Krokiety
#1

Krokiety z pieczarkami
Składniki
20 dkg mąki
1 jajko
1 łyżka oleju
2 szkl piwa
szczypta soli

Na farsz
40 dkg pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
1 jajko
1 łyżka mąki
1/2 kwaśnej śmietany
sól, pieprz

Wyrobić ciasto- wszystkie składniki zmiksować. Ciasto smażyć na patelni, mają to być cienkie naleśniki.

Farsz
Cebulę posiekać, podsmażyć na patelni, dodać pokrojone pieczarki, odparować płyn, oprószyć mąką, zarumienić, wlać śmietanę, jeszcze chwilę poddusić, cały czas mieszając. Następnie wystudzić. Na koniec wymieszać z jajkiem, przyprawić. Farsz rozsmarować na naleśnikach, zwinąć w krokiety,(można je także panierować jak kto woli) podsmażyć na patelni.
Odpowiedz
#2

   
Chyba wszyscy uwielbiamy krokiety.
 Od lat goszczą na naszych stołach i niezmiennie zachwycają chrupiącą panierką i pysznym wnętrzem.
Krokiety z kapustą i grzybami

Składniki: (porcja na 16 naleśników czyli 32 krokiety)
naleśniki:
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 500 g mąki
farsz:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 30 dag pieczarek
  • 50 g suszonych grzybów
  • duża cebula, albo 2 mniejsze
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
ponadto:
  • 2 rozmącone jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Naleśniki: Wodę, mleko, jajko, sól i olej krótko zmiksować.
Stopniowo dodawać mąkę.
Nie musicie dodawać całej mąki, konsystencja ciasta powinna przypominać dosyć rzadką śmietanę.
Ciasto odstawić na 30 minut.
Patelnię rozgrzać.
Przed pierwszym smażeniem posmarować delikatnie olejem.
Najlepiej zamoczyć ręcznik papierowy w oleju i przetrzeć nim patelnię.
Kolejno smażyć naleśniki.

Farsz: Grzyby zalać letnią wodą i moczyć 2-3 godziny.
Ugotować do miękości.
Kapustę, gdyby była zbyt kwaśna wypłukać.
Zalać zimną wodą.
 Ugotować do miękkości.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor.
Dodać drobno pokrojone pieczarki.
Posolić, smażyć do momentu, aż woda odparuje, a pieczarki będą miękkie.
Kapustę dobrze odcisnąć z wody, drobno poszatkować i dodać do pieczarek.
 Na koniec dodać pokrojone i ugotowane grzyby.
Całość chwilę razem przesmażyć.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Farsz odstawić i wystudzić.
Na każdy naleśnik nakładać łyżkę farszu.
 Rozsmarować po powierzchni. Naleśnik zwinąć w rulon i przeciąć na połowę (patrz zdj.)
Odciąć także brzegi naleśników.
Każdy krokiet zanużyć w rozmąconym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.
Smacznego Uśmiech
http://zjemto.blox.pl/2015/12/Krokiety-z...ybami.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości