29-02-2016, 05:22
Nie dotrzymałam terminu za co serdecznie Was przepraszam...
Ale oto przyszedł czas na rozwiązanie, więc przedstawiam Wam na początek dwa zdjęcia tajemniczego obrazka, który wisi u mnie nad drzwiami i jedno zdjęcie tego samego obrazka (zdjęcie kiepskiej jakości, ale kto spostrzegawczy, ten zauważy ) zrobione prawdopodobnie w latach 40-tych ubiegłego wieku w domu mojej Prababci (na zdjęciu po lewej widoczni są moja Babcia i Dziadek ze swoim synkiem, czyli moim wujkiem, a po prawej kuzyn Babci Iwo z żoną i dzieckiem):
[ATTACHMENT NOT FOUND] [ATTACHMENT NOT FOUND]
[ATTACHMENT NOT FOUND]
Muszę przyznać, że ten obrazek jest niby prosty, ale dla mnie zawsze było w nim coś tajemniczego. Kim jest postać na obrazku i ile ma lat? Z jednej strony ma twarz dziewczynki, a z drugiej strony sylwetkę jak kobieta w ciąży. Poza tym dziwna jest ta sceneria i strój. Postać widoczna na obrazku ma na sobie białą koszulę nocną, pantofle i zarzucony na ramiona pled i została uchwycona jakby w momencie, kiedy szła nocą (obrazek w ogóle jest raczej ciemny) z jednego pokoju do drugiego (po prawej widać drzwi do ciemnego pokoju)...? Nie wiem co to może być za postać i co to może być za scena, dla mnie zupełnie nietypowa - może Wy macie jakiś pomysł? Napiszcie, może Wam się uda rozszyfrować jej tajemnicę.
A teraz przechodzę do Waszych wypowiedzi... Muszę przyznać, że niektóre mi naprawdę zaimponowały.
MAG
nastek96
Aggata
Lady of Dreams
Luks
Le Stelle
Le Stelle, masz świetną intuicję - wyrazy uznania za Twój opis, coś niesamowitego! Zgadza się mnóstwo szczegółów:
Tak więc podziwiam Was wszystkich, padło wiele dobrych odpowiedzi, ale...
WYRÓŻNIENIE
dla Lady of Dreams
Lady - naprawdę super, brawo!
i bezapelacyjne zwycięstwo dla niesamowitej...
która mnie powaliła na łopatki.
Ale oto przyszedł czas na rozwiązanie, więc przedstawiam Wam na początek dwa zdjęcia tajemniczego obrazka, który wisi u mnie nad drzwiami i jedno zdjęcie tego samego obrazka (zdjęcie kiepskiej jakości, ale kto spostrzegawczy, ten zauważy ) zrobione prawdopodobnie w latach 40-tych ubiegłego wieku w domu mojej Prababci (na zdjęciu po lewej widoczni są moja Babcia i Dziadek ze swoim synkiem, czyli moim wujkiem, a po prawej kuzyn Babci Iwo z żoną i dzieckiem):
[ATTACHMENT NOT FOUND] [ATTACHMENT NOT FOUND]
[ATTACHMENT NOT FOUND]
Muszę przyznać, że ten obrazek jest niby prosty, ale dla mnie zawsze było w nim coś tajemniczego. Kim jest postać na obrazku i ile ma lat? Z jednej strony ma twarz dziewczynki, a z drugiej strony sylwetkę jak kobieta w ciąży. Poza tym dziwna jest ta sceneria i strój. Postać widoczna na obrazku ma na sobie białą koszulę nocną, pantofle i zarzucony na ramiona pled i została uchwycona jakby w momencie, kiedy szła nocą (obrazek w ogóle jest raczej ciemny) z jednego pokoju do drugiego (po prawej widać drzwi do ciemnego pokoju)...? Nie wiem co to może być za postać i co to może być za scena, dla mnie zupełnie nietypowa - może Wy macie jakiś pomysł? Napiszcie, może Wam się uda rozszyfrować jej tajemnicę.
A teraz przechodzę do Waszych wypowiedzi... Muszę przyznać, że niektóre mi naprawdę zaimponowały.
MAG
MAG napisał(a):Postać dominuje na obrazie
MAG napisał(a):Patrzy w dal, zamyślona (twarz nie jest en face, ale na 3/4 lub z profilu, może być też lekko spuszczona w dół, zasłonięta np pwłosami lub nakryciem głowy, może w półcieniu). Włosy dłuższe rozwiane. Twarz ma miłą, przyjacielską. Szata długa, z pelerynąMAG, bardzo ładnie opisana postać dziewczyny, wiele rzeczy się zgadza.
nastek96
nastek96 napisał(a):Bardzo smutna
nastek96 napisał(a):Jest jej coś obojętne.Myślę, że można tu odnaleźć te emocje...
nastek96 napisał(a):wszystko zrobione z umiarem, napewno nie jest pstrokatoTak, kolory są bardzo stonowane.
nastek96 napisał(a):jest to krajobraz nocny, albo zacienionyDokładnie tak, brawo.
Aggata
Aggata napisał(a):Osoba dosc mloda, wiek do 30stki, zamyslona, ale nie smutna. Ubrana w jakis plaszcz (dlugi, do kostek)Zgadza się, dobrze opisałaś!
Lady of Dreams
Lady of Dreams napisał(a):młoda kobieta o pięknych długich włosach, jasnychBrawo, Lady.
Lady of Dreams napisał(a):Wyraz twarzy nostalgiczny, zamyślony, pełen sprzecznych mieszanych uczuć, jakby się nad czymś zastanawiała , coś wspominała.To prawda.
Lady of Dreams napisał(a):To może być suknia ślubna lub żalobnaSuknia nie jest żałobna ani ślubna, ale ma jest biała koszula biała do kostek, a na to ciemny (czarny?) pled - więc tak się to może kojarzyć.
Lady of Dreams napisał(a):kolory raczej stonowane, bardziej ciemne niż jasne. Miejsce to jest takie widokowe
Lady of Dreams napisał(a):Miejsce wietrzneNo w takim korytarzu było na pewno ciemno, a i przeciągi mogły być.
Luks
Luks napisał(a):Wyraz twarzy - może być nieobecny, zamyślony lub po prostu pochłonięty czymś.Tak, można tak powiedzieć...
Luks napisał(a):czerń, brąz lub czerwień. Strój może być wielokolorowy.Głównie biały i ciemny (czarny) z czerwoną kratą.
Luks napisał(a):2 kolory mogą dominować wyraźniej,W zasadzie cztery kolory: brąz, czerń i biel i żółty (włosy). Ale można powiedzieć, że obrazek to zetknięcie dwóch ciemnych kolorów(czerń, brąz) z dwoma jasnymi (biały, żółty).
Le Stelle
Le Stelle, masz świetną intuicję - wyrazy uznania za Twój opis, coś niesamowitego! Zgadza się mnóstwo szczegółów:
Le Stelle napisał(a):raczej nie jest to podlotek lub ktoś w średnim wieku, myślę, że wiek ma znaczenie dla całości kontekstu przedstawionej scenki. Odrzucam starszą osobę, odrzucam niemowlę – wydaje mi się, że jest to osoba młoda, która przestaje być dzieckiem i staje się osobą dorosłąDokładnie!
Le Stelle napisał(a):ej męskość albo kobiecość aż bije w oczy z obrazka. Ktoś, kto otoczony jest aurą przynależności do swojej płci. Z racji nagromadzenia kart przemawiających za kobietą, w obliczu kompletnie enigmatycznej dla mnie 8 Buław, stawiam na kobietę.
Le Stelle napisał(a):Fryzura pełni ważną rolę, ozdabia i dodaje uroku, podkreśla postać na obrazku.
Le Stelle napisał(a):coś co podkreśla elegancję lub wyjątkowość postaci. Jeśli nic w tych włosach nie ma, to może chociaż błyszczące sąDługie, falujące blond włosy.
Le Stelle napisał(a):Twarz albo kobiety, albo kobiece rysy. Miękkie kształty, pełne, spokojne. Twarz pełna majestatycznego spokoju. Jasne spojrzenie. Twarz budząca ciepłe uczucia.
Le Stelle napisał(a):spokojna.
Le Stelle napisał(a):możliwe, że widoczny brzuchJak ty to zobaczyłaś?
Le Stelle napisał(a):może jakby miała właśnie się podnieść, gdzieś wstać i iść, albo sama zastygła w jakimś półbiegu. Myślę, że postać stoi/idziePrzechodzi przez korytarz!
Le Stelle napisał(a):tak, jakby ją ktoś zawołał albo może sama kogoś wołała...
Le Stelle napisał(a):Skoro upieram się przy młodej kobiecie, stawiam, że jest to jakaś suknia.
Le Stelle napisał(a):stawiam na szatę/suknię do ziemi. Ubranie okrywa całą postać, zasłania stopy.
Le Stelle napisał(a):Wydaje mi się, że strój jest raczej gładki i jednolity.
Le Stelle napisał(a):Jeżeli rzeczywiście widać nagość, to delikatnie pokazaną, efemerycznie, jako kobiecą sylwetkę – As Kielichów kojarzy mi się z takim łagodnym opływem linii materiału do ciała.Koszula nocna - czyli ubranie, ale jednak bez bielizny i nie suknia - jesteś mistrzynią!
Le Stelle napisał(a):kolorystycznie obrazek ma kilka kolorów, które są mocniej podkreśloneDokładnie tak - zaledwie kilka kolorów.
Le Stelle napisał(a):stawiam na ciemniejszą tonację kolorów tła, natomiast centralna postać podkreślona jest poprzez intensywniejsze kolory, wybija się z tła.
Le Stelle napisał(a):Myślę, że jest gdzieś w odosobnieniu, izolacji. Być może chodzi o noc lub ciemne otoczenie. Postać być może umiejscowiona jest gdzieś pomiędzy czymś a czymś po jej bokach...Idealny opis!
Le Stelle napisał(a):miejsce, które kontemplujemy w samotności, gdzie możemy znaleźć spokój myśli.Le Stelle, jakbym nie wiedziała, to bym pomyślała, że jakimś cudem znasz ten obrazek!
Tak więc podziwiam Was wszystkich, padło wiele dobrych odpowiedzi, ale...
WYRÓŻNIENIE
dla Lady of Dreams
Lady - naprawdę super, brawo!
i bezapelacyjne zwycięstwo dla niesamowitej...
LE STELLE
:happy-wavemulticolor: która mnie powaliła na łopatki.