Ja mam pytanka do Joany:
- czy mieszkasz w Pl?
- czy te smardze pojawiły się w Twoim ogrodzie naturalnie? czy im dopomogłaś?
ciekawa kolekcja się rodzi... ;--)
Liczba postów: 2.055
Liczba wątków: 29
Reputacja:
1.477
Znak Zodiaku: Wodnik ♒
Mieszkam w Wielkopolsce, smardze pojawiły się same. Pierwsze parę lat temu. Pozwoliłam im samym przejrzeć, a tym samym się rozsiać.
Co ciekawe pod iglakami są 3 a reszta w trawie, w sumie 9. Ja ich nie zbieram, bo choć jestem zapaloną grzybiarką to smardzy nie znam na tyle żeby je zbierać i jeść. W lesie są pod ochroną, na swoim terenie można je zbierać. Sąsiad z lasu cały kosz natargał, pokazał mi w tajemnicy. Jego leśne zbiory były podobne do moich okazów choć nie identyczne.
Joana, zapytałam z ciekawości. Nigdy nie miałam okazji spotkać smardza i w moim regionie nie występują. Wiem, że są rzadkością, a w Pl występują najczęściej w dolnośląskim. Można je samemu zasiać. Kocham zbierać grzyby, ale niezbyt je jeść. Mimo, że smardz jest jadalnym grzybem, bałabym się go zjeść ;--)
Reputacja:
1.477
Nadal kwitną pierwiosnki, szczególnie te które są w cieniu pod drzewami. Zakwitła na żółto smagliczka.
Bardzo ją lubię, bo długo trzyma się w wazonie.
[ATTACHMENT NOT FOUND]
[ATTACHMENT NOT FOUND]
[ATTACHMENT NOT FOUND]
Liczba postów: 53.835
Liczba wątków: 2.110
Reputacja:
5.481
Joana, ten trzeci kwiatek to nie jest smagliczka...to pełnik...Trollius cultorum 'Orange Princess'
Reputacja:
1.477
Coraz cieplej i przyjemniej w ogrodzie. Można cały dzień spędzić doglądając roślinki.
[ATTACHMENT NOT FOUND][ATTACHMENT NOT FOUND][ATTACHMENT NOT FOUND][ATTACHMENT NOT FOUND]
Reputacja:
1.477
Cudownie ciepło, choć powoli zaczyna się robić sucho. Uruchomiłam pompę wodną i ze studni podlewam ogród.
Coraz więcej kwiatów wszędzie. Kwitnie mi rajska jabłoń, jej bordowe kwiaty przepięknie pachną.
[ATTACHMENT NOT FOUND][ATTACHMENT NOT FOUND][ATTACHMENT NOT FOUND][ATTACHMENT NOT FOUND]