Liczba postów: 700
Liczba wątków: 22
Dołączył: 24-12-2011
Reputacja:
0
co powiecie na pieczonego pstraga?
potrzebujemy : pstrag patroszony
koperek
maslo
rekaw do pieczenia lub folia aluminiowa
sol i pieprz
do srodka ryby wkladamy maslo i koperek oraz sol i pieprz
rybe z wierzchy rowniez nacieramy sola i do piekarnika gora pol godz -smacznego
Liczba postów: 700
Liczba wątków: 22
Dołączył: 24-12-2011
Reputacja:
0
to moze LOSOS W SOSIE SMIETANOWO -KOPERKOWYM
filet z lososia
smietana 30%
koperek
sol i pieprz
lososia krotko obsmazamy na lyzce oliwy .oczywiscie losos przyprawiony sola i pieprzem
podlewamy go troszke woda i dusimy 10 min .
po czym wlewamy smietane i wrzucamy koper pokrojony .gdy sie tylko smietana zagotuje
obiadek gotowy mozna jeszcze przyprawic do smaku vegeta lub sola
Liczba postów: 700
Liczba wątków: 22
Dołączył: 24-12-2011
Reputacja:
0
RYBA PO GRECKU
SKLADNIKI: 1KG ryby morszczuk ,dorsz lub mintaj
warzywa dedug uznania -cebula ,marchew ,seler ( polecam mrozona wloszczyzne )
koncentrat pomidorowy
olej do smazenia
przyprawy ( vegeta , sol ,pieprz ,rosolek, moze byc ketchup)
rybe panierujemy i smazymy
w duzym (z szerokim dnem_ garnku ) smaze krotko wloszczyzne+cebule, dodaje koncentrat ,troche ketchupu i troszke wody aby upruzyc warzywa .
gdy sos warzywny gotowy dodaje na koniec usmazona rybe .
SMACZNEGO
Liczba postów: 700
Liczba wątków: 22
Dołączył: 24-12-2011
Reputacja:
0
TATAR Z LOSOSIA
SKLADNIKI :
LOSOS WEDZONY na zimno
3-4 cebule
oliwa z oliwek
sok z cytryny (lepiej 2 )
koper (peczek)
sol i pieprz (trzeba pamietac ze taki losos jest na ogol slony)
przygotowanie
POKROIC w drobniutka kosteczke lososia - przyprawic lepiej tylko pieprzem
dodac sok z cytryny zmieszany z oliwa
dodac drobno pokrojona cebulke w ilosci ( aby bylo ja widac )
dodajemy koperek
mase wyrobic reką ,formowac kulki , ukladac na pulmisku na lisciach salaty przybrane galazka koperku
i osemka cytrynki . PODAWAC SCHLODZONE
DODAM ,ZE TATARA MOZNA ROWNIEZ ZROBIC Z SUROWEGO LOSOSIA
SMACZNEGO
Liczba postów: 700
Liczba wątków: 22
Dołączył: 24-12-2011
Reputacja:
0
RYBA Z PIECZARKA
OK 70 DAG ryby mrozonej mintaj ,dorsz,morszczuk
30 dag pieczarek
1 szk smietany
olej do smazenia
lyzka maki
1 lyzka margaryny
vegeta ,pieprz
WYKONANIE
RYbe odmrozic ,pokroic w mniejsze kawalki,oprószyć vegeta ,obtoczyc w mace i usmazyc . dodac cebule .
na osobnej patelce obsmazyc pieczarki na margarynie i dodac do ryby ktora zostala na pierwszej patelni
na koniec wlewamy smietane wymieszana z reszta maki i vegeta i pieprzem
dusic kilka minut na koniec posypac natka pietruszki
smacznego
Liczba postów: 700
Liczba wątków: 22
Dołączył: 24-12-2011
Reputacja:
0
pstraga pieke w temp 180 w rekawie a jak chce zeby mial chrupka skorke to na koniec ja rozdzieram i dopiekam . tak samo inne ryby . dobry jest dorsz norweski (bo baltycki sie rozwala -mowie o filecie ), losos i halibut z warzywami ..
Liczba postów: 700
Liczba wątków: 22
Dołączył: 24-12-2011
Reputacja:
0
HALIBUT W SOSIE POMARANCZOWYM
POTRZEBUJEMY :
dzwonko halibuta na osobe
pare szt suszonych pomidorow
w zaleznosci ile osob szklanka lub 2 soku pomaranczowego
troszke wina bialego
koperek do przybrania
PRZYGOTOWANIE
Rybke solimy i pieprzymy ,obtaczamy w mące i na olej
w glębszej patelni ew rondelku podsmazamy jedna cebulke drobno pokrojona i podlewamy winem
po minucie wlewamy sok pomaranczowy i wrzucamy suszone pomidory
sos mozna przyprawic sola i pieprzem ale to wg gustu i gotujemy na wolnym ogniu az sos porzadnie odparuje
na koniec sos przecedzamy przez sitko i polewamy usmazona rybe . dekorujemy koperkiem
Mozna sos zmodyfikowac !
zamiast suszonych pomidorow dodac pomidory z puszki i reszte robimy tak samo
sos bedzie mial wtedy zupelnie inny smak -ale warto sprobowac
SMACZNEGO
Liczba postów: 259
Liczba wątków: 1
Dołączył: 26-11-2012
Reputacja:
0
Do ryby po grecku, do sosu warto dodać łyżkę powideł śliwkowych i sok z cytryny. Doprawiam go na słodko- kwaśno i ze sporą ilością papryki słodkiej mielonej.
Liczba postów: 700
Liczba wątków: 22
Dołączył: 24-12-2011
Reputacja:
0
O tego z miodem to nie znałam . Dzięki . Muszę spróbować.
Liczba postów: 1.007
Liczba wątków: 34
Dołączył: 22-09-2014
Reputacja:
2.611
Znak Zodiaku: Koziorożec ♑
Mintaj w sosie pomidorowo-paprykowym z komosą ryżową
Skladniki:
- 1 średni filet z mintaja (150g)
- 2 średnie pomidory
- 1/2 średniej cebuli
- 1 średnia papryka czerwona
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki komosy ryżowej
- sól morska, pieprz zdatny świeżo mielony, chili
Filet z mintaja gotować w wodzie przez ok. 10 min. pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać pokrojone pomidory i paprykę. Doprawić solą, chili i świeżo mielonym pieprzem, dusić do odparowania płynu. W naczyniu żaroodpornym ułożyć rybę i polać przygotowanym sosem pomidorowo-paprykowym. Piec przez ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Gotowe danie podawać z ugotowaną komosą ryżową.