Apetyt na zioła
#3

Napoje ziołowe
Napary z aromatycznych liści, kwiatów i korzeni to jedne z najstarszych napojów. Większość herbatek ziołowych parzy się zalewając zioła wrzątkiem i pozostawiając w imbryku na 3-5 minut. Jeśli herbatki ziołowe wydaję nam się mdłe w porównaniu do herbaty czy kawy, to można stopniowo się do nich przyzwyczajać mieszając je z czarną herbatą.

Ziołowy "Earl Grey"
łyżeczka herbaty chińskiej, 3 łyżeczki świeżych liści pysznogłówki, albo łyżeczka kwiatu hibiskusa, wtedy uzyskamy cytrynowy smak.
Mieszankę zaparzać 5 minut w 2 szklankach wrzątku, przed podaniem przecedzić.

Syrop miętowy
1 litr luźno ułożonych liści mięty pieprzowej, cukier.
Liście włożyć do rondla i zalać niewielką iloscią wody, tak by były ledwo przykryte. Gotować na małym ogniu 30 minut. Przecedzić przez gęstą gazę. Na każde 0,5 litra płynu dodać 30 dag cukru. Gotować 15 minut na małym ogniu. Po ostudzeniu syrop zlać do butelek, można zamrozić małe porcje.

Jogurt malinowo- miętowy
Szklanka jogurtu naturalnego, pół szklanki wody mineralnej, 10 deko malin świeżych albo maliny mrożone, łyżeczka syropu miętowego.
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, jeśli maliny są mrożone, najpierw je rozmrozić. Napój podawać schłodzony, przybrany świeżymi listkami mięty.

[Obrazek: Herbal-tea-Depositphotos_4285743_L-w250-h250.jpg]
Przepisy zaczerpnięte z książki Zioła Lesley Bremness
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości