Kawa...smaki, aromaty...
#89

   
Kawa po Bawarsku
Kawa po bawarsku, to kawa z czekoladą i bitą śmietaną, przyprawiona cynamonem. 
Pyszny rozgrzewający napój na chłodniejsze popołudnia.

czekolada 125 gram
cynamon 1,5 szczypty
kremówka 1 opakowanie
kawa 0,75 litra

Czekoladę wkładamy do miski ustawionej na rondlu do połowy wypełnionego gorącą wodą i ogrzewamy tak aż czekolada się rozpuści.
Gorącą kawę wlewamy do dzbanka i mieszamy z gorącą czekoladą.
Wlewamy do czterech szklanek a na wierzch każdej łyżką nakładamy ubitą śmietanę,posypujemy cynamonem
i zaraz podajemy.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#90

   
Kawa Potrójnie Kawowa
Składniki: 
2 czubate łyżeczki kawy mielonej
2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru pudru
2-4 łyżeczki syropu kawowego do deserów
100 ml śmietanki kremówki 30%
2 szczypty kakao naturalnego

Sposób przygotowania: 
Kawę wsypać do podgrzanej \"łapki\" ekspresu ciśnieniowego ręcznego - zaparzyć i rozlać do dwóch filiżanek - w każdej powinno być nie więcej niż 1/2 filiżanki naparu. 
Mocno schłodzoną śmietankę ubijać spieniaczem do mleka dosypując cukier puder i kawę rozpuszczalną. 
Gdy piana będzie sztywna nałożyć ją na wierzch zaparzonej kawy zostawiając ok. 2 łyżeczek. 
Środek nałożonej śmietany polać syropem kawowym i nałożyć pozostałą śmietanę. 
Oprószyć odrobinką kakao naturalnego.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#91

   
Kawa z Masłem Orzechowym
Lista składników
zaparzona mocna kawa  1/2 szklanki
mleko 1 szklanka
masło orzechowe 2-3 łyżeczki

Mleko przelać do rondelka i podgrzać z masłem orzechowym, a następnie zblendować, aby było bardziej jednolite.
(Etap blendowania można pominąć.)
Całość przelać do kubka z zaparzoną kawą, wymieszać i dosłodzić według smaku.
Ja dodatkowo napój posypuję cynamonem.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#92

   
Kawa z Mleczkiem Kokosowym
Lista składników
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
woda 100 ml
mleko kokosowe 150 ml
cukier 2 łyżeczki
Opcjonalnie do dekoracji  wiórki kokosowe

Sposób przygotowania
Mleko kokosowe należy delikatnie podgrzać.
(Uważać, aby mleka nie zagotować, ponieważ straci ono swój niepowtarzalny aromat i może się zważyć.)
Kawę zalać wrzątkiem, wymieszać z cukrem i następnie połączyć z ciepłym mlekiem kokosowym.
Opcjonalnie udekorować wiórkami kokosowymi.
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#93

   
Kawa po Duńsku
Nigdy do tej pory nie piłam kawy z dodatkiem żółtka, ale jako że bardzo lubię kogel-mogel, nie miałam żadnych oporów by wypróbować ten przepis. 
Tak przygotowana kawa jest kremowa i wyrazista w smaku, a dodatek skórki cytrynowej nadaje jej ciekawego akcentu. 
Ponieważ kawę tę podaje się na zimno, świetnie sprawdzi się w letnie popołudnia Uśmiech

Składniki:
kawa rozpuszczalna 6 g
żółtko 1 sztuka
cukier 10 g
skórka z cytryny 1⁄2 łyżeczki
bita śmietana b.d.
lód b.d.
woda 200 ml

(1 porcja)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
1 żółtko,
2 łyżeczki cukru,
½ łyżeczki skórki startej z cytryny,
bita śmietana,
kostki lodu

Żółtko utrzeć z cukrem i skórką cytrynową na puszystą masę. 
Dodać kawę zaparzoną w 200ml wody i kilka kostek lodu. 
Dobrze wymieszać i przelać do wysokiej szklanki. 
Udekorować bitą śmietaną (ja dodatkowo posypałam jeszcze odrobiną cynamonu).
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#94

   
Kawa Waniliowo-Piernikowa
Składniki
1 szklanka wody
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
50 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70%
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki cukru
1 szklanka mleka
1 laska wanilii
1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki startej czekolady
Przygotowanie 
Do garnuszka wlać wodę, wsypać cukier oraz kawę z przyprawą do piernika i podgrzewać do połączenia się składników, po czym odstawić.
Laskę wanilii przeciąć na pół i wyskrobać nasionka - przełożyć do drugiego garnuszka, wlać mleko i podgrzać, ale nie gotować. 
Połączyć z mieszanką kawową i przelać do szklanek.
Teraz ubić szybko mocno schłodzoną śmietanę - przełożyć do szprycy i udekorować kawę, posypując odrobiną czekolady.
źródlo

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#95

   
Kawa Aleksander 
Ci, którzy lubią słodycze, powinni wziąć ten przepis do serca. Łączy w sobie dwa popularne smaki jednocześnie: kawowy i czekoladowy.
Pozostałe składniki dodają sytości i rozgrzewają krew.

Składniki
mała filiżanka kawy (50 ml);
filiżanka gorącej czekolady (50 ml);
30 g koniaku;
puszka bitej śmietany;
25 g startej gorzkiej czekolady.

Wykonanie
mieszać gorące napoje w jednej szklance;
dodaj kieliszek koniaku;
wlać obficie śmietaną;
udekorować kawałkami czekolady.

Latem napój podawany jest na zimno.
Aby to zrobić, główne składniki są schładzane przed mieszaniem i dodawany jest drobno pokruszony lód.
To świetny koktajl na imprezę.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#96

   
Królewska Kawa
Niezmienne jajko na królewskim śniadaniu niekoniecznie było podawane w formie jajecznicy.
Jeden z nadwornych kucharzy wymyślił szlachetny przepis na kawę z żółtkiem jajka.

Składniki
2 łyżki deserowe cukru;
2 żółtka;
filiżanka kawy (150 ml);
1 łyżka deserowa likieru kawowego.

Wykonanie
Żółtka utrzeć z cukrem
Można to zrobić do stanu musu: gładkiego, gęstego, prawie białego;
Dodaj likier do filiżanki gotowej kawy;
Połóż masę żółtkową na wierzchu.

Recepturę można nieco zmodyfikować.
Pod koniec ubijania do żółtek dodać likier.
Deserowy smak zwiewnego musu dobrze komponuje się z łykiem kawy.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#97

   
Przepis na mokkę z waniliowym Cynamonem
Kawa mokka przygotowana według tego przepisu ma delikatny i delikatny smak, niepowtarzalny aromat z nutami wanilii i czekolady. 
Najlepiej podawać z laską Cynamonu, która sprawi, że smak będzie jeszcze smaczniejszy.
Ilość: 1 porcja
Czas gotowania: 5 minut
Składniki
kawa mielona - 10 g
mleko - 0,5 l
cynamon - 3 laski
gorzka czekolada - 80 g
woda - 0,25 l
cukier waniliowy - 20 g
cukier - do smaku
gałka muszkatołowa - szczypta
sól - szczypta
bita śmietana - do smaku
Metoda gotowania
Zetrzyj około 30 g czekolady i odstaw. 
Resztę połam na małe kawałki.
Podgrzej mleko w małym rondelku, nie pozwalając mu się zagotować. 
Wlej cukier waniliowy. Podgrzej mleko, mieszając cukier, aż się rozpuści.
Dodaj 50 g czekolady (tej, która została połamana na kawałki) do mleka i kontynuuj podgrzewanie, aż kawałki czekolady się rozpuszczą.
Wlej kawę i sól do Turka, trochę podgrzej.
Dodaj turka zimnej wody, zagotuj na małym ogniu.
Odcedź kawę i dodaj cukier do smaku.
Napełnij szklanki mniej więcej jedną trzecią mieszanką mlecznej czekolady. 
Posyp gałką muszkatołową.
Wlać do szklanek kawy.
Do szklanek wlać pozostałe mleko z czekoladą.
Na wierzch dodaj bitą śmietaną.
Wierzch posyp startą czekoladą.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#98

   
Mokka
Mokka to nie tylko odmiana kawy Arabika, która została poddana specjalnej obróbce i ma specjalne nuty owocowe.
To także nazwa popularnego napoju kawowego.
Cechą kawy mokka, której receptury są bardzo różnorodne, jest użycie co najmniej trzech składników: kawy, mleka i czekolady.
Takie połączenie nadaje mu niepowtarzalny smak, nawet jeśli jest przygotowywany ze zwykłej Arabiki.
Ilość: 1 porcja
Czas gotowania: 5 minu
Składniki
czarna kawa - 50 ml
cukier - do smaku
mleko - 50 ml
gorzka czekolada - 60 g
bita śmietana - do smaku
Wykonanie
Zaparz czarną kawę według ulubionego przepisu.
Możesz skorzystać z ekspresu do kawy i zrobić espresso. W razie potrzeby odcedź przygotowany napój.
W gorącej kawie dodaj cukier do smaku, wymieszaj.
W łaźni wodnej lub na małym ogniu rozpuść 50 g czekolady.
Możesz to również zrobić za pomocą kuchenki mikrofalowej.
Ostudź resztę czekolady i zetrzyj.
Podgrzej mleko nie doprowadzając go do wrzenia, aby się nie pieniło.
Wlej rozpuszczoną czekoladę do irlandzkiego kieliszka, następnie mleko i na koniec kawę.
Udekoruj bitą śmietaną.
Posyp startą czekoladą.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#99

   
Pumpkin Spice Latte-Dyniowa Kawa Latte
Aromatyczna kawa z syropem korzenno-dyniowym i bitą śmietaną
Składniki
6 porcji
1 szklanka pokrojonej w małą kostkę dyni (bez skóry i pestek)
przyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, 1/3 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego (z puszki lub tubki) lub miodu
oraz
kawa espresso
mleko
bita śmietana
Syrop Pumpkin Spice
Do rondelka wlać 150 ml wody, dodać dynię, przyprawy i wanilię.
Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut (lub do miękkości dyni).
Dodać mleko skondensowane lub miód i zmiksować blenderem.
Przygotowanie
Zaparzyć kawę, dodać mleko spienione/podgrzane z dwoma łyżkami otrzymanego syropu.
Lub zrobić warstwową kawę: zaparzyć kawę ze spienionym mlekiem i wlać do szklanki podgrzany syrop.
Na wierzchu udekorować bitą śmietaną.
Wierzch można dodatkowo skropić 2 łyżeczkami otrzymanego syropu lub posypać mieszanką przypraw z przepisu.
Wskazówki
Jeśli mamy pieczoną dynię (kawałki lub puree) blendujemy ją od razu z gorącą wodą, przyprawami oraz mlekiem skondensowanym
https://www.kwestiasmaku.com/zielony_sro...zepis.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

   
Zimowa Kawa Korzenna
Składniki:
Szklanka ciepłej wody
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
100 ml mleka
50 g gorzkiej czekolady 70%
3 łyżki przyprawy do piernika
100 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki cukru pudru
Łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Do garnka wsypujemy kawę i przyprawę do piernika i zalewamy je ciepłą wodę i następnie gotujemy.
Po chwili wrzucamy kostki czekolady i mieszamy aż wszystko razem się połączy.
Jeżeli  nie lubicie gorzkiej kawy możecie dosłodzić sobie cukrem według uznania.
Kawę odkładamy do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Gotową śmietanę wyciskamy na ciepłą ale nie gorącą kawę.
Wszystko posypujemy cynamonem i ozdabiamy według uznania.
Smacznego.
http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.bl...a.html?m=1

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

   
Kawa Kokosowa
Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Filiżanka wrzątku
Pół puszki mleka kokosowego
Szczypta Cynamonu, Imbiru, Kardamonu, Gałki Muszkatołowej, Anyżu
Wykonanie:
Mleko kokosowe wlewamy do garnka i podgrzewamy razem z  przyprawami.
Gdy będzie dobrze ciepłe przelewamy do szklanki i spieniamy spieniaczem do kawy aż pojawi się pianka.
Kawę zaparzamy w filiżance i delikatnym strumieniem przelewamy ją do naczynia z mlekiem.
Wszystko ozdabiamy wiórkami czekolady.
Smacznego
http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.bl...ksowa.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

   
Kawa Mocca
Składniki:
Filiżanka wrzątku
Łyżka kawy rozpuszczalnej
Puszka mleka skondensowanego słodzonego
3 kostki czekolady
Szczypta Krdamonu
Szczypta Imbiru
Szczypta Anyżu
Szczypta Cynamonu
Bita śmietana do dekoracji
Wykonanie:
Do rondelka nalewamy wrzątek, wsypujemy kawę i kostki czekolady.
Gdy wszystko się rozpuści dodajemy przyprawy.
Podgrzewamy do momentu aż czekolada się rozpuści.
Do szklanki wlewamy mleko skondensowane i delikatnie wlewamy kawę tak aby warstwy nie pomieszały się.
(Niestety mnie się ta sztuka nie udała.
Mam nadzieje, że następnym razem będzie lepiej)
Wszystko dekorujemy bitą śmietaną.
https://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.b...rch?q=kawa

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

   
Kawa po Tatarsku
Kawa po Tatarsku, z aromatycznymi przyprawami, przygotowana odrobinę inaczej niż zazwyczaj, pyszna. 
Celebrowana już od momentu przygotowania. 
Do takiego zestawu przypraw przyzna się wiele narodowości, nazwa po jakiemu – nie ma wielkiego znaczenia. 
Taką kawę można wypić w całkiem różnych miejscach na świecie. 
Na Podlasiu na przykład też.
Ostatnio muszę powtarzać sobie – zwolnij, nie pędź, nie przeczytasz wszystkiego, nie pójdziesz we wszystkie miejsca w jakie chcesz pójść, nie dościgniesz, nie usłyszysz wszystkich piosenek na świecie, nie musisz tak bardzo się starać zrobić wszystkiego co jest możliwe do zrobienia. 
Trudna sprawa, tak się skupić na chwilę, przysiąść i nic. 
Kawę zaparzyć nie patrząc na zegarek i nie w celu obudzenia się i szybszego, jeszcze szybszego działania.

Kawa po tatarsku wymaga dodania kilku przypraw i składników. 
Wolnego ich zagotowania. 
Znalezienia ulubionej filiżanki. Siedzenia z myślą o piciu kawy i niczym już więcej.
Można mieć do niej specjalne naczynie birki – rodzaj tygielka. 
Albo zwykły rondelek

Kawa po tatarsku – składniki (na trzy filiżanki, dwa kubki)
600 ml wody
2 małe laski Cynamonu
Pół laski Wanilii
2 nasiona Kardamonu
4 czubate łyżeczki mielonej kawy
Mleko, śmietanka lub cukier – jeśli się chce

Kawa po tatarsku – przepis
Do rondelka włożyć Cynamon, rozciętą wzdłuż na pół Wanilię, nasiona Kardamonu.
Zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć rondelek i gotować wszystko 10 minut.
Zdjąć z ognia płynem i zalać kawę.
Można to zrobić w zwykłym dzbanku lub w dzbanku z pompką – praską, tzw. praską francuską.
Po czterech minutach kawa nadaje się do picia, można nacisnąć tłoczek i wlewać kawę do filiżanek.
https://niebonatalerzu.pl/2017/11/kawa-po-tatarsku.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

   
Latte Klonowo-Cynamonowe
Składniki
¾ szklanki mleka*
½ filiżanki kawy (zaparzonej tak mocno, jak lubisz)
1 - 11/2 łyżki syropu klonowego
¼ łyżeczki Cynamonu, plus więcej do dekoracji
Laska Cynamonu, do dekoracji (opcjonalnie)

Wlej mleko do średniej wielkości słoika z masonem i zakręć pokrywkę.
Wstrząsaj przez 10-15 sekund, aż na górze zacznie tworzyć się piana.
Zdejmij pokrywkę i wstaw dzbanek do kuchenki mikrofalowej na około 45 sekund lub do momentu, gdy mleko będzie gorące w dotyku i spieni się.
Miej oko na mleko w kuchence mikrofalowej, aby nie bulgotało.
Wlej gorącą kawę do kubka i wymieszaj z syropem klonowym i Cynamonem.
Zalać mlekiem, na wierzch nałożyć piankę.
Posyp cynamonem i podawaj z laską cynamonu, jeśli chcesz.
https://portandfin.com/maple-cinnamon-latte/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

   
Dyniowa Korzenna Kawa
Kawa nietypowa na jesienne popołudnie? 
To kawa z dynią. 
Tak nie mylicie się. 
Wystarczy zrobić puree z dyni, dodać kawę, mleko, wszystko zmiksować, doprawić do smaku i mamy najlepszy sposób na jesienną chandrę, odrobinę luksusu do ulubionego ciacha i lektury. 
Zapraszam.
Dyniowa korzenna kawa
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100 ml wody
125 ml mleka kokosowego (może być zwykłe)
2 łyżki puree z dyni
1 łyżeczka stewii
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej (np tej do piernika)
100 ml śmietany kremówki 30%
opcjonalnie suszone kwiaty nagietka i suszona dynia
Puree z dyni:
1 kg dyni
2 łyżki wody
Puree z dyni: dynię zetrzeć na tarce, dać do garnka razem z wodą i gotować tak długo aż się rozgotuje, a woda odparuje. 
Od czasu do czasu mieszać.
Z tej porcji wyszły mi 2 szklanki puree.

Kawę zalać wrzącą wodą.
Wlać do miksera kawę, dodać dynię, przyprawę korzenną, stewię, ekstrakt i mleko kokosowe.
Ewentualnie doprawić do swojego smaku.
Zmiksować na gładką masę. Kremówkę ubić na sztywno. 
Do szklanek wlać kawę, udekorować bitą śmietaną, posypać korzenną przyprawą, kwiatkami nagietka i suszoną dynią. Podawać natychmiast po przyrządzeniu.
Jeśli dodacie kostki lodu będziecie mieć kawę na zimno.
https://www.mojkulinarnypamietnik.pl/201...-kawa.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

   
Kawa o smaku Ciasteczek Oreo
Składniki:
30 ml kawy o smaku Oreoo Tommy Cafe
150 ml mleka
3 ciasteczka Oreo
50 ml śmietanki 30 % tł.
Sposób przygotowania
Wykonanie
Ciastka drobno pokrusz. 
Większą część wsyp do szklanki, a resztę pozostaw do dekoracji.
Mleko podgrzej i lekko spień, zalej ciastka.
Następnie wlej świeżo zaparzoną kawę. 
Wierzch udekoruj ubitą śmietanką i pozostałymi pokruszonymi ciastkami.
To tyle i aż tyle! 
Smacznego! 
Wskazówka: 
Jeśli chcesz przygotować kawę w wersji wegańskiej, użyj mleka roślinnego. 
Świetnie sprawdzi się np. migdałowe, owsiane lub sojowe (to ostatnie najlepiej się spieni). 
Wierzch udekoruj ubitą śmietanką kokosową lub sojową.
https://www.tommycafe.pl/blog/67_kawa-o-...-oreo.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 9 gości