, aż miód się zagotuje. 
Następnie zdejmij z ognia i dodaj świeżo posiekany ząbek Czosnku. 
Doprowadź mieszaninę do wrzenia, a następnie dodaj trzy łyżki mielonej kawy. 
Ponownie podpal i mieszaj, aż znowu się zagotuje. 
Dopiero po tym wszystkim wrzącą wodę (≈350 ml) wlewa się do Turka, umieszcza na ogniu, miesza i czeka, aż pojawi się nakrętka kawy. 
Ważne jest, aby wszystko robić szybko i pewnie. 
Smak będzie przepyszny. 
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#62

   
Kawa z Rumem i Pomarańczą
I od razu widać, że jest to "napój bardzo męski". 
Prawie wszyscy dorośli Jamajczycy i Kubańczycy rozpoczynają dzień od filiżanki tego orzeźwiającego napoju.

Jamajska Kawa z Pomarańczami
Pomarańcze i rum - czym jeszcze rozcieńczyć kawę na Jamajce? 
Prawdopodobnie ten egzotyczny przepis ci się spodoba. 
Ten przepis jest szczególnie dobry ze względu na jego zdolność szybkiego podgrzewania.
Składniki:
Kawa
Cytryna
Pomarańcze
Cukier
Rum

Przygotowanie:
Trzy szklanki gotowej kawy miesza się z trzema pokrojonymi w kostkę Pomarańczami i połową pokrojonej cytryny. 
Całość doprowadza się do wrzenia, dodaje cukier do smaku i wlewa trzy łyżki rumu. 
Napój jest gotowy!

Na Jamajce istnieje inny wariant podawania kawy cytrusowej:
skórkę pomarańczy i cytryny kroi się pojedynczym spiralnym paskiem i umieszcza na patelni. 
Do nich należy dodać 6-8 łyżek cukru, 6 pączków goździka, łyżeczkę cynamonu i kilka łyżek brandy. 
Patelnia jest podgrzewana, aż cukier całkowicie się rozpuści, skórka zostanie złapana.
Zalecenie: miksturę podpalamy i cienką strużką wlewamy do gotowej gorącej kawy.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#63

   
Kawa Tuaba
Do przygotowania kawy Tuba (arabska Tuba) - miejsce narodzin przepisu Senegalu - weź ziarna afrykańskiej kawy, Goździków i ... UWAGA! Pieprz czarny z Gwinei, który jest droższy niż kawa. 
Chcesz poznać smak bogactwa - wypróbuj kawę Tuba (Tuaba), jest uważana za symbol bogactwa.
 Tak, "bogactwo" jest gorzkie, więc potrzeba trochę więcej cukru ...

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#64

   
Faryzeusz Fawa z Niemiec - przepis nie jest pozbawiony historii.
 Molo, pewien pastor tak krzyczał: "Ach, zdrajcy, ach, faryzeusze!" - chłopi z parafii, którzy, dodając rum do kawy i ukrywając swój zapach pod bitą śmietaną, starali się ukryć ten fakt.
 Tak, mocna kawa, spora ilość rumu, bitej śmietany.
 Przy okazji, wypij przez krem, nie mieszaj ...

Legenda: Istnieje legenda, według której kawa Pharisaia pojawiła się na północy Niemiec w XIX wieku 
W tym czasie na wyspie Nordstrand był surowy pastor George Blair, który nie pozwalał parafianom spożywać napojów alkoholowych 
Podczas chrztu jednego z dzieci mieszkańcom wyspy udało się uniknąć zakazu, dodając rum do kawy i przykrywając napój bitą śmietaną, aby zamaskować zapach alkoholu 
Ludzie piją kawę z rumem i dobrze się bawią, a pastor nie mógł zrozumieć, o co chodzi Wciąż próbował wypić drinka z czyjegoś kubka
 i,rozpoznając w nim alkohol, powiedział: "Och, faryzeusze!" Z tego wykrzyknika nazwa kawy
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#65

   
Coffee Frappe
Wersja letnia , wynalazek Greków  na gorące dni.
 2 części zimnej kawy, cukru i mleka (lub skondensowanego mleka). 
Lody są pożądane, ale lód jest koniecznością!

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#66

   
Kawa z Hongkongu
 2 części kawy, 4 części czarnej herbaty, skondensowane mleko i ... w celu zwiększenia efektu  odrobina czarnego pieprzu. 
Uwaga, pytanie! CO TO JEST? Kawa z herbatą lub herbatą z kawą? .
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości