Hibiscus-Ketmia
#23

   
   
   
Hibiscus Ovalifolius
Rodzimym zasięgiem występowania tego gatunku jest E. Senegal, Erytrea do Afryki Południowej, Jemen, Pakistan do Indii. Jest to krzew rosnący głównie w sezonowo suchym tropikalnym biomie.
Znany ze swoich dużych, odważnych kwiatów, Hibiskus Ovalifolius jest dostępny w różnych kolorach i rozmiarach.
Te tropikalne rośliny preferują ciepłe temperatury i muszą być chronione przed zimnem.
Hibiscus Ovalifolius rośnie szybko nawet w pierwszym roku życia.
Uwielbiają pełne słońce i cieszą się ciepłem długiego, upalnego lata.
Niektóre gatunki są wykorzystywane do tworzenia papieru, lin i innych produktów

Wyprostowany lub rozłożysty krzew pochodzący z tropikalnej Afryki, uprawiany w ogrodach i naturalizowany na Kaua'i. Rośliny te zostały pomylone z gatunkiem endemicznym o nazwie Hibiscus Rockii. Dawniej znany jako Hibiscus Calyphyllus .
https://www.marinelifephotography.com/fl...folius.htm
https://www.zimbabweflora.co.zw/speciesd..._id=139500

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#24

   
   
   
Hibiskus Schizopetalus
Jego nazwy zwyczajowe to  Fringed Rosemallow, Japanese Lantern, Coral Hibiscus, and Spider Hibiscus.
Występowanie: Ten rodzaj hibiskusa pochodzi z tropikalnej Afryki Wschodniej (Kenia, Tanzania, północny Mozambik).
Jako roślina ozdobna uprawiana jest w wielu innych tropikalnych regionach świata, można ją sadzić również tutaj (np. Karaiby, Wyspy Hawajskie, Galapagos, Mascarenes).
Ekologia: W swojej ojczyźnie rośnie na obszarach przybrzeżnych, w zaroślach, namorzynach, w strefie od wybrzeża tylko do wysokości około 150 m.
Opis:Krzew lub nawet niewielkie drzewko do 3 m wys., bogato rozgałęzione.
Gałęzie są cienkie, zwisające, liście petiolate, naprzemienne, wąsko jajowate do eliptycznych, ząbkowane na krawędzi, do 12 cm długości i 5 cm szerokości.
Kwiaty są pojedyncze, 5-płatkowe, wykwitają na długich szypułkach, płatki głęboko postrzępione i skierowane ku górze, do 6 cm długości, czerwone, pręciki i wierzchołek odstają daleko od korony.
Owocem jest kapsułka.
Zastosowanie: Jest to bardzo dekoracyjna roślina, zwracająca uwagę przede wszystkim niepowtarzalnym kwiatem.
W Europie uprawia się ją w większych szklarniach, czasami występując jako roślina doniczkowa.
https://botany.cz/cs/hibiscus-schizopetalus/
https://en.wikipedia.org/wiki/Hibiscus_schizopetalus
https://www.youtube.com/watch?v=LXLsPcjMWh8

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#25

       
       
       
       
Hibiscus Rosa-Sinensis L. – Ketmia Róża Chińska
Krzew lub niewielkie drzewo o wysokości 2–5 m, przy średnicy do 3 m.
Występowanie : Prawdopodobnie pochodzi z Chin, jako roślina uprawna rozprzestrzeniła się w wielu regionach tropikalnych i subtropikalnych na całym świecie.
Ekologia: Występuje wtórnie w pobliżu siedzib ludzkich, ogrodów i parków, wokół dróg, także na siedliskach ruderalnych.
Opis: Krzew do 1-5 m wys., obficie rozgałęziony, liście jajowate, spiczaste na wierzchołku, ząbkowane na brzegu, do 11 cm długości.
Kwiaty pojedyncze, kielich dzwonowaty, 5-częściowy, kielich 7-częściowy, korona lejkowata, 5-częściowa, czerwone, do 13 cm średnicy, 5 znamion i pylników wyrasta z kwiatu na końcu długiego pręcika rura.
Kwiat otwiera się tylko na jeden dzień, ale wiele kwiatów kwitnie stopniowo, od wiosny do jesieni.
Owocem jest kapsułka.
Zastosowanie: W odpowiednich warunkach uprawiany jako krzew ozdobny, jako soliter lub w żywopłotach.
W kulturze występuje szeroka gama odmian, które mają kwiaty w różnych kolorach, są proste i pełne, osiągają średnicę do 20 cm.
Hibiskusowi przypisywano wiele właściwości leczniczych – od środka na kaszel po afrodyzjak.
W Chinach mówi się, że z kwiatów robi się pastę do butów i kosmetyki do makijażu.

Uwaga: W warunkach klimatycznych Europy Środkowej roślina może być uprawiana tylko na obszarach bez mrozu.
W naszym kraju jest często uprawiana jako roślina doniczkowa, dla wzrostu i kwitnienia młodych roślin najodpowiedniejsza jest temperatura 18-20ºC, latem temperatura dochodzi do 25ºC.
Przy braku światła i nieodpowiedniej temperaturze pąki kwiatowe opadają.
https://botany.cz/cs/hibiscus-rosa-sinensis/
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ketmia_r%C...i%C5%84ska

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#26

   
   
   
   
Hibiscus Sabdariffa
Hibiscus Sabdariffa ) to gatunek rośliny kwitnącej z rodzaju Hibiscus , który pochodzi z Afryki, najprawdopodobniej z Afryki Zachodniej. 
W XVI i na początku XVII wieku rozprzestrzenił się odpowiednio do Indii Zachodnich i Azji, gdzie od tego czasu został naturalizowany w wielu miejscach.
Łodygi są używane do produkcji błonnika łykowego, a suszone kielichy o smaku żurawiny są powszechnie moczone w celu uzyskania popularnego naparu znanego jako carcade
Występowanie : został opisany z Indii, ale obecnie bardziej prawdopodobne jest, że jest gatunkiem rozprzestrzenionym pantropicznie o bardzo niepewnym pochodzeniu.
Na półkuli wschodniej roślina ta występuje w tropikalnej Afryce, Azji Południowej i Południowo-Wschodniej, północnej Australii i na Pacyfiku.
Jedna z teorii głosi, że na półkulę zachodnią roślinę przywieźli niewolnicy z Afryki, prawdopodobnie najpierw na Antyle, a później na kontynent. Można by być może wywnioskować z tego zachodnioafrykańskie pochodzenie tego gatunku.
Ekologia: Rośnie głównie na siedliskach dotkniętych działalnością człowieka, na wysypiskach i składowiskach odpadów, zwłaszcza w niższych partiach terenu, ale uprawiana jest również w ogrodach, a nawet na plantacjach.
Opis: Głównie jednoroczne zioło o wysokości 100–200 cm, z łodygą wznoszącą się do prostej, ciemnoczerwoną, nagą lub tylko słabo owłosioną.
Liście są petiolate, 3-5(-7) klapowane, z wąskimi płatami, długości 12-15 cm, ząbkowane na krawędzi.
Kwiaty są przeważnie pachowe, pojedynczo lub w gronach; przylistki kielicha są liniowo połączone z kielichem, który w czasie kwitnienia ma ok. 2 cm długości, w czasie owocowania powiększa się, jest bulwiasty, mięsisty, czerwony, przyjemnie pachnący; płatki mają 4–5 cm długości, żółtawe do czerwonawych.
Owocem jest torebka krótsza od kielicha.
Zastosowanie: Soki i syropy wytwarza się z mięsistych kielichów różyczki zwanej „Szczawiem Jamajskim” – jak popularnie nazywa się tę roślinę – i stosuje się ją również w medycynie tradycyjnej. Mówi się również, że jest to popularne lekarstwo na pijackiego kaca.
Gorzki korzeń, kwaśna łodyga i liście są spożywane jako warzywa.
https://botany.cz/cs/hibiscus-sabdariffa/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#27

   
   
   
   
   
Hibiscus Syriacus
Hibiskus syryjski 
Ojczyzną takiej rośliny nie jest Syria, ale Chiny. 
W warunkach naturalnych gatunek ten jest krzewem liściastym, który może osiągnąć wysokość 5-6 metrów.
 Kształt bogatych zielonych płytek liściowych jest jajowaty, a ich długość wynosi do 10 centymetrów. 
Podczas kwitnienia kwitną pojedyncze kwiaty, które można pomalować na różne kolory. 
Ogrodnicy uprawiają hibiskusa zarówno o kwiatach prostych, jak i pełnych, a kształt rośliny może być zarówno standardowy, jak i krzaczasty.
Источник: https://resours2000.ru/gardenplants/pere...-foto.html

Występowanie: Azja Wschodnia - Chiny, Korea, Indie.
Uprawiana w wielu regionach świata, w wielu przypadkach również udomowiona (np. w basenie Morza Śródziemnego czy na południu Ameryki Północnej).
Po raz pierwszy udokumentowana w Europie w 1596 r.
W naszym kraju jest popularnie uprawiana w ogrodach jako krzew ozdobny, sadzona pojedynczo iw żywopłotach.

Ekologia: W swojej ojczyźnie ponoć rośnie na zboczach gór, w naszym kraju rośnie głównie w cieplejszych rejonach. Kwitnie od lipca do października.
Opis: Krzew do 300 cm wys., bogato rozgałęziony, liście krótkoogoniaste, długości 7–12 cm, 3-klapowe do 3-klapowe, część środkowa większa.
Działki są liniowe, po 5–10 sztuk, kielich jest na wpół zrośnięty, końcówki trójkątne, płatki długości 35–65 mm, jajowate, zaokrąglone na końcach, fioletowe, różowe lub białe, pręcik krótszy niż płatki.
Owocem jest torebka, nasiona są nagie po bokach, gęsto owłosione z tyłu.
Zastosowanie: Liście są używane w mieszankach herbacianych, płatki roślin o białych kwiatach są spożywane jako warzywo.
Uwaga: Występuje w kulturze w wielu odmianach, które różnią się przede wszystkim wielkością i kolorem kwiatów, które zwykle są proste i pełne.
https://botany.cz/cs/hibiscus-syriacus/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#28

   
   
   
Hibiscus Trionum
Gatunek ten pochodzi z Afryki Północnej i Środkowej.
Jednak dzisiaj jest szeroko uprawiany we wszystkich obszarach rolnictwa nawadnianego.
Hibiskus ma korzeń palowy, a także rozgałęzioną prostą łodygę, której wysokość wynosi około 0,8 m.
Na powierzchni naprzemiennie ułożonych trójdzielnych płytek liściowych występuje pokwitanie, a także mają ogonek liściowy.
Jasnożółte kwiaty osiągają średnicę około 40 mm, ich środek jest ciemnoczerwony.
Gatunek ten ma jedną charakterystyczną cechę: kwiaty otwierają się rano i zamykają po południu.
Czas kwitnienia takiej rośliny wynosi ponad 30 dni.
Faktem jest, że w kątach każdej płytki liściowej powstają nowe pąki, a jeśli krzew rośnie w sprzyjających warunkach, to tworzenie kwiatów będzie następować każdego dnia.
Источник: https://resours2000.ru/gardenplants/pere...-foto.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#29

       
Hibiscus Vitifolius
Występowanie: Gatunek o dużym zasięgu występowania w Afryce i Azji. 
Część afrykańska zajmuje region subsaharyjski na zachód do Ghany i Mali, na południe do Republiki Południowej Afryki, rośnie również na Sokotrze. 
W Azji występuje na Półwyspie Arabskim, od Pakistanu po Sri Lankę, być może także w Azji Południowo-Wschodniej, zwłaszcza w Indonezji, a także podobno pochodzi z północno-wschodniej Australii. 
Gatunek odnotowano w Australii Zachodniej, a także w tropikalnej Ameryce.
Ekologia: Towarzyszy skrajom krzewów, zarośniętym kamiennym tarasom w krajobrazie rolniczym, rośnie również wzdłuż dróg lub w innych miejscach częściowo naruszonych, także jako chwast na polach ryżowych. 
Wznosi się na wysokość 2500 m.
Opis: Półkrzew prosty lub rozgałęziony, dorasta do 2,5 m wys.; łodyga i liście pokryte są gwiaździstymi włoskami. 
Liście są naprzemienne, w zarysie szeroko jajowate, dłoniasto 3-7-klapowane, 3-8 cm długości i 2-6 cm szerokości, u podstawy w kształcie serca; przylistki są nitkowate, długości 2–4 mm; ogonek ma 1–5 cm długości. 
Kwiaty są ponumerowane 5, nagie, pojedyncze; 
łodygi kwiatowe mają 1,5–3 cm długości; przylistki podkielichowe 8–12, liniowe, sięgające do połowy kielicha, 0,6–1(–2) cm długości i około 1 mm szerokości; 
kielich ma 1,5–2 cm długości, zrośnięty do około połowy długości, końce jajowate, spiczaste; 
płatki są jajowate, długości 3–5 cm, żółtawe, w środku czerwonobrązowe; pręciki zrośnięte w kolumnę o długości 1–2 cm; jądro jest górne, owłosione. 
Owocem jest kulista torebka o średnicy 1–1,5 cm, żebrowana, z 5 skrzynkami, z dziobem o długości 3–5 cm;
Uwaga: Gatunek jest dość zmienny morfologicznie, zwłaszcza pod względem rodzaju i intensywności ubioru.
https://botany.cz/cs/hibiscus-vitifolius/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#30

   
Herbata Ziołowa-Hibiskus Sabdarifa
Hibiskus Sabdarifa, czyli Malwa Sudańska to jedyna jadalna odmiana Hibiskusa. 
Z Hibiskusa przygotowuje się bardzo słodki napar podawany na gorąco lub na zimno. 
Jest to narodowy napój w wielu krajach północnej Afryki, szczególnie jednak uwielbiany w Egipcie. 
W niektórych krajach napar Hibiskusa traktowany jest przez osoby nie spożywające alkoholu jako jego zamiennik.

Hibiskus bardzo dobrze wpływa na naszą odporność przez zawartą w nim witaminie C. 
Z tego powodu idealnie sprawdzi się w zimowym okresie. 
Dzięki polifenolom wspomaga przemianę materii, może pomagać przy stłuszczeniach wątroby. 
Hibiskus ponadto posiada duża ilość przeciwutleniaczy, co korzystnie wpływa na opóźnienie starzenia naszej skóry. 
Ma działanie lekko moczopędne, ogranicza wchłanianie się wody w jelicie grubym. 
Jak udowodniono kilkukrotnie podczas badań, Hibiskus działa jak naturalny lek na nadciśnienie – obniża ciśnienie krwi, przez co cieszy się dużym zainteresowaniem.
Suszone kwiaty Hibiskusa mają ciemną, czerwono-purpurową barwę. 
Napar o bardzo wyrazistym, czerwonym kolorze. 
Aromat kwaskowaty. 
W smaku jest krągła, kwaskowata, delikatnie ściągająca język.
Napar Hibiskusa sprawdza się bardzo dobrze na ciepło, jak i w wersji na zimno (cold brew).
 Wystarczy zalać susz zimną wodą, odstawić na kilka godzin i gotowe!
Uwaga: Bardzo duża ilość Hibiskusa może obniżać płodność; spożywanie w nadmiarze przez kobiety w ciąży może prowadzić do poronienia.

Przygotowanie Herbaty z Hibiskusa jest bardzo podobne do parzenia tradycyjnej herbaty czarnej. 
Odpowiednią ilość Hibiskusa zalewamy przegotowaną wodą o temperaturze ok. 95–90 stopni C, a następnie przykrywamy talerzykiem na ok. 5–10 minut. 
Następnie usuwamy fusy i napar gotowy.
źródło
źródło
źródło
źródło
https://en.wikipedia.org/wiki/Roselle_(plant)
https://en.wikipedia.org/wiki/Hibiscus_tea

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#31

   
Hibiscus Sabdariffa-Kudrum
Kudrum, niezbadany zimowy owoc z Bihar i dlaczego świat go szuka
Znana naukowo jako Hibiscus Sabdariffa, roślina ta jest uważana za opłacalną komercyjnie z wielu powodów.
Nadchodzi zima, a rynki Bhagalpur są zalane różowym skórzastym kwiatem zwanym przez miejscowych Kudrum. 
Rina Sharma, nauczycielka w miejscowej szkole klasztornej i smakosz, z podekscytowaniem podnosi mniejsze owoce z wierzbowego koszyka sprzedawcy warzyw. 
„Mniejsze są mniej pikantne i idealnie nadają się na chutney” – wyjaśnia.
 „To zimowa przysmak naszego miasta – podobnie jak karonda, tilkut i ghevar, które są dostępne tylko w tym sezonie”.
To miasto w południowym Bihar ma wyjątkowe środowisko kulturowe, które jest mieszanką wpływów bramińskich, kayastha, bengalskich i muzułmańskich. 
Tutejsze tradycje kulinarne, podobnie jak w innych częściach kraju, zdominowane są przez produkty sezonowe. 
A Kudrum okazuje się nieodzownym elementem zimowej diety. 
Sanjay Yadav, który jest właścicielem sklepu z owocami i warzywami w mieście, wyjaśnia: „Sprzedajemy dużo Kudrum w sezonie, ponieważ jest uwielbiany przez ludzi ze względu na jego słodki i pikantny smak, mówi się, że jest pełen wartości odżywczych, a także dlatego, że ludzie zaczęli go bardziej uprawiać, ponieważ mówią, że jest na to popyt na rynku międzynarodowym i wkrótce będziemy go eksportować.
Może się to wydawać lekką przesadą, ale faktem jest, że Kudrum to nie tylko popularne lokalne zimowe warzywo Biharu, ale także obiekt zainteresowania na rynku międzynarodowym. 
Ta surowa roślina włóknista, znana jako Roselle, rośnie w wielu częściach świata. 

Zrównoważony substytut juty i inne zastosowania przemysłowe
Co ciekawe, roślina Roselle jest uprawiana w Indiach i innych krajach Azji Południowej nie tyle ze względu na owoce, ile ze względu na łodygę, która jest zrównoważonym i przyjaznym dla środowiska źródłem naturalnego błonnika. 
Jego włókna są miękkie, białe i mocne i jest często używany wraz z jutą do pakowania tkanin i sznurków. 
Jest również eksportowany do kilku krajów europejskich, zwłaszcza do Niemiec, a także do Stanów Zjednoczonych, ponieważ jest tam używany do produkcji naturalnych barwników spożywczych. 
Inne zastosowania komercyjne obejmują wytwarzanie dżemów, galaretek i syropów. 
Jest również używany do wytwarzania niektórych leków ajurwedyjskich.

Jako tradycyjna medycyna
Kudrum jest częścią medycyny ludowej od niepamiętnych czasów. 
Uważa się, że działa przeczyszczająco, zapobiega zatrzymywaniu wody, działa chłodząco, pomaga w szybkim gojeniu się pęknięć, owrzodzeń i ran, a także łagodzi ból gardła.

Zastosowania kulinarne
Znany jako Gongura w Andhra, Takabhendi w Orisie i Pundi Palle w Karnatace, ma różnorodne zastosowania kulinarne na całym subkontynencie. 
Liście są często używane jako ostrzejsza wersja szpinaku, a owoce są używane w curry, chutneyach, napojach i deserach. 
Na Filipinach liście i kwiaty są używane do dodawania kwaśności mięsnym curry, a w Wietnamie liście, łodygi i owoce są używane w zupie z węgorza i ryb. 
Kwiaty są używane jako egzotyczny składnik w ekskluzywnych restauracjach dla smakoszy.
Jest również używany do produkcji wina w Wietnamie i niektórych krajach afrykańskich.

Przepis na chutney Kudrum
Jeden z najłatwiejszych i najpopularniejszych przepisów, ten chutney jest integralną częścią kuchni Bihari. 
Pełen smaków i składników odżywczych, dobrze komponuje się z podstawowym dal chawal, a także parathas nadziewanymi warzywami.
Wymagane składniki
1 szklanka Kudrum, 2-3 ząbki Czosnku, 1-calowy Imbir, 1 zielone Chili, 2 łyżki wody, 1 łyżeczka Oleju Musztardowego, czarna sól i 1 łyżeczka cukru.
Proces
Usuń płatki kwiatu Kudrum. 
Wyrzuć nasiona. 
Dodaj płatki do dzbanka blendera wraz z pozostałymi składnikami. 
Mielić. 
Chutney jest gotowy.
https://timesofindia.indiatimes.com/life...693676.cms

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości