31-07-2011, 20:59
Eremit napisał(a):W kartach tarota nie ma specjalnej karty "przeznaczenie" ale jak ktoś się upiera, to za taka karte uważa się Koło Fortuny.Podzielam twoje zdanie.
Tu jest dokładne odniesienie ( w tej talii widoczne ) : http://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%82o_F...28tarot%29
można się wspinać na szczyt ( w jakiejś dziedzinie, obojętnie jakiej rzecz jasna )
można być na szczycie
można z niego spadać
ale można się znaleźć na lub w dole
Często wtedy przyjęło się to nazywać , przeznaczeniem ( ? ).
rudalili napisał(a):Ja w moich wloskich kartach mam jedna , ktorej slowo klucz to "ventura", czyli "los"(dola). Jest to As dzwonkow - najlepsza karta w AM. Gdy ona wychodzi w ukladzie, nie ma sie czego bac wszystko bedzie dobrze, nawet jesli wychodzily piki. Ona mowi "idz tam", czyli wyznacz cel i daz do niego bez obaw. Na rysunku jest mezczyzna na koniu , ktory jedzie w kierunku , ktory pokazuje reka, przed siebie.Nie wiem jak z doslownym tłumaczeniem tego słowa z włoskiego jest ? (ale można skorzystać przez translator choćby i już nie potwierdza tego , sam As karo już mówi o czym innym).
Ale karta Ventura z tej talii i nazwą twoją As dzwonków ( czyli Asem karo ) jest po prostu w tej talli rycerzem denarów !
Wyraźnie o tym mówi sygnatura numeru na karcie w kółku, po lewej stronie na dole - czyli 14 numer , jako kolejna osobowa AM denarów ! no i choćby ten koń dla urzeczywistnienia tego faktu
Mam tę talię akurat.