19-11-2024, 19:44
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/c...G_8291.jpg
https://inaturalist-open-data.s3.amazona...iginal.jpg
https://inaturalist-open-data.s3.amazona...ginal.jpeg
https://static.inaturalist.org/photos/45...iginal.jpg
https://static.inaturalist.org/photos/45...iginal.jpg
Senegalia Pennata
Senegalia Pennata to gatunek rośliny pochodzący z południa i Azji Południowo-Wschodniej
Jest to krzew lub małe drzewo tropikalne, które osiąga wysokość do 5 metrów (16 stóp).
Jego liście są podwójnie pierzaste z liniowo-podłużnymi i nagimi listkami.
Jego żółtawe kwiaty to szczytowe wiechy z kulistymi główkami.
Strąki są cienkie, płaskie i długi z grubymi szwami.
Zastosowania Kulinarny
W północno-wschodnich Indiach , w stanach Mizoram i Manipur, jest składnikiem rodzimej kuchni, takiej jak kaang-hou (smażone warzywa) i eromba .
Roślina jest lokalnie znana jako khanghmuk w Hmar, khang w Meiteilon i khanghu w Mizo.
W Birmie, Kambodży, Laosie i Tajlandii pierzaste pędy Senegalia pennata są używane w zupach, curry, omletach i potrawach smażonych na patelni
Jadalne pędy zbiera się zanim staną się twarde i kolczaste.
W kuchni północnej Tajlandii cha-om jest również spożywany na surowo z tajskimi sałatkami , takimi jak tam mamuang ( sałatka z mango ) i jest jednym ze składników curry kaeng khae
W centralnej Tajlandii i Isan jest zwykle gotowany lub smażony.
Omlet cha-om jest jednym ze zwykłych składników nam phrik pla thu i powszechnie używany w kaeng som, kwaśnym tajskim curry
W Wietnamie roślina jest uprawiana w regionie północno-zachodnim, takim jak prowincje Sơn La i Lai Châu, przez grupy etniczne Thai i Khơ Mú jako przysmak.
Liście mają charakterystyczny, cuchnący zapach i są używane w sałatkach (szczególnie z kwiatami hebanowca górskiego - Bauhinia Variegata), a także w potrawach smażonych na patelni, grillowanej rybie, wieprzowinie lub daniach z bawołu.
https://en.wikipedia.org/wiki/Senegalia_pennata
https://inaturalist-open-data.s3.amazona...iginal.jpg
https://inaturalist-open-data.s3.amazona...ginal.jpeg
https://static.inaturalist.org/photos/45...iginal.jpg
https://static.inaturalist.org/photos/45...iginal.jpg
Senegalia Pennata
Senegalia Pennata to gatunek rośliny pochodzący z południa i Azji Południowo-Wschodniej
Jest to krzew lub małe drzewo tropikalne, które osiąga wysokość do 5 metrów (16 stóp).
Jego liście są podwójnie pierzaste z liniowo-podłużnymi i nagimi listkami.
Jego żółtawe kwiaty to szczytowe wiechy z kulistymi główkami.
Strąki są cienkie, płaskie i długi z grubymi szwami.
Zastosowania Kulinarny
W północno-wschodnich Indiach , w stanach Mizoram i Manipur, jest składnikiem rodzimej kuchni, takiej jak kaang-hou (smażone warzywa) i eromba .
Roślina jest lokalnie znana jako khanghmuk w Hmar, khang w Meiteilon i khanghu w Mizo.
W Birmie, Kambodży, Laosie i Tajlandii pierzaste pędy Senegalia pennata są używane w zupach, curry, omletach i potrawach smażonych na patelni
Jadalne pędy zbiera się zanim staną się twarde i kolczaste.
W kuchni północnej Tajlandii cha-om jest również spożywany na surowo z tajskimi sałatkami , takimi jak tam mamuang ( sałatka z mango ) i jest jednym ze składników curry kaeng khae
W centralnej Tajlandii i Isan jest zwykle gotowany lub smażony.
Omlet cha-om jest jednym ze zwykłych składników nam phrik pla thu i powszechnie używany w kaeng som, kwaśnym tajskim curry
W Wietnamie roślina jest uprawiana w regionie północno-zachodnim, takim jak prowincje Sơn La i Lai Châu, przez grupy etniczne Thai i Khơ Mú jako przysmak.
Liście mają charakterystyczny, cuchnący zapach i są używane w sałatkach (szczególnie z kwiatami hebanowca górskiego - Bauhinia Variegata), a także w potrawach smażonych na patelni, grillowanej rybie, wieprzowinie lub daniach z bawołu.
https://en.wikipedia.org/wiki/Senegalia_pennata