Koper Włoski-Fenkuł
#1

   
Foeniculum Vulgare Mill-Fenkuł Włoski, Koper Włoski, Koper Słodki
Gatunek rośliny dwuletniej, czasem byliny, zaliczany do rodziny selerowatych (Apiaceae).
Przez część botaników uważany za jedynego przedstawiciela rodzaju Fenkuł (Foeniculum Mill.).

Występuje dziko w strefie śródziemnomorskiej oraz w Pakistanie, Iranie, Afganistanie.        
Rozprzestrzenił się także jako gatunek zawleczony poza obszarami swojego rodzimego występowania: w Makaronezji, Australii, Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii, Meksyku, USA, na Hawajach, w Mikronezji oraz w Środkowej i Południowej Ameryce.
Jest uprawiany w wielu rejonach świata.
W Polsce uprawiany jest rzadko i czasami przejściowo dziczejący (efemerofit).

Podgatunki i odmiany
Foeniculum Vulgare Mill. subsp. piperitum (Ucria) Cout. – koper włoski pieprzowy, we Włoszech uprawiany jako warzywo.
Foeniculum Vulgare Mill. subsp. vulgare var. vulgare – Koper Włoski Zwyczajny, ma drobne owoce o ostrym smaku.
Jest uprawiany jako roślina lecznicza.
Foeniculum Vulgare Mill. subsp. Vulgare var. dulce (Mill.) Batt. – jaśniejsze, słodkawy smak
Foeniculum Vulgare Mill. subsp. Vulgare var. azoricum (Mill.) Thell. – charakterystyczny smak i zapach, niejadalne

Zastosowanie
Roślina uprawna. Uprawiana od wieków w różnych miejscach na świecie.

Roślina lecznicza
Surowiec zielarski: owoce.
Zawierają 6% olejków, flawonoidy, związki białkowe, olej tłusty.
Działanie: wiatropędnie, przeciwkaszlowo, przeciwskurczowo, pobudza wydzielanie
żółci i soku żołądkowego.

Roślina kosmetyczna.
Napar może być stosowany do przemywania tłustej skóry.
Olejek Fenkułowy stosowany jest w mieszankach zapachowych dodawanych do past do zębów, płynów do płukania ust, mydeł i innych kosmetyków

Sztuka kulinarna:
Używany jako aromatyczna przyprawa do mieszanek ziołowych, dodatek do zup.
Ma silny anyżkowy zapach.

Roślina ozdobna.
Bywa uprawiany jako kwiatowe obramowanie rabaty.
Istnieje ozdobna odmiana 'Purpurascens' o drobno dzielonych liściach, brązowych za młodu
źródlo
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

   
Koper Włoski {Foeniculum Capillaceum Gilib.)
Inne nazwy: Fenkuł, Fenkuł Pospolity, Fenkuł Lekarski, Koper, Kopor, Koperek, Kopr Włoski, Anyż, Anyżek, Świniak, Osładziec.
Angielska: Fennel.
Francuska: Fenouil Fenchel.
Niemiecka: Geme­iner.
Rosyjska: Fenchiel Aptecznyj.
Słowiańska nazwa Kopru: Kopr pochodzi od słowa: kopeć, czyli zapach.

Koper Włoski należy niewątpliwie do najstarszych roślin leczniczych i przyprawowych wymienianych już np. w słynnym egipskim papirusie Ebersa, ale wzmianki o nim znajdujemy też w Nowym Testamencie oraz w piśmiennictwie greckim i rzymskim.
Znany był w medycynie chińskiej i arabskiej.
W starożytnej Grecji i Rzymie stosowano go m.in. przeciwko kolkom, bólom głowy i chorobach skórnych.
Gladia­torzy, toczący przecież walki na śmierć i życie, tak wierzyli we wzmacniające właściwości tej aromatycznej rośliny, że przez ostatnie dni przed starciem wyciągiem z nasion kopru nacierali swoje mięśnie.
Zresztą w starożytności i później Koper uchodził poniekąd za ziele magiczne przynoszące szczęście w kłopotach miłosnych i w małżeństwie.
Przez całe wieki łączyły się z nim również inne przesądy ludowe — noszenie przy sobie jego nasion odpędzało różne demony, chroniło przed czarami, przeciwdziałało uderzeniom piorunów.
Ze starożytnego Rzymu (wraz z osławionymi legionami) Koper Włoski przedostał się do środkowej Europy.
W wiekach średnich uprawiano go przede wszystkim w ogrodach przyklasztornych, figuruje też w Capitulare de wiłlis Karola Wielkiego oraz w planie słynnego ogrodu w st. Gallen.
Piszą o nim tak słynni zielarze, jak św. Hildegarda, Paracelsus czy Matthiolus.

Koper Włoski uchodził przed wiekami za ziele o wszechstronnym zastosowaniu leczniczym, do tego stopnia, że powstało ponad 200 recept na jego skuteczne zastosowanie.
To zioło i przyprawa wywodzące się z rejonu Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej dzisiaj uprawiane jest dosłownie w całej Europie, a także w Ameryce (szczególnie Argentyna) oraz Azji (Chiny i Japonia). 
W Polsce Koper udaje się na ogół dobrze, chociaż jest rośliną niezawodną jedynie w cieplejszych rejonach naszego kraju.

Uprawa Kopru Włoskiego wymaga gleby żyznej, bogatej w wapń, a najlepiej udaje się w miejscach dobrze nasłonecznionych.
Roz­mnażamy go wyłącznie z nasion, które wysiewa się zazwyczaj w kwiet­niu wprost do gruntu.
W pierwszym roku roślina wytwarza długi, wrzecionowaty korzeń oraz rozetę  przyziemnych, ogonkowych, pierzas­todzielnych liści.
W drugim roku upraw (ale w sprzyjających warunkach już pod koniec pierwszego roku) z ziemi wyrasta niekiedy na wysokość 2 metrów rozgałęziony pęd kwiatowy, a łodygę otaczają liście o skórzas­tych pochwach.
Roślina wytwarza drobne, żółtawe kwiaty zebrane na szczytach pędów w płaskie baldachy, które zakwitają kolejno (jakby piętrami) od lipca aż do pierwszych przymrozków.
W związku z nierównomiernym kwitnieniem rośliny — owoce (podługowatojajo­wate, zielonoszare rozłupki) nie dojrzewają na całym baldachu jedno­cześnie, lecz stopniowo, a część z nich w naszym klimacie w ogóle się nie zawiązuje.
Zbieramy je zatem stopniowo, wybierając tylko w pełni dojrzałe części owocostanu.
Taki system zbioru gwarantuje wprawdzie, że owoce nie będą pleśnieć, ale jest niezmiernie pracochłonny.
Jeżeli ze zbiorem zaczekamy do września lub niekiedy nawet początku paź­dziernika, możemy ścinać od razu całe dojrzałe baldachy, w których większość owoców zmieni barwę na zielonkawobrunatną i dosuszać je na plandece w ciepłym i przewiewnym miejscu, wymłócić i... dosuszyć raz jeszcze.
Owoce przechowujemy w szczelnych naczyniach, by nie straciły aromatu.
Podstawową substancją czynną owoców Kopru jest olejek lotny zawierający m.in. anetol, pinen, fenchon i limonen.
Zawierają one ponadto flawonoidy, cukry, tłuszcze, węglowodany, białka i wosk.                  
Koper Włoski przede wszystkim reguluje trawienie, wykazuje działanie wiatropędne, rozkurczowe, wykrztuśne i mlekopędne.

Napar z owoców.
1 łyżkę zmielonych owoców Kopru zalewamy szklanką wrzącej wody i pozostawiamy przez 15—20 minut pod przykryciem.
Po przecedzeniu pijemy 2—3 razy dziennie po pół szklanki naparu (dzieci kilka razy dziennie łyżeczką) po posiłkach w różnego rodzaju zaburzeniach trawiennych (bóle żołądka, jelit, złe trawienie), przy braku apetytu oraz w schorzeniach górnych dróg oddechowych.

Wino koprowe.
2 łyżki zmielonych owoców zalewamy 1/2 szklanki wrzątku, gotujemy na małym ogniu przez 2—3 minuty i odstawiamy pod przykryciem na pół godziny.
Po przecedzeniu taki stężony napar wlewamy do butelki białego wytrawnego wina i odstawiamy na kilka dni.
Kieliszek takiego wina pijemy przy obfitych posiłkach w celu pobudzenia trawienia.

Proszek z owoców. 2—3 łyżki stołowe sproszkowanych owoców zażywamy z mlekiem, cukrem lub miodem we wzdęciach i kolkach jelitowych.

Koper Włoski jest znaną i cenioną przyprawą, o której tak piszą J. Kybal i J. Kaplicka w swojej książce Rośliny aromatyczne i przy­prawowe: „Liście kopru używane są do aromatyzowania zup rybnych i sałat.
Włosi jedzą jako jarzynę Koper marynowany w zalewie octowo-solnej.
Jest to tak zwany włoski anyżek.
Owoców Kopru dodaje się dla zapachu do chleba, ciast, korniszonów w occie, a także do potraw z warzyw.
We Włoszech zmielone nasiona służą jako przyprawa do mięs smażonych.
Nasiona dostarczają także olejku używanego w cukiernictwie i do produkcji likierów'*.
Zastosowanie kopru jako przyprawy we Włoszech podkreślił już zmarły w 1573 r. Marcin z Urzędowa: „Koper Włoski znają ludzie wszyscy we Włoszech, silnej wagi, albowiem kołacze, chleby z nim czynią(...)".
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#3

   
Od dawna wyróżnia się dwie odmiany Kopru:
1. Słodki Koper – niem. Süßer Fenchel dający Foeniculi dulcis fructus;
jest to Foeniculum Vulgare Miller var. dulce (Miller) Thellung.
2. Gorzki Koper – niem. Bitterer Fenchel dostarczający Foeniculi amari fructus;
jest to Foeniculum Vulgare Miller subspecies vulgare varium vulgare.

Wiele zastosowań Kopru Włoskiego „wynaleźli” starożytni Egipcjanie, Grecy, Rzymianie, następnie – Arabowie i Chińczycy.
Surowiec nie tracił na popularności również i w wiekach późniejszych.
Historycy medycyny badający okres Średniowieczna naliczyli ponad 200 recept w których wymieniano Fenkuł.
Przez stulecia uważano, że roślina ta ma charakter „ocieplający i suchy” (co to oznacza pisałem w jednym ze swoich ostatnich komentarzy).
Główne kierunki działania o których możemy przeczytać wyżej trafnie ustalono już przed wiekami.
Warto może dodać, iż surowiec ten wykorzystywano również poza Europą.
W medycynie chińskiej np. nasiona Kopru (hui xiang) były i są uważane jako wzmacniające  śledzionę oraz nerki i stosowane przy zaburzeniach w układzie moczowo – płciowym.
W medycynie ajurwedyjskiej używano Koper wraz z innymi roślinami przy otyłości itd.          

Wracając do starożytnej Europy.
Hipokrates w swoim słynnym „Corpus Hippocraticum” zaliczył Koper Włoski do ziół wiatropędnych.
Przez całe wieki uważano tę roślinę za znakomity środek przeciw wzdęciom („carminativa” czyli wiatropędny i przeciefermentacyjny).
To działanie jest klasycznym przykładem najlepszego ze sposobów oddziaływania roślin leczniczych, polegającym na wykorzystaniu i wspomaganiu naturalnych mechanizmów regulacyjnych naszego organizmu.
polecam zapoznać się z całym opracowaniem....

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#4

   
Koper pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego.
W rejonach naturalnych występuje jako roślina wieloletnia, w krajach Europy Środkowej uprawiana jest forma jednoroczna.
Surowcem jest owoc Kopru Włoskiego.
Owoc Kopru zawiera olejek, tłuszcz, substancje białkowe, flawonoidy, woski, cukry, sole mineralne.

Owoc Kopru Włoskiego
Koper Włoski (Foeniculum Officinale syn. F. Vulgare, F. Capillaceum) – Fenkuł Włoski, dwuletnia roślina zielona, bylina z rodziny selerowatych (Apiaceae), dawniej zwanej baldaszkowate (Umbelliferae), pochodząca z obszaru śródziemnomorskiego.
Uprawiana w wielu krajach Azji, Europy także w Polsce.
W lecznictwie stosuje się owoc Kopru Włoskiego - Foeniculum Fructus.
Owoce zawierają 2-6% olejku, flawonoidy, (pochodne kwercetyny i kemferolu), stigmasterol, do 18% oleju tłustego, białko (20%) i cukry (4-5%).
Owoc Kopru Włoskiego działa wykrztuśnie, rozkurczowo i wiatropędnie (stosowany głównie w pediatrii) a także wykazuje słabe działanie mlekopędne.
Wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych, jest stosowany jako przyprawa.

Zastosowanie
Obecnie jest jeden z najniezbędniejszych leków dla niemowląt, działa łagodnie wykrztuśnie, pobudza ruchy robaczkowe jelit, co przeciwdziała wzdęciom i kolkom jelitowym, pobudza apetyt, działa mlekopędnie.
Wchodzi w skład mieszanek Pektosan i Neopektosan zalecanych w chorobach górnych dróg oddechowych.
Z Kopru Włoskiego produkowany jest miód, stosowany w praktyce pediatrycznej jako środek wykrztuśny i przeczyszczający syrop dla niemowląt i dzieci-Rhelax.

Fenkuł (Foeniculum Vulgare, inna nazwa: koper włoski)
Fenkuł jest blisko spokrewniony z Pietruszką, Koprem i Marchwią.
Ma długie, delikatne i pierzaste liście.
Po rozkrojeniu, poczujemy orzeźwiający zapach anyżu.

Zastosowanie
Fenkuł jest popularny w daniach kuchni włoskiej.
Zapiekany Fenkuł może być samodzielną przekąską - jedzoną na ciepło lub zimno.
Znakomicie smakuje również jako dodatek do mięs lub ryb.

Wartości odżywcze:
Fenkuł jest bardzo zdrowy, ma niską zawartość energetyczną i przy tym wysoką ilość witaminy A i C oraz potasu, sodu, wapnia, magnezu i fosforu.
Warzywo zawiera silne przeciwutleniacze, zaś wysoka zawartość witaminy C neutralizuje wolne rodniki i ma działanie wspomagające układ odpornościowy.
Dodatkowo Fenkuł zawiera potas i błonnik.
źródło

Koper Włoski posiada kilka odmian, różniących się miedzy sobą smakiem oraz intensywnością aromatu.
Najlepszą odmianą do zapiekania oraz sałatek jest delikatna i słodkawa odmiana Dulce, natomiast ostrzejszy i bardziej pikantny smak posiada  Piperitum czyli Koper pieprzowy.
Co ciekawe, jedna z odmian Kopru Włoskiego „Purpureum”, dzięki swoim delikatnym pióropuszom czerwonobrązowych liści, może nawet spełniać rolę dekoracyjną, stanowiąc ciekawy element rabaty kwiatowej.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#5

   
Christian Griepenkerl (1839-1912)
W mitologii greckiej...Prometeusz i ogień.... i łodyga kopru włoskiego....
Wykradł ogień z nieba dla człowieka, ukrywając płomień w łodydze kopru...
Zeus za ten postępek kazał go przykuć do góry, a orzeł wyjadał mu wątrobę....

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#6

       
Foeniculum Vulgare Bronze Fennel
Koper Włoski jest rośliną jadalną, posiadającą właściwości lecznicze, ale odmiana "Purpureum" ze względu na wytwarzający delikatny pióropusz czerwono-brązowych nitkowatych liści spełnia rolę dekoracyjną, stanowiąc ciekawy element rabaty kwiatowej.
Latem od lipca do września na cienkich, sztywnych pędach pojawiają się żółte kwiaty zebrane w spłaszczone baldachy. Ziele Kopru ma przyjemny, lekko słodkawy, anyżowy zapach.
Koper Włoski jest rośliną miododajną.
Roślina najlepiej rośnie na stanowiskach ciepłych, słonecznych.
Wymaga gleby bardzo zasobnej, próchnicznej, przewiewnej o o odczynie zasadowym.
Nie lubi suszy dlatego gleba powinna być stale wilgotna.
W naszych warunkach Koper Włoski łatwo przemarza, dlatego należy go traktować jako roślinę jednoroczną.
https://www.mountainvalleygrowers.com/fo...bronze.htm
https://www.gardenia.net/plant/foeniculu...nze-fennel
https://blog.matschiess.de/foeniculum-vu...e-fenchel/
https://countrygardenuk.com/country-gard...p108847347

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#7

   
Herbata Ziołowa-Koper Włoski
Herbata z Kopru Włoskiego jest zaskakująco jednym z łatwych sposobów na zwiększenie metabolizmu.
Ta herbata może również pomóc, jeśli ktoś ma problemy z zaparciami i wzdęciami.
Aby zrobić tę herbatę, weź 2 szklanki wody i zagotuj ją na średnim ogniu na patelni.
Po każdym posiłku wlej trochę przegotowanej wody do filiżanki, dodaj do niej 1 łyżeczkę nasion Kopru Włoskiego i 1 łyżeczkę soku z cytryny.
Można też dodać do niej 1-2 plasterki cytryny i parzyć herbatę przez 2-3 minuty przykrywając ją pokrywką.
Różnicę można zauważyć po 15-20 dniach, gdy po posiłku wypijesz filiżankę tej herbaty z Kopru Włoskiego
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#8

Klasa Magnolopsida
Podklasa Rosidae
Zakon Apiales
Rodzina Apiaceae
Rodzaj Foeniculum
Nazwa dwumianowa Foeniculum Vulgare

Duża bylina o wysokości od 1 do 2 m, powszechna w suchych miejscach i wzdłuż poboczy dróg na południu i zachodzie Francji.
Występuje również w całym basenie Morza Śródziemnego (wiele podgatunków), gdzie jest często uprawiany. Ciemnozielone liście, pokrojone w cienkie paski, osadzone są na wysokich, wzniesionych łodygach szeroką pochwą. Drobne kwiaty są żółte, ułożone w baldachy.
Kwitnienie odbywa się od lipca do września.
Wykorzystuje się nasiona, liście i korzenie.

Foeniculum wulgarnej-Fenkuł pochodzi od łacińskiego Foeniculum, od którego wywodzi się francuska nazwa Fennel, jest zdrobnieniem od łacińskiego foenum oznaczającego siano i nawiązuje do wyglądu liści po ich wyschnięciu.
W Grecji termin „maraton” pochodzi od greckiego słowa oznaczającego „miejsce kopru włoskiego”.
Z tego powodu nazwano słynne miasto Maraton, które graniczyło z polami dzikiego kopru włoskiego.

Fenkuł i Ferula
Ferula i Fenkuł to duże Umbelliferae, które rosną w całym basenie Morza Śródziemnego.
Bardzo identyczny z wyglądu, Ferule jest rodzajem gigantycznego kopru włoskiego, który może osiągnąć ponad 3 m i którego łodygi mają większą średnicę.
Oprócz cnót leczniczych zajmują miejsce we wszystkich mitach greckich i rzymskich.
Łodygi Ferule i kopru włoskiego były używane w kulcie Dionizosa (Bachusa) jako ceremonialny kij podobny do Tyrsusa
(duży kij przypominający berło); był ozdobiony liśćmi bluszczu i zwieńczony szyszką sosnową.

To właśnie w łodydze kopru włoskiego lub Ferule Prometeusz, jak głosi legenda, ukrył niebiański ogień
Prometeusz był jednym z Tytanów (furie wśród Rzymian).
Byli gigantycznymi pierwotnymi bóstwami, które poprzedzały bogów Olimpu.
Prometeusz był stwórcą rodzaju ludzkiego z bryły gliny i wody i pomimo sprzeciwu Zeusa i innych bogów nauczył ludzi
metalurgii, czytania, pisania, liczb.
Po zwycięstwie Nowych Bogow pod wodzą Zeusa nad Tytanami, Prometeusz dał ludziom niebiański ogień, ogień ukryty w wydrążonej łodydze gigantycznego kopru włoskiego i skradziony Bogom.
Aby go ukarać, Zeus przykuł go łańcuchem do góry Kaukaz, gdzie orzeł-gryf pożerał każdego dnia jego kawałek wątroby (legenda sugeruje więc, że już starożytni Grecy odkryli, że wątroba jest jednym z nielicznych organów człowieka, który w przypadku uszkodzenia sam się regeneruje).
Heracles wyzwolił go podczas 12 prac, ale aby nie uchylić się od przysięgi Zeusa, który poprzysiągł, że tytan pozostanie przykuty do Kaukazu, Prometeusz musiał przez całe życie nosić żelazny pierścień z łańcuchów i ozdobiony kawałkiem skały z Kaukazu.
Aby ukarać mężczyzn, Zeus wysyła im pierwszą i najpiękniejszą ze wszystkich kobiet Pandorę, której imię oznacza „dar od wszystkich” (również wykonaną z gliny przez mieszkańców Olimpu).
W bagażu Pandory jest słoik, którego nigdy nie wolno jej otwierać.
Ale jej ciekawość bierze górę nad nią, a kiedy podnosi wieko, niezliczone choroby ciała i zaburzenia umysłu rozprzestrzeniają się po ziemi.
Tylko nadzieja (jedyna korzyść pośród całego zła) pozostaje w słoiku, aby pocieszyć ludzkość.

Ogrody Adonisa
Adonis, pomniejsze bóstwo starożytnej Grecji, reprezentuje naturę, roślinność.
Niezwykle młody i piękny, został zabity i odrodził się jako drzewo mirry.
Związany z rocznym cyklem pór roku, w których roślinność obumiera (jesień) i odradza się wiosną.
Każdego roku czciciele Adonisa, zwłaszcza kobiety, świętują jego odrodzenie podczas letniego przesilenia, sadząc nasiona kopru włoskiego i pszenicy w małych „ogrodowych” słoikach i koszach, a następnie umieszczając je na dachach jako ofiary.
Po 8 dniach wrzucano ich do rzek lub morza.
http://www.reconstitution-romaine.com/fe...tique.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#9

vvvvv

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości