Liczba postów: 530
Liczba wątków: 27
Reputacja:
0
Też mam Shadowsa, ale póki co nie jest tak czytelny jak LS. Za dużo szczegółów, to są małe arcydzieła, ale rozpraszające.
Liczba postów: 170
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
najpierw uzywalem eclectica
http://www.aeclectic.net/tarot/cards/eclectic/
Potem z ciekawosci Rider-Waite'a -. chcoiaz niespecjalnie go lubie latwiej wchodzi do glowy
a teraz na nowo wgryzam sie w eclectica
Karty to podpowiedz, nie wyrocznia.
Oczywiście też jestem osobą początkującą - mimo, że czytam o Tarocie od lat specjalną potrzebę pierwszego zakupu kart odczułam rok temu. Kupiłam właśnie talię Tarota Mitycznego z książką Julliet Sharman-Burke i Liz Greene. Książka napisana przystępnie - w tej talii opisuje poszczególne historie i wyjaśnia w jaki sposób mity wiążą się z poszczególnymi kartami - wiedza z innych publikacji pozwala mi potwierdzić prawidłowość skojarzeń budzonych przez postaci z mitologii greckiej w stosunku do podstawowych talii takich jak RW czy Tarot Marsylski albo Talia Uniwersalna. Niestety jakość samych kart jest taka, że po roku korzystania ścierają się na niej nadruki - brzegi bardzo się zabrudziły, mimo tego, że o nie dbam i przechowuję je w osobnym, specjalnie przeznaczonym do tego celu pudełeczku.
Obecnie też szukam czegoś, co będzie ciepłe, będzie budzić skojarzenia i na czym też będę mogła rozbudzać intuicję... bardzo podoba mi się Tarot of the Sweet Twilight i Tarot of the Mermaids. Myślałam też o Tarocie Kryształów... ale to przecież nie sama grafika, czy obrazy takie, jakie podobałyby nam się w galerii na ścianie powinny przemawiać do nas w kartach...
Na co zwrócić uwagę przy wyborze drugiej talii dla osoby początkującej? Prócz tego, że powinna "budzić zmysły i otwierać myśli" i wprowadzać w nastrój więzi z obrazem?
Czyli po prostu oglądam, po czym porównuję czy pierwsze odebrane znaczenie jest takie jak w podstawowych taliach?
po prostu najepiej chyba wybrac talie o klasycznej symbolice, a nie jakas wydziwiona, ktorej poza nazwy nic z Tarotem nie laczy.
Liczba postów: 192
Liczba wątków: 10
Reputacja:
5
Severus a tak na marginesie weszłam sobie i zobaczyłąm jak te karty wyglądają no to jest coś w tym stylu czego szukam, tzn. nie wiem czy krzyczą do mnie he he ale jak sie z nimi pracuje bo powtarzalam to juz ze 100 razy ale jestem kompletnym nowicjuszem duzo osob pisze ze AW powinny być czytelne itd. napisz cos wiecej na temat tej talii
Liczba postów: 192
Liczba wątków: 10
Reputacja:
5
Severus a gdzie je zakupiłeś, ja tylko znalazłam jedne na jekiejś stronce ale były używane bez książki, i pudełka?? Ja mam chyba wybujałą wyobraznię i właśnie potrzeba mi czegoś nie zwykłego żebym to czuła.