24-03-2014, 21:23
ma_ewa01 napisał(a):Tak, to prawda, z dwojga złego lepsze ciemne i pełnoziarniste, chociaż i tak najlepsze pieczone w domu na zakwasie. Niebezpieczeństwo tkwi w fitynach, które pieczywo ciemne zawiera w wiekszej ilo,sci niż białe, a te z kolei utrudniają przyswajanie niektórych witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania komórek organizmu. W czasie rośnięcia domowego pieczywa na zakwasie fityny dezaktywuja się dlatego pieczywo na zakwasie jest zdrowsze. Ze względu na niezneutralizowane fityny należy tez uważać z otrębami.
M
Z doświadczenia wiem, że w takie rzeczy trzeba wchodzić powoli, nie namówisz człowieka, który jadł na co dzień gotowe dania do pieczenia orkiszowych bułeczek z dnia na dzień. Ja oczywiście wolę takie, sama piekę czasem.