Herbata w Anglii
Główne tradycje i rytuał picia angielskiej herbaty nie zmieniły się od wielu lat.
Nawet mniej ważne wydarzenie może stać się powodem jego organizacji.
Przygotowanie napojów i nakrycie stołu mają swoje własne etykiety i tradycje związane z herbatą:
Do czajnika wlewa się tyle wody, ile potrzeba na jednokrotne użycie herbaty przez wszystkich obecnych.
Woda powinna być używana tylko świeża i czysta.
W osobnej misce, która przypomina zwykły rondel, suche liście herbaty wlewa się i napełnia wodą.
Napój trzeba zaparzać przez około 5 minut, nie trzeba go dłużej parzyć, bo według Brytyjczyków straci swój szczególny smak i aromat.
Naczynia z liśćmi herbaty umieszcza się w kąpieli wodnej, aby utrzymać optymalną temperaturę napoju.
Jeśli do zaparzania używa się torebek z herbatą, należy je usunąć przed wypiciem gotowego napoju.
Na oficjalnym przyjęciu każdy gość musi otrzymać zestaw do picia herbaty: porcelanową filiżankę i talerz, szczypce do cukru (Brytyjczycy wolą cukier rafinowany), łyżeczkę.
Na środku stołu znajduje się zamknięty dzbanek wypełniony gorącą wodą (aby w razie potrzeby gość mógł dolać do kubka wrzątku), pojemnik z mlekiem, sitko do filtrowania, czajniczek.
Herbatę nalewa się do filiżanki specjalną łyżeczką.
Można to również zrobić bezpośrednio z czajnika.
Jeśli herbata jest parzona, najpierw umieszcza się na filiżance sitko.
Każdy gość dodaje tyle cukru i mleka, ile uzna za stosowne.
Jeśli goście nie wypili jeszcze herbaty, cały rytuał można powtórzyć w drugiej turze.
Nigdy nie zobaczysz, jak Anglik po raz drugi parzy te same liście herbaty lub pije zimny, zaparzony napój.
Konieczne jest powtórzenie wszystkiego ponownie ze świeżymi surowcami herbacianymi.
Najlepsze sposoby na zaparzenie herbaty znajdziesz w tym artykule.
Przy piciu angielskiej herbaty obowiązują też pewne zasady:
Gdy wszyscy siedzą pijąc herbatę, spodek powinien pozostać tylko na stole.
Zgodnie z etykietą można podnieść tylko filiżankę.
Jeśli podczas picia herbaty goście chodzą po pokoju, to w lewej ręce trzymają spodek, a w prawej filiżankę.
Jeśli osoba siedzi w fotelu lub na krześle, a w pobliżu nie ma stołu, spodek można postawić na kolanach.
Kubeczek chwyta się palcem wskazującym i kciukiem za ucho.
Reszta palców jest złożona, nie wystająca.
W bogatych i arystokratycznych domach służącym nie wolno wchodzić do pokoju, w którym trzymana jest herbata.
Tradycja picia herbaty z Anglii rozprzestrzeniła się na cały świat w ostatnich stuleciach.
Okazją do uroczystości może być drobna uroczysta uroczystość lub spotkanie z przyjaciółmi.
Napój dla gości nalewa do filiżanek bezpośrednio przy stole właściciel imprezy lub kelner.
Do gotowania używaj czystej filtrowanej wody.
Liście herbaty wlewa się do czajnika w zależności od liczby gości w ilości 1 łyżeczki na osobę i parzy przez 3 do 5 minut.
Jeśli do przygotowania użyto dużych torebek herbaty, to po zaparzeniu są one usuwane.
Duży czajniczek wypełniony pachnącym, gotowym napojem zostaje przyniesiony na stół i wlany do małych filiżanek.
Gościom serwowany jest cukier, mleko, śmietana i cytryna.
Jeśli stosuje się warzenie luzem, przed nalaniem herbaty na filiżankę umieszcza się cienkie sitko.
Jakąkolwiek herbatę pije się w Anglii, nigdy nie parzy się jej po raz drugi.
Gościom oferowane jest od 5 do 10 odmian elitarnej herbaty indyjskiej lub cejlońskiej .
Najpopularniejsze z nich to Assam, Earl Grey, Darjeeling i ich mieszanki.
Kiedy w Anglii pije się herbatę, zawsze podaje się z nią przekąski.
Nowoczesne smakołyki powinny być proste.
Są to kanapki, kanapki, serki, serniki, tosty, proste ciasta, przetwory i dżemy, a także kawałki mięsa czy kraba na chrupiącym pieczywie.
Aby stworzyć niezbędną atmosferę tradycyjnej angielskiej herbaty, włącz muzykę.
Kobiety będą potrzebowały pięknych sukienek, cienkich rękawiczek i wachlarzy.
Dla mężczyzn - garnitury wizytowe, uzupełnione muszkami lub krawatami.
Laska wyglądałaby odpowiednio.
Rozmowa nie porusza kwestii religii i polityki, a także życia intymnego.
O której godzinie piją herbatę w Anglii
W Anglii tradycyjnie pije się herbatę co najmniej sześć razy dziennie o określonych porach.
Zasady te kształtują się zgodnie z codzienną rutyną pałacu królewskiego.
Oczywiste jest, że każdy może cieszyć się pachnącym napojem i znacznie częściej.
Pierwsze spożycie herbaty przypada na 6.00-6.20 rano.
Często takie picie herbaty odbywa się bez wstawania z łóżka.
Tonizujące właściwości herbaty pozwalają na stosowanie jej jako alternatywy dla kawy.
Drugi kubek należy wypić o godzinie 8.00.
Ceremonia parzenia herbaty nazywa się „Śniadanie angielskie”.
Zgodnie z tradycją Anglii serwowana w tym czasie herbata musi być bardzo mocna, aby organizm w końcu się obudził i przygotował do dnia pracy.
Obiad zaplanowany jest od 11 do 12, a po południu czas na trzeci raz herbatę w Anglii.
Tym razem napój nie jest tak mocny, ale zawsze świeży.
Czwarta przerwa na herbatę w Anglii (przerwa na herbatę) przypada w środku dnia pracy.
Czas trwania ceremonii parzenia herbaty to około 20 minut.
Chociaż ta przerwa nie jest oficjalnie przewidziana, wiele firm pozwala swoim pracownikom na podtrzymywanie tradycji.
Herbata o godzinie piątej w Anglii jest tak popularną porą herbaty w Anglii, że wydaje się, że absolutnie każdy o niej słyszał.
Tradycję picia herbaty o piątej wprowadziła Anna z Bedford.
Księżnej dość trudno było czekać na obiad, więc zaczęła nakazywać służącym punktualnie o piątej herbatę z chlebem, masłem, herbatnikami lub ciastami.
Anna często zapraszała na herbatę inne dworskie damy, którym spodobała się jej innowacja.
Wkrótce na pytanie, jak nazywa się pora na herbatę w Anglii, każdy arystokrata z przekonaniem odpowiedział „piąta”. Pięciogodzinna ceremonia parzenia herbaty nabrała nowych tradycji.
Panie i panowie, ubierając się w swoje najbardziej eleganckie sukienki, zaczęli spotykać się w kawiarniach. W tym samym stylu przeprowadzono nakrycie stołu, zaczęto wprowadzać zasady etykiety herbacianej.
I wreszcie szóstą filiżankę herbaty wypija się wieczorem, po zakończeniu dnia pracy.
Odbywa się to około godziny 19:00.
Angielskie przepisy na herbatę
Tradycyjna angielska herbata
Aby zaparzyć tradycyjną angielską herbatę należy dobrze podgrzać czajniczek, przepłukać go wrzątkiem.
Następnie wlej liście herbaty w ilości jednej łyżki (herbaty) na filiżankę i dodatkowej łyżki na czajniczek.
Następnie zalać wrzątkiem i pozostawić do zaparzenia na pięć minut.
Możesz zakryć dziobek czajnika serwetką, aby nie wydobywał się aromat.
Zielona herbata parzona jest dłużej, można ją odstawić na 10 minut.
Filiżanki należy również podgrzać przed nalaniem, wlać do nich gorące (ale nie przegotowane!) mleko, a następnie herbatę.
Przepis na angielską herbatę ze śmietanką
W czajniczku podgrzanym wrzątkiem należy wsypać liście herbaty i zalać wrzątkiem tak, aby była tylko nim pokryta.
Po około pięciu minutach dodaj na wierzch wrzącą wodę i pozwól jej się zaparzyć.
Do filiżanek wlej śmietankę, a następnie gorącą herbatę.
Angielska herbata ze szkocką whisky
Zaparz mocną herbatę zgodnie z powyższymi przepisami.
Do podgrzanych filiżanek włożyć kostki cukru, wlać 30 g whisky i dodać gorącą herbatę.
W osobnej misce ubij śmietanę, aż się spieni.
Dodaj je do kubka napoju i posyp posiekaną gałką muszkatołową.
Pij bez mieszania.
źródło