20-10-2012, 22:14
Właśnie przechodzę na wegetarianizm (jeszcze się do końca nie namyśliłam, czy na stałe, czy jako dieta )
Ale będę sobie teraz przypominać różne stare przepisy i od nowa się tym cieszyć (to znaczy, kiedyś przez 9 lat nie jadłam mięsa i bardzo dobrze się z tym czułam). Wymaga to pewnej samodyscypliny, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników - po prostu trzeba - zdrowiej jeść i bardziej różnorodnie.
Mam też takie przepisy, które zostały na stałe w kuchni rodzinnej - te najlepsze - te też wrzucę
"Kącik tzw. motywacyjny"
Naleśniki
Oczywiście przepis wegetariański był z samej razowej mąki, ale że mieszkam z ludźmi normalnymi żywieniowo, to się zawsze muszę wykłócić o proporcje Czyli, ja bym chciała więcej razowej pszennej mąki, a mniej zwykłej, a moja mama na odwrót. Dla początkujących z razową mąką tak - jedna czwarta wystarczy.
Najważniejsze, żeby po wyrobieniu (zmiksowaniu) odstawić na pół godziny przed smażeniem, ja dodaję do wszystkich placków jakie smażę trochę kminku, jak jem sama, to dużo kminku - ot takie smakowe dziwactwo
Nadzienie z czerwonej kapusty
1 średnia drobno pokrojona cebula
15 ml (1 łyżka) oleju słonecznikowego
350 g cienko poszatkowanej czerwonej kapusty
200 g tartego jabłka
50 g rodzynek
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka cynamonu
45 ml (3 łyżki) czerwonego wina
sól i pieprz
1. Rozgrzać olej, włożyć cebulę, smażyć na małym ogniu 10 - 15 minut, aż będzie bardzo miękka.
2. Dodać kapustę, jabłko, rodzynki oraz przyprawy i dusić pod przykryciem 5 minut na średnim ogniu.
3. Wlać wino, dusić 15 minut. Od czasu do czasu zamieszać, dolewając w razie potrzeby trochę wody. Doprawić do smaku.
Dodam od siebie, że dzięki przyprawom kapusta pachnie obłędnie na początku podduszam samą kapustę najpierw, bo mama moja życzy sobie bardzo miękką.
Nadzienie z buraków
500 g buraków
1 średnia drobno pokrojona cebula
15 ml (1 łyżka) oliwy z oliwek
2 łyżeczki pszennej razowej mąki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
200 ml jogurtu lub kwaśnej śmietany
sól i pieprz
1. Buraki (tu skróciłam, bo pisali w szczegółach, jak je ugotować ) ugotować, obrać, drobno pokroić (ja trę na tarce z dużymi oczkami)
2. Rozgrzać oliwę, włożyć cebulę, smażyć na małym ogniu 3-4 minuty. Posypać mąką, mieszając smażyć 2-3 minuty.
3. Zestawić z ognia, włożyć buraki, szczypiorek i natkę, wymieszać. Lekko ochłodzić, wlać jogurt lub śmietanę, wymieszać. Doprawić do smaku.
Ważna jest ta cebula z mąką usmażona, no i robiłam zawsze ze śmietaną - ale palce lizać
Lubię jeszcze nadzienie z brokuła ugotowanego, i, albo tylko z przyprawami i żółtym serem, albo podsmażonego na oliwie z oliwek z cebulką i też żółtym serem
Brokułowe nadzienie, to chyba moje ulubione , no i ze słodkiej kapusty jeszcze, takie jak do krokietów
Ps.
Te przepisy akurat pochodzą z książki "Kuchnia wegetariańska" Sarah Brown
Ale będę sobie teraz przypominać różne stare przepisy i od nowa się tym cieszyć (to znaczy, kiedyś przez 9 lat nie jadłam mięsa i bardzo dobrze się z tym czułam). Wymaga to pewnej samodyscypliny, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników - po prostu trzeba - zdrowiej jeść i bardziej różnorodnie.
Mam też takie przepisy, które zostały na stałe w kuchni rodzinnej - te najlepsze - te też wrzucę
"Kącik tzw. motywacyjny"
Naleśniki
Oczywiście przepis wegetariański był z samej razowej mąki, ale że mieszkam z ludźmi normalnymi żywieniowo, to się zawsze muszę wykłócić o proporcje Czyli, ja bym chciała więcej razowej pszennej mąki, a mniej zwykłej, a moja mama na odwrót. Dla początkujących z razową mąką tak - jedna czwarta wystarczy.
Najważniejsze, żeby po wyrobieniu (zmiksowaniu) odstawić na pół godziny przed smażeniem, ja dodaję do wszystkich placków jakie smażę trochę kminku, jak jem sama, to dużo kminku - ot takie smakowe dziwactwo
Nadzienie z czerwonej kapusty
1 średnia drobno pokrojona cebula
15 ml (1 łyżka) oleju słonecznikowego
350 g cienko poszatkowanej czerwonej kapusty
200 g tartego jabłka
50 g rodzynek
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka cynamonu
45 ml (3 łyżki) czerwonego wina
sól i pieprz
1. Rozgrzać olej, włożyć cebulę, smażyć na małym ogniu 10 - 15 minut, aż będzie bardzo miękka.
2. Dodać kapustę, jabłko, rodzynki oraz przyprawy i dusić pod przykryciem 5 minut na średnim ogniu.
3. Wlać wino, dusić 15 minut. Od czasu do czasu zamieszać, dolewając w razie potrzeby trochę wody. Doprawić do smaku.
Dodam od siebie, że dzięki przyprawom kapusta pachnie obłędnie na początku podduszam samą kapustę najpierw, bo mama moja życzy sobie bardzo miękką.
Nadzienie z buraków
500 g buraków
1 średnia drobno pokrojona cebula
15 ml (1 łyżka) oliwy z oliwek
2 łyżeczki pszennej razowej mąki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
200 ml jogurtu lub kwaśnej śmietany
sól i pieprz
1. Buraki (tu skróciłam, bo pisali w szczegółach, jak je ugotować ) ugotować, obrać, drobno pokroić (ja trę na tarce z dużymi oczkami)
2. Rozgrzać oliwę, włożyć cebulę, smażyć na małym ogniu 3-4 minuty. Posypać mąką, mieszając smażyć 2-3 minuty.
3. Zestawić z ognia, włożyć buraki, szczypiorek i natkę, wymieszać. Lekko ochłodzić, wlać jogurt lub śmietanę, wymieszać. Doprawić do smaku.
Ważna jest ta cebula z mąką usmażona, no i robiłam zawsze ze śmietaną - ale palce lizać
Lubię jeszcze nadzienie z brokuła ugotowanego, i, albo tylko z przyprawami i żółtym serem, albo podsmażonego na oliwie z oliwek z cebulką i też żółtym serem
Brokułowe nadzienie, to chyba moje ulubione , no i ze słodkiej kapusty jeszcze, takie jak do krokietów
Ps.
Te przepisy akurat pochodzą z książki "Kuchnia wegetariańska" Sarah Brown