Sałatka z jajek
Niezwykle kolorowa i bardzo wiosenna sałatka z jajek, to moja propozycja na pyszną sałatkę z jajkami na twardo w roli głównej.
Przepis jest super prosty a sama sałatka z jajkami pyszna i szybka do zrobienia.
Sałatka idealna na Wielkanoc
Gotowa do jedzenia w 20 minut
Tylko kilka popularnych składników
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania jajek: 8 minut
Liczba porcji: około 800 gramów sałatki
Kaloryczność kcal: 165 w 100 g sałatki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki na sałatkę
3/4 opakowania sera feta - 150 g
4 średnie jajka ugotowane na twardo
1 nieduży ogórek szklarniowy - 170 g
6 średnich rzodkiewek - do 70 g
3 łyżki kukurydzy konserwowej - 50 g
dwie garście sałaty roszponki lub insalatina
kilka listków dowolnej salaty
Składniki na sos majonezowy
3 łyżki Majonez Kielecki 310 ml
3 łyżki jogurtu naturalnego - 60 g
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki siekanego szczypiorku
spora szczypta pieprzu
Sałatka z jajek
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników.
Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja.
Z podanej ilości składników otrzymasz około 800 gramów sałatki z jajkami na twardo.
Będą to cztery spore porcje.
Sałatka z jajkami
Cztery średniej wielkości jajka ugotuj na twardo:
Jajka umieść w garnku z jeszcze zimną wodą.
Czas odmierzasz od momentu zagotowania się wody w garnku.
Pilnuj wówczas, by woda cały czas się gotowała, jednak nie za mocno.
Średnie jajka nie gotują się na twardo dłużej niż dziewięć minut.
Tym razem skróciłam odrobinę czas gotowania jajek, by nie były idealnie na twardo i gotowałam je osiem minut.
Po ugotowaniu polecam od razu zalać jajka zimną wodą, jednocześnie lekko obijając skorupkę jajka.
Po chwili możesz je obrać, odłożyć na talerz do przestudzenia a następnie przekroić na pół.
W trakcie gotowania jajek zrób sos do sałatki.
W jednej miseczce umieść razem trzy niepełne łyżki kremowego jogurtu naturalnego, dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz trzy łyżki dobrej jakości majonezu.
Jak w większości moich przepisów z majonezem, użyłam Majonez Kielecki 310 ml.
Trzy łyżki nie ważyły więcej niż 70 gramów.
Do miseczki dodaj też dwie łyżki siekanego szczypiorku oraz szczyptę świeżo mielonego pieprzu.
Sałatkę z jajkami polecam przygotować warstwowo.
Na salaterce, czy też szerokim półmisku rozłóż kilka listków dowolnej sałaty, która ma duże liście.
Możesz użyć sałaty masłowej, karbowanej, rzymskiej, czy lodowej.
Wyłóż też dwie garście drobnolistnej sałaty np. roszponki, czy sałaty insalatina.
Możesz też użyć gotowej mieszanki sałat.
Ogórka obierz i pokrój w plasterki.
Rzodkiewki również pokrój w pasterki i rozłóż na półmisku.
Jeśli masz natkę pietruszki lub rzeżuchę, to możesz ją dodać do sałatki.
Około 150 gramów sera feta pokrój w drobną cegiełkę.
Możesz użyć sera sałatkowego, jednak uważaj przy krojeniu, ponieważ takie sery albo się rozmazują albo kruszą.
Trzy łyżki, czyli około 50 gramów kukurydzy konserwowej odsącz z zalewy.
Jeszcze tylko ułożenie wszystkich składników na półmisku i można podawać sałatkę.
Połówki jajek rozłóż na półmisku.
Dodaj też kawałki sera feta oraz kukurydzę.
Na samym końcu polej całość sosem z majonezu i jogurtu.
Sałatkę oprósz świeżo mielonym pieprzem i podawaj.
przepis