Gośka napisał(a):Tarofides napisał(a):Twój wywód bezprzedmiotowy jest.
Raczej nazwałabym go bezcelowym.
O właśnie, zabrakło mi tego słowa
Cytat:Zamierzam zająć się zaraz wiosennymi porządkami, więc tak w skrócie napiszę: jeśli prognoza ma być pozytywna, to nie ma znaczenia jakiej metody używamy - pojawią się karty pozytywne dla danego pytania. Jeśli w talii 77 kart miałoby wydźwięk negatywny, to wylosujemy wtedy tę jedną pozytywną. Główną rolę gra tutaj Tarot i wszystko, co jest z nim związane, a nie przypadek wynikający z rachunku prawdopodobieństwa.
Zatem ilość kart postrzeganych pozytywnie i negatywnie (jako jeden z argumentów) nie ma znaczenia tym bardziej, że w zależności od pytania, rozkładu zmieniają one swoją wymowę.
Te kupki i rachunki, to jest takie rozwinięcie tematu, w sumie mało znaczące argumenty. Z tym co napisałaś ja sie całkowicie zgodzę, tylko że wg mnie, to przemawia za tym żeby nie odwracać kart. Jeżeli mamy wylosować tę jedna pozytywną, albo negatywną, to po co odwracać

Hehe

sama argumentujesz przeciwko odwracaniu
Cytat:Tarofides napisał(a):Mówisz do podświadomości NIE PALĘ, a ona nie wychwytuje słowa NIE i mysli o co mu chodzi z tym paleniem, pewnie chce żeby palić
Czyli spokojnie można afirmować, np: "nie mam kasy"? Żartuję 
No właśnie można! Tematu nie drążyłem, ale ponoć jest taka koncepcja w związku z tym i brzmi mniej więcej tak. Jeżeli czegoś chcesz, to obawiaj się że to dostaniesz. Obawa to jakby silniejsza emocja niż zwykła chęć i zadziała silniej, a podświadomość i tak skupi się na tym czego się "obawiamy" i to przyciągnie.
Cytat:To wszystko nie jest takie proste, gdyby tak było nie mielibyśmy negatywnych kodów i nie musielibyśmy zmieniać pewnych przekonań w stylu " i tak się nie uda". W głównej mierze chodzi o obraz, jaki pojawia się w naszej wyobraźni w związku ze słowami, nie o same słowa. W każdym razie nie ma to związku z kartami odwróconymi.
Jasne że to nie jest takie proste, ale wiemy, że nasz szympans nie zwraca uwagi na słowo NIE, zatem lepiej "przygłupowi" nie odwracać obrazków
Cytat:Tarofides napisał(a):czy to pomysł pani Ch. (jej nie czytałem )
To szkoda, bo może pewne uwagi nie pojawiałyby się na forum.
Nie jest tak, że nic nie czytałem, nie czytałem jej całej książki. Poza tym mam taki plan żeby przeczytać wszystkie jej książki na temat tarota, bo zamierzam przeczytać wszystkie jakie są po polsku (jej będa na końcu), potem po włosku, a potem ... naucze się angielskiego
Tak czy siak, te uwagi by padły, bo odnosiły się do konkretnych spraw. Nie przypominam sobie żebym ją krytykował za całokształt.