Imbir
#23

   
Kto z nas nie zna smaku imbirowych ciasteczek babuni. 
W kuchni staropolskiej dodawano sproszkowany korzeń do pierników, deserów, likierów i kompotów. 
Wraz ze wzrostem zainteresowania kuchnią azjatycką imbir w postaci korzenia trafił do dań mięsnych i warzywnych. 
Poza tymi dwiema postaciami w sklepach z orientalną żywnością możemy spotkać Imbir kandyzowany i marynowany, który jest ciekawym dodatkiem np. do sushi. 
Wśród alkoholi popularność zdobywają powoli wódka i piwo imbirowe. 
Imbir wchodzi też w skład popularnej przyprawy Curry.
Korzeń zawiera mieszankę żywic i olejków eterycznych, które nadają mu niepowtarzalny ostry, nieco cytrynowy zapach i korzenny, pikantny smak. 
Taka kombinacja sprawia, że jego zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie. 

Imbir lekarski to jedna z najstarszych uprawnych roślin leczniczych i przyprawowych.         
Właściwości lecznicze Imbiru opisuje jedna z najstarszych chińskich ksiąg medycznych z około 2700 r. p. n. e. 
Imbir należał do najwartościowszych surowców leczniczych w starożytnej medycynie indyjskiej, tybetańskiej i chińskiej. 
Stosowany był przede wszystkim w dolegliwościach układu pokarmowego. 
Uważany był też za afrodyzjak. 
Tradycyjna medycyna chińska określa właściwości Imbiru jako „gorące” i zgodnie z tym wskazaniem jest używany w kuchni posługującej się zasadą pięciu przemian. 

Współczesne badania potwierdziły wiele cennych właściwości Imbiru, tak więc warto go włączyć do diety gdyż ma wszechstronne zastosowanie. 
Liczne badania potwierdziły przeciwwymiotne działanie kłącza, tak więc planując wakacyjny wyjazd warto zaopatrzyć się w jeden z dostępnych w aptekach preparatów lub w korzeń, którego plasterki możemy pogryzać. 
Przy okazji odkazimy jamę ustną ponieważ Imbir ma właściwości antyseptyczne, działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie. 
Dodatkowym efektem będzie świeży oddech. 

Imbir silnie rozgrzewa i pobudza krążenie. 
Ta jego właściwość jest wykorzystywana m.in. w kosmetyce, gdzie stosuje się go w produktach wyszczuplająco-modelujących, wspomagających zwalczanie cellulitu             
Prawdopodobnie dzięki tym właściwościom imbir w tradycji azjatyckiej wykorzystywany był jako afrodyzjak. 
Poprawiając ukrwienie zwiększa bowiem intensywność doznań i wzmaga erekcję. 
Zwiększając ukrwienie mózgu jest też naturalnym środkiem wspomagającym koncentrację i wydajność umysłową. 

Polecamy taki właśnie pyszny „wspomagacz” – pachnącą i pobudzającą kawę Imbirową. 
Do filiżanki wsypujemy łyżeczkę świeżo zmielonej kawy, dodajemy szczyptę cynamonu i szczyptę Imbiru. 
Całość zalewamy wrzątkiem, dosładzamy do smaku i pijemy na zdrowie. 
Pozostałe po napoju fusy mieszamy z niewielką ilością oleju winogronowego i stosujemy jako peeling, który przy okazji rozgrzeje i poprawi krążenie w miejscach, które chcemy wymodelować. 

Imbir leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne. 
Wchodzi w skład preparatów przeciwreumatycznych a także herbatek łagodzących infekcje. 

W aptekach i sklepach zielarskich a także ze zdrową żywnością znajdziemy wiele produktów zawierających Imbir - kosmetyki (mydła, żele do kąpieli, kremy wyszczuplające i przeciwzmarszczkowe, sole do stóp), maści i żele łagodzące dolegliwości stawowe, preparaty łagodzące objawy choroby lokomocyjnej, herbatki imbirowe, sosy, imbir mielony, marynowany, świeży korzeń, piwo imbirowe.
Grzegorz Kalina 
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#24

   
Cudowny imbir
Kłącze Imbiru ma nie tylko niezwykły kształt ale nie mnie niezwykłe właściwości. 
Nie tylko nadaje potrawom niezwykły aromat ale też ma silne właściwości prozdrowotne.
Przez wiele lat Imbir w Polsce występował głównie w postaci sproszkowanej i był używany jako przyprawa do pasztetu. 
Teraz jednak możemy się cieszyć świeżym Imbirem, który daje o wiele większe możliwości kulinarnego wykorzystania. 
Kupując korzeń Imbiru należy zwrócić uwagę aby był świeży, miał gładką skórkę bez śladów przesuszenia. 
Przechowujemy Imbir w lodówce w torebce foliowej. 
Przed użyciem obieramy go ze skórki.

Imbir jest dziś znany i używany na całym świecie. 
Nie wiemy jednak dokładnie skąd pochodzi ta cudowna roślina. 
W tropikalnej Azji Imbir uprawia się od ponad 3000 lat. 
Imbiru używano na Bliskim Wschodzie i w południowej Europie na długo przed Rzymianami. 
To jedna z najstarszych roślin uprawnych. 
W Europie pojawił się w czasie wypraw krzyżowych, przywieziony z Ziemi Świętej. 
Natychmiast zyskał ogromną popularność w Anglii, gdzie uważano, że może chronić przed epidemią morowego powietrza. 
Po dziś dzień jest silnie zakorzeniony w angielskiej tradycji kulinarnej, obfitej w różne napoje Imbirowe.
W zimie szczególnie istotne jest rozgrzewające działanie Imbiru. 
Możemy – wzorem Anglików – przyrządzać z niego rozmaite napoje. 
Najprostszy to woda gotowana z dodatkiem pokrojonego Imbiru, podawana z sokiem cytrynowym i miodem. 
Pyszny i zdrowy jest też Imbir kandyzowany. 
Imbir nie tylko rozgrzewa ale także leczy choroby przewodu pokarmowego (jest skuteczny przeciw mdłościom), łagodzi objawy przeziębienia, pomaga przy zaburzeniach miesiączkowania i napięciu przedmiesiączkowym, ułatwia trawienie, łagodzi migreny, poprawia kondycję stawów i  krążenie krwi. 
W Azji od dawna uważany jest za afrodyzjak. 
Te wszystkie właściwości powodują, że zimą w naszym klimacie jest niezastąpiony!
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#25

   
Herbata Ziołowa-Imbir, Cynamon, Goździki, Liście Laurowe
Wiadomo, że Cynamon jest szeroko stosowany w kuchni jako przyprawa, lekarstwo i kosmetologia. 
Pomaga zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia, obniża poziom cukru we krwi, ma korzystny wpływ na układ nerwowy, ma silne działanie przeciwbakteryjne, pomaga w walce z rakiem i zakażeniem wirusem HIV.
Filiżanka Herbaty Cynamonowej przed snem uspokoi Cię i pomoże szybciej zasnąć. 
Rano poczujesz się wypoczęty i pełen energii.

Aby przygotować dziesięć filiżanek napoju, potrzebujesz:
3 laski Cynamonu, 1 łyżkę Goździków, 15 Liści Laurowych i kilka kawałków świeżego Imbiru. 
W razie potrzeby dodaj do herbaty 1⁄2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu. 
Wymieszaj wszystkie składniki w rondelku i zalej wodą. 
Doprowadź do wrzenia i pozwól mu parzyć przez 2-3 godziny.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#26

   
Herbata Imbirowa
Herbata imbirowa jest bardzo popularnym indyjskim napojem wytwarzanym z liści Herbaty i świeżego Imbiru.
W Indiach nazywany jest również Adrak chai lub Adrak wali chai
Składniki/4 kubki
4 szklanki wody
3 do 4 łyżeczek Czarnej Herbaty
2,5 cm Imbiru dla silniejszego smaku lub 2,5 cm Imbiru dla łagodniejszego smaku, obrane i zmiażdżone lub starte.
3 do 4 Kardamonów pokruszonych lub sproszkowanych w moździerzu (opcjonalnie)
½ do ¾ filiżanki zwykłego mleka lub mleka z nerkowców lub mleka sojowego - dodaj więcej, jeśli chcesz napić się mlecznej Herbaty
8 łyżeczek nierafinowanego organicznego cukru trzcinowego lub dodaj więcej, aby uzyskać więcej słodyczy

Przygotuj wszystkie składniki na Herbatę Imbirową.
Zmiażdżyć lub sproszkować 3-4 Kardamony w moździerzu.
W rondelku lub czajniku dodaj 4 szklanki wody, 2-calowy startego Imbiru i pokruszony Kardamon ze skórką.
Gotuj tę mieszankę wody, Imbiru i Kardamonu przez dobre 6-7 minut, aż kolor wody zmieni się na łagodny żółtawy odcień. 
Imbir uwalnia swoje soki i aromaty w wodzie, przez co zmienia się jej kolor.
Dodaj 8 łyżeczek cukru i gotuj na wolnym ogniu przez 1-2 minuty.
Teraz dodaj 3-4 łyżeczki liści Herbaty i gotuj na wolnym ogniu przez około 1 do 2 minut, aż woda nabierze głębokiego czerwonego odcienia.

Gotowanie na wolnym ogniu sprawia, że Herbata jest mocna. 
Jeśli wolisz lekką wersję, po prostu dodaj liście Herbaty do wody. 
Przykryj i pozostaw liście Herbaty do zaparzenia w gorącej wodzie z korzeniami przez 3 do 4 minut.
Dodaj ¼-½ szklanki gorącego mleka.
Jeśli dodajesz zimne mleko, gotuj na wolnym ogniu przez minutę lub dwie. 
Jeśli używasz mleka nerkowca lub mleka migdałowego, po prostu wymieszaj mleko z nerkowca z Herbatą Imbirową i wyjmij z patelni, ponieważ w przeciwnym razie dalsze podgrzewanie spowoduje, że mleko z nerkowców lub migdałów stanie się śluzowate i oddzielone.
Przecedzić Herbatę przez sitko bezpośrednio do filiżanek.
Gorącą Herbatę Imbirową podawaj z indyjskimi przekąskami, takimi jak pakory, kotlety lub samosy.
Możesz również podawać herbatę z ciasteczkami lub ciasteczkami.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#27

   
Herbata Ziołowa-Imbir z Cynamonem, Miodem
Imbir jest bogaty w przeciwutleniacze i ma właściwości przeciwzapalne, które mogą wzmocnić twoją odporność, zapobiegając wielu chorobom.
Parująca filiżanka herbaty imbirowej może pomóc zmniejszyć przekrwienie błony śluzowej nosa i inne problemy z oddychaniem.
Badania wskazują również, że imbir może pomóc złagodzić nudności spowodowane ciążą lub zabiegiem chirurgicznym. Imbir jest również środkiem zwiotczającym mięśnie i może łagodzić bóle głowy, skurcze menstruacyjne, bóle mięśni i inne rodzaje bólu.
Jak zrobić herbatę imbirową w domu?
Obierz i pokrój trochę imbiru.
Zagotuj wodę i dodaj plastry.
Odcedź herbatę i wyrzuć kawałki imbiru.
Dodaj trochę miodu, cynamonu, haldi lub soku z cytryny
https://www.cntraveller.in/story/8-herba...ger-tulsi/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#28

   
Herbata Ziołowa-Imbir, Kurkuma
Składniki:
1/4 łyżeczki mielonego Imbiru
1/4 łyżeczki mielonej Kurkumy
miód organiczny
mleko kokosowe
szklanka wody
Wykonanie:
Wodę zagotować, dodać do niej Imbir i Kurkumę, gotować przez 8-10 minut, następnie dodać mleko kokosowe i odcedzić.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#29

   
Herbata Ziołowa-Hinduska Adrak Czai z Imbiru
Oryginalna nazwa tego napoju brzmi Adrak Czai. 
W północnych Indiach, skąd pochodzi, pija się go podczas zimowych miesięcy. 
Dzięki zawartości imbiru i pieprzu herbatka ma właściwości rozgrzewające, jest też wspaniałym domowym lekarstwem na przeziębienia i bóle gardła.

3 łyżki drobno startego korzenia Imbiru
4 łyżki cukru lub miodu lipowego
1 cytryna
1 mała pomarańcza
3 łyżki posiekanych liści świeżej Mięty (niekoniecznie)
Wlej do rondelka 3 szklanki wody, wsyp Imbir oraz - jeśli lubisz - 2 łyżki Mięty
Gotuj wszystko 10 minut bez przykrycia na dużym ogniu.
Zdejmij z ognia, dodaj cukier lub miód i mieszaj, aż się rozpuści.
Przecedź herbatkę przez drobne sitko lub gazę.
Z połowy cytryny i całej pomarańczy wyciśnij sok i dolej go do herbatki, dorzuć też szczyptę pieprzu.
Do każdej szklanki herbatki dodaj plasterek cytryny i ewentualnie 1/2 łyżeczki mięty.

Herbatka jest świetna przy przeziębieniu, bo rozgrzewa i udrażnia nos; 
warto także ją popijać będąc w ciąży, bo znakomicie usuwa mdłości (sprawdzone!).
Można ją sporządzić również w innej wersji, dodając herbatę czarną...
http://mycuisine.blox.pl/2008/02/Adrak-Czai.html
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#30

   
Herbata Ziołowa-Imbir, Kurkuma
Składniki:
2 szklanki wody 
1/2 łyżeczki tartego świeżego Imbiru 
1/2 łyżeczki Kurkumy 
1 łyżka surowego, lokalnego miodu 
1 łyżka świeżego soku z cytryny
Wykonanie:
Podgrzać wodę w małym rondlu, aż będzie prawie gotować. 
Dodaj Imbir i Kurkumę. 
Obniżyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. 
Odcedź płyn do kubka i zamieszaj miód i sok z cytryny. 
Pij, gdy jest jeszcze gorąco.
Kurkuma, przyprawa, która nadaje curry w proszku kolor żółty, ma silne właściwości przeciwzapalne. 
Imbir ma właściwości przeciwzapalne i antybiotyczne.
 Razem tworzą potężną kombinację leczenia.
 Wypróbuj, aby wzmocnić układ odpornościowy i zapobiegać przeziębieniom.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#31

   
Herbata Ziołowa-Karaibska z Imbiru, Liścia Laurowego
Przepis na Herbatę Karaibską
Imbir jest świetny na wszelkiego rodzaju nudności i pomaga zmniejszyć bóle mięśni.
Czosnek pomaga w walce z przeziębieniem i obniża ciśnienie krwi.
Liść laurowy jest doskonałym źródłem m.in. witaminy A i C.
Goździki pomagają w trawieniu, wzmacniając układ odpornościowy, chroniąc wątrobę i wiele innych korzyści.
Kurkuma  jest świetnym środkiem przeciwzapalnym.
Gdy znajdziesz kombinację ziół, którą kochasz (jest tak wiele możliwych kombinacji), mówię, idź!
Tak, są korzyści, ale zapewniam, że najważniejszy będzie smak.
Tę herbatę można również łatwo przekształcić w wersję „mrożoną”.
Wystarczy podwoić zioła podczas gotowania i zalać lodem.

Składniki:
2 Liście Laurowe
1 kawałek Imbiru (około 1 - 1 1/2 cala)
3 Goździki
1 sztuka Kurkuma (około 1 cala)
1 ząbek Czosnku
3 szklanki wody
Słodzik z wyboru

Wykonanie:
Dodaj składniki do garka
Doprowadzić do wysokiego wrzenia
Gotować przez 5 minut
Pozostawić na 10 minut
Użyj ulubionego słodziku
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#32

   
Herbata Ziołowa-Imbir, Pieprz
Składniki na 4 porcje:
1 calowy Imbir obrany i pokrojony w cienkie plasterki
1 Cytryna 
Cayenne Pieprz
1 łyżeczka miodu
Umieść wszystkie składniki w kubku i zalej wrzącą wodą.
Pozostaw na 5-10 minut. 
Poczekaj aby Imbir opadł na dno...smacznego

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#33

   
Herbata Ziołowa-Imbir
Imbir był tradycyjnie stosowany jako środek przeciwbólowy ze względu na jego właściwości przeciwzapalne i zdolność do uwalniania napięcia mięśni.
 Działa najlepiej na bóle głowy spowodowane napięciem w mięśniach czaszki, często w wyniku stresu lub złej postawy.

Doprowadź jedną szklankę wody do wrzenia.
Pokrój 3 cienkie plasterki korzenia Imbiru i umieść w ceramicznym kubku lub kubku.
Wlać ciepłą wodę na plasterki, przykryć i umożliwić infuzję przez co najmniej 15-20 minut.

Pij jak jest, lub dodaj sok z cytryny i miód. 
Odczuwalne efekty mogą potrwać do 20 minut. 
W przypadku migreny pić maksymalnie 3 filiżanki dziennie.
Jeśli gorąca woda nie jest dostępna do przygotowania herbaty, przeżuwaj mały kawałek świeżego korzenia Imbiru przez co najmniej 10 minut. 
Żucie małego Imbiru podczas picia herbaty zapewni także dodatkowe korzyści.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#34

   

Herbata Ziołowa-Chińska-Imbir i Ryż
W Chinach, jak być może w całej Azji, Herbatą nazywa się nie tylko zwykłą Herbatę Zieloną lub Czarną, ale w zasadzie wszystkim, co parzy się gorącą wodą, czy to z Ziołami, owocami, czy w naszym przypadku Ryżem.
Herbata Imbirowo-Ryżowa ma bardzo przyjemny i ciepły „chlebowy” aromat z nutą Imbiru.
Ciepły, pikantny smak i przyjemny złoty odcień.
W przeciwieństwie do japońskiej Herbaty Ryżowej Genmaicha, do tego napoju nie dodaje się liści herbaty.

Pikantność Herbaty można zmieniać w zależności od ilości Imbiru.
Jeśli potrzebujesz tylko lekkiego smaku i aromatu imbiru, weź nie 70, ale 40-50 gramów.
Pokrój Imbir w cienkie paski i smaż na małym ogniu na suchej patelni, aż pojawi się sucha skórka.
Dodajemy Ryż Jaśminowy, teraz nie jest trudno go kupić w żadnym supermarkecie.
Jaśmin ma bardzo przyjemny, ciepły aromat, raczej nie uda się go zastąpić zwykłym ryżem.
Smażyć na małym ogniu, aż Imbir całkowicie wyschnie, a ryż nabierze złotego koloru.
Gotową herbatę mieszaj, aż całkowicie ostygnie, w przeciwnym razie ziarno może się spalić ze względu na własną temperaturę.
Gotową herbatę przechowuj w zamkniętym słoiku.
Do zaparzenia wystarczy łyżka mieszanki Imbirowo-Ryżowej, zalać wrzątkiem i parzyć przez kilka minut
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości