Herbata Ziołowa-Portulaca
Portulaka
Rodzaj roślin z rodziny portulakowatych.
Obejmuje ok. 100–150 gatunków rozprzestrzenionych szeroko na całym świecie, ale najbardziej zróżnicowanych w strefie tropikalnej i subtropikalnej, zwłaszcza w Afryce i Ameryce Południowej
Szeroko rozprzestrzenionym gatunkiem w uprawie jest ozdobna Portulaka Wielkokwiatowa-Portulaca Grandiflora, pochodząca z Brazylii i Urugwaju.
W Polsce rośnie dziko tylko Portulaka Pospolita-Portulaca Oleracea
Nazwa naukowa pochodzi od łacińskiego słowa portula oznaczającego "małe drzwi, drzwiczki" w nawiązaniu do wieczka torebki (owocu).
Rośliny z tego rodzaju rosną głównie w miejscach skalistych i ruderalnych, często na przydrożach
https://pl.wikipedia.org/wiki/Portulaka
O leczniczych właściwościach Portulaki
Wyjątkowe właściwości lecznicze tej rośliny znane były już w starożytności w epoce wielkich uzdrowicieli Pliniusza i Hipokratesa.
Już wtedy przepisywali leki na Portulaki chorym, ciężko rannym żołnierzom i po prostu starszym rodakom.
A w średniowiecznej poezji arabskiej Portulaka nazywana była tylko błogosławionym zielem.
Unikalny lek w dawnych czasach był dość szeroko stosowany.
Jest to leczenie ran, chorób wątroby, różnych stanów zapalnych, ukąszeń węży i owadów, zaburzeń żołądkowo-jelitowych, beri-beri, zaburzeń snu.
W męskich klasztorach w Rosji Portulaka była nawet używana jako środek zmniejszający potencję mnichów.
Współczesna medycyna ludowa zna liczne działania terapeutyczne naszego dzisiejszego bohatera.
Jest stosowany ze względu na działanie przeciwutleniające, przeczyszczające, moczopędne, przeciwbakteryjne, antytoksyczne, przeciwrobacze, przeciwzapalne, regenerujące, hipoglikemiczne.
Mikstury lecznicze są przygotowywane z liści, kwiatów, nasion i łodyg.
Portulaka normalizuje poziom cholesterolu i cukru we krwi, normalizuje czynność serca, pomaga leczyć cukrzycę, bóle głowy, zapalenie spojówek i dziąseł, łagodzi swędzenie, łuszczenie się skóry i obrzęki, pomaga w oczyszczaniu stawów z toksyn, usuwa brodawki.
Pozyskiwanie surowca
Teoretycznie zbiory można przeprowadzać kilka razy w okresie letnim.
Niemniej jednak lepiej jest to zrobić w okresie kwitnienia rośliny, wtedy zawiera ona maksymalnie przydatne związki.
Nożem tnij młode pędy, które osiągnęły 20 cm długości.
Nie należy brać grubych starych pędów, trudno je wysuszyć.
Zaleca się wykonanie ostatniej kolekcji blanków przed dojrzewaniem nasion.
Przed wyschnięciem łodygi i liście należy dobrze umyć pod bieżącą wodą, ponieważ łodygi rozprzestrzeniają się po ziemi, jest na nich dużo kurzu, a nawet ziemi.
Suszyć jak zwykle w cieniu na zewnątrz lub w zamkniętym, ale dobrze wentylowanym pomieszczeniu.
Jednocześnie pożądane jest wykonanie małych bukietów z portulaki i powieszenie ich do wyschnięcia, aby pozostała woda spłynęła.
Suszone surowce najlepiej przechowywać w papierowych lub lnianych workach, zawsze w suchym miejscu.
Okres ważności - nie więcej niż dwa lata.
Herbata z Portulaki - przepisy ludowe
Napary i wywary z Portulaki są przyjmowane doustnie w celu zapobiegania i leczenia wielu chorób, na przykład kamicy żółciowej i chorób wątroby, wrzodów i porostów.
Odwary są żółciopędne i moczopędne, dają pozytywny efekt w leczeniu czerwonki, zmniejszają skurcze w zapaleniu jelit i hemoroidach, pomagają kobietom z niewydolnością hormonalną.
Napary i wywary z portulaki zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi i zapobiegają tworzeniu się blaszek cholesterolowych na naczyniach.
Odwary i napary przygotowywane są zarówno z suszonych surowców, jak i ze świeżych fragmentów rośliny.
Napar - środek profilaktyczny z Portulaka
Weź świeże posiekane liście i łodygi Portulaki, 2 łyżki stołowych.
Konieczne jest również przygotowanie 1,5 szklanki wrzącej wody do zalania przygotowanych surowców.
Pozostaw obrabiany przedmiot na półtorej godziny do zaparzenia, a następnie przefiltruj i weź 1-2 łyżki stołowe dwa razy dziennie.
Odwar z Portulaki do leczenia zapalenia stawów
Jedną łyżkę świeżych surowców należy zalać dwiema szklankami wody i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Następnie bulion należy ciepło zawinąć i parzyć przez 2 godziny.
Weź ten wywar 1-2 łyżki stołowe 3 lub 4 razy dziennie przed posiłkami.
Napar przeciw łupieżowi
Weź 1 łyżkę suszonych fragmentów roślin do szklanki wrzącej wody.
Pozostaw na 1 godzinę, a następnie przefiltruj.
Gotowy napar wciera się w korzenie włosów.
Balsamy z takiego naparu pomagają zwalczać swędzenie, obrzęk i łuszczenie się skóry, nawet przy łuszczycy głowy w miejscu, w którym rosną włosy.
Inne zastosowania portulaki
Ta roślina lecznicza jest również stosowana w czystej postaci, bez obróbki cieplnej.
Aby zwalczyć brodawki, należy je natrzeć świeżym sokiem z Portulaca
Ponadto jest w stanie normalizować pracę serca i ma działanie hemostatyczne.
Niektóre choroby weneryczne są również leczone sokiem z Portulaca
Aby zniwelować skutki użądlenia przez pszczołę, wystarczy przymocować do miejsca ukąszenia liść Portulaca
Portulaca znalazła szerokie zastosowanie w kosmetologii.
Dodawany do maseczek na skórę działa wygładzająco, usuwając blizny i przebarwienia oraz stymulując gojenie się wrzodów.
Maseczki kosmetyczne z Portulaca działają odmładzająco i łagodząco, słyną z działania przeciwgrzybiczego, przeciwdrobnoustrojowego, przeciwświądowego i przeciwbólowego.
Takie maski mają pozytywny wpływ na oparzenia skóry i zadrapania zapalne.
Ponadto Portulaca od czasów starożytnych była uważana za magiczną roślinę.
Aby przyciągnąć szczęście, rozrzucono po domu i ułożono pod łóżkiem.
Sok z Portulaca wlewano do win jako antidotum, a łodygi i liście dodawano do pożywienia pijaków, aby pozbyć się złego nałogu.
Soczyste łodygi i liście są używane do gotowania.
Są cięte, zanim roślina zakwitnie.
Mają cierpko-pikantny smak, przypominający szpinak i szczaw, więc są dobre do omletów i sałatek, do przyprawiania mięs i zup, dobrze komponują się z ogórkami, pomidorami, sałatą, twarogiem, jajkami i rybami.
Dressing do sałatek warzywnych z Portulaca wykonany jest ze śmietany lub niesłodzonego jogurtu z dodatkiem świeżej mięty.
Na zimę zamykana jest w słoikach blanszowanych z cebulą, czosnkiem i octem.
Chińskie pieczone liście Portulaki z pędami fasoli, Francuzi dodają Portulakę do niektórych swoich słynnych sosów i kremowych zup warzywnych.
źródło