Purpura

Prosto z Polski ... takiej burzy w Polsce w swoim życiu nie widziałam ... a w Anglii rzadko bywają ... miesiąc temu burza z 2 piorunami była pierwszą od 7 lat ... jak zauważyli moi znajomi ...

to zdjęcie z Polski z servisów informacyjnych ... wystarczająco purpurowe jak sądzę ... zazar po zachodzie słońca

[Obrazek: burza_sunyrlz_640_9.jpeg]
Odpowiedz

Morfi ... to dla Ciebie

[Obrazek: samurai_silhouette3_by_japanvector.com_.gif]
Odpowiedz

Kasiu to ja? Rotfl
Burza - wspaniałe zdjęcie Oklaski Oklaski Oklaski Ok

Purpurowy kalafiorek dla Ciebie

[Obrazek: 3380308767_b460e29a8c.jpg]
Odpowiedz

Ale ześ Morfeuszku wysmarował kalafiorek Mniam
czy nie macie wrażenia ,że purpura często i gęsto myli się z fioletem Myśli chyba,że jestem daltonistką Krzyk Rotfl
Załącze fotki z dzialki mojej mamy i jej ulubiony clematis koloru puprurowego Myśli
[ATTACHMENT NOT FOUND]
znalazłam nawet dzikie bratki Oczko o podobnej barwie
[ATTACHMENT NOT FOUND]
Odpowiedz

Ja dziś wszystkich nakarmię. Syla dla Ciebie purpurowy bakłażanek vel oberżyna. Rotfl

[Obrazek: baklazan_popup.jpg]
Odpowiedz

mniam-mniam Mniam Mniam Mniam

mam świetny przepisa na bakłażany pieczone z serem feta Mniam Mniam Mniam
Głupek gdybym zapomniała przypomnijcie mi - zamieszczę w dziele z przepisami ...
Odpowiedz

Kasieńko czekam na ten przepis, bo uwielbiam bakłażany i ser feta! Cwaniak

Kukurydza dla Ciebie Kwiatek

[Obrazek: Purple_Corn_Extract.jpg]
Odpowiedz

Witam Was!
Dla mnie zawsze purpura oznaczała odcień bardzo, bardzo ciemnoczerwony. A fiolet, to fiolet, od jasnego do ciemnego. A tu widzę, że chyba się myliłam przez całe życie. Ale co w takim razie z fioletem?
Odpowiedz

purpurowa pieczona oberżyna z serem feta

składniki:
1. oberżyna ( ilość zależna od ilości osób 1:1 ... lub dla tych co uwielbiają to 2 oberżyny: 1 osobę! ale to trochę za dużo można się z kimś podzielić )
2. 1-2 ząbki czosnku ( zmiażdżone lub drobniutko pokrojone )
3. conajmniej garść natki pietruszki drobno siekanej ( zwykłej - nie tej falbaniastej bo nie ma smaku )
4. sól morska lub kamienna i pieprz czarny - mielone bezpośrednio z młynka
5. ser feta ( lub więcej - ja na 2 osoby zużywam kostkę sera ... bo lubię )
6. 10 łyżek oliwy z oliwek ... lub więcej - jak kto lubi
7. dodatek ... sok z cytryny wyciskany bezpośrednio
8. opcja dola mięsożerców - równie przepyszna ) kilka plastrów boczku upieczonego w piekarniku z oberżyną ... czas wg gustu

czas przygotowania około 30 min ( w tym pieczenie )

1. rozgrzej piekarnik na funkcji grillowania ( czyli z górnej grzałki ) ... jeśli nie masz funkcji automatycznego grilla załącz piekarnik na około 180-190*C ...
2. umyj oberżyny pod wodą i wytrzyj ... nie obrywaj tego zielonego kapturka na końcu
3. ostrym nożykiem natnij oberżynę na cztery części - od ogonka wzdłuż do ogonka ( tak jak się nacina pomarańczę przed obraniem )
ale tylko przetnij skórkę nie przecinając owoca/warzywa
4. grilluj oberżyny w piekarniku-grillu przez 20 min ... obracając co 7 min na inny bok
grilluj do momentu kiedy oberżyny będą miękkielub "aldente" w zależności od upodobania - jak kto lubi ... ale nie grilluj ich do momentu zapadnięcia miąższu
( skórka powinna stać się matowo / mętna brązowa )
5. odstaw oberżyny do dużego półmiska na 2 min do ostygnięcia
6. potem ściągnij nożem skórkę - wzdłuż nacięć będzie dużo łatwiej
7. przetnij oberżynę wzdłuż i połóż środkiem na wierzch

w trakcie pieczenia oberżyn przygotuj
zmiażdżony czosnek, posiekaną pietruszkę

a) część pietruszki i czosnku zmieszaj z oliwą z oliwek
b) polewaj oberżyny ( czyli środek oberżyny - powinien być na wierzchu , zaokrąglona zewnętrzna część pod spodem ) z łyżki oliwową miksturą
c ) użyj soli z młynka i posól oberżyny ... z umiarem gdyż ser też jest słony
d) użył pieprzu z młunka - wg gustu
e) pokrusz ser na wierzch
f) posyp pietruszką ... opcjonalnie pokrop sokiem z cytryny lub polej oliwą
g) mięsożercy - pokroić upieczone plasrty boczku w cieniutkie paseczki i posypac na wierzch przed oliwą

smacznego ... jest przepyszna Mniam Mniam Mniam ...

dla ludzi zwracających uwagę na szczegóły: uwaga! jest taki moment pieczenia między 20-25-30 min gdzie oberżyna osiąga idealny perfekcyjny smak
więc od pierwszego razu zwracaj uwagę jak dopieczona jest oberżyna ( przy jakim czssie wyciągałaś z piekarnika ) ... bo potem będziesz chciał/-a jeść tylko taką
wartopamiętać ile stopni i jaki czas
jeśli po 20 min uważasz, że to jeszcze nie to .. wsadź ją na kilka min dłużej ... ale nie przesadź ...
jest rewelacja

pycha!!!!!!!!!!!!!!! Mniam Mniam Mniam
Odpowiedz

Jem to już oczami, dzięki Kasia! Ok Cwaniak Mniam
Muszę poczekać z realizacją aż upały zelżą, bo na samą myśl o uruchomieniu piekarnika dostaję zawrotów. Boi się
Odpowiedz

Purpurowa cebula

[Obrazek: 3345996-787770-purple-onion-sliced-on-ha...ground.jpg]
Odpowiedz

i kapusta [Obrazek: red-cabbage.jpg]
Odpowiedz

no i czapka śliwek się znalazła [Obrazek: sliwki.jpg]

Morfi zaczynam podejrzewać, że Twoja Nibylandia to po prostu Purpurowa Wólka za miedzą lub Purpurowe Rozstaje ... czy Purpurowe Zalesie ??? Rotfl Rotfl Rotfl
Odpowiedz

Mamy też purpurową marchew...

[Obrazek: carrot_purple_haze.jpg]

W Nibylandii purpurowe masz wszystko, co tylko chcesz. Oczko
Odpowiedz

a świstak siedział i zamalowywał marchewki na purpurowo - zamiast zawijać w sreberka Rotfl Rotfl
Odpowiedz

Nie ominął także pomidorów, wybarwione na purpurowo nie tylko z zewnątrz

[Obrazek: tomato.jpg]
Odpowiedz

Oszustwo!!! One podlewane atramentem są te marchewki i pomidorki! Rotfl Rotfl Rotfl

To jest natomiast całkiem naturalna żaba purpurowa[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcR-Rlk_7IuBPBYfiSMzpE7...uVnHH3wNre]

Te całkowicie fioletowe, ukrywające się w wykopanych norkach żaby zostały odkryte w rejonie wzgórz Zachodnich Ghatów w stanie Kerala w południowych Indiach. Po zbadaniu DNA naukowcy stwierdzili, że Nasikabatrachus sahyadrensis reprezentują nie tylko nieznany wcześniej gatunek, lecz całkowicie nową rodzinę żab.

Żaby purpurowe posiadają nadęte ciało, krótkie i grube kończyny oraz spiczasty pysk przypominający świński ryj (stąd angielska nazwa "purple pignose frog").

Żaby purpurowe są ostatnimi przedstawicielami żab pochodzących jeszcze z okresu panowania dinozaurów. Najbliższymi ich krewnymi są płazy z rodziny Sooglossidae, występujące jedynie na Seszelach na Oceanie Indyjskim. Obecnie te dwa spokrewnione gatunki oddziela 3 tys. kilometrów oceanu. Jednak miliony lat temu Seszele i Indie tworzyły część większego lądu, Gondwany, co może wyjaśniać genetyczne pokrewieństwo płazów.

Opracował: Ivellios
Odpowiedz

Mmmm pyszotka muszą być takie purpurowe żabki Mniam

Na dziś wspaniała purpurowa marakuja

[Obrazek: marakuja.png]
Odpowiedz

No to jeszcze purpurowy kalafior...
[Obrazek: ARTICLE_775_95124814046534665653445604179478.jpg] i oberżyna... [Obrazek: 8292293-purpurowe-warzyw-obera-yny-samod...ym-tle.jpg]
Odpowiedz

A jak pysznie wygląda to kiwi...
[Obrazek: 157105.jpg]
Odpowiedz

Kalafiora i oberżynę mamy na poprzedniej stronie wraz z super przepisem Kasi na faszerowanego serem feta bakłażana Uśmiech
Ale kiwi nie było, dzięki! Ok
Super Natko, że tu wpadłaś, i Libra też. Uśmiech
Odpowiedz

jaki faszerowany??? Krzyk Nerwus

Kwiatek ... okruszany lub obsypany ... Buźki
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości