Serdecznik
#1

   
Serdecznik (Leonurus L.)
Rodzaj roślin należących do rodziny jasnotowatych. 
Gatunkiem typowym jest Leonurus cardiaca L.
Gatunki flory Polski
Serdecznik pospolity (Leonurus cardiaca L.)

Inne gatunki (wybór)
Leonurus japonicus Houtt.
Leonurus quinquelobatus Gilib. ex Usteri
Leonurus sibiricus L. – serdecznik syberyjski
Leonurus tataricus L.

Jest to roślina od stuleci wykorzystywana przez człowieka w celach leczniczych. 
W średniowieczu trafiła nawet do mądrej i opasłej księgi Ortus Sanitatis, której podtytuł jest tak piękny, że warto go przytoczyć: ogród zdrowia: o ziołach i roślinach, o zwierzętach, o ptakach i latających istotach, o rybach i pływających stworzeniach, o kamieniach rodzących się w żyłach ziemi, o urynach i ich rodzajach tablica medyczna ze wskazówkami ogólnymi w całym traktacie
Z tych to ogólnych wskazówek można było się dowiedzieć, że lwi ogon pobudza krwawienia miesięczne, działa przeciwskurczowo i odkażająco. 
Wszystko to współczesna nauka potwierdziła, a ponadto dodała, że można przy jego pomocy wyrównać pracę serca i obniżyć ciśnienie.
 Uczeni rosyjscy przypisują mu także działanie uspokajające.
Serdecznik cenią sobie ludzie, bo cenią go pszczoły, jednakże te pożyteczne owady jeszcze bardziej cenią ponoć serdecznik syberyjski, ceniony też jeszcze bardziej przez ludzi jako niezła namiastka marihuany.  
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

       
       
Serdecznik pospolity (Leonurus cardiaca L.)
Występuje w całej niemal Europie oraz w Turcji.
W Polsce jest rośliną pospolitą na całym niżu i pogórzu.
Status gatunku we florze Polski: kenofit

Bylina, hemikryptofit.
Kwiaty słabo przedprątne, kwitną od czerwca do sierpnia, zapylane są głównie przez trzmiele.
Owoce rozsiewane przez zwierzęta (zoochoria).
Roślina ruderalna, związana zwłaszcza z osiedlami wiejskimi. Rośnie przy drogach, płotach, na śmietniskach, w zaniedbanych parkach, rzadko na brzegach lasów.
Ustępuje wraz z intensyfikacją użytkowania przestrzeni w obrębie terenów zabudowanych.
Roślina azotolubna.

Roślina lecznicza.
Surowiec zielarski: ziele (Herba Leonurii cardiacae).
Zawiera flawonoidy, garbniki, glikozyd dwuterpenowy marubinę, saponiny, alkaloid stachydrynę, kwasy organiczne, sole wapnia, potasu, krzemu i inne.
Związki czynne mają działanie podobne do naparstnicy, ale słabsze.
Działanie: uspokajające, regulujące pracę serca, przeciwskurczowe, ściągające, słabo moczopędne i przeciwbiegunkowe.
Stosowany jest jako ziółko nasercowe; łagodzi kołatania serca i arytmię, wzmacnia mięsień sercowy, pomaga przy nadciśnieniu.
Ponadto jego przeciwskurczowe własności wykorzystuje się przy bólach brzucha (zmniejsza skurcze jelit), wzdęciach,zaburzeniach trawienia, biegunkach i przy bolesnym miesiączkowaniu.
Może być używany w postaci naparu.
Zbiór i suszenie: zbiera się pod koniec kwitnienia rośliny pędy boczne i szczytowe o długości ok. 25 cm.
Suszy w przewiewnym i zacienionym miejscu (temperatura nie może przekroczyć 35 °C). Po wysuszeniu odrzuca się grubsze kawałki łodygi
Ciekawostki
Dawniej używany był przez kobiety karmiące do wzmożenia laktacji
Zewnętrznie może być używany do przemywania ran
źródło
https://www.youtube.com/watch?v=B8iaJju5Qms
https://www.youtube.com/watch?v=3K5Uv4sJ7Pc

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#3

       
Serdecznik pospolity (Leonurus cardiaca L.) 
Przybył do Europy przed wiekami z odległych zakątków Syberii. 
Towarzyszył wędrującym ludom, lecząc ich chore serca, kojąc zszargane nerwy i przyspieszając gojenie ran.
Z czasem wrósł na stałe również w polski krajobraz.
Serdecznik stał się jednym z najcenniejszych ziół pomocnych w leczeniu chorób układu krążenia.
Mało kto wie, że można go również stosować w kuchni jako przyprawę.

Z kart historii
Łacińska nazwa rodzajowa serdecznika pospolitego – Leonurus, pochodzi z greki i oznacza lwi ogon.
Grekom tak kojarzył się kształt jego liści. W zależności od regionu, nasze zielarki mogą zwać serdecznik gęsią lub wilczą stopą albo lwim sercem.
Zarówno ta ostatnia, jak i łacińska nazwa gatunkowa – cardiaca, czy powszechnie przyjęta polska rodzajowa mówią nam o zastosowaniu serdecznika.
Jego dobroczynne działanie na serce sprawiło, że ze wschodniej Syberii rozprzestrzenił się na całą Azję, Europę Środkową i Północną i zawędrował nawet do Ameryki Północnej.

Serdecznik znali i cenili już starożytni greccy lekarze, m.in. Pedanios Dioskurydes i Teofrast z Eresos, którzy przepisywali to ziele na dolegliwości trawienne.
Pojawiał się w dziełach wybitnych europejskich medyków i botaników XVI wieku: Niemców Leonharta Fuchsa i Adama Lonitzera oraz Włocha Pierandrei Matthioliego.
Stosowany był jako środek uspokajający, przeciwskurczowy, ściągający i regulujący miesiączki. Anglicy nazwali serdecznik rośliną dla matek (Motherworth).
Napary z ziela podawano na uspokojenie rodzącym, ale serdecznik przyspieszał też poród, obkurczając macicę.
Poza tym sok ze świeżego ziela uchodził za środek pobudzający laktację. Dziś kobiety w ciąży i karmiące piersią chęć podjęcia kuracji serdecznikiem powinny skonsultować z lekarzem.
Surowym sokiem leczono także wstrząs nerwowy, stany lękowe, różne choroby układu pokarmowego oraz zaburzenia miesiączkowania.

Kardiotoniczne właściwości serdecznika zostały naukowo potwierdzone w 1932 roku i od tego czasu wykorzystywany jest on w konwencjonalnej medycynie.
Wyciąg i suszone ziele wchodzą w skład wielu leków i znanych mieszanek ziołowych, między innymi cardiosanu.

Skład i zastosowanie
Ziele serdecznika zawiera wiele cennych składników – substancji czynnych i soli mineralnych.
Pośród nich warto wymienić:
- działające uspokajająco i przeciwbólowo alkaloidy pirolidynowe wchodzące w układy z neuroreceptorami,
- glikozydy irydoidowe, które mogą brać udział w cyklu tworzenia prostaglandyn – hormonów działających miejscowo, odpowiedzialnych za skurcze mięśni przewodu pokarmowego, macicy, części układu oddechowego i naczyń krwionośnych, hamowanie wydzielania soku żołądkowego i powstawanie odczynów zapalnych w różnych częściach ciała. Regulują one działanie tych hormonów,
- fenylopropanoidy podwyższające poziom serotoniny (hormonu szczęścia) w mózgu i zmniejszające objawy depresji. Działają ochronnie na serce, przeciwutleniająco i antybakteryjnie,
- pochodne guanidyny – ważne substancje pomocnicze w syntezie wielu lekarstw,
- terpeny: mono–, diterpeny pochodne labdanu, laktony diterpenowe i triterpeny wykazujące znaczną aktywność biologiczną – nasercową oraz pobudzającą mięsień macicy,
- flawonoidy (np. pochodne kwercetyny, kemferolu i apigeniny), antocyjany – fioletowe barwniki, olejek eteryczny i siarczki, które wzmacniają ściany naczyń krwionośnych,
- działające przeciwbiegunkowo i ściągająco na błony śluzowe przewodu pokarmowego garbniki,
- neutralizujące wolne rodniki oraz jony metali ciężkich fenolokwasy,
- działające antybakteryjnie, antywirusowo i przeciwzapalnie sitosterole,
- związki żywicowe,
- aminy i inne związki azotowe,
- sole mineralne ze znacznym udziałem regulującego ciśnienie krwi potasu, wapnia, krzemu i sodu.

Dzięki obecności tych składników ziele serdecznika wykazuje właściwości ściągające, uspokajające, moczopędne, wiatropędne i rozkurczowe.
Najbardziej znany jest jego dobroczynny wpływ na serce i cały układ krążenia, ponieważ wzmacnia mięsień sercowy i działa uspokajająco w stanach nerwicy sercowo-naczyniowej.
W ogóle stosuje się go w chorobach serca powstałych na tle nerwowym.
Serdecznik wpływa m.in. regulująco i modyfikująco na czynność układu przewodzącego serca i zwalnia jego akcję.
Badania farmakologiczne wykazały, że działanie antyarytmiczne ekstraktu z ziela wynika z blokady kanałów wapniowych i potasowych, co prowadzi do wydłużenia podstawowego cyklu pracy serca, a także zwiększenia przepływu wieńcowego.
Dlatego warto przyjmować serdecznik przy kołataniu, nadmiernej pobudliwości nerwowej, w bezsenności, w stanach lękowych, histerii, skłonności do płaczu, zawrotach czy bólach głowy.

Ostatnie wymienione dolegliwości są objawami nadciśnienia, które serdecznik również pomaga opanować.
Dzięki swoim rozkurczającym właściwościom delikatnie obniża ciśnienie krwi.
Zmniejsza też agregację płytek krwi, zapobiegając udarom i zawałom serca.
Za działanie kardio- i neuro- protekcyjne serdecznika odpowiada leonuryna, bardzo silny przeciwutleniacz – jedna z pochodnych guanidyny.
W medycynie ludowej mieszanki olejków eterycznych z wyciągiem z tego ziela stosuje się miejscowo w okolicach serca.

Poza tym wyciągi alkoholowe z serdecznika są polecane wewnętrznie w przypadkach skurczu przewodu pokarmowego, we wzdęciach, biegunkach i zaparciach nawykowych. Zapobiegają one stanom spastycznym jelit i są stosowane w osłabieniu ich motoryki spowodowanej skurczem mięśni gładkich, czego objawami mogą być bóle brzucha, uczucie przepełnienia, utrata apetytu lub zaparcia.

Oprócz tego ziele serdecznika warto przyjmować w dolegliwościach okresu klimakterium, przy zaburzeniach funkcji wydzielniczych tarczycy, przede wszystkim w nadczynności i towarzyszących jej palpitacjach serca i tachykardii, w łagodnych postaciach cukrzycy, ponieważ reguluje poziom cukru we krwi oraz w chorobie Basedowa.
Zewnętrznie odwary z ziela wykorzystuje się do obmywań i okładów na rany, blizny, drobne skaleczenia, uszkodzenia naskórka czy oparzenia I i II stopnia.
Przyspieszają proces gojenia i dezynfekują.
Badania azjatyckich naukowców – Sattara, Agnihotri i Tasdemira, potwierdziły bakteriobójcze działanie wyciągu z serdecznika w stosunku do gronkowca złocistego oraz zarodźca malarii, a także jego zdolności do hamowania rozwoju wirusa kleszczowego zapalenia mózgu.
Należy jednak pamiętać, by nie przekraczać zalecanych dawek.
Właściwie nie powinno się przyjmować więcej niż 4,5 g ziela dziennie lub odpowiednika tej ilości w mieszankach sercowo-naczyniowych.

Zbiór, suszenie i inne zastosowania
Serdecznik występuje w Polsce najczęściej na niżu i pogórzu.
Jest gatunkiem obcym, ruderalnym, rosnącym przy drogach, na rumowiskach, pastwiskach, w zaniedbanych ogrodach, rzadko na skraju lasów.
Można go też z powodzeniem uprawiać w ogrodzie.
Wymaga stanowiska słonecznego i żyznej, przepuszczalnej gleby bogatej w próchnicę i wapń.
Rozmnaża się go z nasion sianych bezpośrednio do gruntu w połowie kwietnia, w sierpniu lub we wrześniu.
Jest zapylany przez trzmiele.

Ziele zbieramy latem w początkowym okresie kwitnienia.
Ścinamy dolne liście i pędy na odcinku 25 cm od wierzchołka, tylko zdrowe, bez plam, przebarwień i zdrewniałych części łodyg.
Serdecznik należy suszyć w zacienionym oraz przewiewnym miejscu w temperaturze do 35°C, a następnie przechowywać w suchym i ciemnym miejscu w zamkniętych opakowaniach.
Ususzony serdecznik możemy wykorzystać nie tylko do przygotowywania naparów, ale i w kuchni, ponieważ dobrze sprawdza się w roli przyprawy. Świetnie komponuje się z soczewicą i w Niemczech często dorzuca się go do zupy z soczewicy. Oprócz tego nasi zachodni sąsiedzi dodają kwiaty serdecznika do piwa.
Karolina Sienkiewicz
źródlo
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#4

       
   
   
Leonurus japonicus 
Potocznie zwany orientalnym motherwort lub chińską motherwort , jest zielną rośliną kwitnącą pochodzącą z Azji, w tym z Korei i Japonii oraz z Chin do Kambodży.
źródło
źródło
źródło
źródło
źródło
źródło
https://www.youtube.com/watch?v=Rw2GJdQZSmw
https://www.youtube.com/watch?v=JDxQ-3QEhlI

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#5

       
       
   
Serdecznik syberyjski (Leonurus sibiricus)
 Występuje w Azji na obszarze Wschodniej Syberii, Ałtaju, Mongolii i Chin
Gatunek jednorocznej rośliny zielnej należący do rodziny jasnotowatych. Występuje w Azji na obszarze Wschodniej Syberii, Ałtaju, Mongolii i Chin.
 Dorasta nawet do 2 m wysokości, słabo rozgałęzia się.
 Kwiaty 1 cm długości, lawendowe, różowe lub fioletowe. 
źródło
https://www.youtube.com/watch?v=7Np6ovNoMwc
https://www.youtube.com/watch?v=HrzEe28aBvQ

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#6

       
       
   
Leonurus quinquelobatus
źródło
https://www.youtube.com/watch?v=h9g3zzRJW2I

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 11 gości