Zupy...ulubione

   
Krupnik - tradycyjny przepis na polską zupę
Jedna treściwa miska tej wspaniałej zupy, zdecydowanie zaspokoi nie jednego głodomora.
Krupnik to zupa tradycyjnie polska, każdy ma swój ulubiony przepis.
Trzeba uważać żeby nie przesadzić z ilością kaszy, bo wiadomo że zawszę jej objętość w zupie się zwiększa, nigdy nie miałam przypadku aby łyżka stała na sztywno, ale bywało już że kaszy było sporo.
Zawsze dodaje kaszę jęczmienną, taką drobniutką jest najsmaczniejsza.
Jak już kasza się ugotuje sprawia że zupa staje się bardziej gęsta i kleista.
Obowiązkowa jest duża ilość warzyw!
Marchewka, seler, korzeń pietruchy oraz ziemniaki, doprawiam solą i pieprzem oraz świeżą natką pietruszki.
Składniki:
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
3 ziemniaki
1/4 selera
mały por, biała część
200 g kaszy jęczmiennej Młyn Kopytowa
listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
świeża natka pietruszki
1/4 pęczka świeżego koperku
1/2 małej cebulki
Przygotowanie:
Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie zalewamy 2 litrami zimnej wody
Ziemniaki kroimy w kostkę
Po tym czasie dodajemy pokrojone w małe kawałki warzywa, część warzyw można zetrzeć na tarce na grubych oczkach
Tylko por wkładamy w całości a po ugotowaniu wyrzucamy
Po 15 minutach dodajemy przepłukaną na sicie kaszę
Gotujemy do miękkości kaszy
Na patelni podsmażamy bardzo drobno posiekaną cebulę i podsmażamy ją bez dodatku tłuszczu, ma lekko zbrązowieć
Wkładamy cebulkę do zupy
Doprawiamy solą, pieprzem, natką pietruszki oraz koperkiem
Podajemy z podsmażoną na maśle bułką paryską Uśmiech
http://jakpaczekwmasle.blogspot.com/2015...olska.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

   
Obłędnie żółta zupa na lato z fasolką i cukinią
Żółty to zdecydowanie kolor lata.
To kolor ciepły, który zawsze kojarzy się z czymś przyjemnym.
Wakacjami na przykład. Albo bardzo ciepłym latem.
Dlatego ta obłędnie żółta zupa z fasolka i cukinią jest właśnie idealną propozycją na obiad na lato
Zupa z cukinią i fasolką, w cudownym i ciepłym kolorze, już od pierwszej łyżki będzie Ci się kojarzyć z latem i wakacyjnymi przyjemnościami.

Pyszna i super zdrowa zupa to sama dobroć na talerzu.
Obłędnie żółta zupa składa się z warzyw sezonowych, których właśnie teraz jest pod dostatkiem.
Piękne i dorodne cukinie oraz świeża i mega żółta fasolka szparagowa aż piętrzą się na straganach.
Zresztą wszystkie składniki tej obłędnie żółtej zupy są dostępne w sklepach i kupisz je bez żadnych problemów.

Super żółtego letniego koloru doda kurkuma.
To przyprawa, która pochodzi z Dalekiego Wschodu.
Oprócz jedzenia, wykorzystywano ją w celach leczniczych ze względu na jej super właściwości.
Już ponad 1000 lat temu Chińczycy za pomocą kurkumy barwili swoje potrawy.
Używali jej również w medycynie ludowej.
Naukowcy cały czas prowadzą badania nad dobroczynnym działaniem kurkumy na nasze zdrowie.
Z roku na rok lista tych działań znacznie się wydłuża.
Dlatego warto doprawiać kurkumą potrawy
Dzięki niej zyskają ciekawy smak i aromat, a organizm otrzyma zastrzyk zdrowia.

Ale wracając do obłędnie żółtej zupy z fasolką i cukinią, jest... po prostu pyszna.
Przepis na tę zupę jest prosty i sprawdzony, a jej przygotowanie wbrew pozorom wcale nie jest takie trudne.
Postępując zgodnie z tym przepisem, na pewno ugotujesz super pyszną obłędnie żółtą zupę na lato z fasolką i cukinią

Składniki na obłędnie żółta zupa na lato z fasolką i cukinią
1 i 1/2 l bulionu warzywnego (3 marchewki, 2 pietruszki, 1 por, 1 mała cebula, 1/2 selera, 1 ząbek czosnku) lub bulionu mięsnego
1/2 kg żółtej fasolki szparagowej
1 duża cukinia (ok. 1/2 kg)
4 średnie ziemniaki - około 40 dag
250 ml śmietanki 18% (ok. 1 szklanki)
2 płaskie łyżki kurkumy
1 łyżka kolorowego pieprzu (możesz zastąpić czarnym)
1 płaska łyżka soli
5 ziaren ziela angielskiego
5 liści laurowych
łyżeczka suszonego rozmarynu (nie jest konieczny)

do podania
szczypiorek
świeżo starty parmezan

Przygotowanie dania obłędnie żółta zupa na lato z fasolką i cukinią
Do zimnej wody włóż umyte warzywa - marchewkę, pietruszkę, pora, selera, cebulę, czosnek.
Jeżeli gotujesz bulion mięsny, dodaj też mięso.
Z ugotowanego bulionu wyjmij warzywa.
Możesz przelać bulion przez sito, aby był klarowny.
Cukinię pokrój w półplasterki.
Z fasolki z obu stron odetnij końce.
Obrane ziemniaki pokrój na kostkę o boku ok. 2 cm.
Bulion zagotuj.
Wsyp ziemniaki.
Gotuj 2 minuty.
Dodaj cukinię i fasolkę.
Zmniejsz ogień i gotuj ok. 5 minut.
Odlej kubek bulionu.
Dodaj śmietankę i kurkumę.
Wymieszaj i powoli wlewaj do zupy.
Dodaj rozmaryn.
Dopraw solą i pieprzem.
Gotuj na średnim ogniu ok. 10 minut.
Podawaj z posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem i parmezanem.


Obłędnie żółta zupa na lato z fasolką i cukinią to przepis na niesamowity letni obiad Uśmiech Przepyszna zupa sprawdzi się w czasie bardzo ciepłych dni. Jest lekka i bardzo, bardzo dobra. Świeżości tej obłędnej zupie doda posiekany szczypiorek lub koperek, a nutkę charakteru odrobina parmezanu Uśmiech

Zdjęcia i pomysł Kamila Dąbrowska
https://www.mniammniam.com/oblednie-zolt...-i-cukinia

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

   
Zupa cebulowa – przepis na pyszną i szybką zupę
Zupa cebulowa jest bardzo szybka do zrobienia i nieskomplikowana, a smakuje wyśmienicie.
Jest niezwykle aromatyczna i smakowita.
Świetnie rozgrzewa, nawet w najbardziej paskudną pogodę.
Jest to jedna z moich ulubionych zup, mogłabym ją jeść codziennie!

Składniki na zupę cebulową (2 porcje):
2 duże cebule żółte
duża cebula czerwona
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
25 ml brandy (można zastąpić 100 ml białego wytrawnego wina lub pominąć ten składnik)
400 ml bulionu drobiowego
szczypta cukru
sól, pieprz, tymianek, kurkuma (szczypta dla uzyskania bardziej żółtego koloru), gałka muszkatołowa, papryka słodka

Wykonanie
Cebule obieramy i kroimy w piórka.
Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy cebule i smażymy na średnim ogniu.
Po około 5 minutach dodajemy czosnek i łyżeczkę tymianku.
Smażymy co chwilkę mieszając, aby cebula się nie przypaliła do momentu, aż nabierze lekko brązowego koloru.
Przekładamy ją wtedy do garnka, dodajemy alkohol, bulion i przyprawy.
Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut.
Przed samym końcem gotowania zupę próbuję i ewentualnie jeszcze raz przyprawiam do smaku.
Jeśli nie lubicie pływających kawałków cebuli, można ją zmiksować blenderem na krem.
https://e-przepisykulinarne.pl/2013/11/zupa-cebulowa/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

   
Prosta zalewajka z ziemniakami
Zalewajka to tradycyjna wiejska zupa przygotowana z zakwasu na żur i ziemniaków.
Przepis nieco różni się w zależności od regionu.
Niektórzy przygotowują ją na żurze, inni na barszczu białym.
Zupa jest wyjątkowo pyszna i tania w przygotowaniu.

Składniki:
5 większych ziemniaków
garść suszonych grzybów
2 laski wędzonej kiełbasy
marchew
większa cebula
około 0,5 l barszczu białego w butelce (oczywiście najlepszy domowej roboty, w ostateczności kupiony bądź rozrobiony z torebki)
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego
pieprz, sól
płaska łyżeczka majeranku
2 łyżki śmietany

Przygotowanie
Grzyby zalewamy szklanką zimnej wody i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc.
Ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy litrem wody, dodajemy marchew startą na tarce, czosnek w całości, ziele angielskie, liście laurowy, oraz posiekane na drobno grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
Gotujemy około 25-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie stopniowo dodajemy barszcz (do smaku, jeśli lubimy kwaśne zupy dodajemy więcej niż sugeruję w przepisie).
Kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy.
Całość podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i dodajemy do zupy.
Zalewajkę przyprawiamy do smaku (lubię z dużą ilością majeranku).
Na koniec wlewamy zahartowaną śmietanę.
https://e-przepisykulinarne.pl/2017/10/p...emniakami/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

   
Fabada
Karol Okrasa
Bardzo sycąca zupa z fasolą i chorizo to klasyczne danie w stylu iberyjskim, które świetnie sprawdzi się w roli szybkiego obiadu dla całej rodziny!

Składniki
bulion drobiowy - 1 l
cebula - 0,5 szt.
cukier - 2 szczypty
pieprz czarny - 2 szczypty
papryczka chili czerwona - 8 szt.
fasola biała - 200 g
koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
olej rzepakowy - 2 łyżki
papryka mielona słodka - 1 łyżka
papryka wędzona mielona - 1 łyżka
natka pietruszki - 24 g
sól - 1 szczypta
pomidory krojone z puszki - 400 g
chorizo - 250 g

Przygotuj wcześniej:
Fasolę zalewamy wodą, odstawiamy na ok. 12 godzin. Gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyła. Odsączamy na sicie.

Krok 1-Przesmażamy składniki zupy
Cebulę pokrojoną w grubą kostkę smażymy w garnku na rozgrzanym oleju. 
Powinna zmięknąć, nie zmieniając koloru. 
Dodajemy chorizo pokrojone w plastry.
Doprawiamy wędzoną papryką, słodką papryką i pieprzem. 
Dodajemy koncentrat pomidorowy. 
Przesmażamy całość, mieszając, aż smaki się połączą. 

Krok 2- Gotujemy zupę
Dodajemy fasolę z odrobiną wody po gotowaniu. 
Całość zalewamy wywarem. 
Dodajemy pomidory pelati. 
Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. 
Mieszamy i gotujemy, aż zupa zgęstnieje.

Krok 3-Podajemy zupę
Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. 
Mieszamy. Zupę przelewamy do miseczek. 
Na wierzchu układamy marynowane papryczki.
https://www.youtube.com/watch?v=FntGDh7WuJs
https://kuchnialidla.pl/fabada

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

   
Zupa jarzynowa z ziemniakami
Zupa jarzynowa z ziemniakami to pyszna i łatwa zupa przygotowana na bazie warzyw, głównie ziemniaków, marchwi, pietruszki i innych sezonowych warzyw. 
Warzywa są gotowane w bulionie z kurczaka. 
Zupa jest delikatnie przyprawiona solą i pieprzem, co podkreśla naturalny smak warzyw. 
Często dodaje się również odrobinę śmietany lub masła, aby nadać zupie jeszcze bardziej kremowej tekstury i lepszego smaku.

Zupa jarzynowa z ziemniakami jest znakomitym wyborem zarówno na chłodne dni, jak i jako lekki posiłek w ciągu roku. 
Jej smak jest delikatny i przyjemny. T
o potrawa, która cieszy się popularnością zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych, ze względu na swoją prostotę i smak.

Zupa jarzynowa to danie, które daje wiele możliwości eksperymentowania i dostosowania do własnych upodobań smakowych. 
Można ją podawać jako przystawkę, lekki obiad lub kolację w towarzystwie ulubionych dodatków.

Zupa jarzynowa składniki:
ok. 2 litry lekkiego bulionu drobiowo-warzywnego
2 skrzydełka z kurczaka
4 płaskie łyżki ryżu
2 młode, średnie ziemniaki
garść żółtej fasolki szparagowej
1/2 małej główki kalafiora (podzielonej na niewielkie różyczki)
3 młode marchewki
1 niewielka, młoda pietruszka
1 młoda cebulka
1 duży, mięsisty pomidor , obrany, pozbawiony nasion i pokrojony w kostkę
2-3 łyżki posiekanego koperku, natki pietruszki lub szczypiorku
sól i pieprz do smaku
jajka ugotowane na twardo do podania
gęsta kwaśna śmietana do podania

Zupa jarzynowa przepis
Krok 1.
W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy umyte skrzydełka z kurczaka ( jeżeli potrzeba to po chwili zbieramy z powierzchni 'szumowiny'), wsypujemy ryż - powoli gotujemy.
Krok 2.
Przygotowujemy warzywa: fasolkę kroimy na kawałeczki, ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę, obraną marchew i pietruszkę ścieramy na tarce do jarzyn (na dużych oczkach) - tak przygotowane jarzyny wraz z różyczkami kalafiora dodajemy do gotującego się bulionu i dalej powoli gotujemy (ok. 10 minut).
Krok 3.
Cebulkę siekamy i szklimy na niewielkiej ilości masła z dodatkiem szczypty soli oraz cukru, dodajemy pokrojonego pomidora, chwilę smażymy i dodajemy do zupy jarzynowej z ziemniakami - gotujemy do momentu, kiedy wszystkie składniki będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Na koniec wyjmujemy skrzydełka z zupy jarzynowej, mięso oddzielamy od kości i wkładamy z powrotem do zupy.

Z czym podawać zupę jarzynową:
Grzanki: zupa jarzynowa doskonale komponuje się z chrupiącymi grzankami z chleba. 
Możesz je przygotować, podrumienić na patelni lub w piekarniku, a następnie ułożyć na wierzchu zupy lub podać je osobno do maczania.
Jajka: jeśli szukasz bardziej sycącego posiłku, zupę jarzynową można podać z jajkiem ugotowanym na twardo. 
Jajka dodają ciekawego smaku i wyrazistości potrawie.
Kwaśna śmietana: kwaśna śmietana nadaje zupie jarzynowej delikatny, kwasowy smak. 
Możesz dodać łyżeczkę kwaśnej śmietany na wierzch każdej porcji.
Zioła i przyprawy: posypana świeżymi ziołami, takimi jak natka pietruszki, szczypiorek lub koperek, zupa jarzynowa z ziemniakami nabiera dodatkowego smaku i aromatu. 
Można ją także posypać startym serem np. parmezanem.

Zupa jarzynowa z ziemniakami to wszechstronne danie, które można dostosować do własnych preferencji smakowych. 
Niezależnie od tego, jakie dodatki wybierzesz, ta zupa zawsze będzie smacznym i pożywnym posiłkiem.
https://www.e-ksiazkakucharska.pl/2017/0...ynowa.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

   
Wiosenne zupy: zupa z ogórków małosolnych
Ogórek należy do najstarszych warzyw spożywanych przez człowieka. 
Zawiera bardzo mało kalorii, a mnóstwo składników mineralnych, takich jak: potas, fosfor, wapń. 
Ogórki kiszone natomiast mają jeszcze więcej sodu, wapnia i fosforu, ale za to mniej witaminy C. 
Sok z ogórków oczyszcza i wybiela skórę twarzy.

Składniki:
3 marchewki,
2 pietruszki,
kawałek selera,
2 cebule,
6 ziemniaków,
6 ogórków małosolnych,
ziele angielskie,
listki laurowe,
1,5 łyżki masła,
śmietana,
mąka,
sól, pieprz.

Sposób przygotowania:
Jarzyny zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę posiekaj, ziemniaki pokrój w większą kostkę. 
Wszystko wrzuć do wody, dopraw solą i pieprzem, a także wrzuć kilka sztuk ziela angielskiego i listków laurowych. 
Gotuj ok. godziny.
Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, zeszklij na maśle, dodaj do zupy.
Gdy warzywa będą miękkie, zabiel je śmietaną i odrobiną mąki. 
Dopraw wiosenną zupę ogórkową do smaku.
https://polki.pl/przepisy/ksiazki-kuchar...tykul.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

   
Zupa Szczawiowa
Składniki:
400 g żeberek wieprzowych
1 szyja indycza
2 litry wody
1 opakowanie włoszczyzny
1 cebula
2 listki laurowe
1 ziele angielskie
350 g szczawiu
200 g śmietany UHT Łaciata 18%
1 łyżeczka mąki
2 duże ziemniaki
4 jaja
sól
pieprz

KDo garnka włóż mięso oraz dodaj sól. Zagotuj, a następnie wyjmij szumowinę. 
Gotuj przez ok. 1 godzinę na małym ogniu.
Obierz warzywa, po czym włóż je do gotującego się mięsa. 
Dodaj cebulę i dopraw. 
Gotuj, aż do miękkości warzyw. 
Gdy warzywa się ugotują wyjmij cebulę.
Zetrzyj jedną marchewkę i pietruszkę z zupy na tarce, a następnie wrzuć je z powrotem do garnka. 
Posiekaj szczaw i również umieść go w zupie. 
Gotuj przez ok. 15-20 minut.
W szklance rozrób mąkę ze śmietaną, po czym dolej je do zupy (dopilnuj, by się nie zważyła). 
W międzyczasie ugotuj jajka. 
Gotowe! 
Zupę podawaj z jajkiem. 
Smacznego!
https://najlepszewkuchni.pl/przepis/zupa...-9227.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 12 gości