Gorczyca
#4

   
   
Kapusta sitowata (Brassica juncea (L.) Czern.), nazywana także kapustą sarepską lub gorczycą sarepską
Gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny kapustowate.
Gorczyca sarepska - nazwa rośliny pochodzi od miasta Sarept w Pobliżu Wołgogradu, gdzie w 1810 r. po raz pierwszy w Europie uruchomiono olejarnię przerabiającą nasiona gorczycy sarepskiej.  
W stanie naturalnym występuje w Azji (Syberia, Chiny), w Europie Wschodniej i w Ameryce Północnej.
Jest rośliną uprawianą, czasami dziczeje (ergazjofigofit).
Status gatunku we florze Polski: efemerofit

Zastosowanie  
Roślina uprawna.
Najwięcej gorczycy uprawia się w: Danii, Francji, Wielkiej Brytanii i krajach Beneluksu.
Z nasion gorczycy wytwarza się wysokiej jakości olej (ma on zdolność pochłaniania wszelkich zapachów).
Przede wszystkim jest jednak wykorzystywana do produkcji musztardy oraz jako przyprawa do przyprawiania wędlin, marynat, maseł ziołowych, majonezów i surówek.
Nasiona gorczycy dodaje się do kiszonych warzyw.
Są też składnikiem pieprzu ziołowego.

Roślina lecznicza.
Surowcem leczniczym są nasiona Semen Sinapis albae (Semen Erucae).
Zawierają one olejki eteryczne, glikozydy, tłuszcze, białka, sole mineralne, szczególnie dużo siarki.
Gorczyca jest środkiem szeroko stosowanym w lecznictwie.
Nasiona gorczycy mają silne własności drażniące, na skórę działają rozgrzewająco, a według medycyny ludowej także "odpromieniowująco".
W tym celu stosuje się okłady w postaci plastrów nasyconych zmielonymi ziarnami gorczycy lub spirytusem gorczycowym.
Okłady takie stosuje się przy dolegliwościach reumatycznych, na przeziębienia, zapalenie płuc, korzonków nerwowych, na dusznicę bolesną.
Wykazują dużą skuteczność.
Olejek gorczyczny używa się do płukania gardła i migdałków, jest też składnikiem wielu maści.

Ciekawostki  
Mimo że jest rośliną jadalną (jako przyprawa) i leczniczą, jest też bardzo niebezpieczna dla zdrowia przy niewłaściwym użyciu.
Przedawkowanie przy spożyciu ustnym może spowodować podrażnienie żołądka,  uszkodzenie wątroby, nerek i dróg moczowych.
U kobiet może spowodować silne przekrwienie macicy i poronienie.
Wdychanie olejku gorczycznego może spowodować oparzenie błon śluzowych gardła, krtani i uszkodzenie układu oddechowego poprzez porażenie jego mięśni gładkich.  
           
Gorczyca używana jest od tysięcy lat.
W średniowieczu była przyprawą dostępną tylko dla bogatych.
Gorczyca jest hiperakumulatorem złota, w sprzyjających warunkach akumulacja \złota osiąga 10 g złota na tonę suchej masy
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości