ale paskudy
podejrzewam,że na interhobby będą karcioszki
takie talie robią "dobrą robotę" tarotowi. Teraz nie jest on już na piedestale, nie jest tajemnicą, sorry ale jest jak rozjechana dziwka a nie królewska droga. Wszystkiemu winne są głównie komercyjne wydawnictwa. "Chcą talię dla nastolatków to ją zrobimy!" Nastolatki też mnie bolą. Dawniej tylko wybrańcy mogli w ogóle dotknąć tych kart a teraz? Teraz nastolatki faszerują siebie i innych nic niewartymi wróżbami. Tarot i "mistyczna spirala", tarot i "gumisie", co się musi stać żeby tarot znów był tajemnicą? Kiedy tarot marsylski był jedyną talią nikt nie wybrzydzał a sam dostęp do niej był trudny. We współczesnych czasach pancia X wróży co pomyśli pancio Y kiedy założy ona różowe majtki. A mistyczna spirala pasuje do tarota jak pięść do oka.
Liczba postów: 530
Liczba wątków: 27
Reputacja:
0
Podobaja mi się, mają jakaś energię. Ale ramki też mi się nie podobają.
W ogóle jakoś ostatnio wszystko ramkowane, że czasem bardziej przyciąga niż sam obraz na karcie, albo całkowicie oszpeca karty.
Liczba postów: 436
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
Każdy może sięgnąć po karty Tarota, co nie znaczy, że będzie potrafił z nich wróżyć i wróżby będą się sprawdzały.
Jeśli chodzi o tajemnicę, to jak napisał A.E.Waite:
"...pozostaje faktem, że istnieje Tradycja Tajemna odnosząca się do Tarota, a że możliwe jest, iż część pomniejszych wtajemniczeń, tworzących Tajemnice, może zostać rozgłoszona wśród mas, więc równie dobrze można uprzedzić wypadki i ostrzec tych, których ciekawią tego typu kwestie, że pod względem symbolizmu każde objawienie obejmować będzie jedynie trzecią część ziemi i morza, i trzecią cześć gwiazd na niebie. Dzieje się tak z prostego powodu: ani podstawy tego tematu, ani jego rozwinięcie nie zostały dostatecznie opisane, więc jeszcze wiele pozostanie do powiedzenia po każdej próbie ich ujawnienia. Dlatego też strażnicy pewnych świątyń inicjacyjnych, którzy sprawują pieczę nad tajemnicami swego zakonu, nie mają powodu do niepokoju."
Tak więc o tajemnicę możecie być spokojni.
Mystic Spiral Tarot nawiązuje do tzw. świętej geometrii, nie jest więc tworem typu "Gumisie", czy tym podobne talie.
powstaje nowa talia: tarot Alicji w krainie czarow - <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.facebook.com/AliceTarot">https://www.facebook.com/AliceTarot</a><!-- m -->
Liczba postów: 1.327
Liczba wątków: 31
Reputacja:
0
całkowicie popieram violeta! A moim zdaniem kolorystyka "Spirali" jest nieprzyjemna.
Liczba postów: 530
Liczba wątków: 27
Reputacja:
0
Ładny jest głupiec i cesarzowa w MS, ale za małe, żeby coś więcej powiedzieć. Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to ten róż i fuksja, wielka plama różowa z granatową ramką...
Czekam na całą.
Liczba postów: 2.294
Liczba wątków: 145
Reputacja:
240
Znak Zodiaku: Bliźnięta ♊
Właśnie, gdzie to upolować :violence-bowandarrow: