Mentha Piperita-Mięta Pieprzowa
#1

   
Mentha ×Piperita
Mięta Pieprzowa, Mięta Lekarska 
Gatunek rośliny należący do rodziny jasnotowatych. 
Inne nazwy: miętkiew, miętkiewa
Spontaniczny mieszaniec międzygatunkowy Mięty Nadwodnej (Mentha Aquatica) i Mięty Zielonej (Mentha Spicata) powstały prawdopodobnie w Anglii i tam wprowadzony do uprawy w XVIII w. początkowo w hrabstwie Surrey, a potem w okręgu Mitcham. 
Tam też zaczęto go uprawiać i z tego terenu pochodzi pierwszy opis zawarty w "Ray, 1724 Synopsis Methodica Stirpium Britannicarum table 10. figure 2. p. 234". 
Jest rośliną uprawną, czasami dziczejącą (efemerofit). 

Szybko została wprowadzona do uprawy i rozpowszechniła się w Europie.
W Polsce Mięta Pieprzowa często bywa mylona z Miętą dziko rosnącą. 
Te dwie odmiany można odróżnić po smaku - Mięta dzika ma smak szczypiący, a Mięta Pieprzowa chłodzący. 

Zastosowanie
Roślina lecznicza 
Surowiec zielarski : Liść Mięty Pieprzowej (Folium Menthae piperitae), którego głównymi składnikami są: 
olejek miętowy, kwas askorbinowy (25 mg%), karoten (do 40 mg%), rutyna (14 mg%), apigenina, betaina, 
kwas oleanowy i ursulowy.

Przetwór : olejek miętowy (Oleum Menthae piperitae), w skład którego wchodzą: mentol (monoterpen),
który oddziałuje na receptory zimna, wywołując uczucie chłodu; mentofuran, menton, octan mentolu, 
walerianian mentolu, felandren, pinen, cyneol, piperyton, jasmon, garbniki (6-12%), flawonoidy.

Działanie : Liście zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, pobudzają wytwarzanie żółci, usprawniają pracę jelit.
Stosowane są jako środek wiatropędny, przy zaburzeniach trawienia, w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. 
Mają także właściwości przeciwbakteryjne i nieznacznie uspokajające. 
Olejek miętowy ma podobne, ale silniejsze działanie, szczególnie jako środek odkażający i uspokajający.
Stosowany zewnętrznie w nieżycie nosa, do inhalacji przy nieżytach gardła i oskrzeli. 
Stanowi także składnik preparatów do użytku wewnętrznego przy zapaleniu dróg żółciowych i w schorzeniach wątroby lub jelit.

Roślina kosmetyczna. 
Zawarty w jej zielu mentol jest podstawowym surowcem do produkcji pasty do zębów, płynów do ust, kremów do masażu, dodatków do kąpieli i innych kosmetyków. 
Menton natomiast jest wykorzystywany jako składnik perfum.
Roślina przyprawowa
Roślina miododajna
źródło
źródło
źrodlo
źródło
źródło
źródło
źródło
źródło
https://wildgarden.ru/cultivation_plants...ermint.php

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

   
Mentha x Piperita-Mięta Pieprzowa
Występuje w wielu odmianach o szerokiej gamie smaków, zapachów i kolorów.
Niezależnie od tego, czy chodzi o gotowanie, przygotowywanie herbat, czy dodawanie smaku i koloru napojom, dowiedz się wszystkiego o najlepszych odmianach tego aromatycznego zioła.

Mięta Pieprzowa  to niezwykle popularne zioło ogrodowe.
Jest hybrydą Mięty Wodnej-Mentha Aquatica i Mięty Zielonej-Mentha Spicata
Po raz pierwszy została wyhodowana w Anglii w 1750 roku.
Istnieje ponad 25 gatunków mięty uprawianej w ogrodnictwie, ale Mięta Pieprzowa jest najczęściej używana.
Mięta jest uprawiana jako roślina wieloletnia ze względu na swoje aromatyczne liście na całym świecie.
Liście mogą być używane do gotowania, na herbatę, a nawet jako lekarstwo.

Rodzaje roślin mięty pieprzowej
Wszystkie odmiany Mięty Pieprzowej mają między sobą małe, ale subtelne różnice.
Te niuanse mogą obejmować wygląd, aromat i rosnące wymagania.
Odporniejsze i wydajniejsze odmiany Mięty Pieprzowej pochodzą z upraw komercyjnych i stały się najpopularniejszymi roślinami miętowymi do uprawy w domu.

Oto niektóre z najlepiej wypróbowanych i przetestowanych odmian Mięty Pieprzowej, a także szereg znakomitych nowszych odmian, które warto odkryć.
https://plantura.garden/uk/herbs/pepperm...-varieties

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#3

   
Mentha xPiperita Citrata
Mięta Pomarańczowa 
Jest znana także jako Bergamot Mint, Eau-de-Cologne Mint, Horsemint, Lemon Mint, lime Mint, orange Mint, 
Pineapple Mint, Su Nanesi, Water Mint, wild water Mint, a w Ameryce Środkowej Yerba Buena .
Chociaż jest wymieniony tutaj jako gatunek  prawdopodobnie lepiej  traktować  ją jako odmianę  lub odmiany grupy z Mentha Aquatica .

Mięta Pomarańczowa-Mentha piperita citrata ) to hybryda mięty znana z mocnego, przyjemnego cytrusowego smaku i aromatu.
Jest ceniony za zastosowania kulinarne, zarówno do gotowania, jak i napojów.
Oprócz tego, że jest przydatny w kuchni, jego zapach sprawia, że jest doskonałym wyborem na rabaty ogrodowe , gdzie jego wąsy mogą być łatwo posiniaczone przez ruch pieszy, uwalniając zapach w powietrze.
Aby utrzymać pomarańczową Miętę w ryzach, najlepiej wyhodować ją w doniczkach lub w pojemnikach zatopionych w ziemi. 
Najlepiej rośnie w pełnym słońcu, ale dobrze działa również w półcieniu. 
Może poradzić sobie z lekkim zaniedbaniem. 
W połowie do późnego lata będzie produkować kolczaste kwiaty w kolorze różowym i białym, które są bardzo dobre do przyciągania motyli. 
Możesz używać liści w sałatkach, galaretkach, deserach, pesto, lemoniadach, koktajlach i wielu innych potrawach. 
Liście są jadalne i bardzo aromatyczne, zarówno surowe, jak i ugotowane.
źródło
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#4

   
Mentha x Piperata f. Citrata Grapefruit
Mięta Grejpfrutowa
Ma duże, puszyste liście o ostrym cytrusowym smaku.
Pyszne w owocowych deserach lub koktajlach.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#5

   
Mentha xPiperita Chocolate Mint
Mięta Czekoladowa
Mięta Pieprzowa ( Mentha × Piperita, znana również jako Mentha Balsamea Wild.) to Mięta Hybrydowa krzyżówka Mentha Aquatica  i Mentha Spicata
To szeroko się rozrastająca bylina wysokości 30-60 cm, szerokości 60 cm lub więcej.
Jest spontanicznym mieszańcem międzygatunkowym Mięty Nadwodnej-Mentha Aquatica i Mięty Zielonej-Mentha Spicata
Hodowana była w Anglii i tam wprowadzona została  do uprawy. 
Ząbkowane liście są charakterystycznie ubarwione, brązowawe, owalne do lancetowatych, długości 4-7 cm.
W połowie lata na wzniesionych, ciemnozielonych pędach tworzą się zebrane w okółki bladoróżowe kwiaty.
Odmiana ‚Chocolate’ może być doskonałą ozdobą rabat z różnymi gatunkami, barwnolistnych ziół.
Mrozoodporność zupełna.

Uprawa i pielęgnacja:
Mięta ‚Chocolate’ preferuje wilgotne, przepuszczalne gleby i słoneczne do półcienistego stanowiska.
Aby uniknąć porażenia rdzą mięty należy rośliny przesadzać i dzielić raz na trzy lata.
Tworzy liczne rozłogi.
Aby zapobiec ekspansji rośliny należy je sadzić z dala od innych bylin lub wkopać na głębokość 40-60 cm przegrody z elastycznych materiałów.

Mentha x Piperata f. Citrata Chocolate
Bierze swoją nazwę od czekoladowego aromatu, o którym mówi się, że przypomina After Eights.
Piękne brązowe łodygi kontrastują ze świeżymi zielonymi liśćmi.
Idealne do letnich puddingów lub jako polewa do lodów
źródło
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#6

   
Mentha × Piperita Mitcham
 to jedna z podstawowych klasycznych odmian Mięty Pieprzowej. 
Znana jest jako Angielska Mięta Pieprzowa, a jej ciemnozielone i gładkie liście są często zabarwione na czerwono. 
Mięta pieprzowa Mitcham dorasta do 80 cm i jest bardzo wydajna. 
Oferuje ten pełny aromat Mięty Pieprzowej, ale niestety ta odmiana jest podatna na rdzę miętową ( Puccinia menthae ). Zalecamy przesadzanie lub przenoszenie co roku w inne miejsce.
https://plantura.garden/uk/herbs/pepperm...-varieties

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#7

   
Mentha × Piperita Black Mitcham
Jest silnie aromatyczny i ma owalne, spiczaste i ząbkowane ciemnozielone liście z ciemnoczerwonymi i brązowymi przebłyskami.
Jak większość mięty ma rozłożysty pokrój i dorasta do 40 cm wysokości i 90 cm szerokości.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#8

   
Herbata Ziołowa-Mięta Pieprzowa-Mentha ×Piperita
Od zawsze był używany jako staromodny, niezawierający kofeiny środek na trawienie i opróżnianie żołądka, sięgający czasów starożytnej Grecji.
W tym czasie stoły nacierano miętą, aby nadać rytuałowi posiłku inny klimat.
Jednak nie wszystkie herbaty ziołowe w tamtych czasach były tak przyjemne.
Niektórzy mieli nawet chorobliwe dolegliwości.
Filozofowie uprzejmie przypomną nam, że Sokrates, ojciec myśli nowoczesnej, został skazany na śmierć za spożycie naparu ziołowego, znanego również jako Cykuta.
Następnie znika z menu wielu kawiarni ze względu na swoje niefortunne skutki uboczne

Napój miętowy pomoże rozładować napięcie nerwowe, doda sił i poprawi trawienie.
Ponadto roślina ta doskonale sprawdza się w walce z zaburzeniami odżywiania.
Suszona i świeża Mięta może być wykorzystywana nie tylko jako surowiec do herbaty, ale również jako dodatek do mięs, sałatek i ryb, koktajli oraz orzeźwiających smoothie.

Mięta rośnie na absolutnie każdej glebie, cieszy bujną zielenią zarówno w cieniu, jak i na słonecznym terenie.
Taką roślinę można bezpiecznie sadzić w najciemniejszych miejscach ogrodu.
Herbata parzona jest ze świeżej i suszonej Mięty.
Napój pije się zaraz po zaparzeniu, gdyż olejki eteryczne pod wpływem wysokiej temperatury szybko odparowują, a herbata traci swoje dobroczynne właściwości.
Liście Mięty można zaparzyć w połączeniu z innymi kulturami herbaty lub dodać do klasycznej sypkiej herbaty liściastej. Napój doskonale uzupełnia plasterek cytryny lub łyżka miodu.

Liście Mięty Pieprzowej można wykorzystać do przygotowania herbaty ziołowej poprzez zaparzanie jej w wodzie i można ją przygotować na gorąco lub mrożoną.
Przekonaj się, jak łatwo zrobić tę herbatę idealnie w domu dzięki wskazówkom Herbacianego Sommeliera.

Herbata z Mięty Pieprzowej to herbata ziołowa (zwana również naparem lub tisane) wytwarzana przez moczenie liści Mięty Pieprzowej w wodzie.
Nie zawiera kofeiny.
Mięta Pieprzowa jest najpopularniejszą miętą i jest uprawiana na całym świecie, ale pochodzi z Europy i Azji.
Peppermint to mieszanka dwóch roślin z rodziny miętowych: Mięty Wodnej i Mięty Zielonej.
Naturalnie zawiera dużo mentolu, dzięki czemu działa chłodząco i energetyzująco.

Herbata miętowa
Herbata sypana i saszetki zawierają herbatę lepszej jakości niż herbata w torebkach.
Woda
Zamiast używać wody z kranu, wybierz wodę filtrowaną.
Im lepiej smakuje woda, tym lepiej smakuje herbata.

Najlepsza herbata mrożona to mrożona herbata parzona na zimno!
Smakuje tak dobrze i o wiele lepiej niż mrożona herbata przygotowana w jakikolwiek inny sposób.
*Herbatę miętową i wodę wsyp do dzbanka lub szklanego pojemnika.
Przykryj i wstaw do lodówki do zimnego zaparzania.
Użyj zimnej lub filtrowanej wody o temperaturze pokojowej.
Odcedź liście herbaty miętowej i wlej herbatę do filiżanki.
Lód jest opcjonalny, jeśli chodzi o herbatę parzoną na zimno, ponieważ jest już schłodzony.

Aby osłodzić mrożoną herbatę miętową, użyj zwykłego prostego syropu lub prostego syropu smakowego , ponieważ najłatwiej jest go wymieszać z zimną herbatą, ponieważ jest to płyn.
Używając herbaty sypanej, możesz łatwo dostosować ilość używanej herbaty, dzięki czemu możesz ją wzmocnić lub osłabić.
Herbatę miętową parzoną na zimno można zaparzać w lodówce do 24 godzin, ponieważ nie robi się gorzka jak czarna lub zielona herbata.
Herbatę miętową można zaparzyć i przechowywać w lodówce do 4 dni.
Trzymaj go przykrytym lub hermetycznym szklanym pojemnikiem lub dzbanem.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#9

   

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#10

   
Herbata Ziołowa-Mięta Pieprzowa
Herbata miętowa znana jest ze swoich właściwości chłodzących i łagodzenia problemów trawiennych, takich jak wzdęcia i niestrawność.
Mówi się, że aromat łagodzi również nudności i wymioty.
Mięta Pieprzowa działa jako środek zwiotczający mięśnie i może łagodzić bóle głowy i skurcze menstruacyjne.
Mięta Pieprzowa ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne, dzięki czemu pomaga zwalczać zatkane zatoki spowodowane alergią lub pospolitym kaszlem i przeziębieniem.
Ponieważ naturalnie nie zawiera kofeiny, jest świetną Herbatą do picia przed snem.
Jego właściwości relaksujące mogą pomóc Ci lepiej spać.
Jak zrobić Herbatę Miętową w domu?
Napełnij garnek wrzącą wodą i dodaj trochę listków Mięty.
Pozostaw na kilka minut, aż woda stanie się bladożółta.
Odcedź Herbatę i dodaj trochę miodu i Limonki.
https://www.cntraveller.in/story/8-herba...ger-tulsi/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości