25-10-2022, 18:02
Hara Masala (zielona mieszanka przypraw)
Hara Masala (Zielona Masala)
ang. Green Masala
To łagodna pasta Masala (mieszanka) o bogatym zielonym kolorze w której ciekawą nutę smakową i kolor dają świeże liści Kolendry i Mięty.
Zielona Masala (Hara Masala) jest doskonałym dodatkiem do krewetek, drobiu i warzyw oraz do potraw, które zawierają mleko kokosowe.
Używana jest także jako dodatek do prostego dahl (dal) – popularna potrawa indyjska przygotowana z nasion strączkowych.
Jak zrobić Hara Masala - Zielona Masala
(zielone curry masala)
składniki:
1 łyżeczka nasion Kozieradki
10 nasion zielonego Kardamonu
5 Goździków
2 łyżeczki Kurkumy
2 łyżeczki Soli
4 ząbki roztartego Czosnku
kawałek świeżego Imbiru (ok 4-5 cm), obranego i drobno startego
ok. 50 g liści mięty (pęczek)
ok. 50 g liści Kolendry (pęczek)
1/4 szklanki Octu z Jabłek
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
1/4 szklanki oleju sezamowego
zielona papryczka chilli, drobno posiekane do smaku, (opcjonalnie)
Przygotowanie Zielonej Masala
Moczymy nasiona Kozieradki w wodzie przez całą noc.
Na drugi dzień rozgniatamy Kardamon i Goździki i podprażamy na patelni, aby uzyskać charakterystyczny aromat. Mielimy te przyprawy na proszek i łączymy z Kurkumą i Solą.
Odcedzamy nasiona Kozieradki, umieszczamy je w blenderze z Czosnkiem, Imbirem, Miętą, liśćmi Kolendry, (zieloną Papryczką) octem i olejem.
Blendujemy na masę i następnie dodajemy sól do smaku oraz zmielone wcześniej przyprawy.
http://www.przyprawowy.pl/hara-masala-zi...asala.html
https://www.youtube.com/watch?v=0vwtOzLEG24
https://en.edunclub.ru/recipe/84948-green-masala/