Pochrzyn
#1

Pochrzyn-Dioscorea
Rodzaj wieloletnich pnączy z bulwiastymi kłączami.
Należy do niego ponad 600 gatunków pochodzących głównie z obszarów tropikalnych.
Najwięcej Pochrzynów rośnie w naturze i uprawia się w Afryce Zachodniej, szczególnie w Ghanie, Nigerii oraz w Azji południowo-wschodniej, w Ameryce Południowej i na Karaibach.

Pnącza, które w zależności od gatunku wiją się zgodnie z ruchem wskazówek zegara lub odwrotnie.
Bulwy o masie dochodzącej czasem nawet do 50 kg mają kształt kulisty lub maczugowaty, są wielokrotnie podzielone przewężeniami, skórka brązowa, spękana o strukturze korkowej.
W zależności od gatunku rośliny wytwarzają wiele bulw lub tylko jedną.
U większości gatunków bulwy są trujące, tylko u niektórych po odpowiednim przygotowaniu jadalne
Liście sezonowe, sercowate.
Kwiaty drobne, owocem jest okrągła torebka z uskrzydlonymi nasionami

Gatunki (wybór)
Dioscorea Alata
Dioscorea Bulbifera
Dioscorea Cayenensis
Dioscorea Elephantipes
Dioscorea Esculenta
Dioscorea Opposita
Dioscorea Pentaphylla
Dioscorea Rotundata
Dioscorea Sansibarensis
Dioscorea Trifida
Dioscorea Villosa

Zastosowanie
Rośliny jadalne
Wiele gatunków z tego rodzaju jest uprawianych ze względu na jadalne bulwy i owoce.
Pochrzyny dobrze się przechowują, dlatego były one głównym składnikiem diety na statkach przewożących niewolników z Afryki Zachodniej.
Chroniły one przed szkorbutem, choć posiadają stosunkowo niewiele witaminy C.
Bulwy dziko rosnących pochrzynów były spożywane w czasach głodu.
Bulwy pochrzynu gotuje się, smaży lub piecze.
W Afryce Zachodniej bulwy wchodzą w skład potrawy „fufu” (można ją także sporządzić z manioku, plantatów lub żółtosoczy).
Przed spożyciem bulw Pochrzynu konieczne jest ich wcześniejsze gotowanie lub moczenie w wodzie w celu pozbycia się toksycznych alkaloidów (dioskoryny)
Często mylone są z bulwami batata

Skład bulw przypomina swoją zawartością ziemniaka.
Występuje w nich około 28% skrobi, także witamina A i C (około 5 mg/100 g), wapń, żelazo i potas. 100 g bulw dostarcza 452 kJ (105 kcal).
Po ugotowaniu taka sama ilość zawiera 133 kcal

Rośliny kosmetyczne
Niektóre gatunki wykorzystywane są również do produkcji kosmetyków.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

   
Dioscorea Alata
Pochrzyn Skrzydlasty
Gatunek rośliny należący do rodziny pochrzynowatych (Dioscoreaceae)
Prawdopodobnie pochodzi z rejonu Himalajów.
Aklimatyzował się i rośnie dziko w tropikalnych rejonach Afryki, Australii, w Ameryce Północnej i Południowej

Bulwy zawierają dużo skrobi i są jadalne, ale gorzkie.
Gorycz tę łatwo jednak usuwa się przez płukanie.
Z bulw sporządza się m.in. mąkę.
Roślina do uprawy wymaga dość żyznej gleby.
Uprawiana jest pospolicie w Indiach, Polinezji, na Antylach, w tropikalnej Afryce oraz w Gujanie.
Bulwy bardzo dobrze przechowują się.

Znaczenie w hinduizmie
Pochrzyn w języku tamilskim na nazwę identyczną z imieniem żony boga Murugana, której to żony jest świętą rośliną
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#3

   
Dioscorea Polystachya
Gatunek rośliny z rodziny pochrzynowatych (Dioscoreaceae). 
Pochodzi z Azji Wschodniej (Chiny, Japonia, Korea), rozprzestrzenił się też w innych regionach o klimacie tropikalnym
Zastosowanie
Roślina lecznicza-Surowiec zielarski
Kłącze Pochrzynu chińskiego (Dioscoreae oppositifoliae rhizoma) – wysuszone, całe lub połamane kłącze, pozbawione kory zewnętrznej i włóknistych korzeni, zebrane zimą po uschnięciu łodygi i liści.
Roślina uprawna
Jadalne bulwy i owoce, uprawiana także w Polsce. 
Wymaga bardzo ciepłych, słonecznych i wilgotnych stanowisk. 
Bulwy dziko rosnących pochrzynów były spożywane w czasach głodu. 
Są jadalne po upieczeniu lub ugotowaniu. 
Z wysuszonych bulw otrzymuje się też mączkę, która jest gorzka w smaku, ale można ją pozbawić gorzkiego smaku przez wypłukanie w wodzie. 
Jest uprawiany (również w Polsce) jako roślina ozdobna. 
Ze względu na klimat może być u nas uprawiany jako roślina jednoroczna. 
W ciągu jednego sezonu wegetacyjnego jego pędy osiągają (w Polsce) długość do 2 m.

Pochrzyny dobrze się przechowują, dlatego były one głównym składnikiem diety na statkach przewożących niewolników z Afryki Zachodniej.
 Chroniły one przed szkorbutem, choć posiadają stosunkowo niewiele witaminy C.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#4

   
Dioscorea Villosa
Zielne winorośle w bogatych, gęstych lub suchych otwartych lasach, rzędach płotów i zaroślach; często wzdłuż granic stawów i bagien, dna rzek i linii kolejowych.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#5

   
Dioscorea Polystachya
Gatunek ze wschodniej Azji, sporadycznie uprawiany dla jadalnych bulw i rzadko uciekający w zarośla i na tereny zaburzone.
Po raz pierwszy zebrany w 2015 roku w Ottawie Co. przez WS Martinus.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#6

   
   
Dioscorea Hypoglauca
Hypoglaucous Collett Yam Rhizome
Rhizoma dioscoreae hypoglaucae
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#7

   
Dioscorea Balcanica

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości